Houtworm in huis bestrijden

Houtworm is de verzamelnaam voor de larven van verschillende soorten houtwormkevers, bijvoorbeeld de boktor, de gewone houtwormkever en de grote houtwormkever. De larven nestelen zich in hout en eten zich erdoorheen. Of je houtworm in huis hebt, is niet altijd zichtbaar. Soms zitten de larven er al jaren voor ze opgemerkt worden.

Snel weer vrij van ongedierte?

24/7 contact opnemen bij spoed
Lokale erkende bestrijders
Overal in Nederland
Je kunt bij ons pinnen
Particulier en zakelijk
Hoge klanttevredenheid 9,0

Wat zijn de gevolgen van houtworm in huis?

Bestaat je woning uit veel houten draagconstructies? Heb je veel houten vloeren? Bezit je veel houten meubelen? Je hele hebben en houden kan letterlijk door houtworm opgegeten worden. Gelukkig is de ongediertebestrijder er in de meeste gevallen op tijd bij, maar dat vereist wel wat oplettendheid van jouw kant.

Houtworm kan hout zodanig verzwakken dat er gevaarlijke situaties kunnen ontstaan, zoals het instorten van een dak. Houtworm van de boktor zorgt meestal voor meer schade dan de houtworm van de gewone houtwormkever. Bijvoorbeeld omdat de boktorlarven in de lengterichting van balken knagen, waardoor deze sneller verzwakken. Het is dus belangrijk dat men vooraf kan vaststellen van welke soort kever de houtworm afkomstig is.

Houtaantastende insecten in huis komen voornamelijk voor in onbehandeld hout. Daarom is het niet zo gek dat vooral oudere panden vaker last hebben van houtworm. Veel van dit soort panden werden gemaakt met hout dat direct van de kap kwam. Beitsen of lakken werd niet vaak gedaan. De larven gaan niet heel snel in bewerkt hout zitten, dus ze kunnen op een waar feestmaal rekenen!

Hoe kun je houtworm herkennen?

De houtworm heeft een bruine kop en een beige, bijna doorzichtig, geribbeld lichaam. Door je houtwerk op de volgende kenmerken te controleren, kun je achterhalen of er houtworm in huis aanwezig is:

  • Kleine gaatjes in het hout. Dit zijn de uitvliegopeningen van de houtworm.
  • Hoopjes zaagsel onder of vlakbij het hout. Dit zaagsel is afkomstig van de uitvliegopeningen en ontstaat als de houtworm zich door het hout knaagt.
  • Kleine witte wormpjes. Dit zijn dus de keverlarven. Het kan zijn dat deze af en toe hun kop uit de gaatjes steken.
  • Kevers over de vloer en in de buurt van het houtwerk. Deze kevers zijn waarschijnlijk op zoek naar plekken in het hout om hun eitjes te leggen.

Is houtworm in huis te voorkomen?

Houtworm in huis kan rampzalig zijn als een plaag zich verspreidt naar balken of andere houten (draag-)constructies. Gelukkig kun je op verschillende manieren een houtwormplaag voorkomen. Je moet dan wel alert zijn bij de volgende situaties:

  • Je wil een tweedehands (misschien zelfs wel antiek) houten meubel kopen. Controleer dit meubel voor aankoop eerst op tekenen van houtworm, anders breng je de plaag straks mee naar huis.
  • Je wil de open haard lekker opstoken en haalt hiervoor vers gekapt brandhout in huis. Helaas kan daar houtworm in zitten. Je doet er dus goed aan als je brandhout vooraf controleert voor je het binnenbrengt.
  • Heb je een meubel in huis waar de houtworm al in zit? Vernietig dit meubel dan direct. Aan de straat zetten is niet aan te raden, omdat andere mensen dit meubel naar hun eigen huis zouden kunnen brengen. Is het meubel je dierbaar? Dan kun je denken aan een behandeling met gas. Vergassen is echter vrij prijzig. De ongediertebestrijder kan je hier meer over vertellen. Belangrijk is dat je voorkomt dat de houtworm via het meubel zich naar andere delen van je huis verspreid, als dat tenminste nog niet het geval is…
  • Let erop dat er in bewerkt hout (met bijvoorbeeld beits of lak) ook houtworm kan zitten. Zeker als de kern van het hout onbehandeld is gebleven.
Meld je aan voor de nieuwsbrief
Vul je gegevens in en blijf up-to-date!

Houtworm in huis bestrijden: zelf doen?

Houtworm valt nagenoeg niet zelf te bestrijden. Het is namelijk nooit met zekerheid vast te stellen hoe lang houtworm al ergens zit en om hoeveel houtworm het gaat. Kom je een larve tegen, dan kun je deze al zelf uit het hout trekken, maar dit zal het probleem niet in zijn geheel oplossen. Bij ontdekking van houtworm kun je beter meteen een professionele ongediertebestrijder bellen.

Hoe werkt houtwormbestrijding in huis?

Onze ongediertebestrijders kennen de verschillen tussen de houtaantastende insecten en kunnen hierdoor ook de juiste bestrijdingsmethode bepalen. Zo zit houtworm meer aan de oppervlakte van het hout en kunnen de larven van de boktor veel dieper in het hout zitten. De ongediertebestrijder moet dus eerst weten om welke soort houtworm het gaat.

Bij een grote houtwormplaag is een efficiënte aanpak nodig. De ongediertebestrijder inspecteert de probleemzones, maar controleert ook andere houten oppervlakken op houtworm. Als de houtworm ook in bewerkt hout zit, dan zal het hout eerst geschuurd moeten worden. Dit kan al veel tijd in beslag nemen. Bovendien zal de bestrijder bij grote klussen wellicht voorraden moeten bijbestellen, wat ook weer extra tijd kost. Al het aangetaste hout - denk bijvoorbeeld aan balken - moet ook schoon en stofvrij voordat de bestrijder aan de slag kan gaan.

De ongediertebestrijder zet een masker op en trekt beschermende kleding aan. Vervolgens worden alle oppervlakken waarin de houtworm zit met een giftig middel tegen kruipende insecten behandeld. In het geval van boktorlarven worden balken zelfs volledig doordrongen van het bestrijdingsmiddel. De dampen van het gif zijn schadelijk, dus je zult je huis één tot twee dagen moeten verlaten. Naderhand moet je je woning goed ventileren.

Houtworm bestrijden door een vakman

Het bestrijden van houtworm in huis vereist veel tijd, kennis en vakmanschap. Onze ongediertebestrijders beschikken over de juiste kwaliteiten om houtworm in jouw huis of bedrijfspand te bestrijden. We raden je aan om ons meteen te bellen of te mailen als je houtworm ontdekt, want dit ongedierte kan al veel ongeziene schade hebben aangericht.

Dit zeggen onze klanten

99% beveelt ons aan

9
783 beoordelingen

Babette uit Tilburg

Goed telefonisch bereikbaar (zelfs op zondag), en willen snel handelen. Aardige mensen en heel betrouwbaar.

Andre uit Loon op zand

Stel en vakkundig geholpen.

N.s. uit Dronten

Snelle en vriendelijke service

Professional illustratie
Zoek je lokale bestrijder
Vul je plaats of postcode in en vind je lokale bestrijder