Vlooien
readtime 5 Minuten

Help mijn hond heeft vlooien!

06 Feb 2019 • redactie

Normaal gesproken ligt je trouwe viervoeter bijna roerloos in zijn mand, maar nu zie je tot je grote verbazing dat hij ineens opspringt uit zijn mand. Dit onbekende gedrag kan veroorzaakt worden door de aanwezigheid van vlooien in huis. En hoe fijn je het ook vindt dat je hond actief is vlooien horen niet thuis op je hond of in je huis! In dit blog leggen wij je dan ook uit wat je kunt doen wanneer je vermoedt dat je hond vlooien heeft.  

  1. Hoe herken ik een vlo?
  2. Hoe loopt mijn hond vlooien op?
  3. Hoe voorkom ik vlooien?
  4. Hoe weet ik of mijn hond vlooien heeft?
  5. Hoe kan ik mijn hond tegen vlooien behandelen?
  6. Help een vlooienplaag!

Hoe herken ik een vlo?

Op onze aardbol voelen zo’n 2.200(!) soorten vlooien zich thuis. De meest voorkomende vlo in Nederland is de zogeheten kattenvlo. Anders dan de naam doet vermoeden is de kans groot dat deze kattenvlo ook een bezoekje komt brengen aan je hond. De vlo is namelijk dol op honden. Daarbij voelt de kattenvlo zich zeer op zijn gemak bij cavia’s, konijnen en ook de mens is geliefd.

Bestaat de hondenvlo dan niet? Zeker wel, maar deze vlo komt in Nederland amper meer voor. Zie je dus een roodbruin gekleurd beestje van zo’n twee à drie millimeter kruipen? Dan is de kans groot dat je een kattenvlo ziet. 

Verschil kattenvlo en hondenvlo

De verschillen tussen kattenvlooien en hondenvlooien zijn niet met het blote oog te onderscheiden, maar ze zijn er wel. De kattenvlo is namelijk een stukje kleiner dan de hondenvlo en de kattenvlo heeft bovendien minder weerhaakjes.

Een kattenvlo is dus amper te onderscheiden van een hondenvlo. Gelukkig is het herkennen van een vlo niet het belangrijkste. De behandeling is namelijk in beide gevallen hetzelfde.

Van eitje tot volwassen vlo

Voordat een vlo volwassen wordt gaat er een heel proces aan vooraf. Vrouwtjes vlooien leggen zo’n 50 eitjes per dag en dus heb je voordat je het weet te maken met een heuse vlooienplaag. De eitjes van vlooien zijn witgeel van kleur en ze zijn in de meeste gevallen ovaal. Met het blote oog zijn de eitjes vrijwel niet te ontdekken.

Na twee tot vier dagen komen de eitjes uit en worden het zogeheten larven. De larven zijn zo dun als een draadje en dus blijft het herkennen van vlooien ook in dit stadium moeilijk. De larven zijn zo'n twee à drie weken op de wereld voordat het stadium van verpoppen begint. Een verpopte larf kan vervolgens ruim twee jaar (!) in leven blijven.

Door trillingen in huis worden de vlooien in de loop van de tijd tot leven gewekt. Zij ontpoppen dan en na deze gedaanteverwisseling gaan de volwassen vlooien op zoek naar voedsel (lees: bloed).

Hoe loopt mijn hond vlooien op?

Veel mensen denken dat vlooien van de ene op de andere hond springen. Dit is daarentegen vaak niet het geval. Nee, je trouwe viervoeter loopt vlooien op wanneer hij zich in de leefomgeving van de vlo bevindt. Dit kan in huis zijn of, in warmere periodes, buiten.  

De volwassen vlo wacht op zijn of haar plek geduldig af tot er een hond voorbijloopt en gaat dan in de aanval. Hij of zij springt op de hond en bijt. Is er voldoende bloed opgezogen? Dan kan de vrouwelijke vlo weer eitjes leggen, waarna de gehele cyclus van ei tot volwassen vlo opnieuw begint.

Hoe voorkom ik vlooien?

Indien de cyclus zich een aantal keren herhaalt, zal je trouwe viervoeter steeds meer last krijgen van vlooien. Je wilt natuurlijk überhaupt niet dat je hond last krijgt van vlooien en dus is het zaak om vlooien in huis te voorkomen.

Bij de reguliere dierenwinkel kun je terecht voor een anti-vlooienmiddel of anti-vlooienband. Helaas zijn veel vlooien inmiddels resistent geworden voor veel van deze anti-vlooienmiddelen, waardoor de middelen op de lange termijn niet meer werken. Lukt het niet om jouw hond met behulp van anti-vlooienmiddelen te ontdoen van alle vlooien? Doe dan een beroep op de grootste dierenvriend in de buurt: jouw dierenarts. Hij of zij kan je adviseren over anti-vlooienmiddelen, die mogelijk wel werken.

Hoe weet ik of mijn hond vlooien heeft?

Voorkomen is beter dan genezen, maar soms ben je net te laat met ingrijpen. Zie jij je hond krabben, bijten en rondspringen in de kamer? Dan heb je mogelijk te maken met vlooien in huis.

Met behulp van een vlooienkam kun je de aanwezigheid van de familie Vlo vaststellen. Je hebt te maken met vlooien, wanneer je tijdens het kammen zwarte vlekjes tegenkomt in de vacht van je hond. Deze zwarte vlekjes zijn de uitwerpselen van een vlo. Vind je deze vlekjes in de vacht dan heb je dus vrijwel zeker last van vlooien in huis.

Gevolgen van een vlooienbeet

De beet van een vlo zorgt voor jeuk bij je viervoeter, waardoor hij gaat krabben en bijten. Deze jeuk wordt veroorzaakt door het speeksel dat de volwassen vlo achterlaat. Een vlo laat speeksel achter om stolling van het bloed te voorkomen. Het plaagdiertje wil het bloed namelijk vloeibaar houden, zodat hij kan blijven drinken.

Het speeksel van een vlo kan in ernstige gevallen een vlooienallergie bij honden veroorzaken. Krabt jouw hond zich tot bloedens toe open, of bijt hij zijn huid kapot? Dan kan er sprake zijn van een vlooienallergie. Deze allergie kan op den duur leiden tot ernstige huidproblemen.

Hoe kan ik mijn hond tegen vlooien behandelen?

Wanneer je vermoedt dat er sprake is van een vlooienallergie, is het raadzaam om de dierenarts te vragen om advies. Hij of zij kan je hond met speciale middelen behandelen.

Ontvlooien in situaties waarbij er geen sprake is van een allergische reactie, is mogelijk met middelen van de reguliere dierenwinkel. Er zijn echter veel gevallen bekend waarbij ook deze middelen niet meer werken. Door het veelvuldig gebruik van anti-vlooienmiddelen is er namelijk resistentie opgetreden. Middelen tegen lintwormen werken gelukkig nog wel. Vlooien kunnen de eitjes van de lintworm overbrengen op je hond en dus is het van belang dat je je huisdier ook behandelt tegen lintwormen. 

Naast het inzetten van anti-vlooienmiddelen is het noodzakelijk om goed schoon te maken. Zo is het van belang dat je de kussens van je hond wast. Daarnaast beperk je de schade door vaak te stofzuigen. Denk er hierbij wel om dat je de stofzuigerzak direct na het stofzuigen vervangt. De zakken zijn namelijk broedplaatsen voor vlooien. Ook is het van belang dat je niet dweilt. Vlooien zijn namelijk dol op vochtige plekken.

Help een vlooienplaag!

Je hebt zo vaak gestofzuigd als mogelijk, je hond behandeld met een anti-vlooienmiddel én toch spot je nog steeds tientallen vlooien in huis. In dit geval heb je waarschijnlijk te maken met een vlooienplaag.

Hoe ontstaat een vlooienplaag?

Je hebt er veel tijd en geld ingestoken en toch is er sprake van een vlooienplaag in je huis. Een vlooienplaag ontstaat doordat een vlo zich razendsnel kan voorplanten. Al deze eitjes, larven en volwassen vlooien verspreiden zich door je huis. De kans dat je tijdens het bestrijden van vlooien een vlo over het hoofd ziet, is dus enorm groot.

Heb je geen tijd gestoken in het bestrijden van die ene vlo die je voor je vakantie hebt gespot? Dan is de kans groot dat je bij thuiskomt uit Verwegistan geconfronteerd wordt met een vervelende plaag. Moeder Vlo heeft in jouw vakantie namelijk heel wat eitjes gelegd in je huis. Door de uitblijvende trillingen zijn de verpopte vlooien echter nog niet tot leven gewekt. Zodra jij de voordeur opent en trillingen in je huis veroorzaakt, komen alle duizenden eitjes uit. Ja en dan heb je dus echt te maken met een vlooienplaag!

Hulp inschakelen!

Je bent te laat met het bestrijden van vlooien in je huis. Wat nu? Het is raadzaam, om in het geval van een vlooienplaag, contact op te nemen met één van onze ongediertebestrijders. Zij kunnen de plaag in zijn totaliteit bestrijden. Onze bestrijders maken namelijk gebruik van middelen die niet in de reguliere winkels te verkrijgen zijn.

Deze speciale middelen werken nog zo’n vier tot zes weken na de behandeling door. Hiermee wordt de kans op een toekomstige vlooienplaag verkleint. Wedden dat je blij bent dat jouw hond weer roerloos in zijn mand ligt? ;)

Vind een ongediertebestrijder

Onze bestrijders zijn actief in heel Nederland

Bekijk alle locaties
Locations
Zoek je lokale bestrijder
Vul je plaats of postcode in en vind je lokale bestrijder