Ratten
readtime 6 Minuten

Wat te doen tegen ratten?

01 Feb 2019 • redactie

Ratten vormen al eeuwenlang plagen. In onze dorpen en steden krijgen we meestal te maken met de bruine rat. Zijn evenzo beruchte soortgenoot - de zwarte rat - komt vooral op het platteland voor. Je hoopt dat het jou niet overkomt, tot er daadwerkelijk een rat in je woning of bedrijf verschijnt.

Wat kun je doen tegen ratten zonder dat je een professional hoeft in te schakelen? Je kunt de ratten wel beperken, maar zelf een hele plaag oplossen is absoluut niet eenvoudig. Heb je last van één verdwaalde rat, dan is het werk nog te overzien, maar meestal komt een rat nooit alleen. De hele familie is al aanwezig en ze planten zich snel voort.

Wat te doen tegen ratten in huis?

Voor het zelf bestrijden van ratten in huis zijn er allerlei producten beschikbaar die je in tuincentra, bouwmarkten of via internet kunt kopen. Of ze ook werken? Dat moet je zelf beoordelen.

1. Rattengif
Gif tegen ratten wordt ook wel rodenticide genoemd. Je mag de lokdozen met gif alleen binnenshuis gebruiken. Leg je ze buiten, dan bestaat het gevaar dat andere dieren van het gif eten of er is sprake van ‘doorvergiftiging’: een vergiftigde rat kan door een roofvogel worden opgepeuzeld. Deze vogel kan dan ook vergiftigd raken.

2. Rattenklemmen
Klemmen tegen ratten worden meestal neergezet op de door ratten meest bezochte plaatsen. Eerst doe je wat lokaas in de klem: meestal wordt pindakaas gebruikt, maar je kunt ook iets anders gebruiken als je denkt dat dat beter werkt. Vaak is het een kwestie van uitproberen. Draag altijd handschoenen als je de klem vastpakt, want ratten kunnen door menselijke geuren worden afgeschrikt. Er zijn ook klemmen verkrijgbaar in een zogeheten ‘rattenkist’: de klem zit dan in een kist verborgen. Wel zo prettig voor het zicht als je eenmaal beet hebt.

3. Ultrasoon geluid tegen ratten
Je kunt een apparaat inzetten dat met een ultrasoon geluid ratten kan verjagen. Je plaatst er meerdere in de ruimtes waar de ratten voorkomen. Zorg er wel voor dat het geluid niet door andere obstakels wordt belemmerd. Gebeurt dat wel, dan heeft het geen effect. Als het goed is, vluchten de ratten weg van het geluid.

De vraag is of de ratten dan wel allemaal verdwijnen. Misschien houden ze zich even koest  om dan weer op volle sterkte terug te komen. Dit is niet te voorspellen. Zeker is wel dat je moet oppassen met ultrasone geluiden als je een hond of kat hebt. Ze kunnen ook gevoelig zijn voor het geluid.

Naast het gebruik van bovengenoemde producten kun je ook het een en ander in huis doen om ratten te weren. Hier volgen de mogelijkheden:

  1. De meeste rattenplagen ontstaan door rioolproblemen. Loop je leidingwerk eens na. Is er ergens een lekkage? Zit er een breuk in een leiding? Los dit probleem dan eerst op voor je de rattenplaag gaat aanpakken. Contacteer een rioolvakman uit je eigen regio.
  2. Bewaar je voedsel in goed af te sluiten potten of dozen. Berg ze ergens op waar de ratten niet bij kunnen.
  3. Houd al je afvalbakken of - containers goed gesloten. Laat nooit afval in je huis of tuin rondslingeren, anders lok je nog meer ratten. Zorg er ook voor dat het afval zo snel mogelijk wordt afgevoerd.
  4. Dicht alle naden, kieren en gaten in je woning. Onderzoek bijvoorbeeld hoe ratten vanuit je kruipruimte of kelder in je keuken kunnen komen. Die toegangen moet je afsluiten; dat kan met kit, weringspasta, staalplaten of met sneldrogend cement.
  5. Plaats roosters voor je ventilatieopeningen. Ratten kunnen namelijk makkelijk tussen de spijlen door glippen. Zorg er wel voor dat je woning nog goed geventileerd kan worden.

Wat te doen tegen ratten in de tuin?

Hoe meer ratten je in de tuin kunt bestrijden, hoe minder kans op ratten in je huis. Een kleine waarschuwing vooraf: het gebruik van rattengif in de tuin is verboden. De kans is namelijk te groot dat andere dieren - en mensen - ook vergiftigd raken. Bovendien is het gif schadelijk voor het milieu. Gelukkig bestaan er wel andere methoden om de ratten in je tuin te bestrijden:

1. Klemmen tegen ratten
Sommige mensen bouwen zelf een klem, anderen kopen een klem. Weer anderen willen een rat liever levend vangen. Je kunt een rattenklem het beste tegen een muur of tegen een hek zetten, omdat ratten daar vaak langslopen. Vanzelfsprekend moet je ook klemmen plaatsen op mogelijke in- en uitgangen bij het huis en op de looppaden. Als je de route van de rat kunt achterhalen, dan herken je ook de tactische plekken. Zo werkt een professionele ongediertebestrijder ook, maar door ervaring kan hij deze plekken veel sneller herkennen.

2. Maai het gras in je tuin
Ratten kunnen zich overal in verschuilen. In dichte beplanting kunnen ze bijvoorbeeld nesten aanleggen. Dit kun je tegengaan door het gras in je tuin te maaien en struiken te snoeien.

3. Verwijder tuinafval zo snel mogelijk
Hoe meer afval er in je tuin ligt, hoe meer kans op een rattenplaag. Verwijder dode bladeren, takken en ander afval daarom zo snel mogelijk.

4. Pas op met (vogel-)voer in je tuin
Stukjes brood, kippenvoer en vogelzaad: de ratten kunnen makkelijk aan een maaltijd komen als je dit allemaal in je tuin laat liggen. En ze zijn gek op vetbollen! Pas daarom op met het voeren van de vogels: ruim wat overblijft zo snel mogelijk op.

5. Kortwiek of verwijder klimplanten
Als er klimplanten tegen de muren van je huis groeien, kun je ze beter kortwieken of verwijderen. De ratten kunnen namelijk via deze planten omhoog klimmen en alsnog in je huis geraken.

6. Plaats grind in je tuin en om je huis
Je maakt het ratten lastig om in je huis te komen als je grind plaatst. Ze kunnen zich er niet in verstoppen.

Tegen ratten: samenwerken met de buren?

Een rattenplaag kan niet alleen jouw woning, maar zelfs een hele wijk teisteren. Als je buren ook last van ratten hebben, kun je met elkaar samenwerken om de plaag de kop in te drukken. Aan de andere kant: waarom zou je er niet meteen een professionele ongediertebestrijder bijhalen? Wegen de kosten niet tegen de baten op? Bedenk dat ratten heel nare ziektes kunnen verspreiden en alles kapot knagen wat ze tegenkomen: laat je ze hun gang gaan, dan ben je op termijn veel duurder uit.

Ga je zelf aan de slag, dan kan het maanden duren voor de ratten verdwenen zijn en ze gaan misschien zelfs nooit meer weg. De kans is ook groot dat de ratten resistentie opbouwen tegen het gif dat je (al maanden) gebruikt. De ratten blijven zich gewoon vrolijk voortplanten en voor je het weet krioelen ze ook over je bed.

Ratten bestrijden: wat een ongediertebestrijder gebruikt

Rattenplagen worden vrijwel altijd met behulp van een professionele ongediertebestrijder opgelost. Eerst komt hij een inspectie bij je uitvoeren: hoe erg is de rattenplaag, waar zitten de ratten en met welke middelen kunnen ze het beste worden bestreden? Als de bestrijder dit eenmaal weet, kan hij een plan van aanpak opstellen. Je krijgt dan ook een beeld van de kosten: die kunnen voor elke situatie anders zijn.

De ongediertebestrijder kan op verschillende manieren ratten bestrijden. Vaak gaat het om een combinatie van de volgende methodes:

1. Rodenticide tegen ratten
Rodenticide is gif tegen knaagdieren, in dit geval tegen ratten. In rattengif zit altijd een anticoagulans, wat ervoor zorgt dat het bloed van de rat niet kan stollen. Het gif dat de ongediertebestrijder gebruikt, is veel sterker dan het gif dat je in de winkel kunt kopen, dus je merkt sneller resultaat. De bestrijder plaatst het gif binnenshuis, op de plekken waar de ratten het meest voorkomen. Eet een rat van het gif, dan zal hij na ongeveer een week aan inwendige bloedingen sterven.

2. Rattenklemmen in de tuin
In de tuin mag voor een rattenbestrijding geen gif gebruikt worden; klemmen zijn dan een goede optie. Je moet je een rattenklem voorstellen als een muizenklem, maar dan in XL-formaat. Elke klem wordt voorzien van lokaas. Vervolgens worden alle klemmen op tactische plekken neergezet. Bij het gebruik van de klem moet men wel oppassen: huisdieren en (kleine) kinderen kunnen beter niet te dicht bij de klem komen.

3. Wering tegen ratten
Steeds vaker brengt men wering aan om ratten buiten de deur te houden. Alle gaten, kieren en spleetjes in en om het huis worden dan gedicht. Het aanbrengen van wering tegen ratten kan op verschillende manieren en met verschillende materialen.

Hulp nodig bij rattenbestrijding? Hier moet je zijn!

Ratten bestrijden kan een eenzame aangelegenheid worden, zeker als je alles al hebt geprobeerd. Waggelen de ratten nog steeds door je keuken? Blijven ze je kippen lastigvallen? Pak dan je telefoon en bel ons. Binnenkort staat er dan een professionele ongediertebestrijder uit je eigen regio voor je deur!

Vind een ongediertebestrijder

Onze bestrijders zijn actief in heel Nederland

Bekijk alle locaties
Locations
Zoek je lokale bestrijder
Vul je plaats of postcode in en vind je lokale bestrijder