Ratten
readtime 3 Minuten

Hoe kun je ratten vangen?

06 Feb 2019 • redactie

Als je ratten hebt, dan heb je een probleem. Ratten zijn namelijk echte veelvraten en ze hebben zich jouw eten toegeëigend voordat je er erg in hebt. Het gezegde luidt namelijk niet voor niets ‘zo hongerig als een kerkrat’. Zorg ervoor dat die laatste lekkere koekjes niet ten prooi vallen aan de ratten. Lees dit blog over hoe je ratten kunt vangen (of verjagen)!  

Hoe kun je ratten vangen?

Ratten zijn sluwe beestjes die zich niet gemakkelijk laten vangen. In veel gevallen zullen alleen ongediertebestrijders het rattenprobleem kunnen verhelpen. Toch kun je ook zelf proberen om de ratten te vangen. 

Zelf ratten vangen? Probeer dan onderstaande methodes eens!

1.Ratten vangen met gif

Ratten vangen kan op verschillende manieren. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van rattengif. Tot 1960 waren er twee soorten rattengif te koop:

  • Acuut werkende middelen: als een rat hier één keer van eet gaat hij meteen dood.
  • Multi-dosis middelen: ratten moeten hier meerdere keren van eten voor ze doodgaan.

Tegenwoordig zijn de acuut werkende middelen verboden vanwege hun wrede werking. Er worden dus alleen nog multi-dosis middelen verkocht.

Ratten moeten meerdere keren van zo'n multi-dosis middel eten voor ze doodgaan. Dit gehele proces kan zo’n 3 tot 18 dagen duren. Gedurende dit proces is het van belang dat de ratten de juiste hoeveelheid van het multi-dosis middel binnenkrijgen. Krijgen de ratten niet de juiste hoeveelheid binnen? Dan heeft het middel geen effect. Bovendien kunnen ratten bij onjuist gebruik van het middel zelfs resistent worden tegen het gif.

Bij particulieren ontbreekt vaak de kennis om het middel juist gebruiken en daarom mogen de multi-dosismiddelen vandaag de dag dan ook alleen nog door professionals worden gebruikt.

2. Ratten vangen in een rattenval

Ratten vangen kan dus met behulp van gif, maar de sluwe beestjes kunnen ook gevangen worden met behulp van een rattenval. Hierbij kun je kiezen voor een rattenklem waarin de rat wordt gedood, maar je kunt ook een diervriendelijke rattenval aanschaffen waarin de rat blijft leven. Deze diervriendelijke rattenval wordt ook wel een inloopval genoemd. Na het vangen van de rat in een inloopval kun je de rat buiten uitzetten.

Een rattenval kan effectief zijn wanneer er maar een klein aantal ratten aanwezig zijn in je huis of bedrijfspand. Zijn er extreem veel ratten in je huis of bedrijfspand aanwezig, oftewel is er sprake van een rattenplaag? Dan is het raadzaam om een bestrijder in te schakelen welke de ratten kan bestrijden.

3. Ratten verjagen met ultrasoon geluid

Met behulp van gif, een rattenklem en/of een inloopval kun je ratten vangen, maar je kunt er ook voor kiezen om de ratten te verjagen. Wil je de ratten gaan verbannen? Dan kun je apparaten met ultrasoon geluid of trillingen inzetten. Of deze middelen alle ratten verbannen is daarentegen de vraag. Uit onderzoek van de Universiteit van Arizona doet namelijk blijken dat ultrasone (ratten)verjagers niet altijd even effectief zijn. Wel neemt de kennis van veel onderzoekers toe, waardoor de kans bestaat dat ultrasone verjagers in de toekomst wel effectief worden. 

Ratten vangen niet gelukt? Bel ons!

Doe-het-zelf bestrijdingsmiddelen zijn vaak goedkoop in de aanschaf en dus goed voor de portemonnee. Helaas, laat de effectiviteit van veel van deze middelen te wensen over. ‘Goedkoop’ wordt dus vaak ‘duurkoop’, omdat je na het kopen van bestrijdingsmiddelen alsnog een specialist in moet schakelen om de ratten te bestrijden.

Schakel dus bij het signaleren van een rattenprobleem meteen Beestjes Kwijt in . Onze bestrijder staat vaak al binnen 24 uur bij je op de stoep en helpt je snel en effectief van je rattenprobleem af. Tot die tijd: bewaak je koekjes met je leven.

Vind een ongediertebestrijder

Onze bestrijders zijn actief in heel Nederland

Bekijk alle locaties
Locations
Zoek je lokale bestrijder
Vul je plaats of postcode in en vind je lokale bestrijder