Mieren in huis bestrijden

Mieren doen nuttig werk voor ons ecosysteem. Ze eten kleine insectjes die ons schade kunnen toebrengen. Toch kunnen mieren ook ontzettend lastig zijn. Mieren in huis kunnen je zelfs tot wanhoop drijven als je ze op je etensborden of in allerlei verpakkingen blijft aantreffen. Met een paar mieren kun je nog leven, maar soms is een plaag zo erg dat er niets anders op zit dan een professionele bestrijder in te schakelen. Wij helpen graag!

Snel weer vrij van ongedierte?

24/7 contact opnemen bij spoed
Lokale erkende bestrijders
Overal in Nederland
Je kunt bij ons pinnen
Particulier en zakelijk
Hoge klanttevredenheid 9,0

Last van mieren in huis: wat zijn de gevolgen?

Mieren zijn altijd op zoek voedsel voor hun kolonie. Dit geldt voor zowel mieren in huis als mieren buitenshuis. De mieren in huis zullen dan ook moeiteloos je keukenkasten kunnen vinden. Zeker als je resten van drank of voedsel op de grond of op tafel laat liggen, heb je in een mum van tijd last van mieren in huis.

Mieren die van voedsel proeven kunnen het met allerlei bacteriën besmetten. Besmet voedsel kan zeer gevaarlijk zijn voor je gezondheid. Je wilt niet bedenken waar de mieren hebben gelopen voordat ze in je voorraadkast zijn beland. Overigens kunnen ze ook isolatiemateriaal aanvreten, dus je doet er goed aan om het mierennest in huis zo snel mogelijk op te sporen. Lukt dat niet? Vraag het dan aan onze ongediertebestrijder!

Een mierenplaag in huis kan nog meer grote gevolgen hebben. Je terras ligt dan niet direct in huis, maar het is mogelijk dat de mieren onder dat stuk grond tunnels gaan graven. Hierdoor kan het terras gaan verzakken. Dit kan natuurlijk gevaar opleveren voor alle aanwezigen in de woning. Zeker als je in de zomer - hét mierenseizoen bij uitstek - eens wilt genieten van het zonnetje op je terras.

Ondernemers die last hebben van een mierenplaag in het bedrijfspand kunnen te maken krijgen met vervelende financiële gevolgen en reputatieschade. Klanten kunnen ervoor kiezen om weg te blijven, omdat de aanwezigheid van mieren een onverzorgde indruk geeft.

Mierenplaag in huis herkennen: hoe doe je dat?

Sommige mieren bouwen hun nesten in huis, andere niet. Mieren in huis bouwen hun nesten graag in badkamers, spouwmuren en kruipruimtes. Ze hebben een voorkeur voor warme, donkere en vochtige plekken. Je kunt deze plekken als eerste controleren als je wordt getergd door een mierenplaag.

Mieren die hun nest in huis hebben gebouwd zijn altijd op zoek naar voedsel en dan is je keuken de meest ideale plek. Mieren die hun nest buitenshuis hebben gebouwd, kunnen overigens ook in huis terechtkomen tijdens hun speurtocht naar voedsel. Belangrijk voor bestrijding is dat men weet waar de bron van de plaag zit: dat is dus het mierennest.

Hoe kun je een mierenplaag herkennen? We hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet:

 • Je hebt veel levende mieren in huis. Een paar mieren vormen nog geen plaag, als je vloeren zwart zien van de mieren wel. Wij adviseren je dan om direct een ongediertebestrijder in te schakelen.
 • Je ziet veel looppaden van mieren. Wanneer je meerdere mieren dezelfde route ziet afleggen in je huis, dan kun je gerust aan een mierenplaag denken.
 • Je ontdekt hoopjes aarde op de grond buiten je woning. Je ziet ze wellicht ook tussen de bestrating. Het gaat hier waarschijnlijk om mieren die een nest onder je bestrating hebben gebouwd. Het is mogelijk dat deze mieren uiteindelijk ook op zoek gaan naar voedsel in jouw huis.
 • Je ziet donkere bulten in de muur. Sommige mierensoorten, zoals de faraomier, bouwen ook graag hun nest in de muur. De faraomier is overigens een exotische mierensoort en komt zelden in ons land voor.

Verschillende soorten mieren in huis

In ons land leven verschillende soorten mieren. De meeste mieren zul je buitenshuis tegenkomen, zoals in het bos, op de hei, langs de weg of ergens in de tuin. Sommige soorten hebben het lef om zich binnenshuis te vestigen en dat is geen pretje:

 • De bosmier bouwt soms een nest onder een huis of in de spouwmuur. Vanaf het einde van de herfst tot het begin van de lente kunnen ze voor veel overlast zorgen.
 • De faraomier komt overal in Nederland voor, maar onze bestrijders komen ze nog niet vaak tegen. Gelukkig maar, want de faraomier is geen lieverdje. De faraomier nestelt zich in woningen op warme plaatsen zoals in de buurt van kachels, ovens en radiatoren. Deze mier zit dus op moeilijk bereikbare plekken.
 • De tuinmier heeft zijn nest meestal buitenshuis, maar soms ook binnenshuis. Bijvoorbeeld bij nieuwbouwwoningen, als het huis is gebouwd op de plaats waar zich al een nest bevindt.
 • De Argentijnse mier komt niet veel voor in Nederland en dat is maar goed ook. Deze mierensoort bouwt namelijk een nest in huis en kan erg veel overlast geven. Ze staan dan ook op de lijst van ‘100 of the world’s worst invasive alien species’.

Er zijn dus allerlei soorten mieren in huis te vinden. Soms omdat ze hun nest binnenshuis hebben gebouwd, maar het kan natuurlijk ook voorkomen dat mieren van buiten je huis binnenwandelen.

Meld je aan voor de nieuwsbrief
Vul je gegevens in en blijf up-to-date!

Hoe voorkom je mieren in huis?

Wat voor veel soorten ongedierte geldt, geldt ook voor mieren. Het is belangrijk dat je alle oppervlakken in je huis of bedrijfspand goed schoonhoudt. Alles moet vrij zijn van voedsel- of drankresten. Mieren zijn verzot op alles wat wij op het keukenblad of op de vloer achterlaten, maar ze komen ook af op de druppels frisdrank die per ongeluk op de vloer zijn gevallen. Kruimels en dergelijke kun je het beste altijd meteen opvegen.

Om mieren in huis te voorkomen moet je het hen zo moeilijk mogelijk maken om bij het voedsel te komen. Verpak al je voedingswaren zo goed als je kunt. Dek ook al je fruit af (mieren zijn namelijk gek op zoet), zeker als je in tuin aan het eten bent. Houd afvalemmers schoon en goed gesloten, want ook daar komen mieren graag op af.

Houd er rekening mee dat als een mier eenmaal van iets heeft geproefd er al snel meer zullen volgen. Dat komt omdat een mier een geurspoor van feromonen voor de andere mieren achterlaat. Die mieren kunnen dan dezelfde route afleggen om bij hetzelfde voedsel uit te komen. Met het regelmatig schoonmaken van oppervlakken kun je dit soort geursporen tijdig verwijderen.

Wat te doen tegen mieren in huis?

Hierboven las je een aantal maatregelen die je kunt nemen om mieren in huis te voorkomen. Maar wat kun je doen als ze eenmaal in huis zijn? Hieronder staan een aantal ideeën waarmee je zelf aan de slag kunt:

 1. Onderzoek waar de mieren lopen en behandel de paden en de nestingangen met mierengif in een spuitbus. Volg hierbij de instructies van het product.
 2. Mocht een spuitbus niet werken, dan kun je proberen om mieren te bestrijden met mierenpoeder. Net als bij de spuitbus is het belangrijk om hierbij de instructies van het product te volgen.
 3. Gebruik een mierenlokdoos en zet deze buiten je woning neer. Bedenk wel dat zo’n lokdoos doet waarvoor die gemaakt is: veel mieren lokken. Het is verstandig om een lokdoos niet dicht bij de ingang van je huis te zetten, zodat je voorkomt dat de mieren op het spoor komen van voedsel in huis.
 4. Je kunt ook kiezen voor een milieuvriendelijke aanpak. Bijvoorbeeld door een omgekeerde bloempot (gevuld met aarde) op het mierennest zetten. Na ongeveer tien dagen zullen de mieren een nest in de pot hebben gemaakt. Je kunt de pot verwijderen en de inhoud in de biobak legen.
 5. Je kunt kokend water in een mierennest gieten. Meestal zal dit de overlast slechts tijdelijk beperken, omdat het kokende water niet zo diep in het nest kan komen om de koningin te doden.
 6. Mieren houden niet van aaltjes. Je kunt deze kleine beestjes inzetten om de mieren te verjagen. Ook hier horen specifieke instructies bij, die moet je goed doorlezen.

Heb je veel mieren in huis en lukt het niet om de mieren zelf te bestrijden? Je bent de enige niet. We weten uit ervaring dat professionele mierenbestrijding veel effectiever is dan het gebruik van doe-het-zelfmiddelen die je bijvoorbeeld bij de bouwmarkt kunt kopen.

Hoe kun je zelf mieren in huis bestrijden?

Over het bestrijden van mieren zijn er genoeg tips uit grootmoeders tijd te vinden. Zo zouden bepaalde kruiden kunnen helpen tegen een mierenplaag. Dan zijn er nog poeders en sprays verkrijgbaar die een plaag helpen tegengaan. Kleine mierenplagen kun je waarschijnlijk wel zelf oplossen met deze middelen. Helaas werken sommige middelen niet altijd even goed of ze doen simpelweg niet wat de fabrikant belooft. En gebruik je toevallig mierenlokdoosjes in huis? Bedenk dat je daarmee juist mieren lokt en dat betekent dat je nog meer mieren in huis krijgt. Je kunt het lokdoosje beter bewaren voor buiten.

Voor een hardnekkige mierenplaag hebben wij eigenlijk slechts één passend advies: schakel een ongediertebestrijder in. Deze kan je al binnen één dag van de overlast door mieren verlossen.

Hoe kunnen wij mieren in huis bestrijden?

Heb je last van een mierenplaag? Geen nood! Onze ongediertebestrijders weten van de hoed en de rand en komen deze beestjes geregeld tegen. Zij zorgen voor de mierenbestrijding en ze bieden je ook adviezen om een volgende plaag te voorkomen. Bel of mail ons en kom rechtstreeks in contact met een ongediertebestrijder uit jouw eigen regio.

Dit zeggen onze klanten

99% beveelt ons aan

9
781 beoordelingen

Claudia uit Berkel-enschot

Snelle reactie en snel geholpen. Vriendelijke man

Mattheus uit Enschede

Geweldig goed opgelost, vorig jaar ook al een nest gehad en toen ook prima geholpen. Ik beveel han schorfhaar zeker aan

J.g.m. uit Maarn

Goede bereikbaarheid en communicatie. Wespennest in de grond in 1x met succes verwijderd.

Professional illustratie
Zoek je lokale bestrijder
Vul je plaats of postcode in en vind je lokale bestrijder