Bedwantsen in huis

Hoe gastvrij u ook bent: u zit vast niet te wachten op een bezoekje van bedwantsen, ofwel: bed bugs! Toch komen deze vervelende beestjes steeds meer voor. Eén van de redenen hiervoor is het toenemende aantal reizigers en avonturiers. Bedwantsen zitten namelijk op plaatsen waar ook veel mensen samenkomen om te slapen. Denk aan kamers in hotels, pensions en B&B’s of aan studentenwoningen, vakantieparken of zorginstellingen. Ook kunnen er bedwantsen in de bekleding van openbare vervoermiddelen zitten, bijvoorbeeld in treinen of in vliegtuigen. Als u van reizen houdt, dan is dit niet prettig om te weten!

Hoe komen bedwantsen in huis terecht?

U vraagt zich af hoe de bedwantsen uiteindelijk in uw huis terechtkomen. U heeft ze tenslotte niet zelf uitgenodigd en de weg gewezen. Helaas kunt u ze zelf mee naar binnen hebben gebracht. Stelt u zich het volgende voor:

 • U gaat op vakantie of op een zakenreis.
 • U slaapt in een hotelkamer waar bedwantsen verstopt zijn. Vaak zitten ze in de matrassen, de nachtkastjes, de plinten en de bekleding. Erger nog: ze kunnen overal zitten, behalve in de badkamer.
 • Bedwantsen springen niet, maar kruipen. Ze kruipen dan vanuit hun schuilplaatsen zo uw koffer in. Ze verstoppen zich in de naden van de koffer of in uw kleding. Omdat ze zo klein zijn, valt u dit niet op.
 • U vertrekt uit het hotel en reist terug naar huis.
 • Thuis trekt u de koffer open. De bedwantsen kruipen er (ongezien) weer uit en gaan op zoek naar schuilplaatsen om zich te kunnen voeden en vermenigvuldigen.
 • U smijt uw kleding misschien overal neer of u bergt op wat schoon is. Zo verspreidt u de bedwantsen nog verder door het huis.
 • Zodra u het nachtlampje uit doet om te slapen, kruipt het ongedierte op uw warme lijf om u te bijten.
 • Slaapt u nog wel lekker? Als u eenmaal beseft dat uw huis vergeven is van de bedwantsen, zult u al snel paniekaanvallen krijgen. Waarom? Omdat een bedwantsenplaag vaak leidt tot enorme schade en overlast.

Waarom zijn bed bugs in huis een probleem?

De beten van de bedwantsen zijn ontzettend vervelend. Bedwantsen zijn bovendien echte stiekemerds, want ze slaan vooral ‘s nachts toe. Ze laten rode plekken op de huid achter die ook nog eens ontzettend jeuken. Het is een nare gedachte, dat er beestjes op uw huid krioelen terwijl u van uw nachtrust probeert te genieten.

Kortom, bedwantsen in huis zijn gewoon naar en ze moeten van uw bloed afblijven. Ja, bloed! Als bedwantsen u bijten, doen zij dat om uw bloed op te zuigen. Voornamelijk jonge bedwantsen hebben continu bloed nodig, want daar groeien ze van. Volwassen bedwantsen zijn taaier: ze kunnen tot negen maanden zonder bloed.

Bijkomend probleem is dat de beten pas na drie tot twaalf dagen zichtbaar worden. Intussen hebben de bedwantsen zich alweer een paar keer vermenigvuldigd. Tegen de tijd dat u merkt dat er bedwantsen in huis zitten, kunt u dus al weken verder zijn!

Nog erger is dat bedwantsen werkelijk overal in huis zitten, maar dan werkelijk overal! Een plaag van dit ongedierte is dan ook zeer hardnekkig en daarom vaak moeilijk te bestrijden. Toch moet u nooit de hoop opgeven, want wij hebben genoeg bestrijders met veel ervaring!

Waar komen bedwantsen in huis voor?

Zoals gezegd, bedwantsen kunnen in alle mogelijke gaatjes, naadjes, kiertjes en spleetjes voorkomen. U kunt alvast op onderzoek uitgaan, maar schrik niet als u ze op de volgende plekken aantreft:

 • In kussens, lakens, dekens
 • In naden en zomen van matrassen
 • Tussen lattenbodems
 • In uw eigen kleding of in die van uw huisgenoten
 • In of achter fotolijstjes of schilderijen
 • In tapijten en andere soorten vloerbekleding
 • Achter behang
 • In (auto-)bekleding
 • In kleine openingen in muren of vloeren
 • In of achter contactdozen
 • In kastjes of kledingkasten. Zeker in nachtkastjes, want daar staat uw bed!
 • In (stoffen) meubels
 • In babyfoons
 • In mobiele telefoons
 • In lampen
 • In laptops
 • In televisies

Bedwantsen in elektrische apparaten? Dat heeft u goed gelezen. Dit ongedierte houdt namelijk van warmte en waar vinden ze een betere plek dan in een warme televisie of mobiele telefoon. Hallo, hallo? Als u een beetje van de schrik bent bekomen, durft u dan nog een bestrijder te bellen? Aangezien deze lijst maar kort weergeeft waar bedwantsen zich in kunnen verschuilen, raden we u dat wel met klem aan.

Hoe is het te voorkomen dat bedwantsen in huis rondlopen?

Bedwantsen zijn net piepkleine vampiers! En vampiers, die wilt u hoogstens op het televisiescherm zien, als de beestjes tenminste al niet in uw beeldscherm zitten. Laat staan dat u ze in uw slaapkamer wilt aantreffen, ook al zijn ze slechts zes millimeter groot.

Bedwantsen in huis zijn echter lastig te voorkomen. U kunt ze tenslotte, geheel onbewust, zelf meenemen. U kunt wel rekening houden met de volgende zaken als u in een hotelkamer gaat verblijven:

 • Zijn er vooraf recensies te vinden van uw hotel of B&B op het internet? Maken die melding van bedwantsen? Zo ja, overweeg dan een andere verblijfplaats.
 • Is het beddengoed in uw hotelkamer vrij van uitwerpselen? Let op kleine zwarte vlekjes; op de lakens zijn deze beter zichtbaar.
 • Is er kastruimte, waar u kleding in kunt ophangen in plaats van neerleggen?
 • Is er eventueel een kofferrek aanwezig, zodat u uw koffer niet dicht bij uw bed of een kast hoeft neer te zetten?
 • Is er een mogelijkheid om bij thuiskomst gelijk even alles te wassen en eventueel even buiten te laten staan? Pak uw koffer direct uit bij de wasmachine en was al uw kleding op 60 graden. Bedwantsen bestaan voornamelijk uit eiwitten. Komen ze aanraking met een felle hitte, dan zullen deze eiwitten stollen en zullen ze gedood worden.
 • Verspreid uw uitgepakte kleding vooral niet door het huis, anders komt het ongedierte overal terecht.
 • Controleer alle naden en voegen van uw koffer en andere tassen op bedwantsen.

Hoe kunt u bedwantsen in huis bestrijden?

Als er al één bedwants in uw slaapkamer bivakkeert, is het hek van de dam. Zeker als dat een vrouwelijke bedwants is, want die legt dagelijks een flink aantal eitjes.

Voorheen konden zowel de volwassen als de jonge bedwantsen worden bestreden met zeer agressieve pesticiden. Dit is echter alweer jaren verboden. De pesticiden waren namelijk niet alleen schadelijk voor de bedwantsen in huis, maar ook voor mensen en dieren.

Na het verbod op de zware pesticiden, werden er mildere varianten uitgevonden. Deze pesticiden werden daarna zo vaak gebruikt dat de bedwantsen er resistent voor zijn geworden. Het zelf bestrijden van bedwantsen in huis is daardoor al vrijwel onmogelijk zonder professionele hulp.

Gelukkig kunnen onze professionals een bedwantsenplaag met de nieuwste methoden oplossen. Bedwantsen kunnen nu op drie manieren aangepakt worden:

 1. Met stoom
 2. Met een hittebehandeling
 3. Met insecticide voor kruipende insecten

Het zijn vrij intensieve, vaak ook tijdrovende methoden. Maar uiteindelijk zullen hiermee wel alle bedwantsen bestreden worden. Lees hier meer over in ‘werkwijze bedwantsenbestrijding’ en leer hoe onze professionals het probleem voor u kunnen oplossen.

Wat kunnen onze ongediertebestrijders betekenen als er bedwantsen in huis zijn?

Onze ongediertebestrijders weten als geen ander hoe zij bedwantsen moeten bestrijden, maar zij beginnen niet voor zij hun werkwijze uitvoerig met u hebben besproken. Met een op maat gemaakte offerte weet u precies wat u te wachten staat. Meerdere bezoeken aan uw huis kunnen dan nodig zijn. Zo zal de bestrijder eerst de overlast komen inspecteren. Daarna zal hij overgaan tot bestrijding.

U kunt zichzelf ook afvragen wat u al kunt doen voor de bestrijding kan plaatsvinden. Zo moet u rekening houden met het feit dat bedwantsen zich snel kunnen verplaatsen als ze eenmaal doorkrijgen dat ze worden aangevallen. Ze verplaatsen zich dan naar andere ruimtes. Het beste wat u kunt doen, is de bedwantsen zoveel mogelijk in één ruimte te houden. Verplaats dus ook geen kleding, voorwerpen of meubilair van de ene naar de andere kamer. U voorkomt zo ook dat de bestrijder meerdere ruimtes moet behandelen, waardoor de kosten voor u zullen oplopen.

Het is ook mogelijk dat sommige spullen zo aangetast zijn dat u ze moet weggooien. Of zelfs volledig vernietigen, om te voorkomen dat deze spullen in andere woningen geraken. In veel gevallen moeten de matrassen worden vernietigd, omdat bedwantsen graag dicht bij hun voedselbron vertoeven: dat bent u.

Professionele bestrijding bedwantsen in huis

Wij begrijpen dat u liever geen ongediertebestrijder inschakelt, maar dit is vaak de enige manier om van uw bedwantsenplaag af te komen. Onze bestrijders staan al voor u klaar, want zij begrijpen hoe belangrijk het is dat u zich thuis veilig en comfortabel voelt. Bel ons gerust voor een afspraak en maak gebruik van de diensten van een ongediertebestrijder uit uw eigen regio!

Offerte en werkwijze aanvragen

Bent u op zoek naar een ongediertebestrijder uit uw regio? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u snel bij ongedierteoverlast en andere ongedierteproblemen, overal in Nederland. Bel 085 - 029 2200 of vul onderstaand formulier in voor een offerte, werkwijze en het maken van een afspraak!