Kakkerlakken
readtime 3 Minuten

Wat te doen tegen kakkerlakken?

4 feb 2019 • redactie

Kakkerlakken zijn voortdurend op zoek naar eten en schuilplaatsen; ze kruipen niet voor niets overal rond. Op een gegeven moment kun je ze niet meer tellen en ben je de wanhoop nabij: wat kun je doen tegen kakkerlakken? Voor het antwoord nemen we je even mee in de wereld van de ongediertebestrijding.

Ontmoet de Duitse kakkerlak of de oosterse kakkerlak: beide soorten komen in ons land voor. Deze beruchte insecten glippen in woningen en bedrijven waar het niet zo best met de hygiëne is gesteld. Ze kunnen ook van een besmet pand naar een ander pand overwaaien. Kruipen ze nu ook over tafel terwijl je dit leest? Onderneem dan nu actie, want onderstaand kun je doen tegen kakkerlakken!

Zelf een middel tegen kakkerlakken gebruiken

Misschien ben je in een winkel of op internet al op zoek gegaan naar een bestrijdingsmiddel. De vraag is natuurlijk: wat is het beste middel tegen kakkerlakken? Je kunt kiezen uit de volgende mogelijkheden:

1. Spray tegen kakkerlakken

Als je een middel tegen kakkerlakken spuit, dan moet je alle naden en kieren in je woning behandelen. Een nadeel: als je een schuilplaats overslaat - en dat kunnen er veel zijn - blijft de kakkerlakkenplaag gewoon bestaan. Je mag de behandelde oppervlakken ook een paar weken niet schoonmaken, anders verwijder je het middel en heeft het dus geen effect.

2. Gel tegen kakkerlakken

Ongediertebestrijders gebruiken dit allang: gel tegen kakkerlakken. De gel is een lokaas. Je druppelt wat in een lokstation en zet het neer op een plek waar veel kakkerlakken komen. In de praktijk komt het erop neer dat je meerdere lokstations moet plaatsen, want kakkerlakken zitten vrijwel overal. Check regelmatig of de gel niet uitgedroogd of opgegeten is. Zo ja, dan moet je opnieuw gel in het lokstation druppelen.

3. Lijmval tegen kakkerlakken

Diervriendelijk is het niet, maar lijmvallen tegen kakkerlakken zijn wel volop verkrijgbaar. In de lijm zit een chemische of biologische lokstof. De kakkerlakken worden in de val gelokt en komen vast te zitten in de lijm. Een langzame dood is het gevolg.

Nadelen van middelen tegen kakkerlakken

Kakkerlakken staan erom bekend dat ze snel resistent worden tegen allerlei middelen. Met bovengenoemde producten zul je zeker wel een paar kakkerlakken doden, maar lang niet allemaal. Je kunt al gauw een paar plekken overslaan of de behandeling (bijvoorbeeld met lokdozen) duurt zo lang dat de kakkerlakken zich intussen nog een aantal malen hebben kunnen vermenigvuldigen. Dat wordt dan dweilen met de kraan open.

Wil je toch kakkerlakken bestrijden met deze producten? Let er dan op dat je alleen middelen gebruikt die goedgekeurd zijn door het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb).

Volg de instructies altijd goed op en let erop dat kleine kinderen en huisdieren niet bij het gif kunnen geraken!

Kakkerlakken effectief bestrijden? Bel een ongediertebestrijder.

Wat doe je tegen kakkerlakken als niets lijkt te werken? Dan moet je even een telefoontje plegen. Een professionele ongediertebestrijder gebruikt vrijwel dezelfde middelen om kakkerlakken te bestrijden, maar er zijn een paar belangrijke verschillen. Ten eerste gebruikt hij sterkere middelen, waarvan zeker is dat kakkerlakken er (nog) geen weerstand tegen hebben opgebouwd. Ten tweede pakt hij niet alleen de dolende kakkerlakken aan, maar ook alle eipakketjes en schuilplaatsen.

Hoe begint de ongediertebestrijder een kakkerlakkenbestrijding? Met een inspectie. Eerst moet hij nagaan hoe ernstig de kakkerlakkenplaag is. Als hij genoeg heeft gezien, schrijft hij een plan van aanpak. Hierin staat wat hij gaat doen om de plaag op te lossen en wat dit jou gaat kosten. Die kosten kunnen per situatie verschillen. Stem je in, dan kan de bestrijder vrijwel direct voor je aan het werk. Hij kan de kakkerlakkenplaag op drie manieren (al dan niet met elkaar gecombineerd) oplossen:

1. Insecticide tegen kakkerlakken

Vloeren, naden en kieren worden bespoten met insecticide. Het is de meest effectieve methode, omdat de kakkerlakken vrijwel direct zullen sterven. Op voorwerpen waar kakkerlakken in zitten (of hebben gezeten) wordt nooit insecticide gespoten. Deze zul je zelf moeten reinigen. Belangrijk: als er insecticide wordt gebruikt, moet je gezin het huis voor een paar uur verlaten. Het kan twee uur duren voor alles is behandeld. Hierna moet de woning nog twee uur ventileren. Reken dus op twee tot vier uur.

2. Lokaasgel tegen kakkerlakken

Met een doseerpistool plaatst de bestrijder lokaasgel op de plekken waar de kakkerlakken het vaakst worden gesignaleerd. De gel is zo sterk dat de kakkerlakken binnen een dag het loodje zullen leggen. De behandeling kan wel wat tijd in beslag nemen, want elke kakkerlak moet van de gel geproefd hebben. Met een beetje geluk krijgen ze allemaal op hetzelfde moment trek in iets lekkers...

3. Detectieval voor kakkerlakken

De ongediertebestrijder gebruikt een detectieval vooral om na te gaan hoeveel kakkerlakken er ongeveer aanwezig zijn. Feitelijk zijn dit vallen met een lokstof. De vallen kunnen ook na de bestrijding worden geplaatst om te controleren of er nog kakkerlakken zijn.

Zoek je hulp bij een kakkerlakkenplaag?

Met onze tips tegen kakkerlakken kun je hopelijk vooruit. Anders moet je echt contact opnemen met een professionele ongediertebestrijder. Als je contact opneemt krijg je een bestrijder uit je eigen regio aan de lijn. Maak een afspraak en kies voor een professionele oplossing!

Vind een ongediertebestrijder

Onze bestrijders zijn actief in heel Nederland

Bekijk alle locaties
Locations
Zoek je lokale bestrijder
Vul je plaats of postcode in en vind je lokale bestrijder