Vliegenplaag bestrijden

Ziet je woning of bedrijfspand letterlijk zwart van de vliegen? Het kan een indicatie zijn dat de hygiëne in het gebouw onder de maat is. Daarnaast kunnen vliegen ook worden aangetrokken door stilstaand water, rottend fruit en mesthopen om het gebouw heen. Deze plekken kunnen misschien zelfs buiten je bereik liggen, maar dat wil niet zeggen dat je er geen overlast van kunt ervaren.

In de lente en de zomer maak je de meeste kans op een vliegenplaag, omdat in deze seizoenen veel warme dagen voorkomen. Je kunt dan te maken krijgen met dikke glanzende vleesvliegen (ook wel: aasvliegen) die hun eitjes het liefst in rottende vleeswaren en kadavers leggen. In het voorjaar kun je ook last krijgen van klustervliegen of grasvliegen. Als dat het geval is, dan heb je ongetwijfeld een fiks probleem.

Snel weer vrij van ongedierte?

24/7 contact opnemen bij spoed
Lokale erkende bestrijders
Overal in Nederland
Je kunt bij ons pinnen
Particulier en zakelijk
Geen voorrijkosten

Hoe herken je een vliegenplaag in huis?

Een vliegenplaag binnen kan erg veel hinder opleveren. Maar wanneer is er echt sprake van overlast? Als er maar een paar vliegen of enkele tientallen rondvliegen, dan kunnen we niet echt van overlast spreken. Zijn het er honderden of zelfs duizenden, dan wordt het een heel ander verhaal. Wanneer je de volgende signalen herkent, dan is de kans groot dat er sprake is van een echte vliegenplaag:

  • Je ziet bruine of zwarte puntjes op je spullen of meubelen. Vliegen houden van warmte en licht, dus je ziet die puntjes vaak op lampenkappen en vensterbanken.
  • Je ziet veel dode vliegen liggen.
  • Je ziet (erg) veel levende vliegen rondvliegen en/of ze zitten in grote groepen op de muren ‘geplakt’.
  • Je ziet veel vliegen in en rond je afvalbak of container. Vaak zie je daar ook witte maden in krioelen. De vliegen gebruiken de bak dan overduidelijk als broedplaats.

Last van een vliegenplaag op zolder?

Komen de vliegen je al massaal tegemoet zodra je het zolderluik opent? In dat geval kan het zijn dat je last hebt van klustervliegen; die zitten namelijk graag op zolder of ze zitten net onder de dakpannen of in de spouwmuren verstopt. Het voorkomen van deze vliegen is bijna niet mogelijk, tenzij je pand echt een gatenkaas is en de vliegen door allerlei kleine en grote openingen naar binnen kunnen komen.

Vervelend is ook dat klustervliegen altijd een geurstofje in en op het gebouw achterlaten, zodat ze het pand ieder jaar weer opnieuw kunnen opzoeken om te overwinteren. Hoe meer vliegen bij elkaar ‘clusteren’, hoe sterker de geur zal zijn en hoe makkelijker ze het gebouw de volgende keer kunnen opsporen. De ellende begint dan weer van voren af aan!

Vliegenplaag in huis: oorzaak en gevolg

Een klein vliegenprobleem kan snel veranderen in een vliegenplaag, omdat een vlieg in haar leven tussen de 400 en 600 eitjes legt. Een leven van een vlieg duurt ongeveer 30 dagen, maar binnen die 30 dagen kunnen haar kinderen ook alweer eitjes hebben gelegd. Zo kan een enkele vlieg wel voor méér dan 350.000 kleinkinderen zorgen. Je zou ze allemaal maar op de koffie krijgen… of in je koffie.

De oorzaak van een vliegenplaag in huis moet snel worden uitgezocht om te voorkomen dat er nog meer vliegeneitjes worden gelegd. Die oorzaak is meestal afhankelijk van het soort vlieg en waar deze op afkomt. Grasvliegen en klustervliegen gaan meestal in hoge gebouwen overwinteren. In het voorjaar ontwaken ze en gaan ze op zoek naar voedsel en naar nieuwe schuilplaatsen. Ze komen dan letterlijk en figuurlijk in alle hoeken van het gebouw terecht. Vleesvliegen worden juist aangetrokken door rottend vlees. Je ziet hen dus vooral buiten, bijvoorbeeld bij afvalcontainers, maar ze kunnen op een gegeven moment ook je huis binnenvliegen.

Wat zijn de gevolgen van een vliegenplaag? Ten eerste kunnen vliegen je voedsel doen bederven en besmetten met schadelijke bacteriën, schimmels, virussen en parasitaire wormen. Eet je dit voedsel, dan kun je ernstig ziek worden. Denk bijvoorbeeld aan cholera, dysenterie of salmonellose. Ten tweede kunnen vliegen in huis je wooncomfort sterk verminderen, zeker als het er honderden of misschien wel duizenden zijn. Tot slot kunnen bedrijven die voedsel produceren en/of opslaan veel last hebben van vliegen tijdens het productieproces of ze ondervinden reputatieschade. Klanten zouden de vliegen al snel in verband kunnen brengen met slechte hygiënische omstandigheden. Het gevolg? Omzetverlies!

Meld je aan voor de nieuwsbrief
Vul je gegevens in en blijf up-to-date!

Wat te doen bij een vliegenplaag?

Een echte vliegenplaag bestrijden is alleen maar eenvoudig als er niet veel vliegen in huis voorkomen. Je kunt sprays of lijmvallen kopen of je gebruikt de ouderwetse vliegenmepper. Helaas valt er niet tegenop te meppen als je honderden vliegen op je af ziet komen of op je spullen en meubelen ziet zitten. Of ze zitten met honderden tegelijk op de gevel van je woning of pand. Al zou je het willen: met de vliegenmepper kom je daar vaak niet eens bij. Zelfs professionele bestrijders moeten vaak hoogwerkers inzetten om het ongedierte te kunnen bestrijden.

Vliegenplaag bestrijden buiten je woning

Een vliegenplaag bestrijden buiten je huis is ook al niet zo eenvoudig. Gelukkig zijn er wel wat maatregelen om de vliegen op afstand te houden:

  1. Ruim eventuele hondenpoep en kattenpoep altijd direct op.
  2. Sluit alle afvalbakken of containers goed af.
  3. Zorg dat er niet te veel stilstaand, troebel water in je tuin voorkomt. Vliegen kunnen zich daar namelijk snel in vermenigvuldigen. Bovendien lok je met dit water ook muggen en daar zit je ook al niet op te wachten.
  4. Maai regelmatig je gras, want vliegen houden van dichte begroeiing.
  5. Je kunt elektrische vliegenvallen op uw terras plaatsen. Pas er wel voor op dat jij of iemand anders geen schok krijgt.

Heb je alles geprobeerd en zie je even geen oplossingen meer? Het verbaast ons niet, want het bestrijden van een volwaardige vliegenplaag is een typische klus voor professionele ongediertebestrijders. Zeker als het om klustervliegen of grasvliegen gaat!

Hoe kan een professional een vliegenplaag in huis bestrijden?

Op één vierkante meter kunnen veel te veel vliegen opeengepakt zitten. Als dat het geval is, dan weet je dat je iemand met verstand van zaken moet inschakelen. Onze ongediertebestrijders herkennen de vliegen meteen en weten wat ze moeten doen om de betreffende soort vliegen te bestrijden. Klustervliegen, grasvliegen en vleesvliegen worden meestal aangepakt met insecticide, maar er zijn ook andere mogelijkheden. Bel ons voor een afspraak met een bestrijder en laat je zo snel mogelijk helpen!

Dit zeggen onze klanten

99% beveelt ons aan

9
766 beoordelingen

Maarten uit Etten-leur

Maandag gebeld. Kon pas donderdag. Gezegd dat er dan niemand thuis was. Zou tussendoor iets regelen. Gegevens geven en prijs besproken (?75,00). Maan...

Lees de hele review

G a m uit Mijdrecht

S morgens gebeld gelijk doorverbonden en een afspraak gemaakt. In de middag is de verdelger gekomen en was het probleem opgelost. Ben zeer tevreden.

Claudia uit Berkel-enschot

Snelle reactie en snel geholpen. Vriendelijke man

Professional illustratie
Zoek je lokale bestrijder
Vul je plaats of postcode in en vind je lokale bestrijder