Muggenplaag bestrijden

Staat je woning niet ver van een waterplas af? Of vlakbij een meertje? Dan is de kans groot dat je last krijgt van muggen. Een muggenplaag kan echter ook voorkomen op plaatsen waar geen meren en rivieren zijn. Een beetje stilstaand water, bijvoorbeeld in een emmer, bloembak of regenton, volstaat voor een mug om haar eitjes in te kunnen leggen. Een muggenplaag kan zich dus overal voordoen met als piekperiode: de zomer. Problemen met muggen? Wij helpen je een muggenplaag bestrijden!

Snel weer vrij van ongedierte?

24/7 contact opnemen bij spoed
Lokale erkende bestrijders
Overal in Nederland
Je kunt bij ons pinnen
Particulier en zakelijk
Geen voorrijkosten

Hoe ontstaat een muggenplaag?

Het weer heeft een grote invloed op het ontstaan van een muggenplaag. Zo kan het zijn dat na een natte periode een warme periode aanbreekt en het aantal steekmuggen enorm toeneemt. Muggenlarven komen dan massaal uit in stilstaande wateren en de vrouwelijke muggen gaan op zoek naar mensenbloed om zich te voeden. Dat klinkt eigenlijk best eng, vind je niet? Ze hebben dit bloed nodig om nieuwe eitjes in hun lijf te kunnen aanmaken.

De temperatuur stijgt en hoe langer het water stilstaat, hoe meer muggen kunnen ontstaan. Vanuit tuinen, velden en parken verspreiden de muggen zich verder. Voor je het weet, heb je zo een muggenplaag in huis, rechtstreeks uit je eigen tuin!

Wat zijn de gevolgen van een muggenplaag?

De gevolgen van een muggenplaag in ons land vallen mee vergeleken met muggenplagen in tropische werelddelen waar de malariamug bijvoorbeeld al miljoenen slachtoffers heeft gemaakt. In Nederland hebben we vooral last van de gewone steekmug die, vergeleken met de malariamug, relatief onschuldig is. Desalniettemin zit je niet op een muggenplaag te wachten vanwege:

 • rode, jeukende muggenbeten.
 • heftigere reacties door een bijkomende allergie voor muggenbeten.
 • ziektes door muggenbeten (als je zelf in een tropisch land verblijft).
 • ziektes door muggenbeten bij dieren (bijv. blauwtong bij vee).
 • schade aan gewassen en terreinen (bepaalde muggensoorten, zoals langpootmuggen, kunnen een grote plaag zijn voor landbouwgronden).
 • verkeershinder (dansmuggen kunnen in grote zwermen op voertuigen terechtkomen)
 • verminderd wooncomfort: rustig in een kamer zitten of liggen is er niet meer bij!

Maar hoe zit het nu precies met de tropische muggensoorten? De tijgermug en de malariamug - overigens ook steekmuggen - komen bijna niet voor in Nederland, maar kunnen wel het vliegtuig hebben genomen om op ontdekkingsreis te gaan. Bij het importeren van producten kunnen ze in vruchten of bamboe verstopt zitten. Dit komt echter zelden voor, want ze moeten de lange reis ook nog zien te overleven. De kans is dus klein dat je deze muggen in ons land tegenkomt, tenzij je zelf op avontuur gaat in een tropisch land.

Meld je aan voor de nieuwsbrief
Vul je gegevens in en blijf up-to-date!

Hoe kun je een muggenplaag in huis voorkomen?

Een snerpend gezoem in je oor, een prikje, jeuk en uitslag… en dat maal honderd! Een muggenplaag in huis is absoluut geen pretje. En wat dacht je van je kinderen en huisdieren die al krabbend de hele dag hun huid openhalen? Tijd voor wat actie! Door de volgende maatregelen toe te passen kun je een muggenplaag voorkomen of enigszins terugdringen:

 • Muggenplaag bestrijden buiten: controleer rondom het huis op stilstaand water, bijvoorbeeld in dakgoten, bloempotten of gieters. Giet het water eruit of dek het af, zodat de nieuwe muggen zich van daaruit niet kunnen verspreiden. Er kunnen dan ook geen nieuwe eitjes in worden gelegd.
 • Muggenplaag in huis bestrijden? Je kunt gebruik maken van een muggenspray. Houd er wel rekening mee dat het giftig is. Lees de gebruiksaanwijzing daarom goed!
 • Bedenk dat muggenlarven zich ook in ondergelopen kruipruimtes kunnen ontwikkelen. Vaak is dat water afkomstig van een lekkage, dus dat zul je eerst met spoed moeten oplossen. Via ons kun je ook voor dit soort problemen direct een rioolspecialist inschakelen.
 • Plaats horren voor ramen en deuren of sluit deze zodra het donker wordt.
 • Plaats, indien mogelijk, ook horrengaas voor ventilatieopeningen.
 • Installeer een vliegenlamp of laat deze door één van onze ongediertebestrijders plaatsen.
 • Maak gebruik van ventilatoren. De lucht blijft dan in beweging en daar houden muggen niet van, omdat dit hun vlucht kan verstoren.
 • Heb je een vijver in de tuin? Overweeg dan eens om goudvissen te plaatsen, want die eten graag muggenlarven.
 • Gebruik muggenwerende middelen op de huid. Deze kun je in drogisterijen of apotheken halen.
 • Plaats een klamboe rond je bed en dat van je kinderen. Zo houd je de muggen in ieder geval ‘s nachts op afstand.

Muggenplaag in huis in de winter

Muggen in de winter? Ja, het is mogelijk. In stilstaande wateren buitenshuis kunnen ze niet overleven omdat het water te koud is. Maar als er stilstaand water in je huis aanwezig is - bijvoorbeeld in een ondergelopen kruipruimte of bij een verstopping - dan kunnen de muggen daar op afkomen en een broedplaats beginnen. Kortom: de constante (warme) temperatuur in je huis en het daar aanwezige vocht kunnen er dus voor zorgen dat de muggen het winterseizoen overleven.

Hoe kunnen we een muggenplaag bestrijden?

Onze ongediertebestrijder komt graag bij je langs om de muggen in huis uit de wereld te helpen. Eerst zal hij een inspectie uitvoeren: zo weet hij hoe groot het probleem is en waar de broedplaatsen liggen. Dan zal hij een plan van aanpak voor je opstellen: hierin beschrijft hij wat er moet gebeuren om de muggen en hun broedplaatsen te verdelgen. Ga je akkoord met zijn voorstel, dan slaap je na de muggenbestrijding vast een stuk beter!

Dit zeggen onze klanten

99% beveelt ons aan

9
766 beoordelingen

Paul uit Rijen

Na het ontdekken van een wespennest in onze haag hebben we traas ongedierte bestrijding gebeld. Diezelfde dag kwam er al iemand om het wespennest te b...

Lees de hele review

Paul uit Rotterdam

Elroy kwam snel ter plaatsen. Hij maakte een correct offerte op basis van snelheid / kwaliteit. Ze konden die week erop meteen aan de slag. Ze waren o...

Lees de hele review

Helma uit Erp

Aangenaam persoon die snel en effectief de wespen bestreden heeft

Professional illustratie
Zoek je lokale bestrijder
Vul je plaats of postcode in en vind je lokale bestrijder