Muggen in huis bestrijden

Is het weer zover? Moet je voor het slapen gaan eerst nog alle hoeken van de kamer af, op zoek naar veel muggen in huis? Je kunt er een paar doodslaan tot je geen gezoem meer hoort. Dan ga je heerlijk slapen. Helaas, de volgende ochtend word je toch nog met rode jeukende bulten wakker. Zo gaat dat even door tot je er genoeg van hebt. Wat helpt tegen muggen in huis? Bij ons ben je in ieder geval aan het juiste adres!

Snel weer vrij van ongedierte?

24/7 contact opnemen bij spoed
Lokale erkende bestrijders
Overal in Nederland
Je kunt bij ons pinnen
Particulier en zakelijk
Geen voorrijkosten

Waar komen muggen vandaan?

Als je problemen hebt met muggen in je woning, dan kun je er wel zeker van zijn dat het steekmuggen zijn. Ze hebben ergens in je huis of in de tuin één of meerdere broedplaatsen aangelegd. Is dat in je huis, dan kun je denken aan de kelder of de kruipruimte. Of de muggen hebben eitjes in een verstopt afvoerputje gelegd. Muggenplagen ontstaan ook als er problemen zijn met het riool. Je moet dan eerst een rioolvakman inschakelen voor je iets tegen muggen in huis kunt doen.

Komen de muggen vanuit je tuin, dan kunnen ze in alles wat stilstaand, vervuild water bevat eitjes hebben gelegd. Bijvoorbeeld in een emmer, regenton, vogelbadje, plantenbak of vijver. De nieuwe muggen kunnen de rust in je tuin dan verstoren of in je huis terechtkomen en daar je hele gezin lastigvallen.

Wat zijn de gevolgen van muggen in huis?

Steekmuggen (of: zwarte muggen) in huis zijn in ons land niet direct gevaarlijk voor ons, maar we krijgen wel rode jeukende bulten van hun geprik. Alleen vrouwelijke muggen kunnen prikken, want met het bloed waarmee zij zich voeden, kunnen ze hun eitjes helpen rijpen. Gelukkig trekken de klachten vaak na een dag of twee weg, maar er zijn mensen die allergisch zijn voor muggenbeten. Hun klachten houden dan vaak wat langer aan en ze kunnen zelfs koorts krijgen. Hopelijk heb je daar momenteel geen last van!

Welke muggen zijn gevaarlijk voor de gezondheid?

Kun je ernstig ziek worden van een muggenbeet? Jawel, maar die kans is vooral in de tropen aanwezig. Daar komen muggen voor die met hun steken ook ziektes kunnen overdragen, zoals de malariamug of de tijgermug. Helaas zijn er in de tropen al miljoenen slachtoffers gevallen door malaria.

Als je afreist naar een tropisch land, kun je beter voor en tijdens je reis malariapillen slikken om de ziekte te voorkomen. In België en Nederland komen alleen gevallen voor van mensen die tijdens hun verblijf in de tropen zijn gestoken. Het is ook voorgekomen dat er malariamuggen of tijgermuggen in goederen uit Azië zaten. Er zijn gelukkig geen slachtoffers gevallen, maar het is dus wel mogelijk dat ziekteverwekkende muggen in ons land kunnen komen.

De kans dat je in ons land ziek wordt van een muggensteek is nauwelijks tot niet aanwezig. Wel is het zo dat bepaalde muggensoorten door de opwarming van de aarde zich steeds verder kunnen verspreiden. Het is dus niet helemaal uitgesloten dat gevaarlijke muggen zich ooit standaard in Europa gaan vestigen. Maar… zo ver is het gelukkig nog lang niet.

Hoe zijn muggenbeten te voorkomen?

Muggen worden aangetrokken door je lichaamsgeuren en de koolstofdioxide die je uitademt. Een naar knoflook of bier ruikende adem zal het ongedierte echter niet uit de buurt houden. Je kunt je beter insmeren met een muggenwerend middel. Smeerseltjes op basis van citronella werken maar kort en als je veel zweet, moet je een zalf zelfs meerdere keren op een dag aanbrengen. Het gebruik van klamboes en Deet werkt in de meeste gevallen het beste.

Aan het gebruik van producten zoals Deet zitten wel weer gezondheidsnadelen. Zwangere vrouwen en vrouwen die zwanger willen worden, wordt geadviseerd om dit product niet of zo weinig mogelijk te gebruiken. Verschillende onderzoeken hebben uitgewezen dat veelvuldig gebruik van Deet zelfs schadelijk kan zijn voor het zenuwstelsel.

Een alternatief is dan om gebruik te maken van een klamboe of bedekkende kleding om muggenbeten te voorkomen. Alleen met geïmpregneerde klamboes moet je wel oppassen, want daar mag je niet tegenaan liggen als je ‘s nachts slaapt. Deze klamboes zijn niet geschikt voor kleine kinderen en zwangere vrouwen.

Meld je aan voor de nieuwsbrief
Vul je gegevens in en blijf up-to-date!

Hoe voorkom je muggen in huis?

Wat te doen tegen muggen is een vraag die onze bestrijders veel krijgen. Muggen leggen hun eitjes op stilstaand - liefst vervuild - water. Het is dan ook verstandig om ruimtes en containers te controleren waar je stilstaand water kunt verwachten en ervoor te zorgen dat hier geen water in blijft staan. Naast deze controle kunnen de volgende tips helpen tegen muggen in huis:

 • Laat je ramen ‘s avonds en ‘s nachts gesloten.
 • Plaats horren voor ramen en deuren als je deze in de avond niet gesloten wilt houden.
 • Plaats horrengaas voor je ventilatieopeningen.
 • Maak gebruik van ventilatoren. Zo ontstaat er tocht en daar houden muggen niet van. Zo kunnen ze namelijk minder goed vliegen.
 • Naast het verwijderen van stilstaand water kan dit ook afgedekt worden, zodat de muggeneitjes wel uitkomen, maar de muggen niet weg kunnen. Andersom houd je zo ook muggen tegen die eitjes op het water willen leggen.
 • Wanneer je in het bezit bent van een tuinvijver kun je goudvissen aanschaffen. Zij eten namelijk muggenlarven.
 • In je tuinvijver kun je ook een fonteintje of een pomp aanleggen. Deze kan voor bewegend water zorgen. Op bewegend water kunnen muggen geen eitjes leggen.
 • Los lekkages of rioolproblemen in je huis altijd zo snel mogelijk op. Het vocht kan namelijk niet alleen muggen aantrekken, maar ook ander ongedierte, zoals rioolvliegen in huis of ratten in huis.
 • Dek buiten alles af dat stilstaand water bevat. Of verwijder het. Of ververs het eens in de week. Belangrijk is dat de muggen er geen eitjes kunnen leggen of dat de eitjes zich daar volledig in kunnen ontwikkelen.

Hoe zijn muggen in huis zelf te bestrijden?

Wanneer je ’s avonds geen oog meer dicht doet vanwege het gezoem van muggen of elke ochtend wakker wordt met een torso vol rode jeukende muggenbulten, dan is het tijd om dit vliegende ongedierte eens goed aan te pakken. Je kunt dan een middel tegen muggen in huis gebruiken, bijvoorbeeld:

 • een muggenspray
 • een muggenlamp
 • een muggenstekker

Je kunt (tegelijkertijd) uw huis ook regelmatig laten doortochten door ramen en deuren tegen elkaar open te zetten.

Maar wat als de muggen in korte tijd een grote familie hebben gesticht? Als het probleem te groot is geworden, zullen de door jou aangeschafte doe-het-zelfmiddelen op een gegeven moment ook niet meer werken. Je doet er dan goed aan om een professionele bestrijder in te schakelen.

Professionele bestrijding muggen in huis

Onze ongediertebestrijders helpen je graag bij het bestrijden van muggen in huis. Zij inspecteren de situatie eerst nauwkeurig voor ze tot bestrijding van muggen overgaan. Zo zullen zij moeten nagaan waar de broedplaatsen van de muggen zitten, want juist die moeten bestreden worden om (verdere) overlast door muggen tegen te gaan.

Na de bestrijding heb je geen last meer van grote of kleine muggen in huis… mits je daarna wel wat onderneemt om een volgende plaag te voorkomen.

Dit zeggen onze klanten

99% beveelt ons aan

9
766 beoordelingen

Tillie uit Zaandijk

Ä 80 voor 5 minuten werk is best veel geld, maar gert-jan was vriendelijk, gaf goed uitleg, en de zelfde avond zagen we al geen wespen meer. Dus we zi...

Lees de hele review

Claudia uit Berkel-enschot

Snelle reactie en snel geholpen. Vriendelijke man

Anja uit Molenschot

Vind het alleen niet zo netjes dat als ik terug bel dat we nog last hebben van de wespen dat ik niet teruggebeld word wat ze wel beloven

Professional illustratie
Zoek je lokale bestrijder
Vul je plaats of postcode in en vind je lokale bestrijder