Muggen
readtime 1 Minuten

Waarom steken muggen jou? Beestjes Kwijt onderzoekt!

06 Feb 2019 • redactie

Nat en warm, dat is Nederland. Veel regenbuien en hoge temperaturen zijn ideaal voor de mug! Het weer van de afgelopen tijd heeft dan ook voor muggenplagen gezorgd. Maar waarom wordt de ene persoon nou meer gestoken dan de ander? Wij zochten het uit.

Er zijn verschillende theorieën over de mug en over wat het beestje aantrekt. Echter, de meest breed gedragen theorie lijkt die van de Brit David Weetman. Weetman zegt dat muggen op koolstofdioxide, oftewel CO², afkomen.

Hè, stoot een mens dan CO² uit?

Ja, ieder mens stoot CO² uit. Dit is het resultaat van de verbranding van ons voedsel. Per dag stoot een mens gemiddeld iets minder dan één kilogram CO² uit. Dit lijkt slechts een druppel op een gloeiplaat, maar de hoeveelheid CO² die je uitstoot, kan snel oplopen.

Wat heeft de hoeveelheid aan CO² uitstoot van de mens te maken met muggenbeten?

Feit is dat hoe meer inspanning je levert, hoe meer koolstofdioxide je lichaam verlaat. Dat betekent dus dat je na het sporten en zweten, extra veel CO² uitstoot en die CO² maakt je aantrekkelijk voor de mug. Volgens dokter Weetman is dit stofje namelijk heus lokaas voor de beestjes. En ook voor muggen geldt: hoe meer, hoe beter.

Dus, nog één keer: hoe zit het nou precies?

Kortom, het antwoord op de vraag ‘Hoe kan het zijn dat de ene persoon meer gestoken wordt dan de ander?’ is: de ene persoon stoot meer CO² uit dan de ander en deze stof trekt muggen aan. Overigens kan je ook van nature al meer van deze stof uitstoten, dan een ander. Dan ben je dus helaas sowieso het haasje. De gouden tip om de kans op een muggenbeet te minimaliseren luidt in ieder geval: werk je zo min mogelijk in het zweet! Een goede reden om het volgende bezoekje aan de sportschool even over te slaan, dachten wij zo…

Weten hoe je een steekmug kunt herkennen? Lees dan hier verder.

Vind een ongediertebestrijder

Onze bestrijders zijn actief in heel Nederland

Bekijk alle locaties
Locations
Zoek je lokale bestrijder
Vul je plaats of postcode in en vind je lokale bestrijder