Beestje onbekend
readtime 3 Minuten

Ongediertebestrijder Arnoud: ‘Klanten moeten weten waar ze aan toe zijn’

02 May 2019 • redactie

Arnoud Vreeman entte kippen in en kwam door dit werk bij verschillende pluimveebedrijven, waar hij regelmatig met ongedierte werd geconfronteerd. Waarom komen ongediertesoorten, zoals ratten, eigenlijk in pluimveebedrijven voor? Dit soort vragen vond Arnoud erg boeiend. Zo boeiend dat hij er in 2017 voor koos om Vreeman Ongedierte Bestrijding op te richten. Arnoud is werkzaam in de plaatsen Coevorden, Emmen, Hardenberg, Meppel, Staphorst en Zuidwolde.

Ik wilde mijn vak verbreden, meer in mezelf investeren. Nog steeds werk ik met dieren in de pluimveehouderij en ik kom nog regelmatig bij dit soort bedrijven langs. De natuur heeft me altijd al geboeid, dus vragen over dieren en hun gedrag komen vanzelf bij me op. Waarom branden er bijvoorbeeld vaak stallen af bij een ongedierteplaag? En is het wel de schuld van het ongedierte? Bij een ongedierteplaag wil ik altijd het naadje van de kous weten.

Wat maakt je verder nog geschikt als ongediertebestrijder?

Je moet logisch kunnen denken. Je moet niet bang zijn voor ongedierte en je moet de tijd nemen voor je klanten. Als een klant zich echt veel zorgen maakt, dan geef ik zoveel mogelijk informatie. Zo hadden we vorig jaar met veel wespen te maken. Bij een klant loop ik dan bijvoorbeeld naar een schutting en laat ik hem zien waar de wespen hun sporen hebben achtergelaten. Ik leg ook uit hoe wespen zich gedragen en waarom. Klanten moeten weten waar ze aan toe zijn, anders worden ze nog ongeruster. Of ik maak gewoon een praatje. Dit wordt ook heel erg gewaardeerd: het haalt de druk van de ketel.

Dat is ook het mooie aan mijn vak: ik kan mensen helpen. Ik stel ze gerust en ik geef ze de zekerheid dat ze van hun problemen afkomen. Bovendien streef ik ernaar om al mijn klanten binnen 48 uur te helpen. En mocht ik iets niet binnen een afgesproken tijd kunnen oplossen, dan kom ik gewoon terug, want dat is wat klanten immers verwachten. Als ik mijn auto naar de garage breng, dan hoop ik toch ook dat het probleem wordt opgelost?

Hoe reageer jij op spoedgevallen?

Mijn klanten zijn altijd erg blij als ik direct kan komen. Of ze zijn verbaasd als ik een probleem sneller kan oplossen dan ze hadden verwacht. Een boer had een heel groot wespennest in zijn garage gevonden. Hij durfde niet meer bij zijn landbouwvoertuig te komen en kon dus ook niet werken. Ik was binnen een uur aanwezig om het nest te verdelgen. Zo kon de boer ook weer snel aan het werk!

Ik werd eens gebeld voor een wespennest in een zorginstelling voor verstandelijk gehandicapten. Het nest hing in een kamer die al een hele tijd niet was bezocht. Een paar cliënten deden de deur eens open en er vloog een hele zwerm wespen naar buiten. Iedereen zou hier van schrikken, maar voor verstandelijk gehandicapte mensen kan een dergelijke ervaring extra angstaanjagend zijn. Ik ben dan natuurlijk snel ter plekke.

Welke boodschap zou je je klanten willen meegeven?

Ik kwam in een kinderdagverblijf waar ze veel last hadden van mieren. Daar lag overal onafgedekt fruit en dat vinden mieren natuurlijk heel lekker. Ik heb toen uitgelegd dat ze dat fruit beter in afgesloten bakken konden bewaren. Natuurlijk werkt gif tegen mieren, maar klanten kunnen de helft van het probleem helpen oplossen door zelf hygiënische maatregelen te nemen.

Heb je kippen? Als je ze te veel voer geeft, krijg je last van ratten. Is je woning of bedrijf niet schoon genoeg? Dan kun je last krijgen van muizen. Als ongediertebestrijder vertel ik klanten altijd waarom de beestjes zijn gekomen en wat er dus verbeterd kan worden. Besteed de klant niet veel aandacht aan hygiëne, dan wijs ik hem erop met een glimlach. Ik heb bijvoorbeeld drie kinderen en die maken er ook geregeld een bende van, haha. Dat zeg ik dan zo tegen de klant en hij begrijpt meteen wat ik bedoel.

Vind een ongediertebestrijder

Onze bestrijders zijn actief in heel Nederland

Bekijk alle locaties
Locations
Zoek je lokale bestrijder
Vul je plaats of postcode in en vind je lokale bestrijder