Vliegen in huis bestrijden

Vliegen kom je overal tegen en ze komen overal voor, maar meestal zie je ze maar in kleine aantallen. In dat geval is er geen sprake van een groot probleem. Helaas kunnen er vooral op warme dagen in het voorjaar of in de zomer veel vliegen in huis terechtkomen. Dan zijn er ook nog verschillende soorten vliegen die overlast kunnen veroorzaken. Misschien herken je straks wel één van de volgende soorten?

Snel weer vrij van ongedierte?

24/7 contact opnemen bij spoed
Lokale erkende bestrijders
Overal in Nederland
Je kunt bij ons pinnen
Particulier en zakelijk
Geen voorrijkosten

Soorten vliegen in huis

Je kunt verschillende soorten vliegen in huis aantreffen, hopelijk niet allemaal tegelijk natuurlijk. Zo zijn er klustervliegen, grasvliegen en vleesvliegen, maar je kunt ook te maken krijgen met rioolvliegjes (ook wel ‘motmuggen’ genaamd). Al deze vliegen kunnen allemaal uitermate lastig zijn. Bovendien zijn ze zeer onhygiënisch en kunnen ze voor nare ziektes zorgen.

Hoe ernstig zijn de gevolgen van vliegen in huis?

Een grote vliegenplaag kan een aanslag zijn op je huis, maar ook op je gezondheid en dat van je gezin. Vliegen komen namelijk niet alleen op rijpend of rottend fruit af, maar ze vinden het ook fijn om op mesthopen te gaan zitten. Je moet er toch niet aan denken dat ze daarna met al hun bacteriën op je aanrecht belanden? Of erger nog: op je bord en in jouw voedsel! Je kunt een ernstige ziekte of aandoening krijgen, zoals cholera, dysenterie, salmonellose of buiktyfus. Om nog maar te zwijgen van de parasieten die door de vliegen kunnen worden verspreid.

Verminderd wooncomfort in huis is vaak een tweede gevolg van de overlast van vliegen in huis. Zeker tijdens het eten of tijdens de bereiding van je voedsel zijn ze erg storend. Ook als je gewoon in je woonkamer zit, kunnen de vliegen overal op landen. Ze worden met name aangetrokken door licht; je ziet ze dan op het beeldscherm van je tv en op je lampen rondscharrelen. En wat dacht je van alle vliegenpoep, die je in kleine bruine of zwarte vlekjes op al je spullen en meubelen aantreft?

Voor (horeca-)bedrijven kan een vliegenplaag zelfs rampzalig uitpakken. Als een pand vergeven is van de vliegen, dan zouden klanten kunnen denken dat het bedrijf de hygiëne niet hoog in het vaandel heeft staan. Reputatieschade - en vaak ook omzetverlies - kunnen dan het gevolg zijn.

Oorzaak vliegen in huis

Hoe komen al die vliegen in huis? Eerst moet je nagaan welke vliegensoort overlast bij jou veroorzaakt. Zijn het clustervliegen of grasvliegen, dan hebben ze in je woning of pand overwinterd. In het voorjaar worden ze wakker en zijn ze zeer actief. Ze vliegen dan door je hele huis of bedrijf op zoek naar eten en naar andere schuil- of broedplaatsen. Zowel klustervliegen als grasvliegen houden van warmte en licht, dus zij zullen zich ook massaal op de buitenmuren van het gebouw vestigen. Het gebouw ziet dan letterlijk zwart van de vliegen!

Je kunt ook te maken krijgen met vleesvliegen. Vooral bij warm en broeierig weer kunnen deze vliegen zich snel in rottend (vlees-)afval in containers en in dierenkadavers op straat voortplanten. Van daaruit kunnen de vliegen zich verder verspreiden en een weg door je huis gaan zoeken. Gebrek aan hygiëne en/of het niet op tijd legen van afvalbakken of containers werkt de vliegenplaag nog verder in de hand.

Vliegen in huis: wat te doen?

Zelf een vliegenplaag bestrijden lukt alleen als er maar enkele tientallen vliegen in huis aanwezig zijn. Bij een echte plaag gaat het vaak om honderden, zo niet duizenden, vliegen. Deze kun je wel te lijf gaan met vliegenmeppers, sprays, lijmvallen of vliegenlampen, maar het zijn er simpelweg te veel om te bestrijden. Beter is om dan een ongediertebestrijder te bellen en daarna preventieve maatregelen te nemen.

Meld je aan voor de nieuwsbrief
Vul je gegevens in en blijf up-to-date!

Hoe is een vliegenplaag in huis te voorkomen?

Wanneer je bruine of zwarte puntjes op de kozijnen, in lampen of op vensterbanken ziet liggen, dan heb je waarschijnlijk veel vliegen in huis. Ook zie je wellicht veel dode vliegen liggen of er vliegen veel vliegen rond. Het is dan misschien nog niet te laat om te voorkomen dat de vliegenplaag verergert. Helemaal voorkomen dat er geen vliegen bij je in huis komen is moeilijk, maar een plaag voorkomen kun je wel met de volgende tips:

  • Wanneer het weer toelaat om de ramen en deuren open te gooien, kun je horren van fijnmazig gaas of een muggengordijn plaatsen. Zo voorkom je dat vliegen eenvoudig naar binnen kunnen vliegen.
  • Sluit voedsel goed af, zeker als het vleeswaren betreft, want vliegen leggen daar graag eitjes in. Vliegen komen af op geuren. Wanneer het eten afgesloten is, kunnen ze het eten niet ruiken en kunnen ze er dus ook niet bij.
  • Voorkom dat voedsel in de prullenbak gaat rotten en gooi organisch afval zo snel mogelijk in de container. Zet containers niet te dicht bij je huis of bij de ingang van het bedrijf.
  • Door regelmatig te poetsen wordt je bedrijf of huis sowieso oninteressant voor vliegen. Vliegen zitten graag op zolder, in keukens of opslagruimtes en in kruipruimtes.
  • Verstopte afvoeren en leidingen moet je zo snel mogelijk laten verhelpen door een geschikte rioolvakman. Zo voorkom je dat de vliegen ook daar op afkomen om eitjes te leggen.
  • Dicht zoveel mogelijk openingen zoals naden en kieren in je woning. Vliegen zijn namelijk zo klein dat ze overal naar binnen kunnen glippen.
  • Ook buiten de deur dien je maatregelen te treffen. Dek composthopen goed af en verwijder zo snel mogelijk kadavers van dode dieren.

Hoe eenvoudig is vliegen in huis bestrijden?

De moeilijkheidsgraad voor het bestrijden van vliegen verhoogt naarmate het aantal vliegen toeneemt. Meestal zijn een paar vliegen wel op te sporen en kun je hun schuilplaatsen ook met gemak vernietigen, als je tenminste zelf kunt achterhalen waar ze zitten. De standaard bestrijdingsmiddelen die je in de winkel kunt krijgen, kunnen je hier wel voldoende bij helpen, maar bij clustervliegen en grasvliegen moet je echt met grof geschut komen. Zij komen altijd met velen.

Wanneer je geen hand voor ogen meer ziet en je woning of bedrijfspand ook zwart ziet van de vliegen, doe je er goed aan om een professionele ongediertebestrijder in te schakelen. Het probleem is je dan simpelweg boven het hoofd gegroeid. Met de snelheid waarmee de vliegen zich kunnen voortplanten is dat eigenlijk ook niet zo vreemd.

Last van vliegen in huis?

Je hebt heel veel vliegen in huis en je wordt er helemaal gek van. Niets wat je doet lijkt te helpen en het aantal vliegen neemt alleen maar toe. Onze ongediertebestrijders inspecteren de situatie eerst nauwkeurig voor ze tot bestrijding overgaan. Het is belangrijk dat alle schuilplaatsen worden behandeld: zo worden niet alleen de vliegen, maar ook de eitjes en de larven uitgeschakeld. Zo komen er geen nieuwe vliegen meer bij. Na de vliegenbestrijding heb je dan geen last meer van deze vlegels!

Dit zeggen onze klanten

99% beveelt ons aan

9
763 beoordelingen

mieke

Prettig. Duidelijke uitleg. Zowel over wat hij zag aan ongedierte of uitwerpselen. Als wat hij ging doen om ze te bestrijden. Als wat ik kon doen om...

Lees de hele review

richard

ze zijn er snel bij na eerste telefoontje heeft het 2 uur geduurd toen stond hij al voor de deur alles goed uitgelegen garantie op het afgeleverde wer...

Lees de hele review

Gerda

Uitstekende service, zelfs op zondag!

Professional illustratie
Zoek je lokale bestrijder
Vul je plaats of postcode in en vind je lokale bestrijder