Mierenplaag bestrijden of voorkomen

Mieren bestrijden of voorkomen: hoe doe je dat? Als je last hebt van een mierenplaag in de tuin of in je huis, dan wil je daar zo snel mogelijk vanaf. Want een mierenplaag is niet alleen hinderlijk; mieren kunnen ook etenswaren en plekken besmetten met bacteriën.

Snel weer vrij van ongedierte?

24/7 contact opnemen bij spoed
Lokale erkende bestrijders
Overal in Nederland
Je kunt bij ons pinnen
Particulier en zakelijk
Geen voorrijkosten

Mierenplaag in huis of tuin

Een mierenplaag in huis of tuin is wel het laatste waar je op zit te wachten. Helaas hebben veel mensen hier last van. De meeste mieren bouwen hun nest gelukkig buitenshuis, maar er zijn ook soorten die zich graag nestelen in je woning: de bosmier, de faraomier, de tuinmier en de Argentijnse mier.

Ben je benieuwd wat deze soorten mieren in huis doen?

Laten we beginnen met de bosmier: deze bouwt zijn nest soms in een spouwmuur. Vanaf het einde van de herfst kunnen ze voor veel overlast zorgen, omdat ze binnenshuis op zoek gaan naar voedsel.

Dan de faraomier, zeker geen lieverdje. Ze nestelen zich graag bij warme plekken zoals achter ovens en radiatoren. Deze plekken zijn moeilijk te bereiken, waardoor de overlast niet snel opgelost kan worden.

Verder hebben we nog de tuinmier: deze nestelt normaal gesproken buitenshuis, maar soms zijn er ook nesten binnenshuis. Dit komt weleens voor bij nieuwbouwwoningen die op nesten zijn gebouwd. De bewoners weten meestal van niets, maar komen er vroeg of laat achter dat de mier haar nest onder hun woning heeft!

Ten slotte de Argentijnse mier. Gelukkig komt deze soort in Nederland niet veel voor. Ook deze mier kan in huis veel overlast geven. Geen fijne beestjes dus!

Mierenplaag in de tuin bestrijden

In de lente laat de zon zich meer zien en dat is goed nieuws voor de mieren in de tuin. Ze beginnen met de bouw van het mierennest en gaan op zoek naar voedsel. Dat voedsel vinden ze vaak, omdat mensen met mooi weer regelmatig buiten eten.

Hoe kun je een mierenplaag in de tuin bestrijden? Er zijn verschillende manieren om een klein aantal mieren aan te pakken, bijvoorbeeld met lokdoosjes of kokend water. Helaas lukt het dan niet altijd om de belangrijkste mier - de koningin - te doden, waardoor de overlast na verloop van tijd terugkeert. Heb je te maken met een échte mierenplaag in de tuin? Dan kun je beter direct contact opnemen met een ongediertebestrijder uit jouw regio.

Mierenplaag in de keuken

De keuken is de favoriete plek voor mieren, want hier is voldoende voedsel te vinden. Het klinkt misschien absurd, maar zelfs een vaatdoek kan het startpunt zijn voor een mierenplaag in de keuken: de voedselresten en geuren in een vaatdoek kunnen namelijk veel mieren aantrekken.

In de keuken vinden mieren meestal al het voedsel dat ze nodig hebben zoals jam, snoep, koekjes, honing en limonade. Maar een mierenplaag in de keuken kan ook ontstaan omdat er niet is gepoetst of geveegd.

Wat zijn de gevolgen van een mierenplaag?

Een mierenplaag kan tot allerlei problemen leiden:

 • Verzakkingen in straten, terrassen en opritten. Mieren graven namelijk veel tunnels en holen, waardoor na verloop van tijd ernstige verzakkingen kunnen optreden.
 • Sommige mierensoorten bouwen hun nesten in spouwmuren. Zodra het kouder wordt, kunnen ze binnenshuis op zoek gaan naar voedsel.
 • Sommige mieren die hun nest binnenshuis bouwen, gebruiken hier isolatiemateriaal voor. Dit materiaal kan daardoor ernstige beschadigd raken.
 • Mieren zoals de gewone steekmier kunnen mensen en dieren steken. Deze soort heeft een holle angel dat een gif in de huid of vacht kan steken. Die steek kan jeuken maar sommige mensen krijgen een heftige allergische reactie.
 • Sommige mierensoorten zoals de faraomier komen uit de tropen. Faraomieren zijn bijzonder vervelend, omdat ze nare bacteriën kunnen verspreiden. Ze komen vooral voor in keukens, omdat daar de meeste voedsel ligt.
Meld je aan voor de nieuwsbrief
Vul je gegevens in en blijf up-to-date!

Hoe ontstaat een mierenplaag?

Een mierenplaag in huis kan ontstaan door een mierennest in de muur, onder het huis of gewoon omdat mieren van buiten de weg naar binnen hebben gevonden.

Een mierennest kan op verschillende manieren tot stand komen:

 1. De koningin begint een nieuw nest.
 2. De koningin dringt het nest binnen van een andere soort en neemt de leiding over door de andere koningin te doden.
 3. Een nieuwe koningin wordt ‘gekozen’ door een bestaande kolonie. De oude koningin wordt verstoten en de nieuwe mag de kolonie leiden.

De kamers van een mierennest worden gebruikt als ‘kinderkamertjes’. De koningin legt haar eitjes en de werksters verdelen deze eitjes over de kamers. Soms worden de eitjes en de daaruit voortkomende larven nog meerdere keren verplaatst. De mieren gebruiken de tunnels om zich te verplaatsen.

Overlast van mieren wordt veroorzaakt door de werksters. Ze worden vooral actief bij warm weer, in de zomer dus. Het voedsel in het nest moet aangevuld worden en dus gaan de werksters op zoek. Een mierenplaag in de tuin kan ontstaan, omdat de mieren voldoende voedsel kunnen vinden. En omdat mieren echte alleseters zijn, ligt de lat niet zo hoog.

Hoe kun je een mierenplaag herkennen?

Let op de volgende signalen om een mierenplaag te herkennen:

 • Er zitten mieren in verschillende planten.
 • Er lopen mieren over het aanrecht.
 • Tussen de tegels om het huis vind je hoopjes zand.
 • Er lopen mieren in kastjes in de keuken.
 • Donkere bulten in de muur; dit kan wijzen op de aanwezigheid van een nest.
 • Je ziet een rij mieren in de tuin of rond je huis; mieren laten geursporen voor elkaar achter om bij het gevonden voedsel te komen.

Mierenplaag: wat te doen tegen mieren overlast

Heb je last van een mierenplaag? Dan wil je snel in actie komen. Hieronder lees je een aantal maatregelen om de mieren overlast te beperken.

 • Zorg ervoor dat voedsel onbereikbaar wordt voor mieren.
 • Houd de vuilnisbak goed gesloten en gooi vuilniszakken op tijd weg.
 • Haal regelmatig een doekje over oppervlakken, bijvoorbeeld van tuintafels.
 • Wil je actief mieren bestrijden, bekijk dan waar mieren lopen en behandel de paden en nestingangen met mierengif of -poeder. Volg altijd de gebruiksaanwijzingen.
 • Je kunt een mierenlokdoos gebruiken. Voorkom nog meer mieren in huis en zet deze lokdoos altijd buiten.
 • Milieuvriendelijke bestrijding kan natuurlijk ook. Je kunt bijvoorbeeld kokend water in een mierennest gieten. Bedenk wel dat dit een tijdelijke oplossing is, omdat de mierenkoningin zelden wordt gedood met deze methode.
 • Verder hebben mieren een grondige hekel aan aaltjes. Deze kleine beestjes kun je inzetten om de mieren te verjagen. Let op: hier horen specifieke instructies bij, lees deze goed door!

Een mierenplaag in huis bestrijden: hoe werkt dat?

Om een mierenplaag in huis of tuin te bestrijden, moet het mierennest vernietigd of verwijderd worden. Hiervoor kun je het beste een ongediertebestrijder inschakelen.

Als je contact opneemt, zal hij je eerst een aantal vragen stellen ter voorbereiding. Hij zal bijvoorbeeld vragen hoe de mieren eruit zien, of er een duidelijk mierenspoor loopt en of ze binnen of buiten lopen. Dit geeft de bestrijder een indruk van de overlast.

Kun je zelf niet bepalen waar de mieren vandaan komen? Onze ongediertebestrijder komt graag bij je langs. Verder kan hij een behandelingsplan opstellen. Daarin staat hoe hij de mieren zal bestrijden en welke kosten daaraan verbonden zijn.

Professionele mierenbestrijding is zeer effectief: meestal is een mierenprobleem binnen enkele dagen opgelost. Uiteraard is dit wel afhankelijk van de omvang van de overlast.

Dit zeggen onze klanten

99% beveelt ons aan

9
766 beoordelingen

Mattheus uit Enschede

Geweldig goed opgelost, vorig jaar ook al een nest gehad en toen ook prima geholpen. Ik beveel han schorfhaar zeker aan

Anja uit Molenschot

Vind het alleen niet zo netjes dat als ik terug bel dat we nog last hebben van de wespen dat ik niet teruggebeld word wat ze wel beloven

Jeroen uit Waalwijk

Snel geregeld, vriendelijk en vooral doeltreffend.

Professional illustratie
Zoek je lokale bestrijder
Vul je plaats of postcode in en vind je lokale bestrijder