Mieren
readtime 5 Minuten

Wat te doen tegen mieren?

04 Feb 2019 • redactie

Je kunt te maken krijgen met verschillende soorten mieren. De meest voorkomende zijn tuinmieren en die kun je zelf bestrijden, afhankelijk van de ernst van de plaag. Welke middelen of methodes worden daarvoor gebruikt? We nemen een aantal producten met je door.

De eerste stap bij een mierenplaag is om de bron van alle ellende te vinden. In dit geval is dat het mierennest, omdat hieruit mieren ontstaan. Vind je het mierennest, dan hoeft het alleen nog maar bestreden te worden. De vraag is alleen: hoe en waarmee?

Wat kun je doen tegen mieren in huis?

Mieren bestrijden kan op verschillende manieren. Misschien heb je al iets tegen mieren in huis of je bent nog op zoek naar het juiste middel. Als je het mierennest al hebt gevonden, kun je zo aan de slag, om te beginnen bij de hygiëne in je huis.

1. Schoonmaken tegen mieren

Maak regelmatig alle oppervlakken schoon zodat de mieren hun eigen (geur-)sporen niet meer kunnen volgen. Poets het aanrecht goed na het koken en laat na een maaltijd geen etensresten liggen. Stofzuig en dweil je vloeren. Controleer ook je keukenkastjes: zitten er mieren in bepaalde verpakkingen? Gooi die verpakkingen dan weg. Leeg je afvalbak ook op tijd, want daar komen mieren ook graag op af. Kortom: hoe schoner je huis, hoe minder kans op een mierenplaag.

2. Spray tegen mieren

In mierenspray zit insecticide. Je kunt hiermee de ingangen van het mierennest behandelen of het op de paden spuiten die de mieren bewandelen. Vergeet geen naden, kieren, plinten en drempels te behandelen. Onder je koelkast of voorraadkast kun je ook wat spuiten. Denk erom: insecticide is altijd giftig, dus zorg ervoor dat je het niet inademt.

3. Poeder tegen mieren

Mierenpoeder strooi je bij de ingang van het mierennest en op de looppaden van de mieren. Strooi het poeder ook bij naden, kieren, plinten en drempels. Pas wel goed op met kinderen en huisdieren: laat ze niet in contact komen met het poeder. Dit geldt trouwens ook als je met een spray aan de slag gaat.

4. Lokdoos voor mieren

Een lokdoos voor mieren werkt als volgt: in de doos zit een lokstof (meestal een zoetstof) om mieren aan te trekken. Je legt meerdere lokdozen op de plekken waar de meeste mieren zitten, bijvoorbeeld in de keuken of in de eet- of woonkamer. Bij een grote plaag zul je nog meer lokstations moeten plaatsen. De mieren nemen het gif mee naar het nest en sterven binnen enkele dagen. Een nadeel: je weet nooit zeker of alle mieren wel met de gel in aanraking zijn gekomen. Tweede nadeel: je kunt hier meer mieren mee lokken.

5. Gel tegen mieren

Je kunt ook lokaasgel tegen mieren gebruiken. Dit mag zowel binnenshuis als buitenshuis. De gel wordt in een spuit aangeleverd. Je brengt wat druppels aan in een lokstation (die je apart kunt verkrijgen) en je legt het lokstation op een plek waar de mieren zeker langskomen. Het werkt op dezelfde manier als de lokdoos in punt 4, maar is wat effectiever.

Wat te doen tegen mieren in de tuin?

Mieren kunnen erg vervelend zijn als ze in je tuin zitten. Ze lopen bijvoorbeeld constant over je heen of ze tasten je planten aan. Hun gegraaf kan bovendien voor grondverzakkingen zorgen. Een schots en scheef terras? Geen gezicht. Je zou ook nog eens over de loszittende stenen kunnen struikelen!

1. Spray tegen mieren: mag dat buiten?

Professionele ongediertebestrijders mogen geen insecticide in de buitenlucht spuiten, dus waarom zou jij dat wel doen? Je mag een spray tegen mieren wel binnenshuis gebruiken, maar je moet dan wel voor goede ventilatie zorgen. Voor buitengebruik kun je deze methode in ieder geval afschrijven als je het milieu (en andere dieren!) wilt sparen.

2. Poeder tegen mieren in de tuin

Mierenpoeder kan buiten worden gebruikt, afhankelijk van de samenstelling. Kies voor een plant- en diervriendelijke variant. Strooi het poeder langs de muren van woning, bij de nestingangen en op de paden waar de mieren lopen. Een nadeel: als het regent, ben je het poeder kwijt.

3. Lokdoos voor mieren in de tuin

Zet de lokdozen op een tactische plek in de tuin. Gebruik ze ook niet als het regent, tenzij ze beschut staan. De mieren zullen de zoete lokstof (of de gel) uit het doosje naar het nest brengen. Houd er rekening mee dat het even kan duren voor alle mieren zijn gedood. Extra waarschuwing: pas op dat je kat of hond niet bij de lokstof kan geraken. Zeker voor kleine huisdieren kan het gif dodelijk zijn.

4. Kokend water in mierennest

Veel mensen gieten ook kokend water in een mierennest buiten. Met deze methode vertraag je de ontwikkeling van het nest, maar je roeit het nest niet uit. Het is zelfs mogelijk dat de mieren hun nest gewoon naar een andere plek in je tuin verplaatsen.

5. Aaltjes tegen mieren in de tuin

Mieren hebben een hekel aan aaltjes, die ook wel bekend staan als ‘nematoden’. Deze microscopisch kleine beestjes zijn hun natuurlijke vijanden. Je kunt een zakje aaltjes in een webshop bestellen of in de winkel kopen. Je mengt de inhoud van het zakje met water en je giet het water in de aarde waar de mieren verblijven. De aaltjes verjagen de mieren en eten de larven op. Ze zijn niet schadelijk voor planten en dieren en sterven vanzelf uit, bijvoorbeeld als de mierenplaag voorbij is.

Wat gebruikt een professional tegen mieren?

Voor alle soorten mieren geldt dat het nest moet worden aangepakt. Is het nest verdwenen, dan kunnen er ook geen mieren meer bijkomen. Om een nest te bestrijden, kan de ongediertebestrijder insecticide tegen mieren of lokaasgel gebruiken.

  • Zit het mierennest in je huis? Daar mogen beide middelen worden gebruikt.
  • Zit het mierennest in je tuin? Daar mag geen insecticide worden gebruikt: dit is zelfs wettelijk verboden. Lokaasgel mag wel.

Insecticide en lokaasgel? Dat is toch niet veel anders dan dat jij voor mierenbestrijding gebruikt? Dat klopt, maar de middelen van de bestrijder bevatten veel sterkere ingrediënten; ze zijn daarom ook effectiever tegen mieren of andere ongedierte.

Verder hangt de inzet van het middel af van de mierensoort die bestreden moet worden. Heb je te maken met een uitheemse soort, zoals de faraomier? Dan moet je sowieso altijd een ongediertebestrijder inschakelen. De faraomier kan namelijk alleen met speciale lokdozen bestreden worden. En inheemse steekmieren? Die zorgen meestal buiten voor overlast, dus die mogen alleen met lokaasgel worden bestreden. De locatie van het mierennest is dus altijd van belang bij de keuze van het bestrijdingsmiddel.

Hulp nodig bij mieren bestrijden? Regel het nu!

Wat te doen tegen mieren in huis? En wat moet je doen als de mieren de orde in je tuin verstoren? We hebben je genoeg tips gegeven: het is nu aan jou om te beslissen. Wil je zeker weten dat je van ze af komt? Neem dan contact op om een afspraak te maken met een ervaren ongediertebestrijder uit je eigen regio.

Vind een ongediertebestrijder

Onze bestrijders zijn actief in heel Nederland

Bekijk alle locaties
Locations
Zoek je lokale bestrijder
Vul je plaats of postcode in en vind je lokale bestrijder