Spinnen
readtime 11 Minuten

De meest voorkomende spinnen… en wat jij eraan kunt doen!

04 Feb 2019 • redactie

Spinnen komen voor op plekken waar ze veel insecten kunnen vangen. In jouw huis of tuin vinden ze er meer dan genoeg en dan kunnen ze voor veel overlast zorgen. Er bestaan dan ook geen 100% ‘spinvrije’ huizen of tuinen, maar gelukkig komt ook niet elk van de 700 soorten uit de Benelux binnenwandelen. De spinnen die dat wel doen, gaan we hier bespreken… en we leggen je meteen uit hoe je ze kunt aanpakken!

 1. Hoe herken je een spin?
 2. Mag je spinnen bestrijden?
 3. Soorten spinnen: welke bezorgen je de kriebels?
 4. Hoe ontstaat een spinnenplaag?
 5. Waar kan ik spinnen in huis vinden?
 6. Waar kan ik spinnen in de tuin vinden?
 7. Schade door spinnen
 8. Spinnen voorkomen in huis
 9. Spinnen in de tuin: hoe voorkom je ze?
 10. Spinnen weren: hoe pakt een vakman dit aan?

Spinnen behoren tot de familie van de spinachtigen. Deze hebben allemaal acht poten en geen zes, zoals insecten. Daarom worden spinnen dus ook niet tot de insecten gerekend, maar ze zitten wel op plekken waar insecten zijn. Spinnen zijn namelijk roofdieren: sommige soorten vangen insecten dankzij hun web. Weer andere soorten - met name roofspinnen - maken geen web, maar jagen op hun prooi.

Hoe herken je een spin?

Spinnen herkennen? Spinnen hebben een kop en een borststuk die aan elkaar vergroeid zijn. Aan hun kop zitten twee grote, sterke kaken waar ze insecten fijntjes mee kunnen vermalen. Aan de voorkant en de zijkanten van de kop zitten acht ogen. Als je spinnen zou uitvergroten, dan ziet dat er wel eng uit! Aan hun lijf hebben ze acht poten: de poten van sommige soorten zijn langer en dunner dan van andere soorten. Handig voor als ze insecten willen pakken die in hun web verstrengeld zijn geraakt.

De meeste spinnensoorten in Nederland en België worden niet ouder dan een jaar. In het algemeen worden vrouwtjesspinnen net iets ouder dan mannetjes. Ze zijn meestal ook groter… de zwarte weduwe, zeg je? Ja, ook die is in de Benelux wel eens voorgekomen, maar dan extraatje in goederen vanuit Amerika.

Mag je spinnen bestrijden?

Wettelijk gezien mag je geen insecticide gebruiken om spinnen te doden. Dat is zo bepaald omdat spinnen officieel niet tot de insecten behoren. Heeft een beestje zes poten, dan is het een insect. Heeft een beestje acht poten, dan is het een spin. Het enige wat je dan tegen een spinnenplaag kunt doen, is wering aanbrengen. En als je nog geen last van spinnen hebt? Dan kun je maar beter van tevoren wering aanbrengen.

Soorten spinnen: welke bezorgen je de kriebels?

We kunnen minstens 24 soorten spinnen noemen die in onze nabijheid kunnen leven. Toch beperken we ons tot spinnen die de meeste overlast kunnen geven. Maak kennis met een beruchte top drie: de gewone huisspin, de trilspin en de kruisspin!

1. De gewone huisspin

Samen met de trilspin is de gewone huisspin een van de meest voorkomende spinnensoorten in huis. De vrouwtjes zijn 18 mm groot en zoals bij alle spinnensoorten zijn de mannetjes altijd wat kleiner: 15 mm. Je herkent de gewone huisspin aan zijn bruin gekleurde lijf met lichte vlekken. Nee, dit is geen ‘beach boy’, maar een spin die graag in huizen en bij de buitenmuren leeft. Hij komt ook wel in grotten of in holle bomen in de bossen voor. De gewone huisspin maakt trechtervormige webben. Vaak zijn die wat slordig gespind.

2. De trilspin

De trilspin heet ook wel kelderspin of ‘grote trilspin’. Net als de gewone huisspin komt hij ook regelmatig voor in Belgische en Nederlandse huishoudens. De trilspin is 7 tot 10 mm groot, afhankelijk van of het een mannetje of vrouwtje is. Hij of zij maakt slordige webben, dat wil zeggen: die hebben meestal geen vaste vorm. Die webben tref je vaak op plafonds aan of achter meubels.

Vliegt er een insect in het web, dan werpt de trilspin kleefdraden uit om het beestje vast te krijgen. Daarna snoert de spin zijn vangst op afstand in. Dit kan hij dankzij zijn extreem lange pootjes. Zo kan het achterlijf niet door, bijvoorbeeld, een wespenangel verwond raken. Hierna hapt de spin toe. Einde insect.

Waarom wordt een trilspin een ‘trilspin’ genoemd? Als de spin in zijn web gestoord worden, kan hij namelijk hevig met zijn lijf gaan schudden. Op deze manier wil hij zichzelf ongrijpbaar te maken voor eventuele vijanden. Daarnaast probeert hij met deze beweging zijn vijanden ook af te schrikken.

Soms wordt de trilspin verward met een hooiwagen, omdat dit beestje qua vorm veel op hem lijkt. Hooiwagens zijn echter geen spinnen; ze hebben dan wel acht poten, maar ze kunnen geen webben fabriceren.

3. De kruisspin

Kruisspinnen kom je meestal in tuinen, plantsoenen of parken tegen. In huizen voelen ze zich namelijk niet zo prettig. De kleur van het lijf kan per ondersoort verschillen, maar er zit vrijwel altijd een wit kruisvormig teken op.

In tegenstelling tot de gewone huisspin en de trilspin, maakt de kruisspin een keurig wielvormig web. Bij gebrek aan insecten eet de kruisspin soms ook zijn eigen web op. Daarna maakt hij gewoon een nieuwe. Spinraggen bestaan chemisch gezien uit proteïnen, dus ze zijn heel voedzaam (in ieder geval voor spinnen).

Kruisspinnen zijn niet gevaarlijk, maar ze kunnen wel gaan bijten als je ze met de hand pakt. We gaan er vanuit dat je dit toch al niet van plan bent, maar we geven toch even een kleine waarschuwing. Vaak blijft het bij een beet, maar als een kruisspin echt angstig is, kan hij ook een gif injecteren. Dit gif is absoluut niet dodelijk. Je kunt de beet wel voelen prikken en het kan een paar uur flink gaan jeuken. Daarna verdwijnt de klacht vanzelf. Voor de mensen die bang zijn voor spinnen: onthoud dat spinnen ook bang zijn voor ons.

Hoe ontstaat een spinnenplaag?

Je zit ontspannen op de bank in je woonkamer. Geen vuiltje aan de lucht, alles in huis is spic en span. Maar dan trippelt er ineens een knijter van een spin op de vloer. Hij schiet vanuit een onbekende hoek naar een andere hoek en verdwijnt dan uit het zicht. Met opgetrokken knieën staar je nog een poosje na. Wat doet dat beest hier in huis?

Is het toevallig herfst? Volwassen mannetjesspinnen komen dan uit de webben in de tuin en gaan op zoek naar een leuk vrouwtje om mee te paren. Om hun kansen te spreiden, durven deze casanova’s zich ook in jouw huis te wagen. Daar laten de mannetjes zich leiden door de geurstoffen die vrouwtjes hebben achtergelaten. Intussen sta je als een boze schoonmoeder (of -vader) met een opgerolde krant klaar, want je ziet er nogal wat lopen.

Jawel, het is weer spinnentijd en de jacht is geopend! De meeste overlast van spinnen ontstaan in vrijstaande woningen of bedrijven die aan het water gelegen zijn. Vocht trekt namelijk spinnen aan. Zitten ze eenmaal in of rond het pand, dan kunnen ze overal webben gaan maken.

Komen spinnen in huis door slechte hygiëne?

Ja en nee. Hygiëne speelt alleen een rol als je door etensresten en ander afval insecten in je huis hebt aangetrokken, zoals vliegen of in het ergste geval kakkerlakken. De spinnen komen dan op de insecten af en niet op het vuil in je huis. Dus schoon of niet schoon: in ieder huis zitten wel wat insecten, dus ook spinnen. Die bouwen overigens liever een web op een stofvrije plek, anders gaat het stof in het web zitten en dat vinden ze niet fijn wonen.

Hoe wordt een spinnenweb gebouwd?

Spinnen hebben in hun achterlijf spinklieren zitten. Met deze spinklieren kunnen ze zowel dikke als dunne draadjes maken. De vorm van het web kan per spinnensoort verschillen. Bepaalde soorten maken bijvoorbeeld wielvormige, buisvormige of trechtervormige webben. Andere spinnen maken lukraak wat draden aan. Het decor interesseert ze namelijk niet, als ze met hun web maar insecten kunnen vangen.

Wat eten spinnen? Het zijn roofdieren, dus ze eten voornamelijk insecten. Gelukkig zijn dat meestal insecten die ons overlast kunnen bezorgen, zoals mierenmuggenvliegenwespen en kakkerlakken. Ook larven van insecten kunnen ten prooi vallen aan spinnen.

Het insect vliegt tegen het web aan en blijft aan de draden kleven. Het spartelt alle kanten uit om zich vrij te maken, maar door de bewegingen raakt het steeds verder verstrikt in het web. Sommige spinnen pakken het insect nog verder in voor ze hem oppeuzelen, alsof ze een lunchpakketje maken. Ze moeten daarbij wel uitkijken dat het insect niet alsnog kan bijten (zoals een mier) of steken (zoals een wesp).

Waar kan ik spinnen in huis vinden?

Spinnen kunnen overal in huis aangetroffen worden. Dat komt omdat ze via allerlei openingen binnen kunnen komen. Ze zoeken dan plekjes op waar zij zich het veiligst voelen en waar ze genoeg insecten kunnen vangen. Je ziet ze meestal in kieren en hoeken, achter plinten, bij afvalbakken, in ventilatieopeningen en achter kasten of ander meubilair. Soms zie je ze ook wel aan het plafond hangen. Ook ruimtes waar weinig mensen komen zijn populair, denk aan je kelder of zolder.

Waar kan ik spinnen in de tuin vinden?

Spinnen in de tuin houd je niet echt tegen, daarom kun je ze vrijwel overal vinden. Goed, ze hebben wel een paar favoriete plekken: bijvoorbeeld in (dichte) begroeiing, in de schuur of dicht op de tuinlampen, waar allerlei insecten door het licht worden aangetrokken. De spinnen staan daar al klaar om toe te slaan… met feestmutsjes op.

Schade door spinnen

Schade door spinnen komt in België en Nederland vrijwel niet voor, tenzij er een exotische soort is ontsnapt, maar dat komt gelukkig niet vaak voor. Giftige spinnen, zoals de zwarte weduwe, komen van nature ook niet in ons land voor. De spinnen in ons land zijn dus niet gevaarlijk, maar kunnen wel voor veel overlast zorgen als ze met velen in je huis of tuin komen bivakkeren.

Met een paar spinnen in huis kun je (nog) niet echt spreken van een spinnenplaag. Wel als je overal spinnen en spinnenwebben ziet hangen. Voor mensen met arachnofobie (een extreme angst voor spinnen) is dat erg vervelend: ze voelen zich dan erg onveilig in hun eigen huis. Bovendien kunnen spinnen onverwachts opduiken en snel door een kamer kruipen. Dat kan flink schrikken zijn!

Een huis vol spinnen en spinnenwebben kan behalve storend ook heel onhygiënisch overkomen, want… er is ook nog spinnenpoep: te herkennen als zwarte stippen of vlekken. Het zuur in deze uitwerpselen kan schilderwerk aantasten, maar dat komt vooral voor als er echt heel veel spinnen in je huis zitten.

Aan spinnen zit wel één voordeel: ze eten insecten die ook overlast kunnen veroorzaken. Het gaat dan o.a. om muggen, vliegen, vlooien, wespen en kakkerlakken. Behalve de wespen kan al dit ongedierte ziektes verspreiden. Je zou dus kunnen zeggen dat spinnen de verspreiding van ziektes tegengaan door deze beestjes op te eten. Daarnaast kunnen spinnen ook andere spinnen opeten als ze om een bepaald territorium vechten.

Spinnen voorkomen in huis

Je mag spinnen niet bestrijden, maar wel weren. Dat betekent dus dat je allerlei maatregelen mag treffen om spinnen in huis te voorkomen. Hier een aantal tips om je op weg te helpen!

 • Zie je (beginnende) spinnenwebben? Verwijder ze dan meteen, bijvoorbeeld met een plumeau of met een stofzuiger.
 • Stofzuig regelmatig je woning. Vergeet daarbij niet om de kleinste openingetjes en hoekjes mee te nemen.
 • Dicht zoveel mogelijk naden en kieren, vooral bij de vloer en in muren. Je voorkomt ermee dat er nog meer spinnen in je huis terechtkomen en ze kunnen zich er dan ook niet meer verstoppen. Bijkomend voordeel is dat je hiermee ook andere soorten ongedierte buiten de deur kunt houden.
 • Controleer regelmatig alle warme, nauwe en donkere plekjes. Daar verschuilen de spinnen zich nog het liefst in.
 • Zorg dat de verlichting binnenshuis niet te veel insecten aantrekt. Want hoe meer insecten, hoe meer spinnen.
 • Je kunt een spinnenwerende spray kopen. Dit middel moet je op een schone ondergrond spuiten, bijvoorbeeld op kozijnen en waar lampen staan. Het zorgt ervoor dat spinnenwebben zich niet aan die oppervlakken kunnen hechten. De spin zal het even proberen, maar als het niet lukt, is hij zo weer weg. Zitten er al spinnenwebben? Dan moet je deze eerst verwijderen voor je het middel gaat aanbrengen.
 • Gebruik een spinnenvanger. Dit is een soort borstel aan een lange steel. Hiermee kun je op afstand spinnen levend vangen. Zet je de borstel op de spin, dan wordt deze ingeklemd. Je kunt hem dan naar buiten brengen en vrijlaten zonder dat je het beest ook maar één keer hebt hoeven aanraken. Bovendien scheelt het weer restjes platgeslagen spin op je eettafel. Maar… als er echt veel spinnen in huis zitten, is het gebruik van de spinnenvanger wel een geduldwerkje!
 • Je kunt ook een ultrasoon apparaat kopen dat geluiden uitzendt waar spinnen niet tegen kunnen. Steek het apparaat in het stopcontact en kijk of de spinnen op de vlucht slaan.
 • Als je brandhout wilt inslaan, dan kun je dit hout beter (overdekt) buiten bewaren. Zo breng je geen spinnen binnen en maak je tegelijkertijd ook minder kans op houtworm of boktor.
 • Natuurlijk staat er geen politie bij je op stoep als je een spin platslaat. En als er te veel spinnen zijn, kan dat ook een vermoeiende klus worden. Nee, als een plaag de spuigaten uitloopt, kun je gewoon beter professionele hulp inschakelen.

Spinnen in de tuin: hoe voorkom je ze?

Tja, spinnen in de tuin… wie ze graag wil voorkomen heeft er werk aan, want dit ongedierte kan werkelijk overal zitten. Voor wie het toch helemaal beu is, hebben we wel een aantal handige tips om het aantal spinnen te verminderen.

 • Verwijder dode bladeren en ander tuinafval zodat de spinnen zich er niet onder kunnen verstoppen.
 • Verwijder alle spinnenwebben.
 • Gebruik geen tuinverlichting of zorg voor sterk gedimde lampen. Vooral fel wit licht kan namelijk insecten aantrekken, zoals vliegjes. Daar kunnen dan weer spinnen op afkomen. Een zachtgele verlichting kan helpen.
 • Hoe meer begroeiing in je tuin, hoe meer insecten (en dus ook spinnen) erop afkomen. Vaak zul je spinrag in en tussen gewassen, struiken en bomen vinden.
 • Vocht trekt spinnen aan. Heb je dus een vijver in je tuin, dan heb je meer kans op spinnen. Dit kun je niet echt voorkomen… of je moet de vijver verwijderen.

Spinnen weren: hoe pakt een vakman dit aan?

Zoals gezegd is het verboden om spinnen met insecticide te doden, maar ze mogen wel geweerd worden. Misschien heb je inmiddels zelf al vanalles geprobeerd, maar zonder succes. In dat geval is een professionele ongediertebestrijder jouw redder in nood!

Spinnenbestrijding stap 1: inspectie

De bestrijder komt bij je langs om te zien hoe groot je spinnenprobleem is. Het enige wat je hoeft te doen, is aanwijzen waar de spinnen zitten. De bestrijder kan ook plekjes aanwijzen die jij misschien over het hoofd hebt gezien. Vier ogen zien nog altijd meer dan twee, ook al heeft de spin er zelf acht.

Spinnenbestrijding stap 2: plan van aanpak

Je wilt de spinnenplaag oplossen en een nieuwe plaag voorkomen. Om dit te bereiken maakt de bestrijder een plan van aanpak. Hoe gaat hij de spinnen weren? Dat staat allemaal in het plan. Je krijgt ook meteen inzicht in de kosten. Als je akkoord gaat met de prijs, hoef je alleen nog maar een krabbel te zetten. Dan kan de bestrijder meteen aan de slag.

Spinnenbestrijding stap 3: het aanbrengen van wering

De ongediertebestrijder kan op verschillende manieren de spinnen uit je huis verdrijven:

 1. Hij plaatst horren.
 2. Hij haalt met een stofzuiger alle spinnen weg. De zak moet daarna wel geleegd worden. Ook dit wil hij graag voor je doen.
 3. Hij dicht alle mogelijke openingen in je woning. Vaak heeft hij hiervoor standaard materialen in zijn busje liggen, maar het kan voorkomen dat er eerst nog wat materialen besteld moeten worden.
 4. Hij gebruikt een spinnenwerende, biologisch afbreekbare vloeistof. Dit is te vergelijken met de spray die je in de winkel kunt kopen, maar dan sterker. Eerst worden de spinnen en de webben verwijderd. Hierna wordt de vloeistof op de plekken aangebracht waar het ongedierte heeft gezeten. Plekken waar nog geen spinnen zitten, worden preventief behandeld. De nog aanwezige spinnen kunnen nergens meer een web maken. Ze moeten dan wel een ander onderkomen zoeken.

Als de spinnen op de vlucht slaan, kan het gebeuren dat ze bij je buren terechtkomen. Dit is niet heel makkelijk te voorkomen, omdat er in een woning talloze (onzichtbare) openingen kunnen zijn. Een combinatie van methodes kan dus voorkomen, maar dat hoor je als de bestrijder het plan van aanpak aan je voorlegt.

Kan de bestrijder ook spinnen in de tuin weren?

Ja, maar dat is wel een lastige klus. Insecticiden mogen al niet tegen spinnen worden gebruikt en ze mogen sowieso niet buitenshuis gebruikt worden. Het is namelijk niet goed voor het milieu en andere levende wezens kunnen erdoor vergiftigd worden.

De ongediertebestrijder mag buitenshuis wel een spinnenwerende vloeistof aanbrengen. Dat doet hij bijvoorbeeld op buitenmuren, tuinhuisjes en schuren. Het middel mag niet op planten gebruikt worden, dus daar zul je zelf het een en ander voor moeten doen om daar spinnen te voorkomen.

Hoera, de spinnen zijn gevlucht! Maar wat nu?

Als je eindelijk van het ongedierte bent verlost, hoef je alleen nog maar je huis of je tuin te blijven onderhouden. Deed je dat voorheen niet? Dan is het nu tijd om dat te gaan doen, want je zit natuurlijk niet te wachten op een nieuwe plaag. Blijf vooral alle plekjes in je woning of bedrijf controleren waar spinnen kunnen voorkomen.

Tot slot: woon of werk je aan het water? Dan maak je nog altijd de meeste kans op een spinnenplaag. Gelukkig weet je nu wel dat zo een vakman voor je klaarstaat! Neem contact met ons op en bevrijd jezelf van een spinnenplaag!

Vind een ongediertebestrijder

Onze bestrijders zijn actief in heel Nederland

Bekijk alle locaties
Locations
Zoek je lokale bestrijder
Vul je plaats of postcode in en vind je lokale bestrijder