Kakkerlakkenplaag bestrijden

Alsof je in een horrorfilm bent gestapt: zo voelt het als je een kakkerlakkenplaag in huis ontdekt. Overdag houden kakkerlakken zich rustig, maar als de nacht verschijnt, komen ze uit alle mogelijke hoeken van het huis om voedsel te vergaren en nieuwe eitjes te leggen. En al komt het schoonmaakdoekje nog zo snel, de kakkerlakken vinden de kruimels wel. Wat moet je dan doen om een kakkerlakkenplaag te bestrijden? Met deze informatie helpen wij je op weg!

Snel weer vrij van ongedierte?

24/7 contact opnemen bij spoed
Lokale erkende bestrijders
Overal in Nederland
Je kunt bij ons pinnen
Particulier en zakelijk
Geen voorrijkosten

Hoe ontstaat een kakkerlakkenplaag?

Kakkerlakken kunnen op verschillende manieren in een woning of bedrijf geraken, maar we zullen het eerst over hygiëne hebben: hoe meer vuil, hoe groter de kans dat je kakkerlakken aantrekt. Anderzijds: kakkerlakken kunnen ook in schone huizen verschijnen. Ze zijn dan vanuit een minder schoon huis komen ‘overwaaien’. Op deze manier kunnen complete flatgebouwen worden besmet.

Andere oorzaken van een kakkerlakkenplaag zijn:

 1. In door jou gekochte goederen (levensmiddelen) zaten kakkerlakken verborgen.
 2. De kakkerlakken zijn met een goederentransport overgekomen en hebben zich daarna verder verspreid, bijvoorbeeld naar omliggende woningen of bedrijven.

Helaas kunnen kakkerlakken zich razendsnel voortplanten. Dit betekent dat een plaag zich dus ook razendsnel kan verspreiden. Kakkerlakken zijn altijd op zoek naar voedsel, warmte, vocht en donkere plekken. Hoeveel plekken heb je in huis waar ze dat kunnen vinden? Juist. Dat zijn een heleboel (onbereikbare) plekken!

Hoe komen kakkerlakken binnen? In ieder huis zitten wel kleine kieren en spleetjes, cv-leidingen en ventilatiekanalen. Hier kunnen de kakkerlakken met gemak door. Eenmaal binnen zullen ze zich meteen vestigen, voeden en voortplanten. Terwijl je ze iedere dag in je voorraden en spullen ziet verdwijnen, leven zij een onbekommerd leven.

Hoe kun je een kakkerlakkenplaag herkennen?

Een plaag oplossen betekent ook een plaag kunnen herkennen. Je ziet bijvoorbeeld voor het eerst een kakkerlak over de vloer, over het aanrecht of over de eettafel trippelen. Dat is het startsein voor nader onderzoek!

 • Je ziet overdag kakkerlakken lopen. Dat is al een overduidelijk teken van een plaag.
 • Als je het licht aandoet, zie je één of meerdere kakkerlakken wegschieten.
 • Naast levende kakkerlakken zie je ook dode exemplaren liggen.
 • Je ziet kleine velletjes op de vloer liggen. Deze kunnen van kakkerlakken afkomstig zijn, want ze vervellen regelmatig.
 • Kleine zwarte stipjes op je spullen of meubels kunnen uitwerpselen van kakkerlakken zijn.
 • Je treft aangevreten voedsel of beschadigde verpakkingen aan. Wellicht zitten er zelfs nog feestende kakkerlakken in.
 • In je woning hangt een muskusachtige stank en hoe meer kakkerlakken, hoe penetranter de geur.

Zijn de gevolgen van een kakkerlakkenplaag ernstig?

De gevolgen van een kakkerlakkenplaag kunnen ernstig zijn. Kakkerlakken verspreiden ziekmakende bacteriën en schimmels en dragen mijten met zich mee. Bovendien kunnen ze astma en verschillende soorten allergieën bij mensen opwekken.

Omdat kakkerlakken overal lopen, kunnen al je bezittingen en voedselvoorraden met smetstoffen in aanraking komen. Je kunt bijvoorbeeld zelf besmet raken met salmonella, hepatitis, tyfus, tuberculose of dysenterie. Schimmelinfecties en parasitaire aandoeningen zijn bij dit soort plagen ook gerapporteerd.

Niet alleen woningen, maar ook bedrijven kunnen hard door een kakkerlakkenplaag geraakt worden. Voor horecabedrijven en voedselproducenten is een dergelijke plaag ronduit rampzalig te noemen, niet alleen voor hun omzet, maar ook voor hun reputatie. Met voedsel dat aangetast is door kakkerlakken brengen ze namelijk niet alleen hun personeel, maar ook hun klanten in gevaar. Veel bedrijven zijn zich hiervan bewust en willen natuurlijk dat er zo snel mogelijk wordt ingegrepen!

Meld je aan voor de nieuwsbrief
Vul je gegevens in en blijf up-to-date!

Waar verschuilen kakkerlakken zich?

Kakkerlakken voelen zich het meest aangetrokken tot warme en vochtige ruimtes, waar eiwitrijk en organisch voedsel niet ver uit de buurt is. Heb je een vermoeden dat er kakkerlakken in huis zitten? Controleer dan de volgende voorwerpen en plekken in huis om meer zekerheid te krijgen:

 • warme en vochtige ruimtes, zoals je keuken, badkamer of een productieruimte.
 • in of rondom apparaten die warmte produceren, zoals ovens, magnetrons, machines, verwarming, het fornuis, het motortje van de koelkast, de afzuigkap of andere kleine elektrische apparaten.
 • meubels, zoals boekenkasten, onder stoelen en banken, keukenlades of achter spiegels.
 • vergeet ook niet plinten, kozijnen, deurposten, (loshangend behang) en bekleding te checken. Kijk ook eens onder loszittende tegels of in naden en kieren in muren, vloeren en plafonds.

Hoe kunnen wij een kakkerlakkenplaag bestrijden?

Wanneer je vermoed dat je een kakkerlakkenplaag in huis hebt, is het verstandig om zo snel mogelijk een professionele ongediertebestrijder in te schakelen. Kakkerlakken planten zich namelijk zo snel voort dat ze zonder specialistische bestrijdingsmiddelen amper te bestrijden zijn. Met insecticide, lokaas of een detectieval kunnen onze specialisten wonderen voor je verrichten!

Onze ongediertebestrijders inspecteren de situatie altijd zorgvuldig voordat ze aan de slag gaan met de kakkerlakkenbestrijding. Hoe erg is de plaag en welke (combinatie van) methodes passen hierbij? Komt dit overeen met je budget en ga je akkoord? Als je het werk aan de professional overlaat, ben je binnen de kortste keren van je kakkerlakkenplaag af! Schakel direct de lokale ongediertebestrijder in.

Dit zeggen onze klanten

99% beveelt ons aan

9
766 beoordelingen

Paul uit Rijen

Na het ontdekken van een wespennest in onze haag hebben we traas ongedierte bestrijding gebeld. Diezelfde dag kwam er al iemand om het wespennest te b...

Lees de hele review

Lucy uit Willemstad

Vriendelijk en snel geholpen.

Simone uit Zeewolde

Perfecte service, vriendelijke man die duidelijk uitleg geeft over hoe het proces in z'n werk gaat. Goede afloop.

Professional illustratie
Zoek je lokale bestrijder
Vul je plaats of postcode in en vind je lokale bestrijder