Zilvervisjes
readtime 8 Minuten

Zilvervisjes? Verban dit gespuis uit je huis!

04 Feb 2019 • redactie

Zilvervisjes zorgen voor plagen die letterlijk en figuurlijk in de papieren lopen. Niet alleen vreten ze graag het lijm uit boeken, maar ze richten zich ook op al het voedsel dat zetmeel en suikers bevat. Op een gegeven moment zijn zowel je geduld als je voorraden op. Wat zijn dit eigenlijk voor brutale beestjes? Laat je door deze blog inspireren en verban dit gespuis snel uit je huis!

 1. Hoe ziet een zilvervisje eruit?
 2. Zilvervisjes, papiervisjes of ovenvisjes? De verschillen!
 3. Hoe leven zilvervisjes?
 4. Hoe ontstaat een zilvervisjesplaag?
 5. Waar zitten de zilvervisjes precies?
 6. Hoe schadelijk is een zilvervisjesplaag?
 7. Hoe voorkom ik zilvervisjes in huis?
 8. Zelf zilvervisjes bestrijden
 9. Zilvervisjes bestrijden? Bel een vakman!

Hoe ziet een zilvervisje eruit?

Zodra je het ‘s avonds of ‘s nachts het licht aandoet, zie je iets wegschieten. Je moet even in je ogen wrijven voor je beseft wat het is: een zilvervisje. Of als je in Vlaanderen woont: een suikergast. Geen nood, want misschien krijg je nog de kans om het beestje nog eens nader te bekijken, ook al hoop je natuurlijk niet echt dat het gaat gebeuren. Gebeurt het toch, dan herken je het beestje zo:

 • Een zilvervisje is 7 tot 11,5 mm lang.
 • Het lijfje is zilverkleurig lijfje en heeft de vorm van een (mini)worteltje.
 • Het lijfje is bedekt met fijne schubjes.
 • Op de kop zitten twee lange antennes.
 • Aan het achterste zitten nog een vijftal sprieten.
 • Een zilvervisje maakt snelle, glibberende beweginkjes. Het heeft geen vleugels, dus als het vliegt, is het geen zilvervisje.

Zilvervisjes, papiervisjes of ovenvisjes? De verschillen!

Toch blijf je je misschien afvragen: was het wel een zilvervisje? Je hebt namelijk ook wel papiervisjes en ovenvisjes, maar dit zijn verschillende insecten, ook al behoren ze alle drie tot de franjestaarten. Ze verschillen zowel in lengte als in kleur. Bovendien gedijt elk soort ‘visje’ op een andere luchtvochtigheidsgraad. Prettig is wel dat ze alle drie op dezelfde manier bestreden kunnen worden en dat betekent ook dat het verder niet uitmaakt hoe ze heten, als ze zich maar koest houden. Mee eens?

Hoe leven zilvervisjes?

Zilvervisjes houden niet van licht, dus overdag verstoppen ze zich op donkere plekjes. In de avond en de nacht worden ze actief en gaan ze op zoek naar voedsel. Ze eten vooral koolhydraatrijke en suikerhoudende producten, bijvoorbeeld (zet-)meel en granen, maar ook stijfsel. Jawel, stijfsel. Dus... lijm! De zilvervisjes smullen hiervan, omdat daar dierlijk materiaal in is verwerkt. Daarom wijken ze soms ook van het ‘lijmdieet’ af en gaan ze voor schimmels, mijten of restanten van dode insecten. Bon appetit! Vinden de zilvervisjes niets te eten, dan kunnen ze gerust een paar maanden zonder voedsel leven.

Hoe gunstiger de omgeving, hoe langer de zilvervisjes in leven blijven. Ze kiezen daarom graag voor ruimtes met een temperatuur van minstens 25 graden. Daarnaast zijn ze gek op vochtige plekjes en omgevingen in het algemeen. Vooral in woningen waar een luchtvochtigheid van 75% of meer heerst, daar heerst dit ongedierte ook. Zilvervisjes kunnen uiteindelijk twee tot drie jaar oud worden… en dat is al lang genoeg, vinden we.

Hoe ontstaat een zilvervisjesplaag?

Zilvervisjes komen vrijwel in alle woningen voor en in sommige bedrijven. Vooral nieuwbouwwijken hebben last van ze. Dat komt omdat deze woningen zo goed zijn geïsoleerd dat er amper ventilatie in voorkomt. De luchtvochtigheid is dan hoog en dat is heel gunstig voor de zilvervisjes. Plagen van dit ongedierte zijn niet gebonden aan een bepaald seizoen, dus je kunt zilvervisjes - met een beetje pech - het hele jaar in je huis aantreffen.

Hoe komen zilvervisjes je woning binnen? Vaak komen ze mee met voedsel, (oud) meubilair, kleding, (oud) papier - bijvoorbeeld in boeken of tijdschriften - of ze zitten knus in verhuisdozen. Eenmaal in huis gaan ze op zoek naar plekjes waar ze zich kunnen voeden, verstoppen en voortplanten. Ze vragen nog net niet om pantoffels en een krantje. Hoewel ze dat laatste wel op zich kunnen krijgen...

Wanneer is er sprake van een echte plaag? Als er heel veel zilvervisjes in je huis zitten. Ze zijn dan met zoveel dat je ze iedere dag wel ergens vindt of ziet wegschieten. Dat is natuurlijk niet lekker wonen, laat staan dat het er erg schoon uitziet. Daarnaast zijn er ook mensen die bang zijn voor insecten, waaronder zilvervisjes. Als je daar last van hebt, dan kan dit ongedierte zelfs emotionele schade aanrichten!

Waar zitten de zilvervisjes precies?

Dit ongedierte is dol op warme of koude vochtige plekjes en die zijn in elke woning wel te vinden. Bijvoorbeeld in keukens en badkamers, bij water- en afvoerleidingen of in isolatiemateriaal. Niet zelden verstoppen ze zich ook achter posters of schilderijen. Favoriete plekjes zijn smalle, donkere openingetjes in muren, plafonds of achter plinten. De zilvervisjes leggen dan ook regelmatig eitjes in die openingen - per wijfje kun je op zo’n honderd eitjes per jaar rekenen.

Ook bedrijven kunnen last krijgen van zilvervisjes. De beestjes gaan dan bijvoorbeeld in archiefkasten zitten waar ze jaren aan documentatie kunnen opvreten. Wie dus niet met regelmaat een laatje of kastje opentrekt, kan dus voor een nare verrassing komen te staan. Een schrale troost: zilvervisjes eten vaak niet direct het papier, maar wel de lijm die papieren voorwerpen bij elkaar houden, zoals boeken. Die kunnen dan helemaal uit elkaar vallen!

Hoe schadelijk is een zilvervisjesplaag?

Zilvervisjes in huis zorgen in de eerste plaats voor veel materiële schade. Papier, behang, boeken, tijdschriften, fotoalbums en postzegelalbums moeten er meestal aan geloven. Zoals gezegd, de lijm waarmee die voorwerpen gebonden worden, is voor dit ongedierte een ware delicatesse. De beestjes kunnen trouwens ook synthetische kleding vandaliseren. Voor hen is dat misschien een tussentijd verzetje, maar voor jou is dat een regelrechte ramp!

Naast hun vraatzucht zijn zilvervisjes ook nog eens onhygiënisch. Aan hun poten kunnen schimmels en bacteriën plakken. Ze verspreiden deze door overal in huis rond te kruipen. Komen ze ook nog in je voedselvoorraden terecht (wat vaak genoeg gebeurt), dan kun je het aangetaste voedsel maar beter meteen weggooien. Sommige mensen krijgen zelfs allergische reacties als ze met zilvervisjes in aanraking komen. Of dit ongedierte ook zeer ernstige ziektes kan verspreiden is niet bekend, maar men vermoedt (nog) van niet.

Hoe voorkom ik zilvervisjes in huis?

Zilvervisjes in huis zijn eigenlijk vrij lastig te voorkomen, zeker in nieuwbouwwoningen. Natuurlijk kun je er wel voor zorgen dat de bevolking zo klein mogelijk blijft. Met deze tips kun je al een paar effectieve stappen zetten. Hopelijk vind je het leuk om wat te klussen!

 1. Eerst het belangrijkste: houd de luchtvochtigheid in je huis zo laag mogelijk. Dit bereik je door regelmatig te ventileren en door ruimtes droog te stoken. Kijk ook of je de ventilatie in gesloten ruimtes zoals kelders en kruipruimtes nog meer kunt verbeteren. Je zou daar bijvoorbeeld vochtvreters kunnen neerzetten. Een hygrometer is bovendien een handig hulpmiddel als je de luchtvochtigheid in huis wilt meten. Houd dan 50% of lager aan.
 2. Controleer regelmatig op lekkages en eventueel ook op rioolproblemen. Zo voorkom je dat er ook ander ongedierte in je woning terechtkomt, zoals rioolvliegjes of ratten.
 3. Voorkom dat de zilvervisjes ook maar één stap in of op je voedsel kunnen zetten. Bewaar je levensmiddelen in goed afgesloten dozen of bussen en ruim na het eten of koken altijd meteen de resten op. Onthoud dat deze beestjes vooral op zetmeelhoudende producten afkomen, dus die moeten extra goed worden opgeborgen.
 4. Houd de temperatuur in je huis zo laag mogelijk. Dat scheelt ook weer in de verwarmingskosten!
 5. Dicht zoveel mogelijk naden en kieren met kit. Goed, je houdt er niet alle zilvervisjes mee buiten, maar je voorkomt wel dat er nog ruiger ongedierte naar binnen kan komen. Denk maar aan muizen of ratten!
 6. Plaats plinten zo dicht mogelijk op de muur of verbind ze zo strak mogelijk met de vloer. Want hoe meer ruimte je ertussen laat, hoe makkelijker de zilvervisjes zich erin kunnen verstoppen en voortplanten.
 7. Zet je meubels niet te dicht op de muren; zo kan er geen vocht tussen de muur en het meubel ontstaan. Als bonus voorkom je dan ook schimmelvorming.
 8. Ga je behang plaatsen? Zorg dan dat er geen naden ontstaan, anders zitten er zo zilvervisjes achter.
 9. Bescherm je boeken en tijdschriften op zolder door ze in luchtdichte dozen van plastic te verpakken.
 10. Op reis geweest? Check je bagage en kleding dan even op zilvervisjes. En als je toch bezig bent, controleer dan gelijk op bedwantsen!

Zelf zilvervisjes verwijderen

Natúúrlijk kun je zelf zilvervisjes bestrijden, maar wil je dat ook? Bij een grote plaag helpt namelijk niets beters dan een gedegen portie insecticide, mits zeer goed en verantwoord aangebracht. In de winkel kun je sprays, lijmvalletjes of elektronische insectenvallen tegen zilvervisjes kopen, maar die zijn eerder geschikt als tijdelijke oplossing.

Gebruik je een spray, dan moet je ook uitermate voorzichtig zijn. Goed ventileren en ervoor zorgen dat de walm niet bij je kinderen of huisdieren terechtkomt: dat is al regel nummer één. Ben je niet zeker van de spray? Deze moet minstens zijn goedgekeurd door het Ctgb. Dit is het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden. Geen goedkeuring op de verpakking of uitleg te vinden? Dan niet kopen!

Om zilvervisjes te vangen, kun je ook kiezen voor milieuvriendelijkere methodes. Laat de spinnen in huis bijvoorbeeld lekker zitten, want die lusten graag een zilvervisje op zijn tijd. Je kunt zilvervisjes ook vangen met een vochtige doek of oude krant. Na de vangst schud je de doek buiten uit of je gooit de krant weg. En last, but not least: je kunt de stofzuiger pakken en de zilvervisjes opzuigen, als ze niet te snel voor je zijn. Gooi de zak wel weg achteraf, anders vinden ze vrolijk weer hun weg naar buiten.

Zilvervisjes verwijderen? Bel een vakman!

Op een gegeven moment kom je erachter dat het zelf zilvervisjes verwijderen hetzelfde is als dweilen met de kraan open. Wat moet je dan doen? Een waarschuwinkje vooraf: je kunt het aantal zilvervisjes wel verminderen, maar tot nul reduceren is vrijwel onmogelijk. Je kunt wél een grote slag slaan als je een ongediertebestrijder inschakelt. Die hoef je natuurlijk niet meteen te bellen als je maar paar zilvervisjes hebt gezien, maar wel als je de beestjes in hordes in kartonnen dozen of kastjes ziet zitten of als je ze regelmatig over je parketvloer ziet glibberen.

Plan van aanpak tegen zilvervisjes

Je hakt de knoop door en je belt een ongediertebestrijder. Hij stelt dan een plan op om het aantal zilvervisjes in je woning drastisch te verminderen.

Een zilvervisjesplaag is meestal in één keer te verwijderen. Heel soms moet er een tweede behandeling worden uitgevoerd. Sommige zilvervisjes kunnen namelijk aan die eerste bestrijding zijn ontsnapt, omdat ze weer ergens anders verstopt zaten. Zeker als je veel boeken of dozen hebt liggen, kun je ze makkelijk over het hoofd zien. De prijs voor het bestrijden van zilvervisjes hangt vooral af van het aantal uren dat de bestrijder nodig heeft om je van het meeste ongedierte te verlossen.

Ga je akkoord met de behandeling en de kosten, dan kan de bestrijder al meteen voor je aan de slag. Het kan zijn dat je eerst je vloeren moet vrijmaken en wat spullen moet opruimen. Zo kan hij met zijn materiaal alle schuilplaatsen van het ongedierte bereiken.

Zilvervisjes bestrijden

Overgaan tot zilvervisjes verwijderen? Zilvervisjes kunnen werkelijk overal zitten. Je kunt dan ook geen kiertje of spleetje aanwijzen of ze zitten er. Dit betekent dat de bestrijder al die openingetjes moet gaan behandelen en dat is best een nauwkeurig werkje. Hij gebruikt hiervoor de ‘Gloria’, dat is een hogedrukspuit die gif tegen kruipende insecten bevat. Dit gif bevat pyrethroïden en die zijn niet toegestaan voor particulier gebruik.

De ongediertebestrijder behandelt alle naadjes en kiertjes met de Gloria. Natuurlijk slaat hij ook de plinten niet over. Als het nodig is, behandelt hij ook muren en plafonds. Voorwerpen, bijvoorbeeld boeken of dozen, worden niet met gif behandelt, dus deze zul je zelf moeten schoonmaken. Het gaat erom dat de bestrijder alle schuilplaatsen - dus ook de broedplaatsen - aanpakt, tot je amper nog zilvervisjes tegenkomt.

Ik zie geen zilvervisjes meer!

Dat is top, maar juich niet te vroeg! Je komt pas echt van zilvervisjes af als je ze actief gaat weren en dat ook blijft doen. Houd de luchtvochtigheid en de temperatuur in je huis zo laag mogelijk. Voorkom meer zilvervisjes en houd oma’s postzegelalbum veilig en beschermd! Belangrijke papieren? Ook veilig. Je trouwfoto’s? Gered van een roemloze ondergang. En dan nog drie laatste tips: ventileer, ventileer en ventileer. Vergeet ook vooral niet je kelder en kruipruimte te ventileren als je daar mogelijkheden toe ziet. Veel succes!

Vind een ongediertebestrijder

Onze bestrijders zijn actief in heel Nederland

Bekijk alle locaties
Locations
Zoek je lokale bestrijder
Vul je plaats of postcode in en vind je lokale bestrijder