Houtworm
readtime 5 Minuten

Wat te doen tegen houtworm?

04 Feb 2019 • redactie

Geen enkele woning of bedrijf zit erop te wachten: een houtwormplaag! Het zijn de larven van de gewone houtwormkever of van de grote houtwormkever… of er is sprake van boktor. Een inspectie zal dit kunnen uitwijzen, maar wat kun je doen tegen houtworm tot het zover is?

Houtworm is de term die wordt gebruikt voor de larven van houtaantastende kevers. Als je last hebt van houtworm in huis, dan zitten er larven van de gewone houtwormkever of larven van de grote houtwormkever. Het kan ook om boktorlarven gaan, maar dat moet je door een specialist laten bevestigen.

Wat voor schade kun je eigenlijk van houtworm verwachten? De kevers leggen eitjes in het hout. De larven komen uit en voeden zich met het hout waarin ze leven. Gaandeweg verzwakken alle houten constructies in je huis: van meubels en kunstwerken tot aan draagbalken toe. Je woning kan zo ernstig worden aangetast dat er instortingsgevaar dreigt!

Hout behandelen tegen houtworm

Dé manier om houtworm te bestrijden is door het hout te behandelen met een middel dat sterk genoeg is om de larven te doden. Voorwaarde is wel dat het middel diep genoeg in het hout kan doordringen, anders worden alleen de larven gedood die aan de oppervlakte leven. Maar wat is het beste middel tegen houtworm dat je kunt gebruiken? Oordeel zelf.

1. Spray tegen houtworm

Je kunt in de winkel of via internet een spray tegen houtworm kopen. Voor je het middel gaat gebruiken moet je wel eerst eventuele laklagen of verflagen verwijderen. Daarna moet je het te behandelen oppervlak vrijmaken van vuil en stof. Spuit je het hierna het middel op het hout, dan moet het twee dagen drogen. Of het werkt? Alleen als het gif echt tot in de kern van het hout kan komen.

2. Azijn tegen houtworm

Je mengt azijn met een sterke alcohol. Vervolgens doe je het mengsel in een spuit. Je spuit het middel in alle naden en kieren van het hout. Of dit werkt? De larven houden niet van azijn en alcohol en zullen zich daarom wel een beetje terugtrekken. Met dit mengsel kun je ze in elk geval zeker niet allemaal doden.

3. Petroleum tegen houtworm

Je smeert petroleum op het aangetaste hout. De larven trekken zich dan terug, maar ze kunnen maar één kant op: dieper het hout in. De petroleum zal dan diep in het hout moeten trekken om ze allemaal te doden, maar dat kan alleen als het hout niet te dik is. Helaas zit houtworm vaak in dikke balken, dus er zullen grovere middelen moeten worden ingezet om ze effectief te bestrijden.

Behandelen tegen houtworm: wat doet een professional?

Houtworm behandelen? Een professionele ongediertebestrijder beschikt altijd over het juiste bestrijdingsmiddel tegen houtworm. Bovendien kan hij een specifiek stappenplan opstellen om een einde te maken aan een slepend houtwormprobleem. We zeggen ‘slepend’, omdat houtworm jarenlang ongemerkt diep in het hout kan leven zonder dat je er iets van merkt. Op de dag dat je er wél iets van merkt, kan er al een hoop schade zijn aangericht.

Waar zit houtworm precies?

De ongediertebestrijder zal altijd eerst een inspectie uitvoeren om het houtwormprobleem in kaart te brengen. Houten kunstwerken, (tweedehands) meubelen, vloeren, panelen, balken… alles wat van hout is vervaardigd, zal op houtworm worden gecontroleerd. Vaak herkent men houtworm aan de gaten in het hout. Aan de grootte van de gaten kan de bestrijder zien welke houtaantastende kever verantwoordelijk is voor de plaag. Onder de gaten in het hout ligt meestal ook boormeel; ook dit kan op houtworm wijzen.

Balken behandelen tegen houtworm

De ongediertebestrijder besteedt extra aandacht aan plekken die door aantasting van houtworm gevaar kunnen opleveren. Dat zijn bijvoorbeeld (draag-)balken. Zijn de balken zwak? Dan moeten ze door een constructiebedrijf vervangen worden. Het aangetaste hout wordt verwijderd en weggebracht voor vernietiging. Zijn de balken nog sterk genoeg? Dan kunnen ze behandeld worden. Dat gaat als volgt:

  • Mogelijk is er een vochtprobleem in huis dat de kevers heeft aangetrokken. Dit probleem moet dan eerst opgelost worden. Je kunt hier een rioolvakman voor inschakelen.
  • Het hout moet eerst drogen.
  • Het hout wordt geschuurd.
  • De bestrijder boort gaten in het hout en steekt er pluggen in. Zo kan het bestrijdingsmiddel makkelijker tot de kern van het hout doordringen.
  • Het hout wordt stofvrij gemaakt.
  • De bestrijder spuit het bestrijdingsmiddel tegen houtworm in het hout. Het gaat hier om een zeer giftig, maar langdurig werkend insecticide. Het doodt zowel de eitjes als de larven. Let op: als dit middel wordt gebruikt zul je één tot twee dagen uit je woning moeten blijven. De bestrijder zal dit van tevoren met je bespreken.

Meubels behandelen tegen houtworm

Meubels zullen niet door de bestrijder met insecticide worden behandeld. De larven die daarin leven kunnen wel met een vergassingstechniek gedood worden. Het meubel wordt dan door een gespecialiseerd bedrijf in een gaskamer geplaatst. Voor erfstukken kan dit een goede oplossing zijn, maar de behandeling is wel prijzig.

Door houtworm aangetaste meubelen die minder belangrijk voor je zijn, kun je beter laten vernietigen. Geef ze in ieder geval niet weg, anders verspreidt de plaag zich!

Kosten voor houtwormbestrijding

Houtworm bestrijden is intensief werk dat veel tijd kost. De behandeling is dan ook niet goedkoop. Hoeveel het je precies gaat kosten, hangt af van de ernst van de situatie. Om welke houtwormkever gaat het? Of is het misschien toch boktor? Hoeveel schade hebben de larven al aangericht en op welke plekken zitten ze? Is je hele woning ervan vergeven? Het antwoord op dit soort vragen komen tijdens de inspectie naar voren. De behandeling wordt dan omschreven in een plan van aanpak dat de bestrijder voor je opstelt.

Garantie op houtwormbestrijding

De ongediertebestrijder gebruikt een bestrijdingsmiddel tegen houtworm dat nog zeker vijf jaar in het hout doorwerkt. Een garantie op de behandeling is ook mogelijk: vraag gerust om meer informatie bij je ongediertebestrijder. Onze laatste tip: behandel al het onaangetaste hout in je woning vanaf nu met een verduurzamingsmiddel. Zo kun je voorkomen dat er opnieuw eitjes van houtwormkevers in terechtkomen.

Hulp nodig bij houtwormbestrijding?

Een houtwormplaag kan je slapeloze nachten bezorgen. Misschien heb je zelf al het een en ander geprobeerd om de plaag op te lossen, maar zonder resultaat. Voor een effectieve houtwormbestrijding moet je dan contact opnemen. Wij koppelen je direct aan een ongediertebestrijder uit je eigen regio. Wacht niet te lang!

Vind een ongediertebestrijder

Onze bestrijders zijn actief in heel Nederland

Bekijk alle locaties
Locations
Zoek je lokale bestrijder
Vul je plaats of postcode in en vind je lokale bestrijder