Zwam in huis bestrijden

Zwam kan ongestoord in je huis groeien. Zeker als je nooit eens een kijkje neemt in je kelder of kruipruimte. De zwammen kunnen zich daar in alle stilte ontwikkelen. Sommige mensen zijn er nog op tijd bij; andere mensen ontdekken de zwammenplaag pas als het al vergevorderd is. Brede plakken schimmel hebben zich ontwikkeld op de verdiepingen boven de kelder of in de kruipruimte.

 

Snel weer vrij van ongedierte?

24/7 contact opnemen bij spoed
Lokale erkende bestrijders
Overal in Nederland
Je kunt bij ons pinnen
Particulier en zakelijk
Geen voorrijkosten

Soorten zwam in huis: herkent u ze?

De schimmel is hoog in je muren, op de plafonds of diep in je vloeren getrokken. Goed nieuws! Je kunt de zwam zo eenvoudiger herkennen. Het is dan ook het enige goede nieuws, want een zwammenplaag door één van de volgende drie soorten wens je zelfs je ergste vijand niet toe:

 1. De huiszwam is te herkennen als een bruine plak met dikke, witte randen.
 2. De kelderzwam is te herkennen als een gele plak met lichtere randen.
 3. De poriënzwam is te herkennen als een dicht opeengepakte, witte schimmelwolk.

Deze drie zwammensoorten groeien op hout en in het bijzonder op houten constructies in woningen. Uit het hout onttrekken ze vocht, waardoor het hout beetje bij beetje vervalt en zelfs helemaal kan verpulveren. Als je niet op tijd ingrijpt - of een expert laat ingrijpen - dan loopt je woning groot gevaar!

Hoe komt een zwam in huis terecht?

Je vraagt je ongetwijfeld af hoe een zwam in huis terechtkomt. Vaak komt het door een combinatie van oorzaken. Zo ontstaan zwammen eerder in woningen waar de volgende zaken niet op orde zijn:

 1. weinig lichtval
 2. slechte isolatie
 3. slechte ventilatie
 4. hoge luchtvochtigheid
 5. warme of te hoge temperaturen

Daarnaast groeien zwammen goed op hout van naaldbomen of loofbomen. Als er zich constructies in je huis bevinden van dit type hout en je alle bovengenoemde punten niet op orde hebt, dan maak je zonder meer kans op een zwammenplaag.

Nu hoeven niet alle bovenstaande oorzaken tegelijk aanwezig te zijn. De combinatie ‘vocht en aanwezigheid van hout’ kan al zwam in huis veroorzaken. Feitelijk gedijen zwammen erg goed bij de ‘killer’-combinatie hout, vocht en stilstaande lucht. Haal je één van deze drie elementen weg, door bijvoorbeeld geregeld je huis te ventileren, dan krijg je geen zwammen in huis. Tenzij ze er al in je huis aanwezig zijn.

Hoe is zwam in je woning te ontdekken?

Wanneer je niet alle plekken in je woning regelmatig kunt ventileren, is de kans groot dat je vroeg of laat met een zwam in huis te maken krijgt. Wij raden daarom aan om vochtige ruimtes bij tijd en wijle goed te controleren. Vaak tref je kelderzwam - toepasselijk genoeg -  in kelders of kruipruimtes aan. Huiszwam komt vaak voor in woningen in gebieden met een hoge grondwaterstand. Niet zelden worden zwammenplagen pas ontdekt als een woning een keuring moet ondergaan, bijvoorbeeld als men het huis wil verkopen.

Meld je aan voor de nieuwsbrief
Vul je gegevens in en blijf up-to-date!

Brengt zwam je gezondheid in gevaar?

Zwammen kunnen je gezondheid ernstig in gevaar brengen. Hun sporen zijn zo klein dat ze onzichtbaar door de lucht kunnen zweven. Nietsvermoedend kun je deze sporen inademen. Zeker voor longpatiënten - die vaak al moeite hebben met ademhalen in gezonde lucht -  is dit absoluut niet wenselijk.

Zwammen kunnen ook de bouwkundige staat van je huis verslechteren. De zwam tast namelijk cellulose en hemicellulose aan: dit zijn twee zeer belangrijke componenten in hout. Hierdoor verzwakken houten constructies in je woning en ontstaat er instortingsgevaar. Dat is wel het laatste wat je wil!

Hoe voorkom je zwam in huis?

Zwam in huis voorkomen is eenvoudiger dan je denkt, zeker als je van onderstaande maatregelen een gewoonte kunt maken:

 • Ventileer, ventileer en ventileer regelmatig! Anders: ventileer! Zet alle ramen en deuren open en houd je ventilatieroosters vrij van vuil.
 • Verlaag het vochtgehalte in je woning. Houd het lager dan 20%.
 • Maak direct korte metten met vochtproblemen zoals lekkages, condensatie of optrekkend vocht in je muren.
 • Los rioolproblemen altijd zo snel mogelijk op! Anders kun je naast de zwammen ook last krijgen van ander ongedierte, zoals muggen, rioolvliegjes of ratten!
 • Behandel houten constructies in huis met verduurzamingsmiddelen om deze tegen verval en/of een zwammenaanval te beschermen.

Zwam in huis: is zelf bestrijden mogelijk?

Helaas niet. Zwam in huis bestrijden is zeer specialistisch werk. Als je zelf aan de slag gaat met middelen die je in de winkel kunt kopen, bestaat er een grote kans dat je de sporen van de zwammen (en dus de zwammenplaag) verder in je woning gaat verspreiden. Omdat de sporen microscopisch klein zijn, zul je dit niet merken. Later kom je dan weer voor een onaangename verrassing te staan.

Professioneel zwam in huis bestrijden

Op deskundige wijze zwam in huis bestrijden? Wanneer je één van onze ongediertebestrijders om hulp vraagt, kun je vrijwel direct een afspraak inplannen. De bestrijder zal de situatie eerst komen inspecteren om te bepalen wat er moet gebeuren en hoeveel je dat gaat kosten. Houd er wel alvast rekening mee dat zwammenbestrijding specialistisch werk is en dus prijzig kan zijn. Onze experts kunnen je hier meer over vertellen!

Dit zeggen onze klanten

99% beveelt ons aan

9
766 beoordelingen

Grf uit Purmerend

Ben erg goed geholpen

Kim uit Bocholtz

Snel en vakkundig werk

Chantal uit Zevenbergen

In de ochtend telefonisch contact gehad en een paar uur later konden zij al langs komen. Hartstikke fijn! Erg vriendelijke man met goede tips en uitle...

Lees de hele review
Professional illustratie
Zoek je lokale bestrijder
Vul je plaats of postcode in en vind je lokale bestrijder