Beestje onbekend
readtime 2 Minuten

Jan Rus: ongediertebestrijder met passie voor biologie

28 Apr 2019 • redactie

Jan Rus is bedrijfsleider van Traas Noord-Holland. Jan is werkzaam in onder andere de volgende plaatsen: Alkmaar, Castricum, Den Helder, Heemskerk, Heerhugowaard, Hoorn, Medemblik en Schagen. Zijn vrouw Leonie verzorgt het klantcontact en organiseert de werkzaamheden. Door nieuwe klanten is het bedrijf de afgelopen jaren enorm hard gegroeid. Klanten zijn enthousiast, omdat Jan en Leonie snel reageren en verder gaan dan anderen. Leonie licht dit graag even toe.

Welke beestjes veroorzaken de meeste overlast in Noord-Holland?

Muizen, mieren, ratten en kakkerlakken. En in de zomer hebben we last van wespen. In deze regio komen vooral veel muizen in bedrijven voor, omdat de panden vaak heel oud zijn.

En hoe ziet het bij nieuwe panden?

Bij nieuwe panden is dat anders. Die zijn meestal voorzien van een glad oppervlakte aan de onderkant van de muren, zodat de muizen niet omhoog kunnen klimmen. Vaak ligt er rond deze panden ook een grindstrook en staat er geen begroeiing tegen de buitenwanden. Bij veel oude panden is dit niet het geval. Ze hebben vaak grote ventilatiegaten waardoor muizen makkelijk naar binnen kunnen komen.

Wat doen jullie om ongedierte uit oude panden te weren?

We zetten verschillende middelen in zoals bijenbekjes, muizengaas en nieuwe ventilatieroosters. Daarnaast hebben veel bedrijven in de voedselketen een ongediertepreventieplan nodig om in aanmerking te komen voor een bepaalde certificering zoals HACCP. Het weren van ongedierte maakt deel uit van een dergelijk plan.

Maken jullie ook wel eens gekke dingen mee?

Jazeker. We kregen eens een melding over mensen die een wespennest in brand hadden gestoken. Toen Jan de desbetreffende straat inreed, rook hij de stank al. Ik snap niet waarom mensen dit doen. Vuur gebruiken om wespen te bestrijden brengt de omgeving in gevaar. Het is ook geen effectieve manier, omdat het niet alle wespen doodt. De overgebleven wespen worden erg agressief en dan heb je de poppen aan het dansen.

Komen jullie ook weleens aparte ongediertesoorten tegen?

We hadden eens klanten die met de caravan naar Kroatië waren gegaan. Toen deze mensen de caravan weer van de stalling haalden voor hun volgende vakantie, ontdekten ze dat er een mierennest aanwezig was. Jan werd ingeschakeld en ontdekte dat het een schorpioenmier was. Dit is een onschuldige mierensoort die in Nederland niet voorkomt. Deze mierensoort had de caravan een geschikte plek bevonden om de koude nachten te overleven.

Jan is nu bedrijfsleider, maar was eerst ongediertebestrijder. Wat heeft hem bewogen om ongedierte te gaan bestrijden?

Jan heeft altijd al veel interesse gehad in biologie. Ook deelt hij zijn kennis daarover graag met anderen. Dit klinkt misschien gek, maar dit is één van de redenen geweest waarom hij besloot om professioneel ongediertebestrijder te worden. In 2011 startte hij als ongediertebestrijder. Hij begon als zelfstandige, maar sloot zich later aan bij Traas Ongediertebestrijding.

Wat vindt Jan belangrijk in zijn vak?

Voor de bestrijding van insecten staat zorgvuldigheid bij hem voorop. Er zijn namelijk veel verschillende soorten en de beste bestrijdingsmethode kan per soort flink verschillen. Daarom neemt hij altijd contact op met het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD) om vast te stellen om welke soort het precies gaat en welke behandelingsmethode ingezet moet worden. Verder gaat Jan altijd op bezoek voor een inspectie op locatie, omdat er verschillende oorzaken voor overlast kunnen zijn.

Vind een ongediertebestrijder

Onze bestrijders zijn actief in heel Nederland

Bekijk alle locaties
Locations
Zoek je lokale bestrijder
Vul je plaats of postcode in en vind je lokale bestrijder