Bedwantsen
readtime 4 Minuten

Oorzaak van bedwantsen

11 May 2019 • redactie

De oorzaak van bedwantsen is niet makkelijk te achterhalen. Zeker is dat mensen veel meer op reis gaan dan vroeger en dus vaker in aanraking komen met bedwantsen. Graag leggen we je uit hoe dat kan, maar niet zonder je ook gerichte oplossingen te bieden!

Inhoudsopgave

Wat zijn bedwantsen?

Bedwantsen zijn kleine donkerbruine insecten. Ook wel bedluizen genoemd. Ze komen oorspronkelijk uit de tropen, maar ze weten in elk klimaat te overleven. Dit betekent dat ze overal ter wereld kunnen voorkomen. Je herkent ze als platte beestjes, die gaan opbollen als ze bloed opzuigen. Helaas merk je pas dat er bedwantsen in huis zitten als je door ze wordt gebeten. Dit gebeurt vooral ‘s nachts, als jij in je bed ligt. Maar waarom zitten ze daar?

  1. Ze houden van warmte.
  2. Ze houden van vocht.
  3. Ze leven dicht op de voedselbron: dit ben jij.

Oorzaak bedwantsen 1: Hoe komen ze binnen?

De precieze oorzaak is lastig te achterhalen. Wel weten we dat mensen die op reis gaan ongemerkt bedwantsen kunnen meenemen. De beestjes reizen vrijwel letterlijk van bed naar bed. In hotelkamers kruipen ze zo je koffer in. Ze reizen mee tot je de koffer thuis gaat uitpakken. De beestjes kruipen eruit en verspreiden zich naar allerlei ruimtes. Hier beginnen de problemen.

De bedluizen planten zich snel voort en kunnen lang zonder voedsel leven. Als je een beet opmerkt, kunnen ze al maanden in je woning zitten zonder dat je daar iets van hebt gemerkt. Ze verschuilen zich niet alleen in je bed, maar ook in stopcontacten, achter het behang, in kastjes, in elektrische apparaten (lekker warm), in gordijnen of tapijten en… noem maar op. Bedwantsen staan er helaas om bekend dat ze zich overal kunnen verstoppen.

Bedwantsen oorzaak 2: speelt hygiëne een rol?

Bedwantsen zullen sneller voorkomen op plekken waar het minder goed met de hygiëne is gesteld. In bedden die weinig verschoond worden kunnen ze bijvoorbeeld makkelijker overleven dan in brandschone bedden. Maar nog belangrijker voor de bedluis is dat iemand in het bed slaapt, zodat ze zich met bloed kunnen voeden.

Het is dus verstandig om je bed regelmatig te verschonen en te controleren op ongedierte. Met deze tips helpen we je graag op weg:

  1. Check de zomen van je matras.
  2. Stofzuig het matras. Besteed extra aandacht aan de zomen en naden.
  3. Was je beddengoed op hoge temperatuur!
  4. Dweil of stofzuig onder je bed.
  5. Controleer ook de nachtkastjes op bedwantsen.

Richt de bedluis schade aan?

Zitten de bedwantsen in je kleding, dan zou je de kledingstukken heet kunnen wassen of minimaal een week (soms wel drie weken) in de vriezer kunnen leggen bij -20 graden. Bedwantsen in meubels en voorwerpen zijn veel lastiger te verwijderen. In de praktijk komt het er vaak op neer dat de meubels of voorwerpen vernietigd moeten worden, omdat niet alles met insecticide behandeld kan worden, zoals matrassen. Je zou dus kunnen zeggen dat bedwantsen indirect wel voor materiële schade zorgen.

Verder zijn bedwantsen vooral ontzettend hinderlijk. Als ze bijten, laten ze een stofje in de huid achter die een flinke jeuk veroorzaakt. De huid wordt rood en kan opzwellen. Gelukkig kunnen bedwantsen geen ziektes overbrengen, maar wie allergisch is voor insectenbeten moet wel goed oppassen.

De bedwantsen verstoren jouw rust! Wat nu?

Bedwantsen bestrijden met huis-tuin-en-keukenmiddelen helpt niet. Daarvoor zijn hun plagen te hardnekkig en te complex. Het is dan verstandig om al bij de eerste tekenen een professionele ongediertebestrijder in te schakelen. Hij kan het volgende voor je doen:

  1. Inspectie

De ongediertebestrijder voert een visuele inspectie uit om te bepalen of er echt sprake is van bedwantsen en waar ze precies zitten. Hij kan er ook voor kiezen om een inspectie met honden uit te voeren: deze zijn speciaal getraind om bedluizen op te sporen.

  1. Bestrijding

De bedwantsen kunnen met insecticide, met stoom en/of met extreme hitte worden bestreden, afhankelijk van de ernst van de plaag. De ongediertebestrijder moet daarbij nauwkeurig te werk gaan, want het ongedierte kan overal zitten.

Bel ons voor hulp bij bedwantsen!

Een bedwantsenplaag moet je nooit onderschatten. De bedwantsen teisteren je iedere nacht met hun beten en ze verspreiden zich snel. Aarzel dus niet om ons te bellen als je denkt dat er bedwantsen in je huis of in je hotel zitten. Het is mooi dat onze bedwantsenbestrijder alles weet over de oorzaak van bedluis, maar hij kan het ook verhelpen. Bel ons en je hebt direct contact met een lokale ongediertebestrijder.

Vind een ongediertebestrijder

Onze bestrijders zijn actief in heel Nederland

Bekijk alle locaties
Locations
Zoek je lokale bestrijder
Vul je plaats of postcode in en vind je lokale bestrijder