Zwam
readtime 6 Minuten

Huiszwam verwijderen: herkennen, bestrijden en voorkomen

04 Feb 2019 • redactie

Huiszwam in je huis of bedrijf: het is een ware ramp. Deze zwam tast al het aanwezige hout aan, inclusief je vloeren en je draagbalken. Los van het dreigende gevaar kan een plaag van huiszwammen ook ernstige financiële gevolgen hebben. Huiszwam moet je dan ook zo snel mogelijk herkennen en laten bestrijden!

Huiszwam herkennen: hoe doe je dat?

Vervelend is dat huiszwam - net als vele andere soorten schimmels - meestal pas te herkennen is als de vruchtlichamen volledig ontwikkeld zijn. Je ziet dan brede, bruine plakken met dikke witte randen. Elke plak is ongeveer een centimeter dik. Aan elk vruchtlichaam hangen, nagenoeg onzichtbare, roodbruine schimmeldraadjes. Dit zijn de wortels van het vruchtlichaam.

Huiszwam in huis herkennen is pas makkelijk als de vruchtlichamen zich al hebben ontwikkeld en dus zichtbaar zijn. Sporen en beginnende schimmeldraden zijn namelijk vrijwel niet met het blote oog te zien, tenzij je een expert bent.

Hoe ontstaat huiszwam?

Huiszwam in je woning of in je bedrijf ontstaat meestal door een combinatie van oorzaken:

 1. Slechte isolatie.
 2. Slechte ventilatie.
 3. Weinig lichtinval.
 4. Vochtproblemen (bijv. door condens of lekkages).
 5. Hoge luchtvochtigheid (van meer dan 70%).
 6. Warme temperaturen (hoe hoger de temperatuur, hoe sneller de zwam zich ontwikkelt).
 7. De aanwezigheid van naaldhout of loofhout in huis.

Sporen van de huiszwam kunnen zich al tot vruchtlichamen ontwikkelen op hout dat op zijn minst 20% vocht bevat. Uit de kiemende sporen ontstaan schimmeldraden. Deze onttrekken vocht en voeding (cellulose) aan het vochtige hout en verspreiden zich steeds verder. Na verloop van tijd kunnen de schimmeldraden ook droog hout aantasten en zelfs door steen en beton dringen.

Dan ontstaan de vruchtlichamen, die doorlopend door de schimmeldraden worden gevoed met het vocht en de cellulose uit het hout. De vruchtlichamen produceren dan nieuwe sporen. Deze verspreiden zich o.a. door de lucht naar andere vochtige, houten constructies in je woning. Daar ontstaan dan weer nieuwe schimmeldraden en vruchtlichamen. Intussen gaat de kwaliteit van het aangetaste hout hard achteruit...

Huiszwam in huis: waar zit het?

De huiszwam gedijt het best in ruimtes waar het warm, donker en vochtig is. Van daaruit kan het zich ook naar andere ruimtes verspreiden. Meestal wordt huiszwam aangetroffen in:

 • kelders
 • zolders
 • keukens
 • badkamers
 • kruipruimtes
 • afgesloten kamers

Schade door huiszwam in huis

Huiszwam onttrekt vocht en cellulose aan hout en dat veroorzaakt bruinrot. Het hout kleurt dan bruin of zelfs zwart. Na verloop van tijd boet het materiaal ook aan stevigheid in. Krimpscheuren verschijnen en als je nog langer wacht kan het hout zelfs volledig verpulveren. Stel je eens voor dat dit bij je draagbalken of houten vloeren gebeurt!

Eigenlijk moet je je het volgende voorstellen: huiszwam kan al het aanwezige hout in huis aantasten. Dat betekent dat niet alleen belangrijke draagconstructies eraan moeten geloven, maar ook ramen, deuren, panelen, muren en meubelen. De zwam kan ook papier en karton aantasten: dit is niet zo vreemd, want papier en karton worden van hout gemaakt… en daar zit natuurlijk cellulose in.

Huiszwam: gezondheid in gevaar?

Wie sporen van de huiszwam inademt moet uitkijken: deze sporen kunnen namelijk ernstige gezondheidsklachten veroorzaken, zeker bij mensen die al longproblemen hebben. Mensen die geen longproblemen hebben, kunnen die alsnog krijgen. Zo kunnen zij bijvoorbeeld astma ontwikkelen. Ook kunnen er allergische reacties ontstaan als mensen in contact komen met de sporen.

Huiszwam zelf bestrijden

Wil je huiszwam zelf behandelen? Een plaag van huiszwammen is meestal te ernstig om zelf te bestrijden. Het helpt ook niet als je ineens wel je woning gaat ventileren of de temperatuur wat lager zet. De vruchtlichamen blijven gewoon zitten waar ze zitten.

In verschillende winkels of webshops zijn middelen verkrijgbaar waarmee je huiszwam zou kunnen bestrijden. Het probleem is echter dat je met deze middelen hoogstens de groei van de vruchtlichamen vertraagd. Bovendien bestaat de kans dat je de sporen verder door je huis verspreidt.

Belangrijker is dat de oorzaak van de zwammenplaag wordt aangepakt: vochtproblemen moeten bijvoorbeeld eerst worden verholpen. Een rioolprobleem kan de oorzaak zijn van het vochtprobleem. Daar moet je dan een rioolvakman voor inschakelen. Voor de bestrijding van de huiszwam zelf, moet je de hulp inroepen van een professionele zwammenbestrijding.

Huiszwam bestrijden: wat doet een professional?

Het bestrijden van huiszwam is geen makkelijke taak. De plaag is meestal zo hardnekkig dat men grove maatregelen moet inzetten. Een professionele ongediertebestrijder weet wat er moet gebeuren om de huiszwam uit je woning te krijgen.

Inspectie voor huiszwam

Je maakt eerst een afspraak met de ongediertebestrijder voor een inspectie. Hij komt dan onderzoeken of er inderdaad sprake is van huiszwam en hoe ernstig de plaag is. Hij bekijkt alle ruimtes waar huiszwam zit of zou kunnen zitten. De plaag kan zich namelijk vanuit een bepaalde ruimte - bijvoorbeeld een kruipruimte - naar andere ruimtes in het huis hebben verspreid.

Alle aangetaste ruimtes zullen behandeld moeten worden. Ook controleert de ongediertebestrijder de staat van het aangetaste hout. Speciale aandacht gaat uit naar draagconstructies, zoals vloeren en balken. Vaak wordt er ook nog een aannemer ingeschakeld om deze te inspecteren.

Plan van aanpak huiszwam

Als de ongediertebestrijder een goed beeld heeft gekregen van de ernst van de plaag, maakt hij een plan van aanpak. Hierin staat wat hij kan doen om de huiszwammenplaag voor je op te lossen. Je krijgt dan ook meteen een idee van de kosten.

Huiszwam bestrijden kosten

De prijs voor het bestrijden van huiszwam verschilt per situatie en wordt bepaald aan de hand van de volgende zaken:

 • Hoeveel huiszwam is er in de woning aanwezig?
 • Zit huiszwam op makkelijk of moeilijk bereikbare plekken?
 • Hoeveel tijd gaat de bestrijding kosten?
 • Welke methode(s) moeten worden ingezet om de huiszwam te bestrijden?
 • Welke preventiemaatregelen moeten er achteraf worden toegepast?

Vaak komen er ook andere kosten bij kijken. In sommige woningen kan het hout namelijk zo beschadigd zijn dat het vervangen moet worden. Hout dat is aangetast door huiszwam mag nooit opnieuw gebruikt worden. Na verwijdering moet het zelfs meteen worden afgevoerd en verbrand. Constructiehout moet dan later vervangen worden door een bevoegd bouwbedrijf.

Huiszwam verwijderen: wat gaat er gebeuren?

De oorzaak van huiszwam in huis is vaak een vochtprobleem. Mogelijk heb je last gehad van een rioolprobleem en is er iets gaan lekken. Je zult dan eerst een loodgieter of een rioolspecialist moeten inschakelen om het vocht uit je woning te krijgen. Zo voorkom je in ieder geval dat er nog meer zwammen bijkomen.

De al aanwezige huiszwammen zul je nog wel moeten laten verwijderen en dat is een taak voor de ongediertebestrijder. Afhankelijk van de situatie kunnen de volgende bestrijdingsmethodes worden toegepast:

 1. Voor de bestrijding kan aanvangen, moeten alle aangetaste plekken droog zijn.
 2. De ongediertebestrijder verwijdert al het aangetaste hout. Vaak wordt er ook een stuk gezond hout verwijderd. Zo verzekert men zich ervan dat er geen sporen in het hout achterblijven.
 3. Zit er huiszwam in de kruipruimte? Dan moet het zand in die ruimte worden vervangen door droog en schoon zand. In deze nieuwe laag zand spuit de ongediertebestrijder een bestrijdingsmiddel om eventuele achtergebleven sporen te doden.
 4. De vruchtlichamen worden van alle aangetaste oppervlakken gekrabd.
 5. De aangetaste oppervlakken worden nadien schoon gebrand. Dit is alleen mogelijk als er voldoende ventilatie in de woning aanwezig is.  
 6. Alle aangetaste oppervlakken worden met gif voor houtaantastende insecten behandeld. De ongediertebestrijder boort dan gaten in het hout of in de muren zodat het gif kan worden geïnjecteerd.
 7. Het gif doodt alle nog aanwezige sporen en huiszwammen.
 8. (Houten) oppervlakken die nog niet door huiszwam zijn aangetast, worden voorbehandeld.

Huiszwam voorkomen

Wie zit er op een tweede huiszwammenplaag te wachten? Jij in ieder geval niet! Het beste wat je daarom kunt doen, is ervoor zorgen dat er zo min mogelijk huiszwam in je woning of bedrijf kan groeien. Je kunt dan de volgende voorzorgsmaatregelen nemen:

 1. Pak vochtproblemen meteen aan.
 2. Houd het vochtgehalte in je woning zo laag mogelijk: lager dan 20%.
 3. Stook de temperatuur in huis niet te hoog op.
 4. Ventileer je woning voldoende.
 5. Behandel alle houten constructies in je woning met een verduurzamingsmiddel.

Huiszwam verzekering

Krijg je een vergoeding voor schade door zwammen? Dat is afhankelijk van de oorzaak. Als je kunt aantonen dat de zwammen niet te voorkomen waren, bijvoorbeeld vanwege een lekkage die buiten jouw schuld is ontstaan, dan heb je mogelijk recht op een vergoeding. De afweging voor een vergoeding kan per situatie verschillen, dus laat je goed informeren door je verzekeringsmaatschappij!

Ben je op zoek naar een ongediertebestrijder?

Vanaf het moment dat je huiszwam in huis ontdekt, slaap je niet prettig meer. Graag verlossen wij jou van een huiszwammenplaag. Bel Beestjes Kwijt en wij zorgen ervoor dat jij in contact komt met de lokale ongediertebestrijder.

Vind een ongediertebestrijder

Onze bestrijders zijn actief in heel Nederland

Bekijk alle locaties
Locations
Zoek je lokale bestrijder
Vul je plaats of postcode in en vind je lokale bestrijder