Zilvervisjes plaag bestrijden

Heb je ooit een zilvervisje gezien? Nu ze misschien in je huis zitten vast wel, maar als je het niet zeker weet, dan vind je hier een extra omschrijving. Een zilvervisje heeft een geschubd, zilverkleurig lijfje dat qua vorm doet denken aan een worteltje. Het beestje is maar zeven tot elf millimeter lang. Op de kop zitten twee antennes en aan het achterlijf zitten vijf sprieten. Een zilvervisje kan niet vliegen, maar lijkt zich glibberend voort te bewegen.

Een zilvervisje komt helaas nooit alleen. Dit ongedierte kan zich snel voortplanten en met de hele familie voor een vervelende plaag in huis zorgen. Hoe kom je van een zilvervisjesplaag af? Je kunt ze zelf gaan bestrijden, maar voor een snellere en efficiëntere oplossing kun je beter een ongediertebestrijder inschakelen.

Snel weer vrij van ongedierte?

24/7 contact opnemen bij spoed
Lokale erkende bestrijders
Overal in Nederland
Je kunt bij ons pinnen
Particulier en zakelijk
Geen voorrijkosten

Hoe herken je een zilvervisjesplaag?

Natuurlijk wil je eerst zeker weten of je wel echt met een zilvervisjesplaag te maken heeft. Aan de hand van de volgende aanwijzingen kun je zelf op onderzoek uitgaan of je hebt het zelfs al meegemaakt:

  • Zilvervisjes eten graag producten die veel koolhydraten of suiker bevatten. Dierlijke materialen vallen ook bij hen in de smaak. Ze eten daarom ook wel stijfsel, oftewel: behanglijm of lijm uit boeken of tijdschriften.
  • Zilvervisjes zijn altijd ‘s avonds of ‘s nachts actief. Als je dan het licht aandoet in een kamer, kun je ineens iets zilverachtigs zien wegschieten over de vloer. Dit kan een zilvervisje zijn dat op zoek is naar voedsel!
  • Zilvervisjes verstoppen zich op donkere plekjes, want ze hebben een hekel aan licht. Denk bijvoorbeeld aan naden, spleten en kieren in muren of vloeren. Kijk ook eens achter je plinten en in isolatiemateriaal (als je deze kunt bereiken).
  • Zilvervisjes houden ook van warme, vochtige omgevingen. Controleer daarom ook zeker je badkamer of je keuken.
  • Zilvervisjes verstoppen zich ook graag in kartonnen dozen, bijvoorbeeld vanwege de lijm waarmee de doos in elkaar is gezet. Trek je een kartonnen doos open, dan kun je daar wellicht meerdere zilvervisjes in zien zitten.

Wat zijn de gevolgen van een zilvervisjesplaag?

Een plaag zilvervisjes in huis kan voor veel schade zorgen. Denk maar eens aan alle voorwerpen waar lijm in is verwerkt: boeken, tijdschriften, behang, fotoalbums, postzegelalbums of kartonnen dozen. De lijm wordt uit het papier gegeten waardoor dit soort voorwerpen na verloop van tijd uit elkaar vallen. Soms zitten de zilvervisjes zelfs in fotolijsten, achter posters of in schilderijen. Ze kunnen ook synthetische kleding aanvreten.

Een tweede gevolg van een zilvervisjesplaag is de verminderde hygiëne in huis. Door overal in huis te kruipen kunnen zilvervisjes bacteriën en schimmels verspreiden. Dan komen ze bij je voedselvoorraden… al wat koolhydraten of suikers bevat, kan door dit ongedierte worden aangevreten. Producten die door zilvervisjes zijn aangetast, kun je beter meteen weggooien.

Sommige mensen kunnen allergische reacties krijgen als ze in contact komen met zilvervisjes. Voor hen wordt de plaag dan een extra opgave. Of zilvervisjes ook ernstige ziektes kunnen verspreiden, is nog niet aangetoond. Vooralsnog denkt men dat dit niet mogelijk is.

Meld je aan voor de nieuwsbrief
Vul je gegevens in en blijf up-to-date!

Hoe komt een zilvervisjesplaag in huis?

Zilvervisjes zijn niet seizoensgebonden, maar kunnen het hele jaar voorkomen in warme omgevingen (+25 graden) met een hoge luchtvochtigheid (van 75% of meer). Ze duiken dan ook meestal in nieuwbouwwoningen op, omdat die niet goed geventileerd kunnen worden. In eerste instantie komen zilvervisjes binnen in kleding, (oud) papier of in verhuisdozen. Hierna verspreiden ze zich naar ruimtes waar ze behaaglijk kunnen leven.

Van een zilvervisjesplaag is sprake als u vrijwel iedere dag zilvervisjes in huis aantreft. Hoe gunstiger de omgeving, hoe langer de zilvervisjes het in de woning kunnen uithouden. Ze kunnen dan zelfs twee tot drie jaar oud worden! Zo lang wil je toch niet met een zilvervisjesplaag leven? Zodra je dan ook zilvervisjes opmerkt, moet je zo snel mogelijk handelen.

Hoe kun je een zilvervisjesplaag bestrijden?

Of je een zilvervisjesplaag kunt bestrijden, hangt af van de omvang van de plaag. Een paar zilvervisjes in huis zijn eenvoudiger met doe-het-zelfmiddelen te bestrijden dan een volle plaag. Wil je het toch eerst zelf proberen, dan kun je de volgende middelen gebruiken:

  1. Insecticide (bijvoorbeeld in sprayvorm)
  2. Lijmvallen
  3. Elektronische insectenvallen

Wil je er zeker van zijn dat je een goedgekeurd middel gebruikt? Controleer het artikel dan op goedkeuring van het Ctgb. Dit is het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden. Zie je op de verpakking geen goedkeuring of zelfs maar ingrediënten vermeld? Dan moet je het middel niet kopen.

Je kunt zilvervisjes ook platslaan of opzuigen met een stofzuiger. Gooi daarna wel de stofzuigerzak weg, anders komen de beestjes zo weer terug. Let wel: bij een grote zilvervisjesplaag zijn ook dit vaak slechts tijdelijke oplossingen.

Hoe kunnen wij een zilvervisjes plaag bestrijden?

Als je er niet in slaagt om een zilvervisjesplaag zelfstandig op te lossen, dan is het verstandig om een ongediertebestrijder in te schakelen voor een professionele bestrijding van zilvervisjes. Wees er op tijd bij, want zilvervisjes kunnen zich snel voortplanten: een wijfje kan wel honderd eitjes per jaar leggen.

Wil je zo snel mogelijk van alle zilvervisjes af? Bel of mail ons dan voor een afspraak. Je krijgt rechtstreeks contact met een ongediertebestrijder. Hij zal dan alle mogelijke schuilplaatsen voor jou behandelen, zodat je straks weer kunt genieten van je woning en je (overgebleven) spullen!

Dit zeggen onze klanten

99% beveelt ons aan

9
766 beoordelingen

Jaap uit Santpoort noord

Gert drop is langs geweest, prettig en deskundig iemand belt keurig op hoe laat hij komt, perfecte man

Paul uit Nieuw vennep

Fijn geholpen door een keurige jongen kevin genaamd

Helma uit Erp

Aangenaam persoon die snel en effectief de wespen bestreden heeft

Professional illustratie
Zoek je lokale bestrijder
Vul je plaats of postcode in en vind je lokale bestrijder