Bedwantsen
readtime 4 Minuten

Wat te doen tegen bedwantsen?

04 Feb 2019 • redactie

Wat te doen tegen bedwantsen? Een vraag die veel slachtoffers van de bedwants zich afvragen. Wanneer je op vakantie of op een zakenreis gaat, kun je met nare verstekelingen in je koffer terugkomen. Bijvoorbeeld bedwantsen en ze zijn uit op jouw bloed! Een bedwantsenplaag in huis kan ontzettend naar zijn, dus hoe sneller je van ze af bent, hoe beter. Maar wat kun je doen tegen bedwantsen? Hier vind je alle uitleg!

Bedwantsen zijn zeer kleine insecten: ze worden maar 5 mm lang en zijn dus moeilijk met het blote oog te zien. Hun lijfjes zijn plat, ovaal gevormd en donkerbruin van kleur. Vaak merk je bedwantsen pas op als de beten op je lijf zichtbaar worden. De speurtocht naar dit ongedierte begint dan ook in je eigen bed.

Bedwantsen in bed

Bedwantsen leven in je bed, omdat ze daar heel dicht op de voedselbron leven. Jij ligt ‘s nachts heerlijk in de bedje te slapen: een makkelijkere prooi komen ze voorlopig niet tegen! Ze bijten in je huid en zuigen je bloed op. Dit herhalen ze wekelijks en er komen steeds meer bedwantsen bij. Op een gegeven moment zit je lichaam vol rode beten en je voelt een ondraaglijke jeuk. Hoe raak je van die bedwantsen in bed af? We geven je graag een aantal bruikbare tips over wat je kunt tegen bedwantsen:

 1. Verplaats géén spullen of meubels van een besmette kamer naar een andere kamer. Kleding, stoffen of zelfs pennen… laat ze maar liggen, want bedwantsen kunnen zich overal in verschuilen!
 2. Verschoon je bed en was alle slopen, lakens en dekens op een hoge temperatuur (het liefst op 60 graden). Bedwantsen bestaan voornamelijk uit eiwitten en als ze door hitte worden getroffen, kunnen ze ploffen. Gebruik wel een zak om je bedlinnen van je kamer naar de wasmachine te verplaatsen, anders verspreid je de plaag alsnog.
 3. Was ook al je kleding, vitrages, gordijnen of vloerkleden op hoge temperatuur. Ook hier geldt: verplaats de stoffen in een gesloten zak om verspreiding te voorkomen.
 4. Stofzuig je matras aan beide kanten. Besteed extra aandacht aan de naden en de zomen, want hier kunnen eitjes in verstopt zitten.

Ben je dan nu van de bedwantsen af? Was het maar zo simpel! Met deze tips houd je wel wat bedwantsen op afstand, maar een bedwantsenplaag is vaak zo hardnekkig, dat er grovere middelen moeten worden ingezet.

Bedwantsen in hotel

Bedwantsen komen voor in hotels, B&B’s en allerlei andere tijdelijke verblijfplaatsen. Ook in vervoermiddelen komen ze voor en dan met name in de bekleding. Kom je in een hotel, dan is het verstandig om eerst even je kamer te controleren op bedwantsen. Dit kun je doen tegen bedwantsen:

 1. Bekijk de lakens en dekens van het bed. Zitten er roodbruine vlekjes op? Dit zouden uitwerpselen van bedwantsen kunnen zijn.
 2. Controleer de naden van het matras. Zie je beestjes zitten? Bewegen ze? Let wel, bedwantsen kunnen niet springen, maar wel kruipen.
 3. Zet je koffers in het midden van de kamer of in de badkamer. Zet ze in ieder geval niet tegen bedden, kasten of wanden voor je alles gecheckt hebt!
 4. Controleer ook de stopcontacten en de plinten. Bedwantsen kunnen zich daar ook verstoppen.

Zitten er inderdaad bedwantsen in de hotelkamer? Dan moet het management daarvan op de hoogte worden gesteld. Die kunnen het beste een professionele ongediertebestrijder inschakelen om de bedwantsen te bestrijden. Je kunt om een andere kamer vragen, als je tenminste nog in hetzelfde hotel wilt verblijven.

Bestrijdingsmiddel tegen bedwantsen

Welk bestrijdingsmiddel tegen bedwantsen is echt effectief? Helaas kun je met de volgende middelen (en methodes) maar een beperkt aantal bedwantsen bestrijden. Aan de andere kant: wie niet waagt, die niet wint... Maar dit kun je ook doen tegen bedwantsen:

1. Spray tegen bedwantsen

Met een insecticidespray houd je de bedwantsen op afstand. Eventjes maar, want intussen blijven ze zichzelf voortplanten en wie weet zitten ze alweer in een andere kamer. Ze wijken simpelweg uit naar nieuwe plekken als ze merken dat ze worden aangevallen.

2. Bedwantsenval

Bedwantsenvallen zijn eigenlijk lijmvallen. Met deze vallen los je geen hele plaag op, maar je kunt ze wel gebruiken als inspectiemiddel: plakken er bedwantsen aan de lijm vast, dan weet je in ieder geval zeker dat er bedwantsen in huis aanwezig zijn.

3. Stoomreiniger tegen bedwantsen

Met een stoomreiniger kun je beddengoed, matrassen, kleding, vloerkleden en gordijnen op 50 graden of meer stomen, maar dan alleen als het stof tegen hoge temperaturen bestand is. Controleer dit vooraf, anders moet je de stoffen alsnog weggooien.

4. Stofzuiger tegen bedwantsen

Bedwantsen kunnen overal in een huis of hotel zitten, met name op de vloeren. Dweil je vloeren dus goed of stofzuig ze wat vaker. Kan het alle twee? Nog beter! Nee, je lost de plaag er niet helemaal mee op, maar je kunt het aantal bedwantsen wel wat beperken. Vergeet overigens niet de stofzuigerzak weg te gooien na gebruik!

Bedwantsen bestrijden: een klus voor professionals!

Als de bedwantsenbestrijding je niet zo goed afgaat, kun je maar één ding doen: een ongediertebestrijder bellen. Eerst zal hij een inspectie komen uitvoeren. Is er daadwerkelijk sprake van bedwantsen in huis? Dan stelt de bestrijder een plan van aanpak op. Ga je akkoord met het plan en met de gerelateerde prijs, dan gaat hij aan de slag.

Professionele bedwantsenbestrijding kan met drie middelen:

 • met gif (een sterk insecticide).
 • met een stoomapparaat.
 • met een hittekanon.

Welk middel wordt toegepast, hangt af van de situatie. Soms hoeft er alleen met gif en stoom gewerkt te worden. In andere gevallen moeten kamers volledig worden ontruimd om het hittekanon te kunnen gebruiken. Wat nodig is, hoor je van de ongediertebestrijder als hij zijn plan van aanpak met je bespreekt. Goed nieuws: vrijwel alle bedwantsenplagen kunnen met behulp van een professional worden opgelost, zij het met veel geduld.

Hulp nodig bij bedwantsen?

Hopelijk heb een antwoord op de vraag 'wat te doen tegen bedwantsen?'. De tips opgevolgd en nog steeds last van bedwantsen in je huis of hotel? Bel ons voor een ongediertebestrijder uit je eigen regio. Wij zorgen ervoor dat er zo snel mogelijk een professional bij jou komt aanbellen!

Vind een ongediertebestrijder

Onze bestrijders zijn actief in heel Nederland

Bekijk alle locaties
Locations
Zoek je lokale bestrijder
Vul je plaats of postcode in en vind je lokale bestrijder