Bedwantsen
readtime 3 Minuten

Bedwantsen voorkomen: zo doe je dat!

5 feb 2019 • redactie

Bedwantsen voorkomen? Niemand zit te wachten op bedwantsen, ook jij niet. Want bedwantsen kunnen enorme schade aanrichten, hoe klein ze ook zijn. Getroffen woningen moeten soms hun complete huisraad weggooien. Bedwantsen bestrijden is ook nog eens intensief en tijdrovend werk, dus ook prijzig. Voorkom je bedwantsen, dan voorkom je dus ook veel ellende en een uitgemolken portemonnee. Gewoon doen!

Bedwantsen komen in je woning terecht als je net op reis bent geweest. In het hotel of in het openbaar vervoer zijn ze in je koffer - en dus in je kleding - gekropen en met je meegereisd. Zodra je weer thuis bent, pak je nietsvermoedend je koffer uit. De beestjes kruipen ongezien uit de koffer en verspreiden zich door het hele huis. Ze gaan dan overal zitten… maar dan ook echt op plekken waar je het niet verwacht. Zo begint jouw nachtmerrie: je kunt dus maar beter bedwantsen voorkomen!

Bedwantsen voorkomen voor vertrek

Word wakker! Je zit nog niet in een nachtmerrie, maar je loopt het internet af, op zoek naar een droombestemming voor je vakantie. Of je plant een broodnodige zakenreis. Nu je toch bezig bent, ga dan meteen op zoek naar recensies over je verblijfplaats. Heeft het door jou gewenste hotel bijvoorbeeld al last gehad van bedwantsen? Ga dan nog maar eens goed na of je daar wel een kamer wilt boeken.

Bedwantsen voorkomen op reis

Goed aangekomen op je bestemming? Controleer dan meteen je slaapkamer. Begin bij het beddengoed: als je daar zwarte vlekjes op ziet zitten, dan kunnen dat uitwerpselen van bedwantsen zijn. Vertrouw je het niet? Vraag dan of je een andere kamer kunt krijgen.

Zet je koffers niet tegen de bedden of de meubels aan. Beter is dat je ze in de badkamer of in het midden van je slaapkamer zet - of in ieder geval ergens waar ze niet in de weg staan. Hangen er in je hotelkamer kofferrekken aan de muur? Prima, leg je bagage daar maar op!

Ga je het hotel verlaten? Controleer dan voor vertrek nog even al je kleding en koffers op kruipende beestjes. Met een beetje geluk kun je bedwantsen toch met het blote oog zien. Zie je iets verdachts? Meld dit dan meteen bij de receptie! Als er echt bedwantsen in het hotel zijn, kun je nog voorkomen dat ze zich daar verder verspreiden.

Bedwantsen voorkomen na de reis

Home sweet home! Maar voor je dit hardop zegt, kun je beter weer eerst je koffers en eventuele andere tassen op bedwantsen controleren. Kijk vooral goed naar de naden, want daar zitten ze meestal in verborgen. Zie je niets? Dan betekent het nog niet dat ze er niet zijn. Daarom moet je alle reiskleding meteen in je wasmachine proppen. Was ze op een hoge temperatuur, het liefst op 60 graden. Bedwantsen bestaan net als de meeste insecten uit eiwitten. Bij een hoge temperatuur stollen de eiwitdeeltjes en sterven de bedwantsen een ongenadige dood. Kledingstukken die je niet op hoge temperatuur kunt wassen, stop je een nachtje in de vriezer op minstens -14 graden. Lekker fris!

Zitten er toch bedwantsen in huis?

Bedwantsen voorkomen niet gelukt? Vervelend is dat je pas na een paar maanden na thuiskomst merkt of er echt bedwantsen in huis zitten. Ze kunnen zich namelijk erg goed verstoppen en ze kunnen lang zonder voedsel leven. Vaak begint het dan ook bij een beet: bedwantsen zijn namelijk gek op mensenbloed. Helaas zie je zo’n beet ook pas na twaalf dagen. Tot die tijd kun je eigenlijk niets anders doen dan afwachten.

Intussen kunnen de bedwantsen zich al behoorlijk hebben verspreid. Zeker na zoveel controles en voorzorgen is dat domme pech! Helaas ontkom je er dan niet aan om een bestrijder te bellen, want als de bedwantsen overal zitten, kom je er niet zomaar met een paar middeltjes van af. Wat je wél kunt doen, is voorkomen dat ze zich niet verder gaan verspreiden. Dat doe je op de volgende manieren:

  • Was al je kleding en beddengoed op een hoge temperatuur. Stop ze wel eerst in afgesloten zakken voor je ze naar de wasmachine brengt.
  • Was ook alle vitrages, gordijnen, tafelkleden en vloerkleedjes als het materiaal dat aankan. Ook hier geldt dat je de stoffen beter eerst kunt inpakken voor je ze gaat verplaatsen.
  • Verplaats ook geen andere voorwerpen of zelfs meubels naar andere ruimtes of woningen! Doe je dat wel, dan breidt de plaag zich alleen maar uit.
  • Gebruik eventueel een bedwantsenspray. Zo houd je het ongedierte even op afstand. Pas wel op met kinderen en huisdieren als je dit middel gebruikt. Je wilt hen toch niet mee-vergiftigen?
  • Bel als de bliksem een professionele bestrijder via. Bedwantsen kunnen namelijk niet tegen stoom of hitte. Vraag de bestrijder om een inspectie! Daarna zal hij ervoor zorgen dat de bedwantsen op de juiste manier aangepakt worden.

Vind een ongediertebestrijder

Onze bestrijders zijn actief in heel Nederland

Bekijk alle locaties
Locations
Zoek je lokale bestrijder
Vul je plaats of postcode in en vind je lokale bestrijder