Zilvervisjes
readtime 3 Minuten

Wat te doen tegen zilvervisjes?

01 Feb 2019 • redactie

Boeken die uit elkaar vallen. Aangevreten tijdschriften. Gaten in je kleding! Als je veel zilvervisjes in huis hebt, kan de schade behoorlijk oplopen. Bestaat er wel een goed bestrijdingsmiddel tegen zilvervisjes? We bespreken alle mogelijkheden.

 • Wat kun je doen tegen zilvervisjes in huis?
 • Beste middel tegen zilvervisjes?
 • Wat kan nog meer tegen zilvervisjes in huis?
 • Bestrijding zilvervisjes: wat doet een professional?
 • Wat doe je tegen zilvervisjes? Je belt ons!

Zilvervisjes zijn net zo vervelend als papiervisjes, ook al zijn er een paar kleine verschillen. Het belangrijkste verschil is dat zilvervisjes een veel hogere luchtvochtigheid nodig hebben om te kunnen overleven, namelijk bij 50% of meer. Een zilvervisje ziet er ook iets anders uit dan een papiervisje: het verschil zit hem vooral in de kleur en de grootte van het beestje. Voor de bestrijding maken dit soort details in ieder geval niet uit, want beide beestjes kunnen op dezelfde manieren bestreden worden.

Wat kun je doen tegen zilvervisjes in huis?

Zilvervisjes zitten graag in de meest warme en vochtige ruimtes. In je keuken of je badkamer zie je ze misschien regelmatig wegschieten als je het licht aandoet. Mogelijk zitten ze ook dicht op de leidingen of bij de cv-ketel… en in vele, vele andere openingetjes in je huis! Zelf zilvervisjes bestrijden? Misschien helpen deze middelen wel:

1. Spray tegen zilvervisjes
In een spuitbus tegen zilvervisjes zit insecticide. Je gebruikt dit in de ruimtes waar je zilvervisjes hebt gezien. Daar spuit je het middel in alle mogelijke naden, kieren en gaten. Hierna moet je de ruimte heel goed ventileren. Zorg er intussen voor dat kinderen en huisdieren niet in contact komen met het gif. Richt de spray ook nooit op kleding of op voedselproducten!

2. Lijmval tegen zilvervisjes
In een lijmval - het woord zegt het eigenlijk al - zit een lijm waarin lokstof is verwerkt. Je zet één of meerdere lijmvallen in de ruimtes waar zilvervisjes zijn gesignaleerd. Doe dit voor de avond of de nacht, want zilvervisjes worden pas actief als het donker wordt. De zilvervisjes zullen in de lijm blijven plakken en doodgaan.

Beste middel tegen zilvervisjes?

Welk middel werkt het beste tegen zilvervisjes? Dat is niet te zeggen. Wat we wel durven te zeggen is dat je met sprays of lijmvallen een zilvervisjesplaag nooit volledig kunt oplossen. Een spray is namelijk pas effectief als je ook echt alle schuilplekken kunt behandelen. Zilvervisjes zijn echter zo klein dat je heel snel een schuilplaats over het hoofd ziet. Ze kunnen ook op plekjes zitten waar je zelf niet op zou kunnen komen. En lijmvallen? Die werken beter als detectiemiddel dan als bestrijdingsmiddel. Soms weet je namelijk niet zeker of je te maken hebt met zilvervisjes. Een lijmval kan dan uitsluitsel geven.

Wat kan nog meer tegen zilvervisjes in huis?

Met alleen wat doe-het-zelfmiddeltjes in huis lijkt zilvervisjesbestrijding al vrij gauw op symptoombestrijding. Kies je voor een grondigere aanpak, dan moet je de volgende zaken in je woning of bedrijfspand aanpassen:

 1. Verlaag de luchtvochtigheid door regelmatig te ventileren. Je kunt een ruimte eventueel ook droogstoken.
 2. Houd de temperatuur lager dan 20 graden. Hoe hoger de temperatuur, hoe sneller de zilvervisjes zich zullen ontwikkelen en hoe actiever ze worden.
 3. Berg al het (nog onaangetaste) papierwerk, tijdschriften of boeken op in goed afsluitbare, kunststof dozen of in plastic hoezen.
 4. Voer oud papier regelmatig af: laat het niet rondslingeren!
 5. Klop je kleding regelmatig uit. Let vooral op synthetische kleding, want zilvervisjes hebben daar een voorkeur voor.
 6. Kit alle naden, kieren, spleetjes en gaten in je woning of bedrijfspand dicht. Hoe minder openingen, hoe minder verstopplekken of ingangen voor zilvervisjes (en ander ongedierte).
 7. Stofzuig je vloeren regelmatig en besteed extra aandacht om en nabij de plinten.
 8. Last but not least: je kunt zilvervisjes ook pletten als je ze toevallig tegenkomt. Wel goed schoonmaken daarna!

Bestrijding zilvervisjes: wat doet een professional?

Een professionele ongediertebestrijder gebruikt slechts één middel tegen zilvervisjes: insecticide. Het gaat hier wel om een veel sterker insecticide dan het middel in je spuitbus. Het wordt verspreid met behulp van een hogedrukspuit, die ook wel de ‘Gloria’ wordt genoemd.

De ongediertebestrijder behandelt alle mogelijke schuilplaatsen van de zilvervisjes. Zo doodt hij niet alleen de volwassen exemplaren, maar ook de eitjes. Naden, kieren, spleten, maar ook hele muren of plafonds kunnen dan worden behandeld. Dit kan per situatie verschillen.

Voorwerpen en meubelen waar zilvervisjes in zitten, worden niet met insecticide behandeld. Wat te zeer is aangetast door zilvervisjes, zoals kleding en boeken, kun je beter weggooien. Sommige voorwerpen kunnen nog gered worden als je ze een dag en een nacht in een vriezer stopt. Zilvervisjes kunnen namelijk niet tegen extreme kou.

Wat doe je tegen zilvervisjes? Je belt ons!

Veel nieuwbouwwoningen hebben last van zilvervisjes, omdat ze erg goed (misschien soms wel te goed) geïsoleerd zijn. Ze kunnen makkelijk worden verwarmd en goed ventileren is vaak lastig. Wil jij zilvervisjes bestrijden met behulp van een professional? Dat maak je mogelijk door ons te bellen voor een afspraak!

Vind een ongediertebestrijder

Onze bestrijders zijn actief in heel Nederland

Bekijk alle locaties
Locations
Zoek je lokale bestrijder
Vul je plaats of postcode in en vind je lokale bestrijder