Bedwantsen
readtime 5 Minuten

Bedwantsen beet herkennen

06 Feb 2019 • redactie

Sleep tight, don’t let the bedbugs bite. Dit versje wordt vaak gezegd voor het slapen gaan. Maar wist je dat die bedbugs, oftewel bedwantsen, je echt kunnen bijten en terroriseren? Deze beestjes vinden het heerlijk om lekker warm bij je in bed te liggen en zich te voeden met jouw bloed. Lees verder en leer een bedwantsen beet te herkennen. Je zult bedwantsen niet meteen zien en de beten zijn lastig te herkennen, maar jeuk, vlekken en bultjes zijn veelal de symptomen en verraden dat deze beestjes in je bed schuilen. Soms kun je van een bedwantsen beet een kleine, jeukende zwelling krijgen. Maar dat is voor iedereen anders. Hoe je aan bedwantsen als bedpartner komt?

  • Doordat je hebt overnacht in een hotel of een vakantiewoning
  • Een tweedehands artikel/meubel hebt gekocht zoals matrassen, banken, tapijten, stoelen en andere vintage producten
  • Hebt gereisd met de trein, metro, vliegtuig of per vrachtwagen

Beschuldig de bedwants niet te snel: de irriterende plekjes kunnen ook de oorzaak zijn van infectieziekten, bacteriële infecties, huidontsteking of geneesmiddelen. Heb je onlangs geen reis gemaakt, heb je niet elders overnacht en heb je geen tweedehands vintage producten gekocht: dan zul je geen bedwantsen in je woning aantreffen.

Bedwants beet herkennen

Een bedwants beet herkennen is niet eenvoudig. De beten van een bedwants zijn namelijk vergelijkbaar met een muggenbeet of een vlooienbeet. Er is daarentegen één kenmerk waaraan je een bedwantsenbeet duidelijk kunt herkennen. De beten van een bedwants zitten vaak op een rijtje. Vooral op armen, benen, handen en de nek zal je bedwantsbeten vinden.

  • Meestal bijten bedwantsen een aantal keren. Dus vind je drie beten op een rij, dan kan dit betekenen dat je bent gebeten door een bedwants.
  • Wordt een bedwants gestoord tijdens het nuttigen van zijn maaltijd, doordat jij bijvoorbeeld aan het krabben bent? Dan zal de bedwants meerdere keren bijten op dezelfde plek. Dit kan dan lijken op een soort uitslag.

Iedere persoon reageert anders op een beet van een bedwants. Zo kan iemand helemaal geen last hebben van de bedwantsbeet, maar zijn/haar partner kan onder de plekjes op een rij zitten. 

Zwellingen en jeuk

De zwellingen en jeuk ontstaan door de stoffen die het parasitaire insect in je huid injecteert. Deze stoffen weerhouden het bloed ervan te stollen, zodat de bedwantsen gemakkelijk jouw bloed tot zich kunnen nemen. Daarnaast geven ze een verdoving af, waardoor je de beet niet voelt. De mond van de bedwants heeft een naaldachtig deel, dat de huid binnendringt. De andere delen van de mond zijn gekarteld; de bedwants zaagt hiermee als het ware door de huid om een bloedvat te vinden. Het immuunsysteem van mensen herkent dit alles niet als lichaamseigen, waardoor we automatisch histamine produceren als afweersysteem. Dit veroorzaakt die vervelende jeuk en rode plekken, waar je dagenlang last van zal hebben. Daarom is het geen overbodige luxe om een bedwantsen beet te herkennen, zodat je de beestjes kunt bestrijden!

Meerdere bedwants bultjes op een rij

Bedwantsen, ook wel bedluizen genoemd, hebben de voorkeur om in je benen te bijten. Ze wachten tussen de dekens en het matras, totdat je je bij hen voegt. Daarna vallen ze aan, omdat ze zich aangetrokken voelen door de onze warmte, kooldioxide en verschillende lichaamseigen stoffen. Andere steekbeesten, zoals muggen, zullen vaker onbedekte stukken van je lijf aanvallen. Bovendien steken die vaak maar één keer, terwijl de bedwants meerdere keren op één plek steekt. Kenmerkend is dan ook dat de beten van een bedwants vaak op een rijtje zitten. Wanneer je last hebt van meerdere rode jeukende bultjes over je hele lichaam, dan is er mogelijk sprake van beten van meerdere bedwantsen. Of er is sprake van een totaal andere oorzaak.

Bedwantsenbeet of iets anders?

Het blijft lastig om er zeker van te zijn dat je wordt geterroriseerd door bedwantsen, omdat er meerdere insecten zijn die plekjes achterlaten op je huid. Daarnaast voel je een bedwantsen beet pas na ongeveer een dag of zelfs na een paar dagen, dat hangt af van je immuunsysteem. Je wordt er dus over het algemeen niet wakker van. Mocht je last hebben van jeukende plekjes op je lichaam, dan is het tijd om verder onderzoek te doen. Kijk in de naden van je matras en ga de muren op scheurtjes en kloven na. Hier liggen de bedbeestjes maar al te graag op de loer, zodat ze ’s nachts kunnen toeslaan. Overigens zullen ze zich niet iedere nacht bij je voegen, alleen als ze trek hebben in een lekkere bloedmaaltijd.

Feitelijkheden over bedwantsen en hun eetgedrag

Bedwantsen voeden zich ongeveer iedere vijf tot zeven dagen en kunnen tot wel drie keer hun eigen gewicht in bloed absorberen bij een enkele keer voeden. Meestal gaan ze ‘s nachts op zoek naar bloed, maar als ze echt honger hebben, slaan ze overdag ook toe. Doe jij bijvoorbeeld weleens een middagdutje, dan ben je een fijne prooi voor de prikkers.

Bedwantsen zijn slechte klimmers. Ze wachten rustig totdat jouw lichaam in contact komt met het bed, zodat ze geen moeite hoeven te doen om zich aan je te voeden. De bedluizen voeden zich ongeveer vijf tot tien minuten, daarna zitten ze vol en kruipen ze terug naar hun veilige schuilplaats.

Daarnaast prefereren de bedwantsen een gladde huid. Dit komt omdat je op een behaarde huid de bijtbeestjes eerder voelt kriebelen, waardoor ze vaak niet de kans krijgen te bijten. Op een huid zonder haar worden de bedluizen minder snel gevoeld en kunnen ze lekker hun gang gaan.

Gebruik je ogen en je neus

Uitwerpselen van de bedluizen zijn vaak wel goed zichtbaar, vooral op witte lakens. Daarnaast kun je je neus gebruiken om op onderzoek uit te gaan, omdat de ontlasting van deze ministekers vaak een vieze amandelachtige geur afgeeft. De bedwantsen verspreiden ook chemicaliën (feromonen) die wij niet kunnen ruiken, om andere bedluizen te laten weten dat ze een goede en veilige schuilplaats hebben gevonden. De feromonen hebben ook als doel vrouwtjes aan te trekken, zodat de heren hun slag kunnen slaan en nakomelingen kunnen maken. Je kunt je voorstellen dat je al gauw met een bedwantsenplaag te maken hebt.

Helaas zullen ze niet uit zichzelf weggaan, maar zich alleen maar vermenigvuldigen. Als ze er zijn, blijven ze. Mits er iemand lekker bij ze komt slapen, waaraan ze zich kunnen voeden. Je kunt je huis of slaapkamer grondig boenen, maar dat zal de prikkers niet storen. Het maakt hen niet uit of ze in een zwijnenstal of in een opgeruimde kamer verblijven.

Als je onderzoek hebt gedaan en je vrijwel zeker weet dat deze ongewenste gasten in je bed verblijven, onderneem dan actie om deze ongewenste bedpartners te bestrijden!

Een bedwantsen beet herkennen:

Herken je de volgende symptomen?

  • Meerdere rode plekjes op de benen, armen, handen, nek of vlekken op de huid
  • Zwellingen
  • Veel jeuk
  • Uitwerpselen op de lakens
  • Amandelachtige geur op de lakens

Dan is de kans aanwezig dat je last hebt van een bedwantsenplaag. Neem contact met ons op om zo snel mogelijk van de prikbeestjes af te komen.

Professionele bedwantsbestrijding

Bedwantsen zijn hardnekkige parasitaire insecten en gaan helaas niet uit zichzelf weg. Daarom is het verstandig om bij een bedwantsenplaag in je huis of bedwantsen in een hotel een expert in te schakelen. Ook als je twijfelt! We adviseren je om geen doe-het-zelf bestrijdingsmiddelen te in te zetten om bedwantsen te bestrijden. Deze middelen schieten hun doel voorbij, omdat ze niet sterk genoeg zijn of omdat de vakkennis ontbreekt om zowel de volwassen bedwantsen, de nimfen en de eitjes te bestrijden.

Bovendien zijn bedwantsen slim genoeg om je poging tot uitroeien te ontwijken. Ze kruipen dieper in hun schuilplaats of verhuizen naar een ander gedeelte in je huis. Ga voor zekerheid en huur een professionele ongediertebestrijder in om de bedwantsen te laten bestrijden. Onze experts maken in een mum van tijd korte metten met deze plaaggeesten. Een vakkundige bestrijder komt bij je langs. Wacht niet af, want een bedwantsenplaag wordt alleen maar groter en zal niet vanzelf verhuizen.

Zijn bedwantsen beten gevaarlijk?

Bedwantsen beten zorgen over het algemeen alleen voor een geïrriteerde huid en jeuk, die na een paar dagen vanzelf wegtrekken. Veel mensen reageren niet heftig op de beten. De prikkers verspreiden geen ziektes en zijn niet gevaarlijk.

Mocht je toch last hebben van een hevige reactie, waarbij de beten opzwellen en je enorme jeuk ervaart, neem dan contact op met je apotheek of huisarts. Bij een ontsteking dien je direct naar de huisarts te gaan voor een juiste behandeling.

Bedwantsen zijn dus niet gevaarlijk, maar wel hele vervelende ongenode gasten. Gelukkig weten wij precies hoe we ze snel kunnen bestrijden, zodat je het bed weer voor jezelf hebt. Neem contact met ons op om een professionele bedwantsenbestrijder in te schakelen.

Vind een ongediertebestrijder

Onze bestrijders zijn actief in heel Nederland

Bekijk alle locaties
Locations
Zoek je lokale bestrijder
Vul je plaats of postcode in en vind je lokale bestrijder