Kakkerlakken in huis bestrijden

Kakkerlakken kunnen goed gecast worden voor een griezelfilm. Tenzij een dergelijke film bewust in jouw huis wordt opgenomen, adviseren we graag anders. Kakkerlakken kunnen namelijk bacteriën en enge ziektes overbrengen, zeker als ze (ongezien) over je voedsel lopen of er zelfs hun behoefte op doen. Kan het nog onsmakelijker? Al met al zijn dat genoeg redenen om op geen enkel moment kakkerlakken in je huis toe te laten.

Snel weer vrij van ongedierte?

24/7 contact opnemen bij spoed
Lokale erkende bestrijders
Overal in Nederland
Je kunt bij ons pinnen
Particulier en zakelijk
Geen voorrijkosten

Soorten kakkerlakken in huis

Zie je een kakkerlak in huis rondzwerven, dan gaat dit in de meeste gevallen om een Duitse kakkerlak. Dan zijn er nog andere (tropische) soorten die zich helaas ook aan ons klimaat aangepast hebben: dit zijn de oosterse kakkerlak en de Amerikaanse kakkerlak, deze laatste wordt ook wel ‘de grote kakkerlak’ genoemd.

Oorzaak kakkerlakken in huis

Hoe komen kakkerlakken in huis? Ze kunnen op verschillende manieren hun entree hebben gemaakt. Bij slechte hygiëne kunnen de kakkerlakken door al het blootliggende vuil worden aangetrokken. De kakkerlakken kunnen zich bijvoorbeeld door allerlei naden, kieren en spleten naar binnen wurmen. Soms komen ze ook binnen via ventilatiekanalen of cv-leidingen. De plaag kan zo ook vanuit een bevuild huis naar schone woningen ‘overwaaien’.

Als ze eenmaal in huis zitten, verstoppen kakkerlakken zich op plekjes waar het warm, donker en vochtig is. Als ze daarbij ook nog eens makkelijk bij je levensmiddelen kunnen komen, kun je rekenen op een steeds groter wordende plaag. Zeker in huizen waar veel voedselresten open en bloot verspreid liggen, zijn de kakkerlakken er meestal als de kippen bij en kunnen ze zich vrolijk voortplanten.

Het is ook mogelijk dat je ooit ergens voedsel hebt gekocht waar al kakkerlakken verstopt zaten. Het komt namelijk geregeld voor dat dit ongedierte door handelsverkeer in ons land terechtkomt. Bedrijven doen al veel om een verspreiding te vermijden, maar soms kan er een besmette partij over het hoofd gezien worden.

Wat zijn de gevaren van kakkerlakken in huis?

Kakkerlakken zien er wellicht vies uit, maar ergens zijn het ook ‘schone’ beesten omdat ze alleseters zijn en dus ook vuil opeten. We zullen ze echter niet gaan ophemelen, juist omdat ze nog steeds bekend staan als ziekteverspreiders. Kakkerlakken verspreiden onder meer:

 • salmonella
 • dysenterie
 • tuberculose
 • hepatitis
 • gastro-enteritis (ontstekingen aan maag en darmen)
 • tyfus
 • schimmelinfecties
 • andere parasitaire aandoeningen

Daarnaast kunnen ook de uitwerpselen en de velletjes van kakkerlakken voor allergieën, eczeem en astma zorgen. Verder is het vast wel prettig om te weten dat kakkerlakken geen mensen kunnen bijten of steken. Eigenlijk is hun aanwezigheid al voldoende om overlast te veroorzaken, maar wij kunnen je daarbij helpen!

Meld je aan voor de nieuwsbrief
Vul je gegevens in en blijf up-to-date!

Hoe is een kakkerlakkenplaag in huis te herkennen?

Kakkerlakken in huis kunnen zeer ernstige gevolgen hebben voor je gezondheid en dat van je gezin of medewerkers. Daarnaast is het niet prettig wonen in een huis of werken op een kantoor als je weet dat er kakkerlakken aanwezig zijn. Je kunt een kakkerlakkenplaag op de volgende manieren herkennen:

 • Je ziet levende of dode kakkerlakken. Het komt niet vaak voor, maar als je één levende kakkerlak ziet, kun je ervan uitgaan dat de rest zich ook ergens schuilhoudt.
 • Je ziet eitjes van kakkerlakken. Dit zijn eipakketjes waarin de eitjes van kakkerlakken zitten.
 • Je ziet velletjes van kakkerlakken. Kakkerlakken vervellen regelmatig en de velletjes kunnen overal terechtkomen.
 • Je ziet uitwerpselen. De uitwerpselen van kakkerlakken zijn niet groter dan één millimeter en lijken op gemalen koffie.
 • Je ruikt een onaangename geur. Kakkerlakken produceren via hun klieren een vies ruikende afscheiding dat doet denken aan muskus en ammoniak.

Wat te doen tegen kakkerlakken in huis?

Een kakkerlakkenplaag ontstaat vaak door slechte hygiëne in een woning of bedrijfspand. Van daaruit kan de plaag zich verspreiden naar huizen waar het wel schoon is. Zo kan het gebeuren dat een appartementencomplex of een hele buurt last krijgt van kakkerlakken. We geven je een paar tips om te voorkomen dat ze ook bij jou naar voorraden gaan speuren.

 • Houd je woning en bedrijfspand goed schoon en zorg dat er nergens voedselresten of vetresten blijven liggen.
 • Dicht zoveel mogelijk naden, kieren en spleetjes in en rond je woning. Je kunt daar ook ander ongedierte mee voorkomen, zoals muizen of ratten.
 • Kakkerlakken zijn dol op vochtige plekjes. Ventileer je woning of bedrijfspand daarom zoveel mogelijk.
 • Zorg voor een niet al te hoge temperatuur in je woning of bedrijfspand. Kakkerlakken houden namelijk van warme plekjes.
 • Controleer regelmatig je leidingen op kakkerlakken. Meestal zitten ze daar omdat ze, nogmaals, van warme, donkere en vochtige plekken houden.
 • Lekkages kunnen de luchtvochtigheid in het huis verhogen. Zorg er daarom voor dat je lekkages of rioolproblemen altijd zo snel mogelijk door een rioolvakman laat oplossen.

Hoe kun je zelf kakkerlakken in huis bestrijden?

Wanneer voorkomen niet helpt, kun je ervoor kiezen om zelf bestrijdingsmaatregelen te gebruiken. Wij raden dit echter af, omdat de middelen die je hiervoor kunt kopen vaak slechts tijdelijk werken. Het kan zelfs zo zijn dat de kakkerlakken resistent worden voor de middelen en zich uiteindelijk alleen maar verder kunnen vermenigvuldigen. Om kakkerlakken definitief te verdelgen zijn de kennis en de vaardigheden van een professionele ongediertebestrijder nodig.

Kakkerlakken bestrijden, hoe werkt dat?

Kakkerlakken uitroeien is geen gemakkelijke klus. Ze kunnen zich namelijk overal in huis verstoppen, ook in elektronische apparatuur! Daarnaast worden kakkerlakken met de jaren steeds resistenter tegen bestrijdingsmiddelen. Onze ongediertebestrijders werken gelukkig met de meest recente en best geteste bestrijdingsmiddelen om kakkerlakken in huis te bestrijden. Belangrijk is dat niet alleen de kakkerlakken, maar ook hun eipakketjes worden uitgeroeid. Heb je last van kakkerlakken Bel ons of mail ons voor professionele kakkerlakkenbestrijding!

Dit zeggen onze klanten

99% beveelt ons aan

9
766 beoordelingen

Henk uit Olst

Prima vakman deskundig en veilig.

G a m uit Mijdrecht

S morgens gebeld gelijk doorverbonden en een afspraak gemaakt. In de middag is de verdelger gekomen en was het probleem opgelost. Ben zeer tevreden.

Mattheus uit Enschede

Geweldig goed opgelost, vorig jaar ook al een nest gehad en toen ook prima geholpen. Ik beveel han schorfhaar zeker aan

Professional illustratie
Zoek je lokale bestrijder
Vul je plaats of postcode in en vind je lokale bestrijder