Ratten in huis bestrijden

Ratten horen enkel in het riool of op de vuilnisbelt thuis! Helaas denken ze daar zelf vaak anders over en dringen ze ook woningen of bedrijfspanden binnen. Daar zit je uiteraard niet op te wachten. Ratten kunnen namelijk aanzienlijke schade in je woning of bedrijf aanrichten. Ratten in huis of je bedrijf brengen gezondheidsrisico’s mee voor je gezin of personeel. Maar.. je kunt vandaag nog ratten in huis bestrijden!

Snel weer vrij van ongedierte?

24/7 contact opnemen bij spoed
Lokale erkende bestrijders
Overal in Nederland
Je kunt bij ons pinnen
Particulier en zakelijk
Geen voorrijkosten

Hoe komen ratten in huis?

Als je last hebt van ratten in huis, dan heb je waarschijnlijk te maken met de bruine rat, want die komt het meest voor in woningen. Zitten er ratten op hoge plekken die lastig bereikbaar zijn, dan heb je vast te maken met de zwarte rat. Beide rattensoorten kunnen op verschillende manieren in woningen of bedrijfspanden terechtkomen:

1. Door migratie

Ratten leven in kolonies. Als zo’n kolonie te groot wordt, ontstaat er een tekort aan voedsel en schuilplaatsen. Een deel van de ratten moet dan gedwongen verhuizen.

2. Door winterkou

In de winter kunnen ratten moeilijk aan eten en warmte komen. Ze vinden die dan helaas in gebouwen, waar ze via gaten, kieren, scheuren, leidingen, daken en ventilatieopeningen naar binnen kunnen komen. Een opening van 2 cm volstaat al. Soms kruipen ze ook onder hekken door.

3. Door rioolwerkzaamheden

Ratten leven graag in het riool, maar als daar werkzaamheden worden uitgevoerd, moeten ze wel verhuizen. Ze komen dan in de meest nabije (en toegankelijke) panden terecht.

4. Door rioolproblemen

Het is een eng idee, maar als je een rioolprobleem hebt, dan zou er wel een rat uit de toiletpot kunnen komen. Een ware nachtmerrie als je al op het toilet zit! Rioolproblemen moet je dan altijd zo snel mogelijk verhelpen.

5. Door voedselresten in tuinen (en in je opslag)

Ratten komen vooral af op voedsel, in of rondom je huis. Het maakt hen niet uit wat er te vinden is, want ze eten alles: dierenvoer, granen, fruit, vlees, vis, groenten, knollen en bedorven voedselresten. En als ze flinke honger hebben, kunnen ze zelfs kippen, duiven en muizennesten aanvallen.

6. Door transport

Exotische artikelen, mooie waren. Helaas krijg je er in transportladingen soms ook gratis ratten bij. Die verspreiden zich dan snel verder.

7. Door verspreiding vanuit andere huizen

Ontstaat er een rattenprobleem bij je buren, dan kunnen de ratten ook in jouw woning of bedrijf terechtkomen. Je zult dit dan gezamenlijk moeten oplossen.

8. Door slechte hygiëne

Ratten komen eerder in bevuilde huizen en bedrijven terecht dan op schone plaatsen. De hygiëne is en blijft altijd je eigen verantwoordelijkheid. Je kunt beter regelmatig wat poetsen dan na een lange tijd alles in één keer poetsen.

Ratten in huis: hun meest favoriete plekken

Net als muizen zijn ratten op zoek naar warmte, veiligheid en voedsel. Eerst gaan ze op zoek naar een veilige schuilplaats. In je huis of bedrijfspand kunnen ze zich dan op de volgende plekken nestelen:

 • Kruipruimtes
 • Rioolbuizen
 • Zolders
 • Spouwmuren
 • Dakgoten

De bruine rat zit bijvoorbeeld graag in riolen, onder gebouwen en op vochtige plaatsen. Maar de zwarte rat zit op heel andere plekken, hoog in gebouwen en op droge plaatsen. Omdat de zwarte rat op moeilijk bereikbare plaatsen zit, is deze soort moeilijk te bestrijden.

Welke problemen worden veroorzaakt door ratten in huis?

Ratten kunnen nare ziektes overbrengen, omdat ze vaak bacteriën en virussen bij zich dragen. Denk aan tuberculose, salmonellosen, paratyfus, E. Coli, de ziekte van Weil, de varkenspest en de pseudovogelpest. Ook leven er parasieten op ratten, zoals vlooien, luizen, teken en mijten. Deze kunnen ook bij mensen en dieren ziektes veroorzaken.

Word je gebeten door een rat? Ook dan is er een grote kans op een lelijke aandoening. Gelukkig komen rattenbeten niet vaak voor, maar als het toch gebeurt, dan moet je direct een arts raadplegen. Vermijd ook alle contact met rattenurine of uitwerpselen, want ook daarin zitten schadelijke bacteriën en virussen. Was je handen dus goed als je daar toch mee in aanraking komt!

Helaas is dat nog niet alles. Ratten kunnen ook aanzienlijk veel schade toebrengen aan de materialen in uw huis. Ze doen overal hun behoefte en knagen aan alles wat ze tegenkomen om hun tanden op lengte houden. In hun zoektocht naar voedsel en eten kunnen ze ook aan voedsel, voedselverpakkingen, voorwerpen en meubilair knagen. Die sporen kun je dan ook makkelijk herkennen.

Meld je aan voor de nieuwsbrief
Vul je gegevens in en blijf up-to-date!

Ratten in huis herkennen

Ratten behoren tot de meest schadelijke ongediertesoorten in Nederland. Daarom willen we ze zoveel mogelijk buitenshuis houden. Je herkent hun aanwezigheid op de volgende manieren:

 • Je hoort af en toe krassende geluiden, vooral ‘s nachts. Meestal komen deze geluiden onder vloeren of uit de muren vandaan. Dit kunnen ratten zijn, of muizen.
 • Op de vloer liggen zwarte rattenkeutels.
 • Je ziet knaagschade aan meubilair en vloerbekleding. Ook houten constructies, zoals balken of deurposten, kunnen knaagschade vertonen.
 • Hopelijk zie je geen knaagschade aan elektriciteitskabels, want ook daar knagen ratten graag aan.
 • Voedsel is aangevreten of verpakkingen van voedsel zijn aangevreten. Je kunt al deze etenswaren weggooien, anders loop je een voedselvergiftiging op.
 • Ratten zijn net als muizen voortdurend op zoek naar nestmateriaal. Ze knagen aan alle materialen die ze kunnen vinden. Je kunt dus op nog meer plekken schade aantreffen.
 • Er hangt een ammoniakachtige geur in huis. Dit kan rattenurine zijn.
 • Op de vloer zijn vettige sleepsporen zichtbaar. Deze komen van het buikvet van ratten af.
 • In stoffige ruimtes kun je misschien pootafdrukjes of sleepsporen van de staart zien.

Zijn ratten in huis gevaarlijk?

Ja en nee. Ratten zullen bijvoorbeeld niet snel mensen aanvallen. Het echte gevaar zit hem in het feit dat ze ernstige ziektes kunnen overdragen. Bovendien kunnen ratten door hun geknaag brandschade veroorzaken, vooral als ze besluiten om hun bijtkunsten op elektriciteitskabels en snoeren te oefenen.

Wat te doen tegen ratten in huis?

Op dit moment heb je misschien al ratten in huis, maar je kunt je in ieder geval al gaan verdiepen in maatregelen om ratten in huis te voorkomen. Met deze tips kunnen we je daar al een handje bij helpen:

 • Bewaar zowel je voedsel als het voedsel van je huisdier in een goed afgesloten blik of pot. Hier kan een rat niet aan knagen.
 • Gooi volle vuilniszakken zo snel mogelijk weg en houd de afvalbak altijd goed dicht. Vuilnis trekt ratten massaal aan. Zij knagen zich zo door het plastic van de vuilniszak heen.
 • Dicht alle naden, scheuren en kieren in huis. Zolang de rat geen mogelijkheid heeft om het huis binnen te dringen, kun je hem op afstand houden. Gebruik bijvoorbeeld kit, sneldrogend cement of staalplaten om de gaten te dichten.
 • Plaats roosters voor je ventilatieopeningen. Zorg ervoor dat de ruimte tussen de spijlen niet te groot is. Tegelijkertijd moet er genoeg lucht door de openingen kunnen zodat je huis nog voldoende geventileerd kan worden.
 • Voorkom schade aan de riolering of laat de schade meteen verhelpen door een rioolvakman. Ratten vestigen zich vaak in het riool en kunnen van daaruit je huis binnendringen.
 • Houd je tuin op orde. Te hoog gras kun je beter maaien. Tuinafval moet je zo snel mogelijk verwijderen. Voorkom ook te grote composthopen. Ratten kunnen zich namelijk overal in verschuilen tot ze kans zien om je huis of bedrijf binnen te dringen.
 • Klimplanten op je muren kunnen mooi staan, maar ratten kunnen ze gebruiken om in je woning te komen. Je kunt deze planten beter kortwieken of helemaal verwijderen.

Ratten in huis bestrijden: zelf doen of uitbesteden?

Tijd voor ratten in huis bestrijden? Je kunt heel wat producten op de markt krijgen waarmee je ratten in huis zelf zou kunnen bestrijden. Zo zijn er rattenvallen en diverse soorten rattengif verkrijgbaar. Er worden zelfs apparaten met ultrasoon geluid aangeboden. Het is echter de vraag of deze apparaten effectief zijn. Met deze middelen kun je wel een aantal ratten uitschakelen, maar het is onwaarschijnlijk dat je er een volwaardige rattenplaag mee kunt oplossen. Een tweede probleem is dat ratten ook steeds resistenter worden tegen het gif uit de winkel. Alleen professionele middelen kunnen dan nog helpen.

Hinder van ratten in huis?

Wanneer je een groot aantal ratten in huis rond heeft lopen, doe je er goed aan professionele ongediertebestrijders in te schakelen. Die vind je uiteraard bij ons! Onze professionals laten zich door geen enkele rattenplaag uit het veld slaan. Bel ons vandaag nog en voorkom erger!

Dit zeggen onze klanten

99% beveelt ons aan

9
767 beoordelingen

Paul uit Rotterdam

Elroy kwam snel ter plaatsen. Hij maakte een correct offerte op basis van snelheid / kwaliteit. Ze konden die week erop meteen aan de slag. Ze waren o...

Lees de hele review

Lambertus uit Almere

Verdelging wespennest snel en adequaat opgelost

Bertus uit Eibergen

Prima service,aardige man

Professional illustratie
Zoek je lokale bestrijder
Vul je plaats of postcode in en vind je lokale bestrijder