Bedwantsen
readtime 4 Minuten

Bedwantsen herkennen

05 Feb 2019 • redactie

Bedwantsen herkennen is nodig als je vermoedt dat deze irritante insectjes in je woning of hotel leven. Je wilt immers niet iedere nacht gebeten worden, laat staan dat ze zich naar andere kamers mogen verspreiden! Herken een bedwants op tijd of laat je hierbij helpen door een ongediertebestrijder. Genoeg tips en tricks!

Inhoudsopgave

Bedwantsen herkennen: hoe zien de eitjes eruit?

Bedwantsen leggen graag eitjes in de naden en zomen van matrassen. In bedden is er namelijk genoeg warmte en vocht aanwezig om de eitjes te doen ontwikkelen. Een eitje is wit van kleur en is één mm groot. De eitjes worden in groepjes gelegd, dus je ziet dan allerlei korreltjes bij elkaar liggen. Door hun kleur en afmeting vallen ze niet zo goed op, dus gebruik eventueel een loep.

Bedwants herkennen: hoe zien de larven eruit?

Larven van bedwantsen worden ook wel nimfen genoemd. Ze zijn één tot vijf millimeter groot en doorzichtig. Ze moeten zich met bloed voeden om zich verder te kunnen ontwikkelen. Ze worden dan rood van kleur. Nimfen vervellen meerdere malen voordat ze volwassen worden, dus de kans is aanwezig dat je her en der doorzichtige velletjes aantreft.

Volwassen bedwantsen herkennen

Hoe warmer het is, hoe sneller de nimfen zich ontwikkelen tot volwassen bedwantsen. Maar hoe groot zijn bedwantsen? Een volwassen exemplaar kun je dan als volgt herkennen:

 • plat, ovaal lijf
 • roodbruine kleur
 • bedwants grootte: 5 mm

Volwassen bedwantsen worden steeds roder van kleur als ze bloed zuigen. En hoe zit het dan met de bedwantsen grootte? Het lijfje zwelt dan op en kan drie keer zo groot worden. Ze bijten niet alleen mensen, maar ook warmbloedige huisdieren, zoals katten en honden.

Zijn er nog andere kenmerken waar je rekening mee moet houden?

 • Bedwantsen kunnen niet vliegen of springen, maar wel snel kruipen.
 • Bedwantsen verspreiden een weeïge geur die doet denken aan amandelen.
 • Bedwantsen zijn lichtschuw. Ze laten zich alleen overdag zien als ze erge honger hebben.

Bedwantsen herkennen in bed

Bedwantsen houden niet van licht, maar wel van vocht en warmte. Een bed is daarom een ideale schuilplaats en broedplaats. Maar hoe herken je bedwantsen in bed?

 1. Controleer op eitjes en beestjes in de naden en zomen van het matras.
 2. Zie je rode of zwarte vlekjes op je matras en op je beddengoed? Dit kunnen uitwerpselen van bedwantsen zijn.
 3. Je wordt gebeten door bedwantsen als je slaapt. Iedere dag verschijnen er weer nieuwe jeukende plekken op je huid.

Bedwants herkennen in hotel

Een tip vooraf: lees eerst de recensies van het hotel dat je gaat bezoeken. Is daar al eens sprake geweest van een bedwantsenplaag? Je moet dan goed overwegen of je in dit hotel wilt verblijven. Heb je een hotel gekozen, maar wil je toch controleren op bedwantsen? Dan kun je het als volgt aanpakken:

 1. Zet je koffers niet tegen het bed of tegen ander meubilair aan. Plaats ze in het midden van de kamer voor je gaat controleren.
 2. Controleer lakens en dekens op uitwerpselen (rode of zwarte vlekjes).
 3. Check eveneens de naden van het matras.
 4. Bedwantsen kunnen ook achter plinten, in stopcontacten of in nachtkastjes zitten. Loop deze ook even na.
 5. Check voor je vertrekt de naden van je koffer en je kleding.
 6. Was je kleding bij thuiskomst voor de zekerheid op hoge temperatuur.

Bedwantsen herkennen aan beten

Beten van bedwantsen zijn niet makkelijk van andere insectenbeten te onderscheiden, maar misschien helpen de volgende tips jou juist wél onderscheid te maken.

 1. Een bedwants bijt er soms wel eens naast. Je ziet dan een rij beten op je huid.
 2. De beten bevinden zich meestal in de nek en op handen, armen en benen.
 3. Je ziet een ronde, rode bultjes op je huid verschijnen. Deze kunnen heftig jeuken. De bultjes verdwijnen na verloop van tijd vanzelf.

Kun je geen bedwantsen herkennen? Vraag het ons!

Een bedwants herkennen kan lastig zijn, zeker als je ze nog nooit eerder hebt gezien of er nog nooit eerder van gehoord hebt. Denk je bedwantsen in huis of bedwantsen in je hotel te hebben, maar kom je er niet uit? Dan kun je altijd een professionele ongediertebestrijder bellen. Hij kan het volgende voor jou doen:

 • Hij voert een inspectie uit, eventueel met speciaal getrainde honden.
 • Hij kan meteen een plan van aanpak om de bedwantsen te verwijderen.
 • Bedwantsen bestrijden kan met insecticide, stoom of met extreme hitte. Een combinatie van methodes is ook mogelijk, afhankelijk van de situatie.

Wil jij nu van die vieze bedwantsen af?

Dan bel je ons voor een ongediertebestrijder uit je eigen regio. Al onze bestrijders hebben jarenlange ervaring met het bestrijden van bedwantsen. Bij hen zit je dus altijd goed voor een efficiënte en blijvende oplossing!

Vind een ongediertebestrijder

Onze bestrijders zijn actief in heel Nederland

Bekijk alle locaties
Locations
Zoek je lokale bestrijder
Vul je plaats of postcode in en vind je lokale bestrijder