Papiervisjes bestrijden

Jaren geleden was het papiervisje een redelijk onbekende ongedierte-soort. Zijn broer, het zilvervisje, kwam vele malen vaker voor in Nederland. Dat is echter allang niet meer zo. Steeds vaker komen papiervisjes voor in huizen en bij bedrijven. Ze kunnen de nodige schade toebrengen aan papieren spullen. Zo vreten ze aan behang, boeken, schilderijen en archiefmateriaal. 

De toename van het aantal papiervisjes gaat onder andere gepaard met de toename van het aantal nieuwbouwhuizen in Nederland. Papiervisjes komen het liefst voor in goed geïsoleerde en warme huizen. Velen van ons kennen het beestje ook wel als het boekenvisje.

 1. papiervisjes bestrijden: hoe kunt u papiervisjes herkennen?
 2. Werkwijze professionele papiervisjesbestrijding
 3. Kosten papiervisjes bestrijden

Papiervisjes bestrijden

Hoe kunt u papiervisjes herkennen?

Het komt veelvuldig voor dat het papiervisje wordt aangezien voor een zilvervisje. Deze vergissing kan grote gevolgen hebben, want het papiervisjes veroorzaakt namelijk méér schade dan het zilvervisje! Tijdig papiervisjes herkennen is daarom ontzettend belangrijk, zodat papiervisjes bestrijden in huis niet nodig is.

Hoewel het papiervisje qua uiterlijk erg lijkt op het zilvervisje, zijn er wel degelijk verschillen tussen de twee plaagdieren waarvoor u wel even goed moet kijken:

 • Papiervisjes zijn donkergrijs van kleur met wat spikkels terwijl zilvervisjes glanzend grijs zijn.
 • Papiervisjes worden ongeveer 15mm en zijn daarmee langer dan zilvervisjes, die worden ongeveer 7 tot 12mm 

Naast hun uiterlijk zijn er nog meer verschillen, enkel zult u ze daar minder snel aan kunnen herkennen:

 • Papiervisjes kunnen vele malen ouder worden dan zilvervisjes.
 • Zilvervisjes vertoeven vaak enkel op vochtige plaatsen terwijl papiervisjes zich door het hele huis heen bewegen.
 • Zilvervisjes kunnen enige tijd zonder voedsel, papiervisjes niet.
 • Papiervisjes kunnen meer schade aanrichten dan zilvervisjes.

Hoe kunt u papiervisjes voorkomen?

Papiervisjes kunnen belangrijke documenten in uw pand dus enorm beschadigen. U wilt dit ongetwijfeld graag voorkomen. Daarvoor hebben onze ongediertebestrijders een aantal handige tips:

 • Bewaar geen belangrijke documenten in ruimtes waar extra warmte wordt gegenereerd. Bijvoorbeeld op zolder of in de kelder bij de CV-ketel.
 • Dicht kieren en gaatjes tijdig zodat de papiervisjes zich niet gemakkelijk kunnen verplaatsen.
 • Zorg dat het behang strak tegen de muur zit en er zo min mogelijk naden terug te vinden zijn. Daar kruipen papiervisjes in huis graag tussen.
 • Controleer kunstwerken en boeken regelmatig op schade.

Hoe kunnen we papiervisjes bestrijden?

Als blijkt dat u veel last heeft van papiervisjes in huis of uw bedrijfspand, dan is het zaak om de papiervisjes te bestrijden omdat ze veel schade kunnen aanrichten. Het bestrijden van papiervisjes is niet eenvoudig en daarom is het in vrijwel alle gevallen beter de bestrijding over te laten aan professionals. 

Onze bestrijders weten waar op te letten, welke stappen te nemen en kunnen middelen gebruiken die in de doe-het-zelf middelen vaak niet zijn toegestaan. Zo wordt het papiervisjes probleem niet onnodig groter. Aarzel daarom niet om contact met ons op te nemen voor advies, een offerte of voor het bestrijden van de papiervisjes.

Professionele papiervisjesbestrijding

Papiervisjes zijn geen zilvervisjes, maar ze kunnen minstens zo vervelend zijn. Experts zeggen zelfs dat hun vraatzucht zelfs voor ernstiger schade kan zorgen. Papiervisjes vreten namelijk alles aan waar cellulose in zit en dat is met name papier. Tijdschriften, boeken, kostbare postzegelalbums en belangrijke documenten… geen velletje is veilig voor dit bandeloze ongedierte!

 1. Contact opnemen voor papiervisjesbestrijding
 2. Afspraak maken voor papiervisjesbestrijding
 3. Voorbereiding op papiervisjesbestrijding
 4. Inspectie voor papiervisjesbestrijding
 5. Plan van aanpak papiervisjesbestrijding
 6. Uitvoering van papiervisjesbestrijding
 7. Nazorg bij papiervisjesbestrijding
 8. Hulp nodig bij papiervisjes bestrijden? Bel ons meteen!

Contact opnemen voor papiervisjesbestrijding

In het begin ziet u een paar papiervisjes en besluit u ze zelf bestrijden. Dat is natuurlijk prima, tot u ze steeds wat vaker gaat zien. Dan nóg vaker. En dan ziet u ook nog eens veel méér papiervisjes. Voor u het weet, is uw woning of bedrijfspand vergeven van dit ongedierte. Gelukkig kunt u nog Beestjes Kwijt bellen. Een ongediertebestrijder uit uw regio zal uw probleem dan zo snel mogelijk op professionele wijze aanpakken. Dood aan de papiervisjes en lang leve uw spullen!

Afspraak maken voor papiervisjesbestrijding

In de juiste leefomstandigheden kunnen papiervisjes zich snel voortplanten. Droge, warme ruimtes in woningen of bedrijven genieten daarbij hun voorkeur. Misschien weet u op dit moment nog niet zeker of u met papiervisjes, zilvervisjes of ovenvisjes te maken heeft, maar dat is niet erg. De ongediertebestrijder is afkomstig uit uw eigen regio en maakt graag een afspraak met u voor op de kortst mogelijke termijn. Hij zal dan gaan kijken met wat voor beestje u te maken heeft en wat hij dan voor u kan betekenen.

Voorbereiding op papiervisjesbestrijding

Het is mogelijk dat u voor de komst van de papiervisjesbestrijder wat spullen zult moeten opruimen. Zo kan hij straks makkelijker bij de plekken waar de papiervisjes zich bevinden. Hij zal eerst nog een inspectie komen uitvoeren om te zien hoe groot de overlast is die de papiervisjes u bezorgen. Zorgt u dan ook voor een kopje thee of koffie? Alvast bedankt!

Inspectie voor papiervisjesbestrijding

De ongediertebestrijder komt bij u langs om de papiervisjesplaag te inspecteren. Papiervisjes kunnen op verschillende manieren in uw woning of bedrijfspand zijn geraakt. Ze zijn bijvoorbeeld meegekomen in (oude) boeken of kleding, wellicht zaten deze spullen in kartonnen dozen of de beestjes zaten in de dozen zelf. Dit herkomst is helaas nooit echt te achterhalen. De bestrijder kan wel (samen met u) onderzoeken waar de papiervisjes zich momenteel verschuilen.

Net als zilvervisjes zijn papiervisjes lichtschuw en zijn ze daarom vooral in de avond of ‘s nachts actief. Ze eten van koolhydraatrijke producten, denk hierbij aan alles waar suiker, zetmeel en cellulose in verwerkt is. Papiervisjes tonen minder interesse voor producten waarin dierlijk materiaal is verwerkt (zoals bijvoorbeeld boekbindlijm of gewoon levende beestjes, zoals mijten). Deze producten vallen eerder ten prooi aan zilvervisjes.

Vraatzucht brengt papiervisjes naar tijdschriften, boeken, fotoalbums, postzegelalbums, posters, schilderijen en (synthetische) kleding. Eigenlijk zijn dat dezelfde plekken waar zilvervisjes ook graag verblijven. Uiteraard kunnen papiervisjes ook in (belangrijk) archiefmateriaal zitten, bijvoorbeeld op kantoren. Kortom: ze komen feilloos op alle plekken af waar veel papier ligt opgeslagen.

In welke ruimtes komen papiervisjes eigenlijk voor? Zoals we al zeiden: in alle ruimtes waar het droog en warm is. U heeft ze misschien al zien wegschieten bij de cv-ketel of in kasten waar de cv-leidingen lopen. Slaapkamers en (geïsoleerde) zolders en kelders zijn ook hotspots. Bij kou kunnen papiervisjes zich namelijk moeilijk voortplanten, ze kunnen zich dan zelfs niet eens voeden. Op warme plekken kunnen ze wél paren en eten.

Plan van aanpak papiervisjesbestrijding

Als de ongediertebestrijder een goed beeld heeft van de plekken die hij moet behandelen, zal hij een bestrijdingsplan voor u opmaken. U bepaalt dan of u deze wilt laten uitvoeren. Gaat u akkoord, dan zal de bestrijder zo spoedig mogelijk met de papiervisjesbestrijding beginnen.

Uitvoering van papiervisjesbestrijding

Papiervisjes worden bestreden met een Gloria-hogedrukspuit. De ongediertebestrijder spuit dan een insecticide dat speciaal voor kruipende insecten is ontwikkeld. Papiervisjes kunnen zich net als zilvervisjes en ovenvisjes op de meest nauwe plekjes verstoppen; dit betekent dat alle mogelijke naden en kieren behandeld zullen moeten worden. De bestrijder behandelt ook plinten, muren en plafonds. Meubels en andere (kleinere) bezittingen worden nooit met gif behandeld. Alleen de oppervlakken waarop de papiervisjes zich van A naar B kunnen bewegen krijgen de volle aandacht van de bestrijder.

Het is lastig om papiervisjes voor 100 procent uit te roeien: ze zijn erg klein en er kan dus altijd wel een schuilplaatsje worden overgeslagen. De bestrijding zal het aantal papiervisjes wel sterk kunnen verminderen en dat is al winst. Houd er ook rekening mee dat de bestrijding niet blijvend kan zijn als u niets aan de condities in uw woning of bedrijfspand doet. We zullen u daarom een paar tips geven om een (volgende) papiervisjesplaag te voorkomen.

Nazorg bij papiervisjesbestrijding

Bij alle soorten ongedierte geldt een gouden regel: voorkomen is beter dan genezen. Helaas, soms loopt het aantal beestjes toch uit de hand en blijft u met allerlei soorten schade achter. Zorg dus dat u papiervisjes de baas blijft en wel op de volgende manieren:

 • Bedenk dat papiervisjes vooral gedijen bij warmte, dus houd de temperatuur in uw woning of bedrijfspand zo laag mogelijk.
 • Let op de algemene hygiëne in uw woning of bedrijfspand.
 • Dicht alle mogelijke naden en kieren.
 • Controleer uw (papieren en kartonnen) spullen regelmatig op schade.
 • Zorg dat uw behang zo strak mogelijk tegen de muur kleeft. Zo kunnen de papiervisjes zich niet achter het behang verschuilen.
 • Kijk af en toe ook eens achter posters en schilderijen. Zeldzaam kunstwerk? Wees er dan zeker op tijd bij!

Hulp nodig bij papiervisjes bestrijden? Bel ons meteen!

Papiervisjes kunnen zich maar beter bergen voor onze ongediertebestrijders. Of eigenlijk beter niet, want dan kunnen ze nog sneller aangepakt worden. Bij Beestjes Kwijt gaan onze professionals net zolang door tot het ongedierteprobleem in uw woning of bedrijfspand naar tevredenheid is opgelost. Wilt u graag een afspraak maken? Bel of mail ons en vertel uw ongediertebestrijder alles over de overlast die u van de papiervisjes ervaart.

Kosten bestrijding papiervisjes

Bent u al druk bezig geweest met het bestrijden van papiervisjes in huis? Het lijkt haast onmogelijk door de reproductieve aard van dit beestje. Worden papiervisjes niet op tijd in toom gehouden dan kunnen ze hele archieven vernietigen of het gekoesterde postzegelalbum waardeloos maken.

Wat zijn de kosten voor het zelf bestrijden van papiervisjes?

De kosten voor het niet bestrijden van papiervisjes lopen letterlijk en figuurlijk meer in de papieren dan het wel bestrijden van papiervisjes. U kunt papiervisjes bestrijden door middel van verschillende doe-het-zelf bestrijdingsmiddelen, die te verkrijgen zijn in tuincentra en dierenspeciaalzaken.

Chemische bestrijdingsmiddelen voor doe-het-zelf gebruik hebben wel nadelen. De spray, die uit spuitbussen komt, is vaak erg giftig en kan schadelijk zijn voor het milieu, maar ook voor de vissen in uw aquarium. Ook zijn deze middelen vaak niet voldoende om een hele papiervisjesplaag te bestrijden, omdat de verborgen papiervisjes hier aan ontkomen.

Hoeveel kost bestrijding van papiervisjes?

Wanneer die enkele papiervisjes in no-time zijn verandert in een ware plaag, dan is het zelf bestrijden van papiervisjes niet meer afdoende. Deze beestjes kunnen wel 100 dagen zonder eten en ze kunnen bovendien wel vijf jaar oud worden. Dat betekent u de pisang bent, alleen al omdat één zo’n monstertje vijf jaar lang door uw huis loopt.

Onze ongediertebestrijders doen er alles aan om de kosten voor papiervisjesbestrijding niet in de papieren te laten lopen. Er wordt gekeken naar de volgende factoren om tot een kostenberaming te komen:

 • Het aantal papiervisjes dat aanwezig is.
 • De plek waar de papiervisjes zich bevinden en of deze makkelijk te bereiken is.
 • De tijd, die de bestrijding van papiervisjes in beslag zal nemen.
 • De hoeveelheid schade, die door de papiervisjes is aangericht.
 • De grootte van de kans op terugkomst van papiervisjes of andere franjestaarten.

Hoe gaat papiervisjes bestrijding in zijn werk?

Wanneer onze ongediertebestrijders bij u langs komen inspecteren ze alles eerst, alvorens ze tot een kostenplaatje komen. U ontvangt dan vrijblijvend een offerte en advies. In samenspraak met u gaan onze ongediertebestrijders vervolgens aan de slag om de papiervisjes te bestrijden.

Wilt u zeker zijn van een juist kostenplaatje? Dan kunt u ons ook telefonisch bereiken. Wij helpen u graag van papiervisjes af, zonder dat u diep en meerdere malen in de buidel hoeft te tasten!

Offerte en werkwijze aanvragen

Bent u op zoek naar een ongediertebestrijder uit uw regio? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u snel bij ongedierteoverlast en andere ongedierteproblemen, overal in Nederland. Bel 085 - 029 2200 of vul onderstaand formulier in voor een offerte, werkwijze en het maken van een afspraak!