Rioolvliegjes
readtime 4 Minuten

Wat te doen tegen rioolvliegjes?

01 Feb 2019 • redactie

Wat je tegen rioolvliegjes kunt doen? Die vraag krijgen we vaak van mensen die met de handen in het haar zitten. Hopelijk kunnen we jou ook helpen door de oplossingen voor rioolvliegjes goed in kaart te brengen. Het enige wat jij na het lezen hoeft te doen, is een paar beslissingen maken. Ga er even lekker voor zitten!

Zoek een willekeurig filmpje op over rioolvliegjes en je ziet vooral narigheid. Rioolvliegjes in kruipruimtes, in badkamers en in keukens… beelden van muren met close-ups van ontelbare zwarte vliegjes. Je zou bijna dwars door het scherm willen slaan om ze in één klap te vernietigen! Helaas, het bestrijden van rioolvliegen vergt wat meer geduld en tact. Zullen we maar eens beginnen?

Zelf rioolvliegjes bestrijden: hoe doe je dat?

Rioolvliegjes in je eentje (of met je hele gezin) aanpakken, valt nog niet mee. Vaak zitten er te veel rioolvliegjes in huis. Is er nog geen ongediertebestrijder in beeld, dan kun je alvast aan de slag met dit volgende stappenplan:

1. Zoek de broedplaatsen van de rioolvliegjes
Rioolvliegjes binnenshuis leggen meestal broedplaatsen aan in verstopte afvoeren. Soms is zo’n verstopping niet direct zichtbaar. Je kunt dan wat plakband over de opening plakken. Check de volgende dag of er insectjes aan het plakband kleven. Controleer ook je kruipruimte op broedplaatsen, als die tenminste toegankelijk genoeg is. Het kan er namelijk vergeven zijn van de rioolvliegjes.

Komen de rioolvliegjes uit je tuin? Controleer dan alles wat stilstaand water kan bevatten. Dat kunnen bloembakken, regentonnen of -pijpen, putjes, dakgoten of beerputten zijn. Plassen en vijvers kunnen ook rioolvliegjes aantrekken als het water niet wordt bewogen (door een fontein of pomp).

2. Los een rioolprobleem zo snel mogelijk op
Rioolvliegjes zijn meestal het gevolg van een rioolprobleem: een verstopping dus, of een lekkage, bijvoorbeeld in de kruipruimte. Of er is sprake van een leidingbreuk in het riool. Soms zijn dit soort problemen niet meteen zichtbaar; je moet dan een rioolvakman inschakelen voor een inspectie. Hij kan het euvel dan ook meteen verhelpen. Maar hoe het rioolprobleem ook aan het licht komt: zorg ervoor dat het zo snel mogelijk wordt opgelost, anders krijg je er steeds meer rioolvliegjes bij!

3. Verwijder zoveel mogelijk rottend afval
Het is een naar en stinkend klusje, maar het is wel nodig: rottend organisch afval uit je huis en uit je tuin verwijderen. Dat betekent zoveel mogelijk prut uit je afvoeren halen of bladeren en modder uit de dakgoten scheppen. De rioolvliegjes kunnen dan in ieder geval niet op die plekken nieuwe broedplaatsen aanleggen. Verwijder ook stilstaand water, als je dat bijvoorbeeld in een wasbak of een bloembak tegenkomt.

4. Reinig je afvoeren
Sommige afvoeren zijn misschien zo verstopt dat je deze door een rioolvakman moet laten behandelen. Minder ernstige verstoppingen kun je oplossen door soda en heet water in de afvoeren te gieten. Het vuil wordt dan opgelost of verdund, zodat het makkelijker door de leidingen stroomt.

5. Zuig de rioolvliegjes op met een stofzuiger
Je kunt de rioolvliegjes met een stofzuiger verwijderen als ze in kieren verstopt zitten of op muren rusten. Je kunt ze ook platslaan met een vliegenmepper, maar dat levert je vooral vieze vlekken op. Bovendien komen rioolvliegjes altijd in groten getale… vraag jezelf af of het wel de moeite waard is om ze op deze manier te bestrijden.

6. Gebruik een spray tegen rioolvliegjes
Wat kun je mogelijk nog verder doen tegen rioolvliegjes? Je kunt in de winkel een spray tegen vliegende insecten kopen en dat gebruiken, maar ook dit biedt helaas maar een tijdelijke oplossing, net zoals de vliegenmepper of de stofzuiger. Een volwaardige plaag los je er nooit mee op. Ga je toch met een spray aan de slag, dan moet je daarna de behandelde ruimte wel goed ventileren.

Effectief rioolvliegjes bestrijden? Vraag het de ongediertebestrijder!

Een rioolvliegjesplaag is allesbehalve comfortabel. De mugjes (inderdaad, het zijn eigenlijk géén vliegjes) zitten op alle wanden van je keuken of badkamer. In de kruipruimte durf je allang niet meer te komen. Een commercieel middel tegen rioolvliegjes? Het gebruik ervan heb je allang opgegeven, want het bleek niet effectief genoeg. Er zit nog maar één ding op en dat is contact opnemen met iemand met verstand van zaken: de ongediertebestrijder.

Rioolvliegjesbestrijding: hoe pakt een professional dit aan?

De ultieme oplossing voor rioolvliegjesbestrijding? De ongediertebestrijder pakt altijd eerst de broedplaatsen aan, anders komt er geen einde aan de plaag. De bestrijder gaat eerst na waar ze zitten: mogelijk komen zo dan ook (nog) onontdekte broedplaatsen aan het licht.

Met een hogedrukspuit - gevuld met een mengsel van water en insecticide - behandelt de bestrijder alle broedplaatsen. De eitjes en de larven van de rioolvliegjes sterven vrijwel meteen. De rioolvliegjes zelf zullen binnen twee tot drie dagen ook allemaal dood zijn.

Let op: bij gebruik van insecticide zul je voor twee uur je woning moeten verlaten, zeker als het in een ruimte wordt toegepast die je vaak gebruikt, zoals de badkamer. Vindt de behandeling in de kruipruimte plaats, dan hoef je niet je huis uit… tenzij de kruipruimte zich zeer dicht bij een keuken, woonkamer of andere leefruimte bevindt.

De ongediertebestrijder kan pas rioolvliegjes bestrijden, als het onderliggende rioolprobleem eerst is opgelost. Dit betekent dat je eerst de rioolvakman moet uitnodigen, voor je de bestrijder vraagt. Soms moet het juist andersom gebeuren: als een kruipruimte bijvoorbeeld vergeven is van de rioolvliegjes, kan de rioolspecialist zijn werk niet doen. Dan moeten de vliegjes eerst door de ongediertebestrijder uitgeroeid worden.

Hulp nodig bij rioolvliegjes bestrijden? Maak een afspraak!

De rioolvliegjesplaag heeft je al veel stress opgeleverd. Daarom ben je nu echt toe aan een professionele oplossing! Die vind je als ons belt. Wij koppelen je aan een kundige ongediertebestrijder uit je eigen regio. Binnenkort geniet je weer van een schoon en ongediertevrij huis!

Vind een ongediertebestrijder

Onze bestrijders zijn actief in heel Nederland

Bekijk alle locaties
Locations
Zoek je lokale bestrijder
Vul je plaats of postcode in en vind je lokale bestrijder