Rioolvliegjes in huis bestrijden

Aalputmotje, rioolvliegje, drekvliegje, motvliegje: dit zijn allemaal bijnamen van de motmug. Bepaald geen koosnaampjes, vind je ook niet? Hoewel deze muggensoort (nee, het is geen vliegensoort) vooral ’s nachts actief is, kunnen rioolvliegjes in huis erg hinderlijk zijn. Ze kunnen op je eten gaan zitten en daarin allerlei bacteriën achterlaten. Bovendien rusten ze met zijn allen vaak uit in schaduwen op muren: dat kan er behoorlijk bedreigend uitzien!

Snel weer vrij van ongedierte?

24/7 contact opnemen bij spoed
Lokale erkende bestrijders
Overal in Nederland
Je kunt bij ons pinnen
Particulier en zakelijk
Geen voorrijkosten

Hoe komen rioolvliegjes in huis?

Rioolvliegjes - oftewel: motmuggen - komen meestal in de zomermaanden voor. Ze zoeken dan plekken in of rond je woning op waar rottend, vochtig, organisch restafval ligt. Daar leggen zij dan eitjes in. Hoe warmer het is, hoe sneller deze eitjes uitkomen. Verstopte putjes, leidingen of afvoeren, ondergelopen kruipruimtes en rioolproblemen trekken meestal rioolvliegjes aan als vliegen op honing. Los je lekkages of rioolproblemen eerst op, dan kan dit ongedierte makkelijker bestreden worden!

Waar komen rioolvliegjes voor?

Rioolvliegjes zijn niet ver van de plekken te vinden waar ze broedplaatsen hebben aangelegd. Deze broedplaatsen kunnen in en rond je woning zijn ontstaan. Denk aan:

 • regenpijpen
 • regentonnen
 • onder of in bloembakken
 • afvoeren van het toilet, wasbak, douche of badkuip
 • kruipruimtes
 • plassen
 • vijvers
 • dakgoten
 • beerputten
 • mesthopen
 • composthopen

Rioolvliegjes die broedplaatsen in je tuin aanleggen, kunnen uiteindelijk ook in je huis terechtkomen. Vandaar dat wij ook de mogelijke broedplekken buitenshuis benoemen. Eenmaal binnen gaan de rioolvliegjes op zoek naar andere voedingsbodems. Vinden ze ergens in huis stilstaand water (vaak is dit water afkomstig van een lekkage) dan leggen ze hun eitjes in het slib. Met dit slib kunnen uitgekomen larven zich voeden.

Wat merk je van dit ongedierte in huis? Er vliegen veel rioolvliegjes in je kamers rond en ze rusten op verschillende plekjes uit. Bijvoorbeeld rondom de gootsteen in de keuken, boven de afvoer van het bad of boven het afvoerputje van de douche. Vaak tref je ze ook massaal op de wanden van de keuken of de badkamer aan. Dat is geen prettig gezicht!

Hoe ernstig zijn de gevolgen van rioolvliegjes in huis?

Rioolvliegjes zijn zeer onhygiënisch. Ze leggen eitjes op de meest vervuilde plaatsen en nemen van daaruit ook bacteriën en schimmels mee. Die kunnen op je voedsel of keukengerei terechtkomen als je even niet oplet. Veel van deze bacteriën kunnen ziektes veroorzaken en zo je gezondheid schaden. Gelukkig kunnen rioolvliegjes niet steken of bijten, ook al behoren ze wel tot de muggenfamilie.

Meld je aan voor de nieuwsbrief
Vul je gegevens in en blijf up-to-date!

Hoe voorkom je overlast door rioolvliegjes?

Door rioolvliegjes te voorkomen, houd je de verspreiding van gevaarlijke bacteriën uit het riool of uit andere vervuilde bronnen tegen. Dat kun je als volgt doen:

 • Repareer kapotte leidingen zo snel mogelijk. Voor problemen met het riool kun je het beste een deskundige rioolvakman inschakelen.
 • Plaats doppen op open leidingen.
 • Ook verstopte afvoeren moet je snel verhelpen. En om te voorkomen dat deze nogmaals verstopt raken, kun je ze regelmatig even doorspoelen met heet water en soda (zuiveringszout). Zo kan het organische afval zich niet ophopen.
 • Voorzie zwanenhalzen van een waterslot. Zo komen de rioolvliegjes niet eenvoudig via de leidingen je huis binnen.
 • Ruim zoveel mogelijk organisch afval (zoals mest- of composthopen) op.
 • Verwijder modder en bladafval uit je dakgoten.
 • Voorkom stilstaand water in en rond je woning. Verwijder het water uit bloembakken en zorg ervoor dat je kruipruimte zo droog mogelijk blijft.
 • In kruipruimtes kan het zand zijn omgevormd tot slib. Verwijder dit slib en plaats schoon zand.
 • Controleer je kruipruimte minstens eens per jaar op rioolvliegjes. Wie weet kun je zo ook nog ander ongedierte voorkomen, zoals muizen in huis, muggen in huis of ratten in huis.

Hoe kun je zelf rioolvliegjes in huis bestrijden?

Bij een heuse plaag is het zelf bestrijden van rioolvliegjes haast onmogelijk zonder er veel tijd aan te besteden en veel geld uit te geven aan doe-het-zelfmiddelen. Je kunt de overlast er wel een beetje mee verminderen en dat kan als volgt:

 1. Spuit in verschillende hoeken van de kamer insecticidespray.
 2. Gebruik een stofzuiger om de rioolvliegjes op te zuigen die op de muren zitten.
 3. Vind je een broedplaats? Je kunt de plek afschrobben met heet water waarin soda is opgelost.
 4. Je kunt natuurlijk ook een vliegenmepper gebruiken. De vraag is alleen of je met lelijke vlekken op de muren wilt achterblijven. Bovendien zijn de rioolvliegjes vaak te talrijk om allemaal dood te slaan. Of je moet toevallig in zeer goede conditie verkeren en de tijd ervoor willen uittrekken...

Onthoud dat je rioolvliegjesprobleem pas echt opgelost wordt, als je de broedplaats (of meerdere broedplaatsen) te grazen neemt, want daar komen telkens nieuwe larven bij. En als je het echt niet meer weet, dan moet je zeker een vakman bellen!

Professionele bestrijding rioolvliegjes in huis

Professionele bestrijding van rioolvliegjes in huis gaat als volgt: onze ongediertebestrijders inspecteren eerst je huis of bedrijfspand op rioolvliegjes en broedplaatsen. Hierna wordt de bestrijdingsmethode met je afgestemd. Onze experts bestrijden zowel de rioolvliegjes als de larven, zodat er later niet nog een plaag kan ontstaan. Schakel je ons in, dan brengen wij de rust in je huis terug door rioolvliegjes te bestrijden!

Dit zeggen onze klanten

99% beveelt ons aan

9
766 beoordelingen

Jaap uit Santpoort noord

Gert drop is langs geweest, prettig en deskundig iemand belt keurig op hoe laat hij komt, perfecte man

Simone uit Zeewolde

Perfecte service, vriendelijke man die duidelijk uitleg geeft over hoe het proces in z'n werk gaat. Goede afloop.

Jose uit Almere

Ik zet mijn petjeaf voor deze mensen

Professional illustratie
Zoek je lokale bestrijder
Vul je plaats of postcode in en vind je lokale bestrijder