Wespen
readtime 6 Minuten

Wat te doen tegen wespen?

04 Feb 2019 • redactie

Het is weer wespenseizoen! De wespen vallen je continu lastig in je huis of in je tuin en misschien ben je zelfs al gestoken. Wat moet je tegen dit ongedierte beginnen? Geen paniek! Met deze tips tegen wespen kan je straks weer zorgeloos genieten van de zomer.

Wat te doen tegen wespen in huis?

Als je last hebt van wespen in huis, dan zit er waarschijnlijk een wespennest in de buurt. Het zelf verwijderen van een wespennest is erg gevaarlijk, dus dat raden we je dan ook niet aan. Je kunt wel de volgende acties ondernemen:

 1. Ga op zoek naar het wespennest. Als de wespen in je huis zitten, is het goed mogelijk dat hun nest op zolder hangt of in een spouwmuur zit. Het nest kan ook net buiten de woning, bijvoorbeeld aan een dakrand, hangen.
 2. Heb je het nest gevonden? Houd je kinderen en huisdieren dan uit de buurt. Probeer het nest vooral niet zelf te verwijderen, want je maakt de wespen alleen maar boos.
 3. Blijf altijd kalm als één van de wespen je benadert. Als je om je heen gaat slaan, voelt de wesp zich bedreigd en kan ze gaan steken. Met wat pech komen er dan zelfs nog meer wespen op je af.
 4. Dicht alle naden en kieren in je woning. Als er al een nest in huis zit, kan het al te laat zijn, maar misschien voorkom je zo wel dat het ongedierte zich naar andere kamers verspreid.
 5. Plaats horren voor de ramen en de deuren. Mogelijk zit het wespennest net buiten het huis. Met horren voorkom je dat de wespen in het huis terechtkomen.

Wat te doen tegen wespen in de tuin?

Wespen in je tuin kunnen ontzettend vervelend zijn, zeker als je eten en drinken op je tuintafel hebt staan. Zitten er veel wespen in je tuin, dan is het mogelijk dat er een wespennest vlak in de buurt is. Het beste is om dat nest te laten bestrijden. Tot die tijd kun je het volgende doen:

 1. Dek je eten en drinken goed af. Zo voorkom je dat er wespen op afkomen. Beter nog: je voorkomt dat er een wesp in je consumptie belandt. Veel mensen worden gestoken omdat ze de wesp in hun drankje niet opmerken.
 2. Houd je afvalbakken buiten goed gesloten. Wespen kunnen door het geur van het afval worden gelokt.
 3. Laat nooit voedselresten in je tuin liggen. Je lokt hier namelijk niet alleen wespen mee, maar ook ander ongedierte, zoals muizen of ratten.
 4. Heb je fruitbomen in je tuin staan? Ruim overrijp fruit dan altijd op. Wespen komen graag op zoet fruit af en kunnen zelfs in het fruit verstopt zitten. Pas dus op bij het oprapen!
 5. Loop niet blootsvoets in je tuin. Als daar graafwespen zitten - die maken hun nesten ondergronds - zou je zomaar op een wesp of in het nest zelf kunnen stappen!
 6. Draag geen zoet geurtje op je lichaam. Parfums, aftershaves, bodylotions e.d. kunnen wespen aantrekken.
 7. Plaats geen limonadevallen! De zoete geur van de limonade trekt wespen juist aan.
 8. Om je heen slaan als je wordt benaderd door één of meerdere wespen is altijd een slecht idee. Ze voelen zich dan bedreigd en kunnen gaan steken. We herhalen het nog eens, want veel mensen vergeten dit al snel.

Middelen tegen wespen

Om wespen te verjagen kun je verschillende middelen gebruiken. Of ze werken? Dat hangt ervan af. De ene wespenplaag is de andere niet. Wat we in ieder geval zeker weten, is dat een wespenplaag niet zo makkelijk weg te krijgen is. Wil je toch eerst zelf proberen? Dan kun je denken aan de volgende bestrijdingsmiddelen:

1. Spray tegen wespen

Ga je met een spray aan de gang, dan moet je uitkijken met binnengebruik. De insecticide in de spray is namelijk giftig. Je spuit de inhoud in de opening van het nest. Doe dit in de avond, wanneer de wespen rustiger zijn. Zorg er intussen voor dat niemand het nest benadert: kinderen of huisdieren zouden de giftige dampen kunnen inademen. Bovendien kunnen wespen erg agressief reageren omdat ze weten dat ze worden aangevallen.

2. Poeder tegen wespen

Wespenpoeder kan bij de ingang van het wespennest worden gestrooid. Als de wespen in en uit het nest vliegen komen ze aanraking met het poeder en verspreiden ze het onder hun soortgenoten. Gebruik dit poeder bij voorkeur in de avond, want dan zijn de wespen wat trager. Ook hier willen we even waarschuwen: lees de gebruiksaanwijzing vooraf goed door en zorg ervoor dat je niet gestoken wordt!

3. Plant tegen wespen

Bepaalde plantensoorten schijnen wespen te weren: munt, citronella, alsem en eucalyptus. Kruidnagel tegen wespen schijnt ook goed te helpen: snijd een citroen in tweeën en steek kruidnagels in de twee helften. Leg de halve citroenen op je tuintafel: als het goed is, zal de geur de wespen op afstand houden.

4. Wierook tegen wespen

Wespen hebben een hekel aan sterke geuren. Je zou daarom wierook in je huis of in je tuin kunnen branden. Pas wel op met huisdieren: niet alle honden of katten vinden dit een prettige geur.

5. Deet tegen wespen

DEET is een middel dat op de huid of op kleding kan worden aangebracht om muggen te weren. Het helpt niet tegen wespen. Daar kunnen we kort over zijn.

6. Hout behandelen tegen wespen

Wespen kauwen hout fijn voor de bouw van hun nest. Ze kunnen hiervoor het hout van je hek of van je tuinmeubilair gebruiken. Door het meubilair te beitsen of te oliën (met bijvoorbeeld teakolie) kun je ervoor zorgen dat de wespen er geen happen meer uit nemen.

Beste middel tegen wespen

Voor alle sprays en poeders tegen wespen die je kunt kopen, geldt dat ze een lager percentage aan werkzame stoffen bevatten dan de middelen die door professionele ongediertebestrijders worden gebruikt. Het is dus mogelijk dat je spray of poeder wel wespen doodt, maar niet het hele nest.

Wat te doen tegen wespennest: is zelf verwijderen wel verstandig?

Zelf een wespennest verwijderen raden we niet aan. Sommige mensen steken het nest in brand, stoppen het dicht, roken het uit of verdrinken het. Dit soort dingen moet je gewoon NIET doen! En ben je allergisch voor wespensteken? Dan moet je zelfs niet overwegen om in de buurt van een wespennest te komen.

Wespen kunnen erg agressief zijn en zeker in augustus, want dan beginnen de nesten uit te sterven. De wespen voelen dit aan en zijn dan extra waakzaam. Ontdek je een wespennest in de nazomer, dan kun je deze beter laten uitsterven.

Nog beter is om een wespennest preventief te verwijderen. Dat wil zeggen: als je in april of mei een beginnend wespennest ontdekt, dan moet je dat nest meteen laten verwijderen. Zo krijg je er in de zomer geen hinder van. Belangrijk is dat de koningin hierbij wordt gedood, want zij is immers verantwoordelijk voor de eieren. Geen koningin, geen kolonie.

Wat te doen tegen wespenplaag? Bel een ongediertebestrijder!

Als er iets tegen wespen of tegen een wespenplaag werkt, dan is het wel het middel dat de ongediertebestrijder gebruikt om een wespennest aan te pakken. Het wespennest is de bron van alle wespen: pak je deze bron aan, dan is er ook geen sprake meer van een wespenplaag.

Voor professionele wespenbestrijding gebruikt men een poeder om een wespennest uit te roeien. Dit poeder is veel sterker dan het wespenpoeder dat je in de winkel kunt kopen. Het poeder wordt met behulp van een poederspuit in de ingang van het nest gespoten. De bestrijder gebruikt een verlengstuk op de spuit om zo voldoende afstand van het nest te houden. Dit is nodig omdat de wespen - ja, we herhalen dit nog even - erg agressief kunnen reageren als ze worden aangevallen. Om diezelfde reden draagt de ongediertebestrijder dan ook beschermende kleding.

Het poeder dat de ongediertebestrijder tegen wespen gebruikt is erg effectief: binnen twee dagen zijn alle wespen dood. Je kunt het nest dan verwijderen. De ongediertebestrijder geeft je dan ook wat adviezen om een volgende wespenplaag te voorkomen.

Maak een einde aan je wespenplaag!

Heb jij hinder van wespen? Bel dan naar Beestjes Kwijt. Via ons kom je rechtstreeks in contact met een professionele ongediertebestrijder uit je eigen regio. Hij helpt je graag van de wespenplaag af!

Vind een ongediertebestrijder

Onze bestrijders zijn actief in heel Nederland

Bekijk alle locaties
Locations
Zoek je lokale bestrijder
Vul je plaats of postcode in en vind je lokale bestrijder