Vliegen
readtime 10 Minuten

Alles over vliegen: hoeveel kun jij er tellen?!

04 Feb 2019 • redactie

Twee vliegen in één klap slaan? Was dat maar waar! De vliegensoorten die we hier gaan bespreken komen met veel meer. Honderden tot zelfs duizenden vliegen kunnen je horendol maken in je eigen woning of bedrijfspand. Maar hoe kom je aan zoveel vliegen? Is daar wel iets aan te doen? Na deze blog weet jij alles over vliegen, vliegenplagen en bestaande oplossingen!

 1. Welke vliegensoorten zorgen voor overlast?
 2. Hoe ontstaat een vliegenplaag?
 3. Kenmerken van een vliegenplaag
 4. Een vliegenplaag voorkomen
 5. Gevolgen van een vliegenplaag
 6. Zelf vliegen bestrijden
 7. Vliegen bestrijden: zo doet een professional het!

Welke vliegensoorten zorgen voor overlast?

Zie je ze vliegen? Je zit niet meer lekker op je stoel als er een grote zwerm vliegen door je woning of je bedrijf raast. En wat dacht je van al die ontelbare vliegenpoepjes op je spullen en je meubilair: je poetsdoekjes raken al op! Met wat voor vliegen heb je eigenlijk te maken? Hoe herken je ze? Handig om te weten als je professionele hulp wilt inschakelen!

1. Klustervliegen

Klustervliegen (ook wel: clustervliegen) kunnen mensen geen schade toebrengen, maar ze zijn wel zeer vervelend als ze in grote aantallen aan een gebouw plakken of in een gebouw zitten. Je herkent ze aan hun donkergrijs lijfje en goudkleurige haartjes. Ze zijn ongeveer 8 mm lang.

Klustervliegen ontwikkelen zich binnen drie weken van ei tot volwassen exemplaar. De vrouwtjes leggen eitjes op vochtige grond buiten gebouwen. De larven komen uit en hechten zich dan aan regenwormen. Binnen het lijf van een regenworm ontwikkelt de larve zich verder. Sterft de regenworm, dan boort de larve zich naar buiten. Die komt in de grond terecht en daar verpopt het zich uiteindelijk tot volwassen vlieg.

2. Grasvliegen

Grasvliegen zien er anders uit dan klustervliegen: groen tot geelglanzend lijf, met op het borstgedeelte drie glanzende, zwarte strepen. Ze zijn kleiner dan klustervliegen: 3 mm. Zo klein als ze zijn kunnen ze zich in de kleinste naden en kiertjes verstoppen. Wie al deze openingetjes nauwkeurig kan behandelen is een goede bestrijder!

3. Vleesvliegen

‘Vleesvliegen’ (of: ‘aasvliegen’) is eigenlijk een verzamelnaam voor vliegensoorten die van afval, mest en rottend vlees leven. Vooral dit laatste gerecht geniet hun voorkeur, vandaar de benaming.

Het uiterlijk van vleesvliegen hangt af van de soort. Vleesvliegen zijn in de regel groter dan kamervliegen. Sommigen zijn zwart of zilvergrijs gekleurd, andere soorten zijn metaalachtig groen. Bekende vleesvliegen zijn de blauwe vleesvlieg of de groene aasvlieg.

De eitjes van vleesvliegen worden in open wonden (van bijv. schapen), in kadavers of in mest gelegd. Uit die eitjes ontstaan larven die binnen drie weken kunnen uitgroeien tot volwassen vliegen. Sommige larven groeien in een gastheer, bijvoorbeeld in wormen, slakken of spinnen. Een volwassen vleesvlieg wordt hoogstens een maand oud, maar dat is al lang genoeg om je overlast te bezorgen.

Hoe ontstaat een vliegenplaag?

Een vliegenplaag kan op verschillende manieren ontstaan, afhankelijk van de vliegensoort en waar deze soort door wordt aangetrokken. Een ding is zeker: alle vliegensoorten gedijen in warme ruimtes of in warm weer.

Hoe ontstaat een plaag van klustervliegen?

In de herfst gaan klustervliegen op zoek naar een gebouw om te overwinteren. Ze kiezen hoge gebouwen uit, bijvoorbeeld kantoren, flatgebouwen, kerken of ziekenhuizen. Daar gaan ze zo hoog mogelijk zitten, het liefst onder de dakpannen of op zolder. Uiteindelijk kun je ze ook in alle mogelijke gaten en hoeken aantreffen.

Als klustervliegen in een gebouw zitten, dan ‘clusteren’ ze samen. Dit betekent dat ze in een dicht opeengepakte groep een winterslaap gaan houden. Als de lente aanbreekt, worden de klustervliegen wakker. Ze vliegen dan in het gebouw rond. Omdat ze veel van warmte houden, zoeken ze ook de zon buiten op. Ze gaan dan collectief op een gevel zitten. Die ziet dan zwart van de vliegen!

Als een klustervlieg ergens gaat zitten, laat hij een geurstofje achter. Meerdere clustervliegen bij elkaar versterken deze geur, zeker als ze samengepakt in een gebouw zitten. Die geur maakt dat ze ook ieder jaar hetzelfde gebouw weer opzoeken om te overwinteren. Dit maakt het vrij lastig om ze te bestrijden.

Hoe ontstaat een plaag van grasvliegen?

Grasvliegen heten grasvliegen omdat ze opgroeien in ongemaaid gras en/of verwaarloosde grasterreinen. Haal de grasmaaier dus maar tijdig uit de schuur! In de zomermaanden zitten ze in akkers en velden, maar zodra het koud begint te worden vluchten ze hoge gebouwen binnen. Daar overwinteren ze gezellig samen, net als klustervliegen doen.

Grasvliegen hebben een bepaalde voorkeur voor woningen en bedrijfspanden waar klimplanten op de buitenmuren groeien. Is dat bij jou ook het geval, dan kun je deze planten maar beter verwijderen.

Grasvliegen kunnen net als clustervliegen dankzij een geurstofje ieder jaar naar hetzelfde gebouw terugkeren. Vaak drijft dit bewoners of bedrijfseigenaren tot wanhoop. Ook dan is de bestrijding geen makkelijke taak, maar het is niet onmogelijk om definitief van de vliegen af te komen. Hierover straks meer!

Hoe ontstaat een plaag van vleesvliegen?

Een plaag van vleesvliegen ontstaat bij warm weer en als men tegelijkertijd achterloopt op de hygiëne in en rond het pand. De voedselresten in (nog niet geleegde) vuilnisbakken en afvalcontainers verrotten in de zomer heel snel en trekken hierdoor veel vliegen aan. De mannetjes leven van bloemennectar, dus die zul je daar niet zo snel aantreffen. De vrouwtjes daarentegen eten rottend vlees en ze kunnen dat al op grote afstand ruiken. Ze leggen eveneens hun eitjes in de rottende resten. De vliegenpopulatie kan dan explosief groeien!

Hoe meer vleesvliegen ontstaan, hoe groter de kans dat ze ook gebouwen komen binnenvliegen. Ze overwinteren daar niet, maar gaan er op zoek naar meer (rottend) voedsel en schuilplaatsen. Is er sprake van overlast, dan is het goed mogelijk dat je afvalcontainers niet op tijd geleegd zijn of er ligt ergens in de buurt een dood dier. Het ruimen van rottend vlees is daarom vaak de eerste stap in de bestrijding van een vliegenplaag.

Hoe komen de vliegen in een woning of bedrijfspand terecht?

Vliegen kunnen op verschillende manieren in een gebouw geraken. Ze kunnen simpelweg door open en ramen vliegen of ze komen door allerlei naden en kieren naar binnen, bijvoorbeeld door openingen in muren en tussen dakpannen. Vaak wordt aangeraden (ook door ons) om zoveel mogelijk openingen te dichten; dit helpt allicht, maar het biedt geen 100% garantie, omdat vliegen zich op flexibele wijze door de kleinste kieren kunnen persen.

Waar zitten de vliegen in een woning of bedrijfspand?

Vliegen houden wel van warmte, maar ook van koele, beschutte plekjes. In het meest ideale geval vinden ze op die plekjes ook voedsel. Ze vinden dit soort plekjes in keukens, opslagruimtes, kruipruimtes en zolders. Klustervliegen en grasvliegen kunnen ook tussen spouwmuren of in ongebruikte dan wel niet-verwarmde kamers hun toevlucht zoeken. Andere soorten vliegen, zoals vleesvliegen, worden juist aangetrokken door plekken waar dierlijk of plantaardig restafval ligt opgehoopt, bijvoorbeeld in composthopen of mesthopen.

Kenmerken van een vliegenplaag

Hoe weet je of je met een echte vliegenplaag te maken hebt? Let goed op de volgende tekenen:

 • Er vliegen veel vliegen in je woning of bedrijfspand.
 • Er liggen dode vliegen in je woning of bedrijfspand, bijvoorbeeld op zolder.
 • In je afvalcontainers of vuilnisbakken zitten larven van vliegen (maden).
 • Zwarte of bruine puntjes ‘sieren’ je vensterbanken, spullen of meubilair in huis. Dit kunnen uitwerpselen van vliegen zijn.

Welke tekenen je ziet, is afhankelijk van de vliegensoort die overlast veroorzaakt. Anders dan klustervliegen of grasvliegen zullen vleesvliegen zich eerder rond je afvalbakken concentreren. Als je er op tijd bij bent, kun je nog voorkomen dat de vleesvliegen ook je huis binnenvliegen. Grasvliegen en klustervliegen veroorzaken eerder binnen overlast, omdat ze in het gebouw willen overwinteren.

Een vliegenplaag voorkomen

Het slechte nieuws eerst: een plaag van klustervliegen of grasvliegen is amper te voorkomen. Dat komt omdat deze vliegensoorten een geurstofje achterlaten in en op het gebouw. Dankzij dat stofje zullen de vliegen ieder jaar hetzelfde gebouw kunnen terugvinden om er te kunnen overwinteren.

Het goede nieuws? Hygiëne moet voorop staan bij het voorkomen van een vliegenplaag. Dit heb je zelf in de hand en als je het goed bijhoudt, maak je veel minder kans op ongedierte van welke soort dan ook. Natuurlijk is met hygiëne niet alles gezegd; er zijn nog talloze andere manieren om de vliegen uit je woning of bedrijfspand te weren.

 • Bewaar je voedsel in goed afgesloten containers. Dit geldt vooral voor vlees en vleeswaren (die vleesvliegen aantrekken).
 • Ruim alle voedselresten in je keuken op na de maaltijd of na de bereiding van de maaltijd.
 • Plaats horren van fijnmazig gaas voor ramen, deuren en ventilatieopeningen, maar sluit het niet helemaal af! Zorg ervoor dat je woning of bedrijfspand nog goed geventileerd kan worden.
 • Leeg en poets afvalbakken en -containers regelmatig. Zeker in de zomer gaat het daarin aanwezige voedsel snel rotten. De vliegen zullen daar dan vrijwel meteen eitjes in leggen.
 • Dek composthopen rond je woning goed af.
 • Verwijder kadavers van dode dieren meteen zodra je die rond je woning of bedrijf aantreft.
 • Behandel eventuele wonden van dieren zo snel mogelijk, zodat vliegen daar geen eitjes in kunnen leggen.
 • Verhelp verstopte afvoeren en leidingen meteen om te voorkomen dat de vliegen zich daarin zullen vermenigvuldigen. Wij kunnen je in contact brengen met een ervaren rioolvakman.
 • Dicht zoveel mogelijk naden en kieren in je woning of bedrijf, want juist daar zullen de vliegen zich vooral in nestelen. Of ze gebruiken deze openingen als entree. Je kunt kit of tochtstrippen gebruiken om de openingen af te sluiten. Nog een waarschuwing: grasvliegen kunnen ook via de naden in dakpannen binnenkomen. Dat maakt het weren wel extra uitdagend...
 • Heb je huisdieren en doen die regelmatig hun behoefte in je tuin? Ruim deze uitwerpselen dan altijd meteen op. Zo voorkom je dat de vliegen er meteen op afkomen.
 • Voorkom stilstaand water in je tuin. Leeg emmers en tonnen op tijd en maak je vijver tijdig schoon, als je die hebt. Je voorkomt hiermee ook andere soorten ongedierte, zoals muggen, die er graag hun eitjes in leggen.

Gevolgen van een vliegenplaag

Een vliegenplaag kan je tot waanzin drijven, zeker als je in iedere kamer en in iedere hoek vliegen aantreft. Wat zijn eigenlijk de gevolgen van zo’n plaag? We hebben die even voor je op een rijtje gezet:

 1. Verminderd wooncomfort. Vliegen in huis kunnen erg hinderlijk zijn, zeker als ze met velen rondvliegen en overal landen. Bij het eten of het bereiden van eten kan dit erg storend zijn.
 2. Voedselbederf en ziekten. Vliegen kunnen voedsel besmetten met nare bacteriën, virussen, schimmels of parasitaire wormen. Van besmet voedsel kun je ernstige ziekten krijgen, zoals cholera, dysenterie of salmonellose.
 3. Reputatieschade. Een groot aantal vliegen kan de reputatie van, bijvoorbeeld, horecabedrijven ernstig schaden. Omdat de vliegen zo talrijk zijn, wordt vrijwel direct aan slechte hygiëne gedacht en dat is niet goed voor de business.

Zelf vliegen bestrijden

Het zelf bestrijden van vliegen is eigenlijk alleen aan te raden als de vliegenplaag niet ernstig is. Dat wil zeggen: als er geen honderden of duizenden vliegen in je woning zitten. Bij minder vliegen kunt je gebruik maken van de volgende middelen:

 • Vliegenmeppers
 • Kleeflinten
 • Spuitbussen
 • Elektrische vliegenlampen
 • Stofzuiger

Een stofzuiger? Jawel. Je kunt er een flink aantal vliegen mee opzuigen. Het helpt ook wel als je je ramen tegen elkaar openzet. De tocht maakt dat de vliegen zich verplaatsen… hopelijk kiezen ze dan voor de vrije natuur en niet voor een andere ruimte in je woning of bedrijf. Bij hoge nood raden we je dan ook aan om vooral professionele hulp in te schakelen. Zeker als de vliegen ieder jaar weer voor jouw woning of bedrijfspand kiezen!

Vliegen aanvallen: zo doet een professional het!

Ernstige vliegenplagen kunnen eigenlijk alleen worden aangepakt door een professionele ongediertebestrijder. Vaak gaat hier eerst een inspectie aan vooraf; zo krijgt hij een goed beeld van de situatie en kan hij de kosten voor je op een rijtje zetten.

Wat bepaalt de kosten van een vliegenbestrijding?

De kosten van het bestrijden van vliegen worden door de ongediertebestrijder bepaald aan de hand van de volgende vragen:

 1. Hoe heftig is de vliegenplaag?
 2. Met welke vliegensoort heb je te maken?
 3. Waar bevinden de vliegen zich?
 4. Welke bestrijdingsmethode kan het beste worden toegepast?
 5. Hoeveel tijd zal de bestrijding in beslag nemen?
 6. Hoe hoog zitten de vliegen eigenlijk? In sommige gevallen moet er zelfs een hoogwerker aan te pas komen.

Na de inspectie heeft de ongediertebestrijder een duidelijk beeld van jouw vliegenplaag. Hij zal dan een plan van aanpak voor je opstellen, waarin alle noodzakelijke stappen aan bod komen. Als je met dit plan akkoord gaat, kan hij de vliegen voor je gaan verwijderen.

Voorbereiding op vliegenbestrijding

Voor de bestrijding van vliegen kan beginnen, moeten er misschien wat voorbereidingen worden getroffen. Voor horecabedrijven betekent dit meestal dat zij al het voedsel in de keuken eerst goed moeten afdekken voordat er insecticide kan worden gebruikt.

Is er een vliegenplaag bij je thuis, dan kan het zijn dat je eerst wat spullen zult moeten opruimen of verplaatsen. Zo kan de bestrijder ook de lastigste plekken beter bereiken.

Hoe worden vliegen bestreden?

Om vliegen op een professionele manier te bestrijden zijn er een paar mogelijkheden:

 1. De bestrijder gebruikt insecticide.
 2. De bestrijder hangt vliegenlampen op.

De tweede methode wordt vooral toegepast bij (horeca-)bedrijven. Het is vrij prijzige, maar effectieve methode. Een derde manier is het aanbrengen van wering, maar niet alle ruimtes zijn daar altijd even geschikt voor. Het gebruik van insecticide komt nog het meest voor.

Vliegen te lijf met insecticide

De ongediertebestrijder gebruikt een hogedrukspuit gevuld met een mengsel van water insecticide om de vliegen te bestrijden. Heb je met klustervliegen of grasvliegen te maken, dan wordt het gif in alle naden en kieren van je woning gespoten, want daar verschuilen de vliegen zich meestal. Dit kost natuurlijk wat tijd en er mag vrijwel niets overgeslagen worden, anders blijven er nog veel vliegen over. Kortom: dit is nauwkeurig werk!

Heb je juist last van vleesvliegen? Dan moet je eerst de bron van de plaag verwijderen: namelijk rottende vleeswaren of dierenkadavers. Als die eenmaal zijn verwijderd, kunnen er geen nieuwe vliegen meer ontstaan en hoeft de bestrijder alleen nog maar de resterende vliegen te bestrijden.

Pas op met insecticide!

Het insecticide tegen vliegen is schadelijk voor mensen en dieren. Als het gif binnen wordt gebruikt, zul je daarom voor minstens twee uur uit je woning of bedrijfspand moeten blijven. Als de vliegen in goed afgesloten ruimtes zitten - zoals kruipruimtes of opslagplaatsen - dan hoef je het gebouw waarschijnlijk niet te verlaten.

Vliegen verdrijven met vliegenlampen

In bepaalde gevallen kan een bestrijder vliegenlampen ophangen om de vliegen te bestrijden. Het uv-licht in deze lampen lokt vliegen. Die blijven dan aan de kleefplaten achter de lampen plakken.

Deze vliegenlampen worden vooral in de horeca gebruikt. Elektrocutie Lampen zijn daar namelijk verboden, want de resten kunnen ver uiteenspatten en terechtkomen op plekken waar men eet of voedsel bereidt. De lampen met uv-licht bieden daarom een goede alternatieve oplossing. Particulieren mogen elektrocutie lampen overigens wel gebruiken.

Na de vliegenbestrijding

Eindelijk ben je van de vliegen af! Maar wat nu? Je zult eerst alle resten moeten opruimen, met een bezem of stofzuiger. Mogelijk zul je ook alle oppervlakken moeten reinigen waar de vliegen hebben gezeten. Daarna zul je een oogje moeten houden op de hygiëne in je woning of bedrijfspand. Met wat voorzorgsmaatregelen kom je al een heel eind. En mocht het vliegenprobleem zich opnieuw voordoen, dan kun je altijd contact met ons opnemen!

Vind een ongediertebestrijder

Onze bestrijders zijn actief in heel Nederland

Bekijk alle locaties
Locations
Zoek je lokale bestrijder
Vul je plaats of postcode in en vind je lokale bestrijder