Vliegen
readtime 6 Minuten

Wat te doen tegen vliegen?

1 feb 2019 • redactie

Ontelbare vliegen plakken aan je muren of ramen. Voor iedere vlieg die je neerhaalt, lijken er wel tien terug te komen. Wat kun je doen tegen vliegen? Heb je wel genoeg gedaan om ze te bestrijden of is er meer voor nodig? Hier vind je alle opties voor vliegenbestrijding, zodat je straks een weloverwogen keuze kunt maken.

Je kunt van verschillende soorten vliegen last hebben: aasvliegen, clustervliegen of grasvliegen. Aasvliegen komen af op rottend vlees; dit kan om huishoudelijk afval gaan of er ligt ergens een dierenkadaver. Clustervliegen en grasvliegen zijn op zoek naar een plek om te overwinteren: ze kunnen dan voor jouw woning of bedrijfspand kiezen. In het voorjaar worden ze actief en kunnen ze zich massaal in en op het gebouw vestigen.

Wat te doen tegen vliegen in huis?

De ernst van een vliegenplaag kan verschillen: voor sommige mensen is het al vervelend genoeg als er tien vliegen in huis zitten. Zijn het clustervliegen of grasvliegen, dan heb je al gauw te maken met honderden - zo niet duizenden - vliegen. Als je met zo veel vliegen te maken krijgt, dan moet je eerder denken aan professionele vliegenbestrijding. Tot die tijd kun je het proberen met een middel tegen vliegen. Je hebt dan verschillende opties:

1. Spray tegen vliegen
Een vliegenspray bevat insecticide. Dit is giftig, dus je moet voorzichtig zijn met het gebruik. Je spuit het middel in alle hoeken van de kamer. Hierna moet het even inwerken. Na de behandeling moet je de kamer goed ventileren.

2. Insecticide tegen vliegen
Als een spray niet voldoende werkt, kun je een sterker insecticide kopen. Je mengt dit met wat water en dan spuit je het middel met behulp van een plantenspuit op de plekken waar de meeste vliegen zitten. Dit middel tegen vliegen in huis werkt langer door dan een spray.

3. Lamp tegen vliegen
Vliegenlampen zijn er in verschillende soorten en maten. Je kunt een uv-lamp kopen waarin een kleefplaat zit: het licht lokt de vliegen en ze blijven aan de kleefplaat hangen. Dan zijn er nog elektrocutielampen: de vliegen worden door het licht gelokt waarna ze, kort en krachtig, door een elektrisch rooster worden geëlektrocuteerd. Deze lamp mag niet gebruikt worden in bedrijven waar voedsel wordt bereid, omdat de resten op voedsel en werkbanken kunnen neerdalen.

4. Vliegenlint
Een vliegenlint - of: vliegenstrip - is een strook waarop lijm vermengd met een lokstof. Het lijkt wel een beetje op suikerstroop. De vliegen blijven eraan vastkleven en sterven dan een (langzame) dood. Het is effectief, maar weinig diervriendelijk.

5. Vliegenmepper
Een klassieker. Met een vliegenmepper kun je veel vliegen doodslaan. De vraag is alleen of je dit ziet zitten als je last hebt van honderden of misschien wel duizenden vliegen in huis. Een ding is zeker: het zal je veel tijd én energie kosten om zo te werk te gaan.

6. Planten tegen vliegen
Bepaalde plantensoorten staan erom bekend dat ze vliegen kunnen weren, bijvoorbeeld lavendel of basilicum. Je koopt een plant en zet hem in een ruimte neer waar veel vliegen zitten. Vleesetende planten zijn ook mogelijk, maar als je last hebt van honderden vliegen, dan moet je wel erg veel planten kopen. Dit geldt overigens ook voor de basilicum en de lavendel…

7. Dicht alle kleine openingetjes in je woning
Vliegen kunnen door allerlei naadjes en kiertjes kruipen om in je woning te geraken. Dicht al deze openingen, bijvoorbeeld met kit. Als de vliegen al in huis zitten, is het misschien al te laat, maar je voorkomt hiermee mogelijk wel een volgende vliegenplaag.

8. Ruim voedselresten zo snel mogelijk op
Zitten er vliegen in huis en komen ze ook massaal op je eten af? Zorg ervoor dat ze er zo min mogelijk bij kunnen. Ruim voedselresten na het koken of na het eten goed op. Dek bereid voedsel goed af, bijvoorbeeld met een vliegenkapje.

9. Verwijder huisafval zo snel mogelijk
Elk huishouden produceert dagelijks (voedsel-)afval. Bij een vliegenplaag spreekt het eigenlijk wel voor zich dat je dit afval in goed afgesloten vuilnisbakken of containers werpt en het tijdig laat afvoeren. Wikkel vleeswaren eerst in een krant voor zo min mogelijk aasvliegen! Plaats de vuilnisbakken of containers die buiten staan ook niet de dicht op de ingang van je woning of bedrijf, anders vliegt het ongedierte zo naar binnen.

10. Let goed op de hygiëne in huis
Hoe schoner je huis, hoe minder kans op vliegen en ander ongedierte. Dit zullen we straks nog eens herhalen, maar dan voor de tuin. Poets regelmatig en berg je etenswaren goed op. Voedsel dat door vliegen is aangetast, kun je overigens beter meteen weggooien. Besteed extra aandacht aan ruimtes waar vliegen graag zitten, met name keukens en opslagruimtes. Controleer ook je zolder en kruipruimte regelmatig op vliegen.

11. Los rioolproblemen meteen op
Rioolproblemen, zoals lekkages of verstoppingen, kunnen erg veel vliegen, rioolvliegen of ratten aantrekken. Voorkom dit door een rioolvakman in te schakelen. Doe je dit op tijd, dan kun je een hoop ongedierteplagen voorkomen!

Wat te doen tegen vliegen buiten?

Als je in de zomer lekker op je terras zit, hoop je natuurlijk dat je niet wordt lastiggevallen door vliegen. Helaas kunnen vliegen aangetrokken worden door tuinafval. Wat helpt tegen vliegen buiten? Hier een aantal mogelijkheden:

1. Vliegenvangzak
Deze zak bevat een lokstof voor vliegen. Je vult de zak met water en je hangt hem op een plek in de tuin waar veel vliegen zitten. De vliegen komen op de zak af en verdrinken in het water. Door gebruikers genoemde nadelen zijn: de zak zit gauw vol en het verspreidt een onprettige geur.

2. Tuinafval opruimen
Hoe schoner je tuin, hoe minder kans op vliegen of ander ongedierte. Tuinafval, zoals rottende bladeren, overrijp fruit of mest, moet je dan ook zo snel mogelijk verwijderen.

3. Gras maaien
Vliegen zijn dol op hoog gras. Het is dan zaak om het gras regelmatig te maaien.

4. Verwijder stilstaand water
Als het heeft geregend, kan er veel stilstaand water in je tuin achterblijven. Je vindt het dan terug in emmers, bloembakken of regentonnen. Mogelijk heb je ook een vijver in de tuin waarin het water niet beweegt. Al deze ‘containers’ zijn potentiële broedplaatsen voor vliegen en zelfs voor rioolvliegjes. Leeg dus alles wat stilstaand water bevat. Je vijver legen is geen optie, maar je zou er misschien een fonteintje in kunnen plaatsen zodat het water in beweging blijft.

5. Verwijder kadavers van dode dieren
Ligt er een dood dier in je tuin of dichtbij je woning? Verwijder het kadaver dan zo snel mogelijk om een ongedierteplaag te voorkomen. Aasvliegen lusten bijvoorbeeld graag rot vlees en de kans bestaat dat ze na de maaltijd bij jou in huis komen buurten.

Dé oplossing tegen vliegen in huis?

Een paar vliegen in huis zijn het probleem niet. Bij clustervliegen, grasvliegen of een forse zwerm aasvliegen wordt het een ander verhaal. Al deze vliegen kunnen zo massaal aanwezig zijn dat er grof geschut moet worden ingezet om ze te bestrijden. Vliegen bestrijden werkt in principe als volgt: de broedplaatsen moeten uitgeschakeld worden. Een professionele ongediertebestrijder kan dan op de volgende manieren ingrijpen:

1. Vliegen bestrijden met insecticide
Heb je last van grasvliegen of clustervliegen? Met een hogedrukspuit wordt dan een mengsel van water en insecticide in alle naden en kieren van je woning of bedrijfspand gespoten. In deze openingen verschuilen zich namelijk veel vliegen en er zitten vaak ook eitjes en larven.

Een klein waarschuwinkje vooraf: als er binnenshuis insecticide wordt gespoten, zul je je woning of bedrijfspand twee uur moeten verlaten. Hierna moeten de behandelde ruimtes ook geventileerd worden.

2. Rottend organisch afval verwijderen
Heb je te maken met aasvliegen? Dan moet eerst al het rottende organische afval - en dan met name vleesresten - worden verwijderd, voordat er kan worden gespoten. Door de bron van de plaag te verwijderen, maak je sneller korte metten met de vliegen.

3. Vliegenlampen tegen een vliegenplaag
Voor horecabedrijven kan een vliegenplaag een grote ramp zijn. Elektrocutielampen mogen niet voor deze bedrijven gebruikt worden, want de resten kunnen boven het voedsel uiteenspatten. De ongediertebestrijder mag wel uv-lampen gebruiken waarin kleefplaten zitten.

Hulp nodig bij vliegenbestrijding? Bel ons!

Een vliegenplaag kan zowel huishoudens als productieprocessen in bedrijven ontwrichten. Onze ongediertebestrijders helpen graag een handje! Je kunt contact opnemen met een ongediertebestrijder uit je eigen regio door ons te bellen. Hij staat dan vliegensvlug voor de deur!

Vind een ongediertebestrijder

Onze bestrijders zijn actief in heel Nederland

Bekijk alle locaties
Locations
Zoek je lokale bestrijder
Vul je plaats of postcode in en vind je lokale bestrijder