Houtworm
readtime 6 Minuten

Bonte knaagkever bestrijden - Het hoe en waarom!

14 Apr 2019 • redactie

De bonte knaagkever - alias: de gewone houtworm - slaat niet bijzonder vaak toe, maar als hij dat doet, dan kunnen de gevolgen zeer onprettig zijn. Als je klaar bent met het onderzoeken van allerlei oma-tips tegen houtworm, dan moet je deze blog eens lezen. Wij hebben de antwoorden die jij zoekt!

Inhoudsopgave

Bonte knaagkever bestrijden - Het hoe en waarom!

De larven van de bonte knaagkever eten graag eikenhout. Wie verder surft, ontdekt een bijzondere tip: leg een paar eikels op een aangetaste plek neer. De larven komen op de eikels af en zijn zo makkelijk te vangen. Was het maar zo makkelijk! Beter is een expert te bellen om de bonte knaagkever te bestrijden; hier vertellen we je hoe en waarom.

Wat is een bonte knaagkever?

De bonte knaagkever is een houtaantastende keversoort. Hij staat ook wel bekend als: grote houtwormkever, bonte klopkever of doodskloppertje. In het Engels heet hij ‘death watch beetle’. Het zijn wat lugubere namen, maar dit ongedierte verdient ze wel. De larven zijn de echte boosdoeners: ze vreten houten constructies in woningen of bedrijven helemaal uit, waardoor die aanzienlijk verzwakken.

De larve van de bonte knaagkever wordt ‘grote houtworm’ genoemd. Niet te verwarren met de larven van de gewone houtwormkever, die worden aangeduid met ‘gewone houtworm’.

Hoe leeft een bonte knaagkever?

Een wijfje legt na de paring 40 á 60 eitjes en dat doet ze het liefst in (vochtig) loofhout, zoals iepen, eiken of kastanje. Soms kiest ze ook voor grenen (dennenhout). Vaak is het hout ook nog eens aangetast door schimmel, denk bijvoorbeeld aan huiszwam of kelderzwam. Een plaag van bonte knaagkevers komt dan ook vaak tegelijk met een schimmel- of zwammenprobleem.

Zodra de eitjes zijn uitgekomen, kruipen de larven over het hout heen. Ze zoeken zo een geschikte plek om zich in het hout te boren. Eenmaal dieper in het hout, knagen ze zowel spinthout als kernhout aan. Het kernhout is, zoals het woord al zegt, de kern van het hout in een boomstam. Het spinthout is het hout dat zich net onder de bast en om de kern bevindt. Beide houttypes kunnen in constructies voor woningen en bedrijven terugkomen.

Waar komt de bonte knaagkever meestal voor?

De bonte knaagkever wordt vaak gesignaleerd in historische gebouwen, omdat deze vaak veel eikenhouten, dan wel onverduurzaamde, constructies bevatten. Denk bijvoorbeeld aan kerken of molens. Zijn deze gebouwen ook nog eens vochtig, dan maken ze een nog grotere kans op een bezoekje van de bonte knaagkever. De larven (en de kevers) zitten meestal in de uiteinden van (draag-)balken en in de verbindingsstukken.

Hoe verspreidt de bonte knaagkever zich?

Als de larven van de bonte knaagkever volwassen worden, vliegen ze uit het hout om een partner te zoeken. Het mannetje en het vrouwtje tikken met hun kop tegen het hout (vandaar ook de naam ‘klopkevers’): zo kunnen ze elkaar vinden. Ze paren en het vrouwtje gaat op zoek naar hout om eitjes in te leggen. Helaas vliegen ze soms ook niet uit...

Soms ontstaat er door schimmel een holte in het hout. De pas volwassen kevers kunnen dan besluiten om niet uit te vliegen. In plaats daarvan zoeken ze een partner in het hout op om mee te kunnen paren. Ook de eitjes worden daar dan gelegd. Waarom dit ongunstig is? Je kunt dan geen uitvliegopeningen in het hout zien en dat maakt herkenning van de plaag lastig.

De kevers die wél uitvliegen, gaan op zoek naar andere locaties waar ze eitjes kunnen leggen. Die komen dan in de vrije natuur of in andere gebouwen terecht. Gebouwen die al belast zijn met vochtproblemen (zoals lekkages) lopen grotere kans op een plaag van bonte knaagkevers.

De bonte knaagkever herkennen

Je kunt de bonte knaagkever op drie manieren herkennen: aan zijn uiterlijk, de larve en aan de uitvliegopeningen (als die aanwezig zijn). Volwassen kevers zijn vier tot negen millimeter lang. Ze zijn donkerbruin van kleur, maar hebben fijne, gele haartjes op het lijf.

De larven zijn wit-geel en zien er gekromd uit. Ze worden maximaal elf millimeter groot. Wie ze goed onder de loep neemt, ziet ragfijne haartjes op het lijf. Als je ze toevallig ziet, dan heb je geluk, want de larven zitten meestal diep in het hout verstopt.

Controleer het hout op uitvliegopeningen. Let op cirkelvormige gaatjes van twee tot vier millimeter breed. Bedenk wel dat bonte knaagkevers ook door al bestaande openingen kunnen uitvliegen. Of de larven nog actief zijn, is dan heel lastig te bepalen.

Bonte knaagkever bestrijden: zelf doen?

Net als bij de gewone houtwormkever en bij de boktor kunnen we maar één boodschap verkondigen: het zelf bestrijden van de bonte knaagkever heeft geen zin. Niet omdat de larven niet dood te krijgen zijn, maar omdat je over de juiste middelen en methodes moet beschikken om het probleem blijvend op te lossen.

Negeer je het probleem, dan kunnen allerlei houten constructies zoals vloeren of balken het gaan begeven. Ga je zelf aan de slag met allerlei (giftige) middelen uit de winkel, bedenk dan dat deze niet diep genoeg in het hout kunnen doordringen om de larven te doden. En hoe veilig kun jij met gif werken? De meeste ongelukken gebeuren nog altijd binnenshuis.

Met andere woorden: je hebt een expert nodig.

Is de bonte knaagkever wel aanwezig? Inspectie brengt helderheid!

Een inspectie is standaard als je melding maakt van de bonte knaagkever in huis of in je bedrijf of als je vermoedt dat deze aanwezig is. Een professionele ongediertebestrijder onderzoekt eerst of er inderdaad sprake is van een houtaantastende keversoort en hoe groot de schade al is.

Als er sprake is van een vochtprobleem, dan zal dit eerst (of gelijktijdig) moeten worden opgelost voor professionele houtwormbestrijding kan plaatsvinden. Voor lekkages zul je een rioolvakman moeten inschakelen en je zult - afhankelijk van waar de houtworm zit - al het gelekte vocht moeten verwijderen.

De staat van de houten constructies moet ook goed gecontroleerd worden. Hout dat zwaar is aangetast moet versterkt of zelfs vervangen worden. Besmet hout moet dan worden afgevoerd worden voor vernietiging om te voorkomen dat de plaag zich naar andere locaties verspreidt. Reparatie of versterking van het hout moet je laten uitvoeren door een gespecialiseerd (bouw-)bedrijf.

Bonte knaagkever bestrijden - De expert in actie

Om het aangetaste hout te kunnen versterken, moet het wel eerst behandeld worden door de ongediertebestrijder. Hij boort gaten in het hout en injecteert dan insecticide. Dit middel is erg krachtig en kan tot diep in het hout doordringen. Hierna moet je woning of bedrijfspand minstens 48 uur geventileerd worden.

Eventuele schimmels in het hout moeten ook worden bestreden. De ongediertebestrijder kan dit probleem ook voor je oplossen. Hout dat te zeer door schimmel is aangetast moet eveneens worden vernietigd. Constructies die nog te redden zijn, krijgen een bestrijdingsmiddel tegen zwammen geïnjecteerd. Het bestrijden van zwammen en houtaantastende larven gebeurt dus in feite op dezelfde manier.

Als het behandelde hout is opgedroogd na de bestrijding, kan het door een gespecialiseerd (bouw-)bedrijf worden verstevigd.

Bestrijding van bonte knaagkevers - Alternatieve methodes

Bonte knaagkevers bestrijden als de larven op moeilijk bereikbare plekken zitten, kan een fikse uitdaging zijn. De standaardbehandeling is dan misschien niet voldoende. In dat geval kan men ervoor kiezen om het hele gebouw in te pakken en te behandelen met gas of met hete lucht. Meubels kunnen eenzelfde soort behandeling ondergaan, want die mogen niet met insecticide behandeld worden. Een extra optie is ook behandeling met vrieskou. Let op: niet alle meubelsoorten kunnen tegen dit soort extreme behandelingen.

Begassing, verhitting of bevriezing zijn dure behandelingen, maar ze zijn wel uiterst effectief als het om bonte knaagkeverbestrijding gaat. Of ze worden toegepast, is afhankelijk van de ernst van de plaag en ze zijn ook niet voor alle (woon-)situaties geschikt. De ongediertebestrijder geeft je graag alle informatie over beschikbare mogelijkheden en de bijbehorende kosten.

Last van de bonte knaagkever?

Onze ongediertebestrijders staan al klaar om de larven bij hun lurven te vatten! Bel ons voor een afspraak met een ongediertebestrijder uit je eigen regio. We garanderen dat al onze bestrijders over de juiste papieren beschikken om de klus op een veilige en professionele manier te klaren!

Vind een ongediertebestrijder

Onze bestrijders zijn actief in heel Nederland

Bekijk alle locaties
Locations
Zoek je lokale bestrijder
Vul je plaats of postcode in en vind je lokale bestrijder