Vlooien
readtime 5 Minuten

Wat te doen tegen vlooien?

01 Feb 2019 • redactie

Je komt terug van vakantie en de vlooien springen je al tegemoet. Dit is allesbehalve een gezellig welkomstfeest. Iedere dag moet je toezien hoe je hond of kat zich een ongeluk krabt. Zelf word je ook iedere nacht gebeten, met rode jeukende bulten als resultaat. Wat te doen tegen vlooien in huis? Lees onze praktische adviezen!

Kattenvlooien zijn de meest voorkomende vlooien. Vergis je echter niet, want ze kunnen ook honden en mensen lastigvallen. Kom je terug van een vakantie of zakenreis, dan veroorzaken jouw stappen trillingen in huis. Deze trillingen zorgen ervoor dat vlooieneitjes uitkomen en volwassen vlooien actief worden. De vlooienplaag is een feit!

Tips tegen vlooien: zo pak je ze aan!

Je smacht ernaar om een einde te maken aan die ondraaglijke jeuk. Niet alleen bij jezelf, maar ook bij je huisdieren. Je gaat dan op zoek naar een middel tegen vlooien, op internet of in een dierenwinkel. Wat je daar vindt, kun je misschien goed gebruiken!

1. Spray tegen vlooien
In een vlooienspray zit insecticide en dat is giftig. Lees de gebruiksaanwijzing daarom altijd goed. Wil je het gaan gebruiken, dan moet je meestal eerst dweilen of stofzuigen. Hierna behandel je alle ruimtes waar je dieren verblijven.

Je spuit het middel op de vloeren. Geen naadje, kiertje of speeltje mag overgeslagen worden, anders komen er zo weer nieuwe vlooien bij. Het is de bedoeling dat zowel volwassen exemplaren als de net uitgekomen vlooien in het gif zullen springen en dat kun je aanmoedigen door trillingen in huis te veroorzaken. Dat doe je door gewoon rond te lopen, maar je mag natuurlijk ook een bestrijdingsdansje uitvoeren.

Een paar waarschuwingen: sommige sprays mogen niet gebruikt worden als er kleine kinderen in huis zijn. Als ze op de vloeren kruipen, kunnen ze last krijgen van het gif. Houd je kinderen en huisdieren ook op afstand tijdens de behandeling. Na de behandeling moet je de ruimtes sowieso een paar uur ventileren voor iemand de ruimte mag betreden.

Een laatste waarschuwing voor wat betreft de vlooienspray: spuit het nooit direct op je huisdieren! Pas bovendien op met vissenkommen en aquaria in huis: je vissen kunnen vergiftigd raken. Dek een kom of aquarium daarom goed af voor je met de behandeling begint.

2. Huisdier tegen vlooien behandelen
Om je hond of kat van de vlooien te verlossen, kun je gebruik maken van verschillende producten: een vlooienband, een vlooienkam, vlooienpoeder, tabletten, druppels of pipetjes. Met vlooienbanden en poeders moet je wel oppassen: in vlooienbanden zit insecticide en met poeder bestaat de kans dat je dieren het van zich aflikken. Ben je niet zeker van een bepaald product? Je dierenarts weet vast wel een veilig, geschikt middel om je huisdier te ontvlooien.

3. Stofzuigen tegen vlooien
Bij een hardnekkige vlooienplaag ontkomt je niet aan het (wekelijks) grondig stofzuigen van alle besmette oppervlakken. Denk hierbij aan:

 • vloeren
 • plinten
 • gordijnen
 • tapijten
 • beddengoed
 • dierenmanden
 • alle stoffen meubels

Na het stofzuigen moet je de zak (die dan hopelijk vol vlooien zit) altijd weggooien. Waar mogelijk kun je ook nog even dweilen na het stofzuigen. Het zal de plaag niet oplossen, maar je kunt het aantal vlooien zo wel een beetje terugbrengen.

4. Was stoffen op hoge temperatuur
Alles wat van stof is gemaakt (en mogelijk is aangetast door vlooien) kun je maar beter in de wasmachine leggen. Kleding, gordijnen, vloerkleden, dierenkussens of beddengoed… alles wat op 50 graden of hoger gewassen mag worden, kun je maar beter ook zo behandelen.

5. Gebruik een stoomapparaat tegen vlooien
Misschien heb je al een stoomapparaat staan of je denkt erover om er een aan te schaffen. Vlooien kunnen niet tegen hitte, dus je zou aangetaste plekken kunnen behandelen met stoom. Een stoomapparaat is echter - net als vele andere middelen - alleen maar effectief als de vlooienplaag niet zo ernstig is. Helaas zijn de meeste vlooienplagen dat wel. Je moet ook met een zeer scherp oog te werk gaan: geen kiertje in huis mag overgeslagen worden, anders heeft de behandeling geen zin.

6. Pas op met etherische oliën tegen vlooien
Vlooien schijnen niet tegen sterke geuren te kunnen. Of etherische oliën dan ook echt effectief zijn tegen vlooien, is niet helemaal duidelijk. Wat wel zeker is, is dat bepaalde etherische oliën schadelijk kunnen zijn voor katten. Wil je toch een etherische olie gebruiken om vlooien te bestrijden, dan moet je eerst goed naar de effecten informeren en de gebruiksaanwijzing goed doorlezen.

Wat helpt tegen vlooien? De professional weet raad!

Vlooien bestrijden is precies werk, want het ongedierte kan zich in de kleinste openingetjes verschuilen. Professionele ongediertebestrijders zijn zo getraind dat ze alle mogelijke schuilplaatsen kunnen herkennen en behandelen. Met een spuitbus tegen vlooien kun je daar niet echt tegenop.

Ongediertebestrijders werken altijd met middelen die sterker zijn dan de producten die je in de winkel kunt kopen. Dat moet wel, want de vlooien én de eitjes worden steeds resistenter tegen de gangbare middelen. Maar wat gebruikt de bestrijder dan?

1. Insecticide tegen vlooien
Hoe verschilt deze insecticide van de vlooienspray? Het is simpelweg vele malen sterker. De bestrijder verspreidt het middel met een hogedrukspuit. Hij behandelt dan alle met vlooien besmette kamers. Vloeren, naden, kieren, hoekjes… geen opening wordt tijdens de behandeling overgeslagen. Je moet je vloeren wel eerst vrijmaken, anders kan de bestrijder niet alle plekjes bereiken.

Als er insecticide gebruikt wordt, moet je wel met een aantal zaken rekening houden:

 • Je zult twee uur uit de woning moeten blijven. Hierna moeten alle ruimtes nog goed geventileerd worden.
 • Het mag niet gebruikt worden als er kinderen tot vier jaar in het huis wonen.
 • Niet alle materialen zijn geschikt om met insecticide te behandelen. Laminaat kan ertegen, maar heb je een houten of natuurstenen vloer, dan kan de insecticide het beschadigen.
 • Het gif wordt niet op stof gespoten. Kleding, beddengoed en dierenkussens zul je zelf moeten behandelen door het heet te wassen. Ook meubelen worden niet met insecticide behandeld: die moet je zo goed mogelijk stofzuigen.

Als de insecticide eenmaal is aangebracht, zal het nog vier tot zes weken doorwerken. Intussen kun je de vlooienbestrijding bespoedigen, door zoveel mogelijk trillingen in huis te veroorzaken. Feitelijk doe je dat al door in huis rond te lopen en ook je dieren veroorzaken trillingen.

2. Stoom tegen vlooien
In een aantal gevallen kan de ongediertebestrijder ook een stoomapparaat gebruiken om de vlooien te bestrijden. Dit is wel afhankelijk van de ernst van de plaag. De bestrijder zal sowieso eerst een inspectie moeten uitvoeren om een plan van aanpak op te stellen. Je krijgt dan alle informatie over de vlooienbestrijding, inclusief een kostenraming.

Hulp nodig bij vlooien bestrijden? Bel ons gerust!

Een vlooienplaag in huis leidt af van de meest belangrijke zaken in het leven: je werk, het huishouden, de huisdieren en je gezin! Bel ons daarom voor een afspraak met een ongediertebestrijder uit jouw regio. We zorgen ervoor dat jij zo spoedig mogelijk wordt geholpen!

Vind een ongediertebestrijder

Onze bestrijders zijn actief in heel Nederland

Bekijk alle locaties
Locations
Zoek je lokale bestrijder
Vul je plaats of postcode in en vind je lokale bestrijder