Zwam
readtime 6 Minuten

Kelderzwam verwijderen: herkennen, bestrijden en voorkomen

04 Feb 2019 • redactie

Zodra je de kruipruimte eindelijk eens besluit te betreden, schrik je je een hoedje! Een gelige tot grijze schimmel lijkt zich tot hoog aan een plafond op de muren te hebben gevestigd. Hier is sprake van kelderzwam… tenminste, dat weet je pas zeker als je een ongediertebestrijder hebt laten komen. Nog nooit van deze zwam gehoord? Hier vind je alle informatie en oplossingen!

Kelderzwam herkennen

Kelderzwam wordt ook wel ‘natrotschimmel’ genoemd, omdat deze zwam erg afhankelijk is van vocht; het is zelfs afhankelijker van vocht dan de huiszwam. De huiszwam staat juist bekend als ‘droogrotschimmel’, omdat het hout erg droog wordt na (langdurige) aantasting.

Helaas herken je kelderzwam in huis pas als het zichtbaar aanwezig is. Met ‘zichtbaar’ bedoelen we dat je de vruchtlichamen kunt zien. Ze zijn geelbruin van kleur, maar de randen kunnen lichter zijn. De vruchtlichamen zijn ongeveer 3 mm dik en onregelmatig van vorm. Na verloop van tijd kleuren ze grijs of groen vanwege de sporen die erop zitten.

Hoe ontstaat kelderzwam?

Vochtproblemen zijn meestal de oorzaak van kelderzwam in huis, denk bijvoorbeeld aan lekkages, condens of optrekkend vocht (in de muren). Vaak ontstaat het probleem in een kelder of kruipruimte en de plaag kan zich verspreiden naar de keuken of de badkamer.

Kelderzwam groeit op vochtig hout, en dan met name op naaldhout en loofhout. Voorwaarde is wel dat het hout voor minstens 50% tot 60% uit vocht bestaat. Bij minder kan de zwam niet overleven. De temperatuur in huis is ook van belang: de kelderzwam groeit het best bij een temperatuur tussen de 22 en 24 graden. Hoe lager de temperatuur, hoe minder snel de kelderzwam groeit.

Verspreiding van sporen en schimmeldraden

Sporen en schimmeldraden zijn in tegenstelling tot de vruchtlichamen amper zichtbaar. Dat is jammer, want deze kunnen zich zo ongemerkt door je woning verspreiden. De sporen zweven door de lucht of worden door insecten - of zelfs door verplaatsing van materialen (bijvoorbeeld bouwmaterialen) - verspreid. De sporen zijn microscopisch klein, dus voor het blote oog niet zichtbaar. Komen ze op vochtig hout terecht, dan gaan ze kiemen. Er ontstaan dan schimmeldraden.

De schimmeldraden zijn doorzichtig, maar krijgen langzamerhand steeds meer kleur. Zijn ze geelbruin of donkerbruin geworden, dan kunnen de draden iets beter zichtbaar worden. De schimmeldraden hebben de taak om water en cellulose aan het hout te onttrekken. Ze voeden daar de vruchtlichamen mee. Deze groeien en maken nieuwe sporen aan. Die kunnen zich dan verspreiden naar andere ruimtes in het huis.

Schade door kelderzwam

De kelderzwam veroorzaakt wel schade, maar die is wat minder ernstig dan de schade die huiszwam kan veroorzaken. De schimmeldraden van de kelderzwam dringen namelijk iets minder diep in het hout dan die van de huiszwam.

Kelderzwam veroorzaakt net als huiszwam wel bruinrot: het hout wordt dan steeds donkerder van kleur. Op een gegeven moment kan het hout helemaal zwart worden. Na verloop van tijd ontstaan er ook scheuren. Het wordt gevaarlijk als hierdoor houten draagconstructies verzwakken.

Verder kan er in vele andere houten constructies schade ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan raamkozijnen, deuren of deurlijsten, houten panelen of houten meubelen. Al dit soort constructies kunnen zo beschadigd raken, dat ze helemaal vervangen moeten worden. Voor je portemonnee is dat natuurlijk geen goed nieuws.

Hout dat door kelderzwam is aangetast moet bovendien altijd worden afgevoerd voor verbranding. Doet men dat niet, dan bestaat de kans dat de sporen op andere locaties terechtkomen en zich daar gaan verspreiden.

Kelderzwam: gezondheid in gevaar?

Een kelderzwam is een schimmel en schimmels in huis kunnen voor nare klachten aan de luchtwegen zorgen. Luchtweginfecties, astma en allergische reacties kunnen het gevolg zijn van (langdurige) blootstelling als men in contact komt met de kelderzwam en/of sporen van de kelderzwam inademt.

Kelderzwam zelf bestrijden

Ben je van plan om je kelderzwamplaag eerst zelf te bestrijden? Denk dan nog eens na. Het bestrijden van kelderzwam is namelijk niet voor niets werk voor specialisten.

 1. De middelen die je kunt kopen tegen kelderzwam kunnen de verspreiding van de zwam hoogstens vertragen. Je lost de plaag er helaas niet mee op.
 2. Bij contact met de kelderzwam zou je nog meer sporen door het huis kunnen verspreiden. De sporen zijn zo klein dat je dat niet eens zou merken.
 3. Kom je zonder beschermende kleding in aanraking met de kelderzwam, dan zou je ernstige gezondheidsklachten kunnen ontwikkelen.

Besef goed dat een plaag van kelderzwammen alleen opgelost kan worden als je de bron van de plaag eerst aanpakt. Dit betekent dat je eerst eventuele vochtproblemen op een professionele manier moet oplossen voor je de zwammen op een professionele manier laat bestrijden.

Twee keer professioneel in één zin? Juist, we leggen niet zomaar extra nadruk op dat woord. Voor het effectief bestrijden van kelderzwam zijn er niet voor niets speciale trainingen. Onze ongediertebestrijders, bijvoorbeeld, kunnen de plaag op een deskundige manier aanpakken.

Kelderzwam bestrijden: zo pakt een professional het aan!

Het inschakelen van een ongediertebestrijder werkt als volgt: je maakt eerst samen een afspraak voor een inspectie. De ongediertebestrijder komt dan langs om na te gaan hoe ernstig het probleem is. Hij zoekt dan antwoord op de volgende vragen:

 1. In welke ruimtes is de kelderzwam aanwezig?
 2. In welke ruimte is de plaag ontstaan?
 3. Hebben de zwammen bepaalde houten constructies, zoals balken en vloeren, zo aangetast dat deze ieder moment kunnen instorten? Dit is een heel belangrijke vraag. In veel gevallen moet er ook een aannemer komen om dit na te gaan.

Bestrijding kelderzwam: plan van aanpak

Als de ongediertebestrijder klaar is met de inspectie, schrijft hij een plan van aanpak. Hierin staat omschreven wat hij voor je kan doen om je zwamprobleem op te lossen. Mogelijk zul je vooraf wat spullen moeten verschuiven of opruimen, zodat de bestrijder de te behandelen plekken goed kan behandelen. Ga je akkoord met zijn plan van aanpak en de daaraan gekoppelde prijs, dan kan de bestrijder voor je aan de slag.

Kelderzwam bestrijden kosten

De kosten voor het bestrijden van kelderzwam zijn afhankelijk van de ernst van de plaag. Natuurlijk is er geen enkel geval hetzelfde, dus de prijs zal telkens worden bepaald aan de hand van de volgende vragen:

 1. Zijn er veel of weinig zwammen aanwezig?
 2. Zitten de zwammen op een moeilijk bereikbare plek?
 3. Hoeveel tijd zal de bestrijding in beslag nemen?
 4. Welke middelen moeten worden ingezet om de zwammen effectief te kunnen bestrijden?
 5. Wat moet er gebeuren om een volgende zwammenplaag in huis te voorkomen?

Kelderzwam bestrijden: hoe gaat de bestrijder te werk?

Om kelderzwam te bestrijden zijn er verschillende mogelijkheden. Soms worden die tegelijkertijd uitgevoerd, maar dat is afhankelijk van de situatie. Bij het bestrijden van kelderzwam zou u het volgende kunnen verwachten:

 1. Het vochtprobleem moet eerst worden aangepakt. Is er sprake van een lekkage, dan kun je een rioolvakman laten komen om dit op te lossen.
 2. Door kelderzwam aangetast hout moet eerst drogen voor het met bestrijdingsmiddel behandeld kan worden.
 3. Al het aangetaste hout wordt weggesneden. Rond het aangetaste stuk wordt er soms ook 30 cm aan gezond hout weggesneden. Dit is bedoeld als voorzorgsmaatregel, omdat schimmeldraden vrij diep in het hout kunnen zitten.
 4. Alle vruchtlichamen worden van de aangetaste oppervlakken gekrabd.
 5. Alle aangetaste oppervlakken worden schoongebrand. Deze methode is alleen geschikt bij voldoende ventilatie in je huis.
 6. De aangetaste plekken worden met gif behandeld. De bestrijder boort dan gaten in de muren of balken om het gif makkelijker te kunnen injecteren.
 7. Voor het bestrijden van zwammen wordt er een gif gebruikt dat ook effectief is tegen houtaantastende insecten. Sporen en zwammen worden uitgeschakeld.
 8. Hout dat niet door de kelderzwam is aangetast, wordt door de bestrijder voorbehandeld tegen zwammen.
 9. Aangetast hout wordt afgevoerd voor verbranding. Het mag niet in contact komen met andere spullen of bouwmaterialen, anders kan het een nieuwe plaag - in jouw woning of elders - veroorzaken.
 10. Zijn de vloeren en balken ernstig aangetast door kelderzwam en toe aan vervanging? Zorg er dan voor dat dit wordt gedaan door een erkend bouwbedrijf!
 11. Komt het zwammenprobleem voor in de kruipruimte? Dan moet het zand daar vervangen worden. In het nieuwe zand wordt dan een bestrijdingsmiddel gespoten om te voorkomen dat eventueel achtergebleven sporen een nieuwe plaag zullen beginnen.

Kelderzwam voorkomen

Is je woning eindelijk van kelderzwam bevrijd? Dat is een goede reden om een fles champagne of een lekkere taart te halen! Nu is het zaak om maatregelen te treffen die een volgende plaag van kelderzwammen kunnen voorkomen. Hier een aantal tips:

 1. Ventileer je woning goed. Zet dagelijks je ramen en deuren een paar uur open.
 2. Zorg voor veel licht in je woning.
 3. Houd de luchtvochtigheid zo laag mogelijk.
 4. Los vochtproblemen zo snel mogelijk op na ontdekking.
 5. Houd de temperatuur in je huis zo laag mogelijk.
 6. Bewerk al het onaangetaste hout met een verduurzamingsmiddel (als dat nog niet door de bestrijder is gedaan bij het behandelen van een eerdere plaag).

Kelderzwam verzekering: bestaat dat?

Krijg je een vergoeding voor schade door zwammen? Dat is afhankelijk van de oorzaak. Als je kunt aantonen dat de zwammen niet te voorkomen waren, bijvoorbeeld vanwege een lekkage die buiten jouw schuld is ontstaan, dan heb je mogelijk recht op een vergoeding. De afweging voor een vergoeding kan per situatie verschillen, dus laat je goed informeren door je verzekeringsmaatschappij!

Wil je hulp bij kelderzwam in huis bestrijden?

Wacht dan geen seconde met bellen. Hoe langer je wacht met het melden van kelderzwam, hoe groter de schade wordt. Niet alleen je woning, maar ook je portemonnee loopt dus groot gevaar! Bel Beestjes Kwijt vandaag nog. De ongediertebestrijder komt dan zo spoedig langs om je te helpen!

Vind een ongediertebestrijder

Onze bestrijders zijn actief in heel Nederland

Bekijk alle locaties
Locations
Zoek je lokale bestrijder
Vul je plaats of postcode in en vind je lokale bestrijder