Beestje onbekend
readtime 3 Minuten

Ongediertebestrijder Hans: ‘Ontevreden klanten maak ik zelden mee!’

05 Feb 2019 • redactie

RULO B.V. Ongediertebestrijding heeft snelheid en een goede verhouding van prijs en kwaliteit hoog in het vaandel staan, ook in de moeilijkste gevallen. Eigenaar Hans van Ruijven kom je tegen in Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Leidschendam, Lisse, Noordwijk, Oegstgeest, Voorburg, Voorschoten, Wassenaar en omgeving.

Als ongediertebestrijder probeer ik een probleem binnen 48 uur op te lossen. Snelheid is daarom wel een van mijn kwaliteiten. Het geeft me veel voldoening als dat lukt. Daarnaast kunnen klanten op mij rekenen als ze hun probleem goed uitgelegd willen hebben. Het contact met mensen en de waardering geven me ook nog eens extra voldoening. Laatst sprak ik een vermogende dame uit Wassenaar. Ze zei: ‘Wat een leuk werk doe je! Ik zit alleen maar achter de computer.’ Die reactie had ik niet uit die hoek verwacht, maar het geeft wel weer hoe mensen tegen je vak kunnen aankijken. Waardering is leuk.' Hans voegt toe: “Een andere klant van mij had een extreem bedwantsenprobleem. Een hittebehandeling van de concurrent hielp niet. Ik heb het voor haar opgelost, daarna was ik de man van het jaar!”

Nieuwe ontwikkelingen

Op het gebied van ongediertebestrijding vinden er op dit moment verschillende ontwikkelingen plaats. De overheid stuurt er bijvoorbeeld steeds meer op aan om minder met gif te werken. De nadruk ligt nu veel meer op het aanbrengen van wering en het adviseren van klanten om plagen te voorkomen. Bovendien komen ook véél meer meldingen van bedwantsen binnen!

Zo kreeg ik ooit te maken met een plaag in een studentencomplex. De bedwantsen waren daar binnengekomen in een bankje dat een student voor twintig euro bij de kringloop had gekocht. Het complex had twaalf kamers en alle bedden waren besmet. Uiteindelijk heb ik deze plaag uit de wereld geholpen, ook al zaten er wel tussenpozen van maanden in. Ernstige bedwantsenproblemen heb je dan ook niet als bij toverslag opgelost.

Overigens werk ik nooit met verhitting, maar met stoom. Hiervoor gebruik ik een apparaat uit Amerika dat speciaal is ontwikkeld voor het bestrijden van bedwantsen. Verhitten is namelijk veel te duur en je hebt grote kans op vervolgschade. De temperatuur wordt dan verhoogd tot 60 graden en veel materialen zijn daar gewoon niet tegen bestand. Stoom heeft een effectievere werking  en veroorzaakt zulke schade niet.

Man van het jaar!

Sommige bedrijven rekenen absurd hoge bedragen voor een klus, zeker als het om bestrijding van bedwantsen gaat. Zelf bied ik daarom een eerlijke prijs-kwaliteitsverhouding. Ik kwam eens bij een jongedame met een extreem bedwantsenprobleem. Een concurrent had een hittebehandeling uitgevoerd, maar dat was zo duur dat het voor de dame financieel niet op te brengen was. Bovendien was de plaag nog steeds niet weg. Ik heb toen stoom en daarna biocide gebruikt. Probleem opgelost. Met kerst kreeg ik toen een heel mooie kaart van het meisje. Ik was de man van het jaar, bij wijze van spreken!

Ontevreden klanten? Zelden!

Het aantal meldingen van ratten neemt ook toe. Horecabedrijven worden steeds strenger gecontroleerd. Ik merk dit, omdat ik steeds meer aanvragen krijg om een ongediertepreventieplan op te stellen. Dit plan is feitelijk een offerte. Werken op onregelmatige tijden? Geen punt, want daar stel ik me op in. In principe werk ik alleen, maar af en toe is het zo druk dat ik twee of drie extra krachten moet inhuren. Op termijn willen wij, door steeds verdere toename van de werkzaamheden, vaste mensen in dienst nemen. Ik maak zelden mee dat een klant ontevreden is. Mocht er toch iets niet goed zijn gegaan, dan komen we altijd terug, eventueel tegen een gereduceerd tarief.

Hoe RULO begon

Voor ik full-time ongediertebestrijder werd, werkte ik in de glastuinbouw. Van daaruit heb ik altijd met beestjes te maken gehad en ik moest ze geregeld zelf bestrijden. Een aantal jaren geleden kwam ik in contact met Peter Traas van Traas Ongediertebestrijding. Als franchisenemer kon ik de regio Leiden overnemen. Ik heb toen een opleiding als bestrijdingstechnicus in Wageningen gevolgd. In 2017 nam ik afscheid en ben ik met RULO B.V. zelfstandig geworden. Waar RULO voor staat? RU komt van Ruijven, mijn achternaam. LO komt van Looije, dat is de achternaam van mijn vrouw.

Familiebedrijf of niet?

Ik ben zo’n negen tot tien uur per dag bezig met mijn werk. Mijn vrouw Gerdien doet de administratie. Wat mijn familie van mijn werk vindt? Ze vinden het leuk, omdat ik met verschillende verhalen thuiskom. Nee, het wordt geen familiebedrijf, want twee van mijn kinderen studeren en eentje zit bij de marechaussee. Een van hen vindt het leuk om een keertje met mij op pad te gaan, maar verder hebben de kinderen allemaal hun eigen interesses.

Vind een ongediertebestrijder

Onze bestrijders zijn actief in heel Nederland

Bekijk alle locaties
Locations
Zoek je lokale bestrijder
Vul je plaats of postcode in en vind je lokale bestrijder