Papiervisjes
readtime 4 Minuten

Wat te doen tegen papiervisjes?

04 Feb 2019 • redactie

‘Knibbel, knabbel, knuisje, wie knabbelt er aan mijn… oh nee!’ Terwijl je je kind voorleest, glibbert er een vreemd beestje over de pagina in het sprookjesboek. Nader onderzoek wijst uit dat er inderdaad aan al je boeken wordt geknabbeld. Wat te doen tegen papiervisjes? De mogelijkheden vind je hier!

Papiervisjes eten graag papier en wat het papier bij elkaar houdt: lijm. In papier zit namelijk cellulose en lijm bevat zetmeel: dat zijn heel voedzame stoffen voor dit ongedierte. Vinden ze geen papier, dan kunnen papiervisjes zich ook tegoed doen aan (synthetische) kleding. Reden te meer om ze te gaan bestrijden!

Verschil papiervisjes en zilvervisjes

Hoe weet je of je met papiervisjes te maken hebt en niet met zilvervisjes? Papiervisjes zitten graag op warme, droge plekken, bijvoorbeeld achter de plinten, in je boekenkast of bij een cv-ketel. In ruimtes waar het vochtiger is, zoals je badkamer, zitten eerder zilvervisjes.

Papiervisjes zijn lastiger te bestrijden dan zilvervisjes, omdat ze bij een relatief lagere luchtvochtigheid van 35% al kunnen overleven. Zilvervisjes hebben 50% nodig. Voor papiervisjesbestrijding heb je dan ook een lange adem nodig, zeker als je ze zelf wilt uitroeien.

Papiervisjes zelf bestrijden

Wat te doen tegen papiervisjes? Ze komen vooral voor in nieuwbouwwoningen. Deze woningen zijn vaak (te) goed geïsoleerd en het is er lekker warm. Om papiervisjes te bestrijden, moet je één ding goed onthouden: ze gedijen het beste in droge, warme ruimtes. Dat betekent dat je in ieder geval het volgende moet doen:

  1. Houd de luchtvochtigheid zo laag mogelijk in de ruimtes waar papiervisjes het meest voorkomen. Dat doe je door goed te ventileren en de ruimte droog te stoken.
  2. Houd de temperatuur in huis lager dan 20 graden. Hoe lager de temperatuur, hoe minder actief de papiervisjes zijn. Bij 16 graden stoppen de papiervisjes zelfs met eten.

Dan zijn er nog manieren om je spullen tegen papiervisjes te beschermen:

  1. Haal al het papier van de grond af en bewaar oud papier niet te lang.
  2. Verpak onaangetaste tijdschriften en boeken in plastic hoezen en/of in kunststof dozen. Zo komen de papiervisjes er niet bij.
  3. Klop je kleding regelmatig uit. Zeker als ze in niet gesloten kasten zijn opgeborgen, is dat verstandig.
  4. Dicht alle naden, kieren en gaten in je huis zodat de papiervisjes zich niet zo makkelijk in huis kunnen verplaatsen.
  5. Stofzuig regelmatig je vloeren, vooral langs de plinten, want daar kunnen papiervisjes zich schuilhouden.
  6. Je kunt papiervisjes ook platdrukken… als ze tenminste niet te snel voor je zijn. Ze kunnen namelijk ineens wegschieten. Vervelend is ook dat je ze vooral ‘s nachts ziet, want dan zijn ze actief.

En wat kun je doen om de papiervisjes actief te bestrijden? Van chemische middelen is zeker dat ze effectief zijn tegen papiervisjes. De volgende middelen tegen papiervisjes zijn ook met biologische ingrediënten verkrijgbaar, maar die werken minder goed. De keuze is aan jou:

1. Gebruik een spray tegen papiervisjes

Een spray tegen zilvervisjes kan meestal ook voor papiervisjes worden ingezet. Je spuit het middel in alle naden, kieren en gaten waar mogelijk papiervisjes zitten. Spuit het niet op kleding of voedsel en controleer altijd hoe materialen op het middel reageren. Na gebruik moet je de behandelde ruimte goed ventileren. Waak er ook voor dat je kinderen of huisdieren niet direct met het middel in aanraking komen.

2. Vang papiervisjes met een lijmval

Papiervisjes zijn vooral ‘s nachts actief, dus het is een goed idee om voor die tijd lijmvallen uit te zetten. In deze vallen zit een lijm dat ook een lokstof is. Zet de vallen op gladde oppervlakken en dan bij voorkeur op de plekken waar de papiervisjes het vaakst komen, bijvoorbeeld dichtbij de plinten.

Een nadeel: je moet meerdere vallen kopen en uitzetten, want met één val vang je nooit alle papiervisjes. Tweede nadeel: ook met meerdere vallen weet je nooit zeker of je ze wel allemaal gevangen hebt. Een lijmval wordt daarom eerder als detectiemiddel ingezet: zo kan de aanwezigheid van papiervisjes in ieder geval bewezen worden.

Bestrijding papiervisjes: zo pakt een ongediertebestrijder het aan

Het goed bestrijden van papiervisjes kan eigenlijk maar op één manier: met insecticide. De ongediertebestrijder beschikt altijd over een middel tegen kruipende insecten dat bewezen effectief is; van de middelen uit de winkels weet je dat nooit helemaal zeker. Het insecticide van de professional is in de regel veel sterker. Zilvervisjes en papiervisjes worden altijd met dit middel bestreden.

Wat gebeurt er tijdens een papiervisjesbestrijding?

Papiervisjes kunnen zich in alle mogelijke naden, kieren en gaten hebben verstopt. Dit betekent dat de ongediertebestrijder al deze schuilplaatsen met insecticide moet gaan behandelen. Dit doet hij met behulp van de Gloria, een hogedrukspuit. Ook muren en plafonds moeten soms worden behandeld. Feitelijk behandelt hij alle plekken waar papiervisjes kunnen kruipen of waar ze zich kunnen schuilhouden.

Behandelt een ongediertebestrijder ook spullen en meubels? Nee, want die worden dagelijks gebruikt door je hele gezin. Je wilt toch niet dat iemand vergiftigd wordt? Boeken of kleding die te zeer zijn aangetast door papiervisjes kun je beter weggooien. Je zou nog iets kunnen redden door het een etmaal in de vriezer te stoppen. Gegarandeerd dat de papiervisjes de kou niet overleven.

Hulp nodig bij hinder door papiervisjes? Vraag het ons!

Papiervisjes bestrijden is een klus die je beter aan een professional kunt overlaten. Let wel: Hij kan het aantal papiervisjes drastisch verminderen, maar nooit voor 100% uitroeien. Papiervisjes zijn namelijk heel klein, dus men ziet ze al snel over het hoofd. Heb je last van een grote papiervisjesplaag? Neem dan contact op en maak gelijk een afspraak met een ongediertebestrijder uit je eigen provincie!

Gerelateerde artikelen

Vind een ongediertebestrijder

Onze bestrijders zijn actief in heel Nederland

Bekijk alle locaties
Locations
Zoek je lokale bestrijder
Vul je plaats of postcode in en vind je lokale bestrijder