Rioolvliegjes bestrijden

Misschien heeft u nog nooit van de rioolvlieg gehoord, dat is nog niet eens zo gek. Dit insect is namelijk uniek in zijn soort en wordt in de volksmond vaak motvliegje, latrienevliegje, aalputmotje of motmug genoemd. Rioolvliegjes zijn niet in staat mensen te steken, maar kunnen wel bacteriën overdragen en zo ziektes veroorzaken. Daarom moeten we motmuggen bestrijden.

Rioolvliegen zijn onder andere uniek door hun bijzondere uiterlijk. Hun lijfje is slechts een paar millimeter groot en een slag kleiner dan hun vleugels. De vleugels springen sowieso direct in het oog doordat ze flink behaard zijn. Echt functioneel zijn ze echter niet. Een rioolvlieg kan slechts één tot twee meter vliegen per vliegbeurt.

 1. Rioolvliegjes bestrijden: hoe kun je ze ontdekken?
 2. Werkwijze professionele bestrijding van rioolvliegjes
 3. Kosten rioolvliegjes bestrijden

Rioolvliegjes bestrijden

Hoe zijn rioolviegen in huis te ontdekken?

De kans dat u een motmug betrapt tijdens een vlucht, is dus niet zo groot. Toch kunt u rioolviegjes in huis of in uw bedrijfspand vrij snel ontdekken. Voornamelijk in de avonduren zijn de plaagdieren actief. Ze verzamelen zich het liefst, samen met de hele kennissenkring, rondom rottend organisch materiaal. Overdag kunt u ze ook aantreffen op uw wanden, waardoor de muur versiert lijkt met lichtbruine hartjes.

Die rioolvliegjes op de muur, dat lijkt niet zó verkeerd. Maar dat is het wel! U wilt ongetwijfeld alle motmuggen bestrijden, voordat zij eitjes leggen. De ervaren ongediertebestrijders van Beestjes Kwijt kunnen u vakkundig helpen bij het rioolvliegjes / motmuggen bestrijden.

Hoe zijn rioolvliegjes in huis te voorkomen?

Motmuggen zijn dus dol op rottend organisch materiaal en bevinden zich altijd in de buurt van het riool. Buiten kunt u ze bijvoorbeeld vinden rondom regentonnen. Binnenshuis hebben rioolvliegjes andere verstopplaatsen zoals afvoerputjes, waar nauwelijks water doorheen stroomt. Rioolvliegen poedelen zo graag in stilstaand water, dat ze bij een lekkage vaak even komen badderen. Alsof een lekkage zelf nog niet vervelend genoeg is...

Ook bij een lekkage kunt u echter het één en ander doen om motvliegjes / latrienevliegjes in huis of in het bedrijfspand te voorkomen. Met de volgende maatregelen minimaliseert u de kans op een bezoekje van het motmugje en zijn familie:

 • Reinig uw dakgoten en afvoeren tijdig met heet water en soda.
 • Repareer kapotte (riool-)leidingen voor dat hier enorm veel lekkage ontstaat.
 • Spoel alle afvoerputjes in het pand minimaal een aantal keer per week door.
 • Laat stilstaand water direct weglopen.
 • Maak het buitenterrein vrij van rottend organisch materiaal.
 • Bedek kruipruimten met een laagje schoon zand.
 • Voorzie open leidingen van een dop.

Hoe gaan we rioolvliegen bestrijden?

Als het u niet gelukt is om de rioolvliegjes uit de buurt te houden, zult u het ontstane probleem moeten gaan aanpakken. Zeker wanneer u bijvoorbeeld een restaurant of zorginstelling runt moet u geholpen worden bij motmuggen bestrijden.

U kunt ten alle tijden onze ongediertebestrijders om hulp vragen. Onze professionals gaan eerst op zoek naar de broedplaats van de motmuggen / motvliegen en zullen daarna de motmuggen bestrijden. U heeft tenslotte wel wat beters te doen.

Professionele bestrijding van rioolvliegjes

Motmuggen worden ook wel rioolvliegen of aalputmotjes genoemd, ook al gaat het hier om een muggensoort. Ze leven van vocht en rottend voedsel en kunnen dus bacteriën verspreiden. Dit is geen prettig idee, zeker niet als u ze ook op uw eigen voedsel aantreft. Motmuggen richten geen directe schade aan, maar in groten getale kunnen ze veel overlast veroorzaken. Ze leggen namelijk 200 eitjes per keer die al na twee dagen uitkomen. Gelukkig kunt u Beestjes Kwijt sneller bellen dan dat zij zich kunnen voortplanten.

 1. Contact opnemen voor rioolvliegenbestrijding
 2. Afspraak maken voor rioolvliegenbestrijding
 3. Voorbereiding op rioolvliegenbestrijding
 4. Inspectie voor rioolvliegenbestrijding
 5. Plan van aanpak rioolvliegenbestrijding
 6. Uitvoering van rioolvliegenbestrijding
 7. Nazorg bij rioolvliegenbestrijding
 8. Hulp nodig bij rioolviegen bestrijden? Bel ons meteen!

Contact opnemen voor bestrijding van rioolviegen

Beestjes Kwijt helpt u graag in contact te komen met een ongediertebestrijder. U belt of mailt ons en u krijgt rechtstreeks contact met een professional. Hij zal u wat vragen stellen ter voorbereiding. Heeft u op dit moment last van een lekkage ergens in uw pand? Of is er in het verleden een lekkage geweest? Heeft u misschien problemen met uw riolering? Misschien is er wel apparatuur, zoals een wasmachine of een vaatwasser, losgeschoten? Overlast door motmuggen wordt meestal door verstopte afvoeren en kapotte leidingen veroorzaakt.

Afspraak maken voor bestrijding van rioolviegen

Voordat uw motmuggenprobleem aangepakt kan worden, is het belangrijk dat eerst naar de oorzaak wordt gekeken. Het kan zijn dat u niet weet of er lekkages zijn of dat er problemen zijn met uw riool. In dat geval is het raadzaam om eerst een rioolvakman in te schakelen voor u de bestrijder laat komen. Mogelijk heeft u al een rioolvakman ingeschakeld en heeft deze al de nodige reparaties uitgevoerd. U kunt dan meteen een afspraak maken met onze motmuggenbestrijder die u definitief van de plaag kan bevrijden.

Let op: het is mogelijk dat u eerst de rioolvakman heeft laten komen, maar dat deze zijn werk door de vele motmuggen niet heeft kunnen uitvoeren. Motmuggen zitten in afvoeren, riolen en vaak ook  in kruipruimtes. Als uw kruipruimte bijvoorbeeld helemaal vol zit met motmuggen, is het lastig voor de rioolvakman om zijn werk te doen. U dient dan toch eerst een ongediertebestrijder in te schakelen.

Voorbereiding op bestrijding van rioolviegen

Aan de hand van de vragen van de bestrijder kunt u zelf al nagaan waar de mogelijke oorzaak van de motmuggenplaag ligt. Misschien weet u al meteen te zeggen waar ze vandaan komen. Motmuggen lijken op kleine vlindertjes en hebben haartjes op hun vleugels. Ze rusten overdag en worden in de avond en de nacht actief. Overdag kunt u ze wellicht op muren zien zitten of op plekken waar schaduw is. Als de avond begint, gaan de motmuggen op zoek naar voedsel voor zichzelf en hun larven.

Motmuggen kruipen, want ze kunnen niet heel goed vliegen. Ze kunnen ook niet bijten of steken en dat is op zich al fijn om te weten. Kortom, alles wat u opvalt aan dit ongedierte, kunt u doorgeven aan de bestrijder voordat deze bij u op bezoek komt. Het is mogelijk dat u voorafgaand aan de bestrijding uw vloeren moet ontruimen, zodat de bestrijder goed bij de bron van de plaag kan.

Inspectie voor bestrijding van rioolviegen

De ongediertebestrijder zoekt naar plekken waar de motmuggen hun broedplaatsen zijn begonnen. Vaak zijn dat op plekken waar ook het voedsel zich bevindt. Om hoeveel broedplaatsen gaat het? Zoals gezegd kunnen motmuggen zich zeer snel voortplanten. Ze zoeken vervuilde en/of vochtige plaatsen om hun eieren in te kunnen leggen. Denk aan rottend organisch afval (dat tegelijkertijd ook dient als voedsel) of aan troebel stilstaand water in huis (verstopte wasbakken, toiletten of douches, grondwater in kruipruimtes, rioleringen) of in de tuin (bijvoorbeeld in beerputten, regentonnen, mesthopen of vijvers).

Plan van aanpak bestrijding van rioolviegen

De motmuggenbestrijder stelt een plan van aanpak op om de motmuggen in uw pand te bestrijden. In huis zijn de broedplaatsen vaak in kruipruimtes aanwezig. Als dat zo is, dan hoeft u tijdens de bestrijding uw huis niet uit, ook al wordt daar gif gebruikt. Tenzij de kruipruimte zich, bijvoorbeeld, onder een open keuken bevindt. Het kan ook zijn dat de motmuggen zich naar andere kamers in uw huis hebben verspreid. In deze laatste twee gevallen dient u tijdens de bestrijding minstens twee uur uw huis te verlaten, omdat er insecticide wordt gebruikt. Als er sprake is van meerdere broedplaatsen in of rond uw huis, dan kan de bestrijding meer tijd in beslag nemen.

Uitvoering van bestrijding van rioolviegen

Motmuggen worden bestreden met een koudvernevelaar. Dit apparaat blaast onder hoge druk een mengsel van insecticide en water in de ruimte waar de motmuggen zich bevinden. Feitelijk verspreidt de motmuggenbestrijder een damp, dus alles wordt nat. De bestrijder betreedt de ruimte niet zelf en dat hoeft ook niet. Aan zijn apparaat hangt een slang waarmee hij de damp in de ruimte kan laten vernevelen, tegelijkertijd kan hij veilig op afstand blijven.

Zodra de motmuggen met het gif in aanraking komen, zijn ze binnen twee tot drie dagen dood. Het is belangrijk dat de bestrijder het probleem bij de kern aanpakt: alle eitjes van de motmuggen moeten uitgeschakeld worden om een nieuwe plaag te voorkomen.

Nazorg bij bestrijding van rioolviegen

Motmuggen komen vooral voor in het voorjaar en in de zomer, dus in de maanden dat het (aangenaam) warm is. Als uw lekkageproblemen helemaal zijn opgelost en de motmuggen zijn bestreden, hoeft u niet bang te zijn dat ze terugkomen. Preventie blijft wel belangrijk. Controleer regelmatig uw tuin en uw kruipruimte. Verwijder waar mogelijk organisch afval en houd uw afvoerbuizen schoon. Het tijdig laten oplossen van lekkageproblemen is ook aan te raden. Tot slot: eet nooit voedsel waar motmuggen op hebben gezeten. Ze kunnen namelijk gevaarlijke bacteriën verspreiden.

Hulp nodig bij rioolvliegen bestrijden? Bel ons meteen!

Wij kunnen ons helemaal voorstellen dat u niet op motmuggen zit te wachten. Heeft u last van motmuggen? Of heeft u problemen met andere soorten ongedierte? Bij Beestjes Kwijt helpen we u graag verder. Wij zorgen voor rechtstreeks contact met een lokale ongediertebestrijder zodat uw motmuggenplaag zo snel mogelijk wordt opgelost. U kunt ons altijd bellen of mailen!

Kosten rioolvliegjes bestrijden

Wanneer er meerdere motmugjes rond de afvoerputjes rondvliegen is de kans op een verstopping of lekkage groot. Het kan ook zo zijn dat de de kraan al een tijd niet meer gebruikt is en zo hebben de motmuggen uitgebreid gebruik kunnen maken van de afvoer om daar hun kinderen op te laten groeien. Stilstaand water en een slibachtige ondergrond zijn de perfecte omstandigheden voor een goede start van het leven van een larfje van de motmug.

De larve van de motmug groeit binnen een week op tot een volwassen motmug, die op zijn beurt weer nieuwe larfjes op de wereld, of in dit geval op het slib, zet. Binnen de kortste keren huist er een heuse plaag in uw huis of bedrijfspand, wanneer u niet op tijd ingrijpt of de hulptroepen erbij roept.

Wat zijn de kosten voor het zelf bestrijden van rioolvliegjes?

De eerste stap bij het ontdekken van een motmuggenplaag is vaak het aanschaffen van doe-het-zelf bestrijdingsmiddelen. Dat is een verstandige keus, omdat zo’n ongedierteprobleem zo snel mogelijk aangepakt moet worden. Bij een paar motmuggen werken de particuliere bestrijdingsmiddelen vaak wel en is het motmuggenprobleem eenvoudig verholpen.

Het is een ander verhaal wanneer u al meerdere keren een opkomende motmuggenplaag probeert tegen te werken, maar ze u telkens te slim af zijn. Het lijkt dan eerst weer rustig, maar dan zijn de larven na een week uitgegroeid tot volwassen motmugjes en gaan ze verder waar hun ouders en voorouders gebleven zijn. U loopt dan eigenlijk achter de feiten aan door alleen de motmuggen te bestrijden en niet de broedplaatsen aan te pakken.

Hoeveel kost het om rioolviegen te laten bestrijden?

Bij Beestjes Kwijt wordt de inschatting van de kosten altijd aangegeven tijdens een inspectieronde. Deze kan niet vooraf gegeven worden. De volgende factoren worden meegenomen in het bepalen van de kosten voor motmuggenbestrijding:

 • Grootte van de rioolvliegjesplaag.
 • Locaties van de larven en motmuggen (broedplaatsen).
 • Hevigheid van het motmuggenprobleem (ernst van de situatie).
 • Benodigde bestrijdingsmethode.
 • De geschatte tijd die nodig is om motmuggen te bestrijden.
 • Preventiemaatregelen die genomen moeten worden (advies, aanpassingen aan het huis of bedrijfspand, ongedierte preventieplan).

Wat is de werkwijze van professionele rioolviegjesbestrijding?

Onze ongediertebestrijders brengen een dergelijke situaties als een motmuggenplaag allereerst goed in kaart. Motmugjes kunnen er tussendoor glippen als het hele motmuggenprobleem niet grondig wordt aangepakt. De ongediertebestrijders van Beestjes Kwijt kammen alle hoeken van een huis of bedrijfspand uit om de broedplaatsen van motmuggen te verwijderen en om rioolproblemen aan de kaak te stellen.

Wij zijn van mening dat een ongedierteprobleem meestal het gevolg is van een ander probleem. In het geval van rioolvliegjes of motmuggen kan dit te maken hebben met de riolering. Ongedierte wordt door ons bestreden, maar wij helpen graag mee om de oorzaak op te lossen of kunnen dit verklaren. Zo kan een toekomstige motmuggenplaag worden voorkomen!

Offerte en werkwijze aanvragen

Bent u op zoek naar een ongediertebestrijder uit uw regio? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u snel bij ongedierteoverlast en andere ongedierteproblemen, overal in Nederland. Bel 085 - 029 2200 of vul onderstaand formulier in voor een offerte, werkwijze en het maken van een afspraak!