Vlooien
readtime 7 Minuten

Vlooienbeet herkennen? Dat doe je zo!

6 feb 2019 • redactie

Al dagen hebben jij en je huisdier last van vreselijke jeuk. Je vermoedt dat jullie worden lastiggevallen door vlooien, maar zeker weten doe je het niet. Het is dus handig om te weten hoe je een vlooienbeet kunt herkennen. 

Een vlooienbeet herkennen moeilijk? Niet na het lezen van dit artikel, waarin wij vertellen hoe je een beet kunt herkennen en wat je kunt doen nadat je een vlooienbeet hebt ontdekt.   

1. Een vlooienbeet herkennen
  1.1 Een vlooienbeet bij honden
  1.2 Een vlooienbeet bij katten
  1.3 Een vlooienbeet bij kippen
  1.4 Een vlooienbeet bij konijnen
  1.5 Een vlooienbeet bij mensen
2. De symptomen van een vlooienbeet
  2.1 Bij dieren
  2.2 Bij mensen
3. Wat te doen na een vlooienbeet?
4. Een vlooienbeet of een bedwantsenbeet?
5. Professionele vlooienbestrijding

1. Een vlooienbeet herkennen 

Vlooienbeten kun je ontdekken bij honden, konijnen, katten en kippen. De plaagdiertjes houden van warmte en dus komen beten van vlooien vaak op de huid van je huisdier voor. Het gebied rondom de liezen is hierbij favoriet.
Maar hoe ziet een vlooienbeet bij dieren eruit?

 • Zie je een rood bobbeltje met een wit of rood puntje erin, ter grootte van een puistje? Dan heb je te maken met een vlooienbeet.
 • Veelal zal je daarbij korstjes vinden op de huid van je huisdier. Deze korstjes ontstaan wanneer je huisdier heel veel krabt.
 • Vlooienbeten komen vaak in groepjes voor. Dus je zult zelden één vlooienbeet tegenkomen.
 • Tot slot zal je in de vacht van het dier veelal zwarte puntjes ontdekken. Dit zijn de uitwerpselen van de vlo welke duiden op de aanwezigheid van beten van vlooien.

1.1  Een vlooienbeet bij honden

Honden: vlooien zijn dol op deze trouwe viervoeters. Het is dan ook een kwestie van tijd voordat je hond vlooien oploopt en last zal krijgen van jeuk!

Beten van vlooien die je ontdekt op de huid van je hond zijn vaak afkomstig van de kattenvlo. Bestaat de hondenvlo dan niet? Zeker wel, maar deze vlo komt in Nederland amper meer voor. In uitzonderlijke gevallen is de vlooienbeet op de huid van je hond veroorzaakt door de hondenvlo.

Een aantal verschillen tussen de kattenvlo en hondervlo zijn:

 • Zowel de kattenvlo, als de hondenvlo, zijn roodbruin gekleurd.
 • De kattenvlo is daarentegen iets kleiner dan de hondenvlo.
 • De kattenvlo heeft bovendien minder weerhaakjes dan de hondenvlo.

1.2 Een vlooienbeet bij katten

In zowel de winter als de zomer is de kans groot dat je kat vlooien oploopt. Een vlooienbeet bij katten wordt veroorzaakt door de meeste voorkomende vlo in Nederland: de kattenvlo. Deze soort vlo is roodbruin gekleurd en is veelal 2 à 3 millimeter groot.

Na een beet van de kattenvlo krijgen katten vaak last van jeuk, waarna ze gaan krabben en zelfs hun huid open bijten.

1.3 Een vlooienbeet bij kippen

Ook bij een kip kun je een vlooienbeet ontdekken. Een kip ervaart vaak overlast van een andere soort vlo dan de vlo die bij honden en katten voor jeuk zorgt. Het gaat hier om de zogeheten kippenvlo.

 • De kippenvlo ziet eruit als een zijdelings afgeplatte parasiet.
 • Het plaagdiertje heeft sterke achterpoten, waarmee hij zich makkelijk kan verplaatsen van het ene naar het andere slachtoffer.  
 • Door het harde pantser kan een vlo lastig gedood worden door de kip.
 • De kippenvlo is met het blote oog goed zichtbaar.

Doordat de kip de kippenvlooien lastig dood kan maken ervaart hij veel overlast na een vlooienbeet. Kippen gaan dan ook vaak verwoed langs muren schuren, met kale plekken als gevolg.

1.4 Een vlooienbeet bij konijnen

De hondenvlo, de kattenvlo en de kippenvlo: allen kunnen ze veel overlast veroorzaken. En jawel, er bestaat ook een konijnenvlo. Toch zijn de beten van vlooien bij konijnen, veelal afkomstig van de kattenvlo. Deze vlo is roodbruin van kleur en vaak 2 à 3 millimeter groot.  

Een konijn ervaart pas overlast van vlooien, wanneer er andere huisdieren met vlooien in de buurt zijn. Normaliter zijn vlooien namelijk niet zo gecharmeerd van de dichte vacht van een konijn. Is er sprake van een vlooienplaag? Dan zal de kattenvlo pas echt een bezoekje brengen aan het konijn. 
Een konijn heeft veel minder last van jeuk na een vlooienbeet. Of je konijn last heeft van vlooien, zal je dan ook pas ontdekken wanneer je de vacht kamt met een vlooienkam.

1.5 Een vlooienbeet bij mensen

Zoals gezegd: niet alleen dieren kunnen last hebben van vlooien. Ook jij als mens kunt flinke jeuk ervaren doordat je bent gebeten door een vlo. Vlooien zijn gek genoeg eigenlijk helemaal niet zo gek op mensenbloed. Toch bijten ze je soms om te kijken of je bloed geschikt is. Deze zogeheten proefbeten kunnen zorgen voor een geïrriteerde huid. 
Maar hoe kun je een vlooienbeet bij mensen herkennen? In de meeste gevallen verschijnen er een aantal kleine rode bultjes met een wit puntje, op je voeten, onderbenen, liezen en/of in je oksels. Soms kan het puntje in het midden van het bultje ook rood zijn.  

2. De symptomen van een vlooienbeet

Vlooien houden van warmte en kruipen dan ook gezellig tegen jou en je huisdier aan. Het liefst zo dicht mogelijk op de huid. Wanneer de vlooien zich eenmaal genesteld hebben op de huid van jou of je dier, dan slaan ze toe. Maar hoe weet je nou of jij en je huisdier geplaagd zijn door vlooien?

2.1 Bij dieren

De volwassen vlo laat speeksel achter na een beet. Dit speeksel wordt door een vlo achtergelaten om stolling van het bloed te voorkomen. Het kleine diertje wil het bloed van je huisdier kunnen blijven drinken en dus moet het bloed vloeibaar blijven. Het speeksel dat achterblijft na een vlooienbeet kan vervolgens jeuk veroorzaken. Hierdoor kan je huisdier gaan krabben of de hele dag bezig zijn met likken. Een kip kan gaan pikken in zijn vacht.

Krabt, likt of pikt je huisdier de gehele dag? Dan kun je zijn huid checken op beten van vlooien. Vlooien bijten vaak meerdere keren en hiermee veroorzaken ze veelal een aantal rode bobbeltjes met een rood of wit puntje in het midden. 
In ernstige gevallen kan een vlooienbeet een allergische reactie veroorzaken. Is je huisdier allergisch? Dan zal de huid van je dier zwaar geïrriteerd raken na een vlooienbeet. Daarbij kan het overmatig krabben, likken en pikken haaruitval veroorzaken.

2.2 Bij mensen

Net zoals bij dieren laat een volwassen vlo ook bij mensen speeksel achter na een beet. Dit speeksel kan bij sommige mensen een reactie van het afweersysteem opwekken, waardoor er een huiduitslag kan ontstaan. Met als gevolg: jeuk, heel veel jeuk!

De beten van vlooien bevinden zich meestal op de voeten en onderbenen. Vlooien houden zich namelijk vooral op in de vloerbedekking. Je kunt echter ook op andere gebieden van het lichaam de rode bultjes ontdekken. Al dan niet met een wit of rood puntje in het midden van de bobbeltjes.    

Een vlooienbeet kan ook bij de mens een allergische reactie teweegbrengen. Het speeksel dat achtergelaten wordt kan grote rode blaren veroorzaken, maar in ernstige gevallen ook zorgen voor een uitslag welke zich over het gehele lichaam uitbreidt. Wanneer je dan ook nog gaat krabben kan dit leiden tot bacteriële infecties.

3. Wat te doen na een vlooienbeet?

Is er sprake van een allergische reactie na een vlooienbeet? Dan willen wij je adviseren om een bezoek te brengen aan de huisarts en/of dierenarts. In alle overige gevallen kun je een vlooienbeet niet goed behandelen. De jeuk die je ervaart na een beet van een vlo zal vanzelf weer verdwijnen. Toch is het wel noodzakelijk dat je actie onderneemt. Een vlooienbeet verdwijnt in de loop der tijd dan misschien wel, maar de vlooien niet!

Een volwassen vlo legt gemiddeld zo'n 50 eitjes per dag en dus heb je voor je het weet te maken met een heuse vlooienplaag. Wanneer de vlooien niet bestreden worden zul je dus opnieuw gebeten worden waarna de cyclus van vooraf aan begint. 

Om meer vlooienbeten te voorkomen in de toekomst is het voor nu zaak dat je de aanwezige vlooien laat bestrijden. Het bestrijden van vlooien kan er dus voor zorgen dat de vlooien én hiermee de ontstane jeuk verdwijnen. 

4. Een vlooienbeet of een bedwantsenbeet?

Het blijft lastig om er zeker van te zijn dat je wordt lastig gevallen door vlooien. Er zijn immers meerdere insecten die plekjes achterlaten op je huid. Zo vertonen de beten van bedwantsen en de beten van vlooien gelijke kenmerken. Bij een beet van een bedwants is daarentegen geen rood puntje te zien.

Een beet van een vlo valt dus toch te onderscheiden van een bedwantsenbeet. Daarbij is er nog een manier waarop je kunt vaststellen of je met vlooien of met bedwantsen te maken hebt. Vlooien bespringen je namelijk letterlijk wanneer je na een periode van afwezigheid thuiskomt. De vlooien hebben in de tijd dat je niet aanwezig was namelijk heel veel eieren gelegd en bij thuiskomst komen deze uit. Dit komt doordat de vloer gaat trillen wanneer je hierover heen loopt. Vlooien zijn dus ook overdag actief en ze zullen opspringen wanneer je langsloopt. Bij bedwantsen is dit niet het geval. 

Wordt je besprongen door beestjes bij thuiskomst, zie je meerdere rode bultjes met een rood/wit puntje zitten en heb je heel veel last van jeuk? Dan is de kans groot dat je last hebt van vlooien. Neem contact op om zo snel mogelijk van de plaagdiertjes af te komen.

5. Professionele vlooienbestrijding

Vlooien zijn hardnekkige plaagdiertjes die niet gauw weg zullen gaan. Wij raden je dan ook aan om bij een vlooienplaag in je huis of bedrijfspand een expert in te schakelen. Ook wanneer je niet zeker weet of het gaat om een vlooienplaag! 
We adviseren je om geen doe-het-zelf bestrijdingsmiddelen te in te zetten om vlooien te bestrijden. Deze anti-vlooienmiddelen schieten vaak hun doel voorbij. In veel gevallen zijn de middelen niet sterk genoeg of ontbreekt de vakkennis om zowel de volwassen vlooien, larven en eitjes te bestrijden.

Ga dus voor zekerheid en huur een professionele ongediertebestrijder in om de vlooien te bestrijden. Een vakkundig bestrijder staat dan in de meeste gevallen binnen 24 uur bij je op de stoep. Zo kunnen jij en je huisdier weer jeukvrij door het leven! 

Vind een ongediertebestrijder

Onze bestrijders zijn actief in heel Nederland

Bekijk alle locaties
Locations
Zoek je lokale bestrijder
Vul je plaats of postcode in en vind je lokale bestrijder