Muggen
readtime 1 Minuten

Zo herken je een steekmug!

6 feb 2019 • redactie

De steekmug is het beste te herkennen aan de sporen die hij achterlaat: rode bultjes of zwellingen op de huid met jeuk. Afhankelijk van de soort steekmug en of men wellicht allergisch is, kunnen de zwellingen en jeuk erger zijn. Normaal zijn de beten van steekmuggen in Nederland relatief onschuldig en verdwijnen ze vanzelf binnen enkele dagen tot een week.

Hoe herken je een steekmug?

Hoe herken je een steekmug?

  1. Een steekmug heeft een naar voren wijzende zuigsnuit die ongeveer half zo lang is als het lijf van de mug. Dit zijn eigenlijk de kaken en de lippen van de mug die geëvolueerd zijn tot zeer geavanceerd stekend en zuigend orgaan.
  2. De vleugels van steekmuggen zijn langer dan het achterlijf.
  3. Ook staat het borststuk, in tegenstelling tot bij andere vliegen, ietwat omhoog als de steekmug in rust is.

Bron: Wageningen UR

Waar hangen steekmuggen uit?

Steekmuggen in huis zijn te herkennen aan hun plaatsing: ze ‘hangen’ graag aan het plafond, aan een lamp of aan de muur en maken ietwat zwevende vliegbewegingen. Ze produceren een zoemend geluid tijdens het vliegen, dat goed hoorbaar is naarmate ze dichterbij komen. Steekmuggen zijn enkel millimeters groot en donker van kleur met relatief lange pootjes en kleine, doorzichtige vleugels.

Hoe prikt een steekmug?

Steekmuggen hebben meerdere naaldjes aan hun snuit waarmee ze zich een weg banen door jouw huid. Ze zoeken een bloedbaantje om zich daarna vol te zuigen met jouw bloed. Dit bloed gebruiken ze om eitjes te maken. In de video hieronder is duidelijk te zien hoe een steekmug te werk gaat. 

Wist je dat zweet en CO2 te maken hebben met jouw rode muggenbulten? Lees het hier!

Vind een ongediertebestrijder

Onze bestrijders zijn actief in heel Nederland

Bekijk alle locaties
Locations
Zoek je lokale bestrijder
Vul je plaats of postcode in en vind je lokale bestrijder