Spinnenplaag bestrijden

Een spinnenplaag bestrijden met insecticide mag niet, omdat spinnen officieel geen insecten zijn. Insecten hebben namelijk zes poten, spinnen hebben er acht. Wat wel is toegestaan, is het aanbrengen van wering tegen spinnen. Nu je dit alvast weet, kunnen we je verder helpen, want hoe kom je dan precies van je spinnenplaag af?

Snel weer vrij van ongedierte?

24/7 contact opnemen bij spoed
Lokale erkende bestrijders
Overal in Nederland
Je kunt bij ons pinnen
Particulier en zakelijk
Geen voorrijkosten

Hoe ontstaat een spinnenplaag?

Het ontstaan van een spinnenplaag is deels afhankelijk van de spinnensoort. De gewone huisspin komt het meest voor: hij leeft binnenshuis en bij de buitenmuren. Dan is er de trilspin, die zijn webben meestal aan plafonds of achter meubels maakt. De derde meest voorkomende spinnensoort betreft de kruisspin: hij leeft niet graag in huizen, maar wel in tuinen. Verder kan een spinnenplaag om allerlei redenen ontstaan, we noemen hier de meest gangbare:

 1. Een spinnenplaag ontstaat vaak in de herfst. De mannetjesspinnen gaan dan op zoek naar een partner. Ze worden gelokt door de geurstoffen die de vrouwtjes achterlaten. Volgen ze het spoor, dan kunnen ze in jouw huis terechtkomen. Je ziet dan regelmatig spinnen in huis trippelen en er komen alsmaar webben bij.
 2. Vrijstaande woningen of bedrijven die aan het water gelegen zijn, ervaren de meeste overlast van spinnen. Dat komt omdat deze gebouwen door het omliggende water behoorlijk vochtig zijn. Hoe vochtiger het (binnenshuis) is, hoe meer spinnen!
 3. Slechte hygiëne in of rondom een woning of bedrijf kan insecten aantrekken. Zij trekken op hun beurt spinnen aan, want die lusten graag een hapje insect.

Spinnenplaag in huis

Spinnen kunnen door de kleinste openingen in een huis geraken. Ze zoeken dan meteen geschikte plekjes om een web te kunnen spinnen. ‘Geschikt’ betekent vooral: warme, donkere, vochtige, liefst beschutte plekjes waar ook veel insecten voorbijkomen. Spinnen in huis kun je daarom op de volgende plekken aantreffen:

 • in hoeken, kieren en spleten van muren
 • in ventilatieopeningen
 • aan plafonds
 • achter plinten
 • achter kasten, banken of ander meubilair
 • achter het fornuis
 • bij afvalbakken
 • in (vochtige) kelders
 • in kruipruimtes
 • op zolders

Spinnenplaag in tuin

Als we het hebben over een spinnenplaag in een tuin, dan houdt dat in dat daar heel veel spinnenwebben aanwezig zijn. Je kunt ze op de volgende plekken aantreffen:

 • in (dichte) begroeiing
 • onder tuinafval (want het is er donker)
 • in de schuur of in het tuinhuisje
 • vlak op de tuinlampen (het licht kan namelijk veel insecten aantrekken)
 • rond vijvers (want: veel vocht)

Je kunt het de spinnen niet helemaal kwalijk nemen dat ze in jouw tuin vertoeven: vele soorten leven immers in de vrije natuur. Toch kunnen al die spinnen en hun webben erg vervelend zijn als je iets in je tuin wil ondernemen. En als je bang bent voor spinnen, dan valt er zeker niet met dit ongedierte te leven!

Wat zijn de gevolgen van een spinnenplaag?

Om je alvast gerust te stellen: giftige spinnen, zoals de zwarte weduwe, komen niet in Nederland of België voor, tenzij ze in transportgoederen zijn meegekomen. Dit gebeurt echter zelden. De spinnensoorten waar wij wél mee te maken krijgen, kunnen mensen geen schade toebrengen, maar ze kunnen wel voor veel overlast zorgen.

Meld je aan voor de nieuwsbrief
Vul je gegevens in en blijf up-to-date!

Hinder in huis en tuin

Spinnen die door het huis lopen. Steeds meer webben die aan muren en plafonds verschijnen. Je blijft bezig met poetsen en je moet regelmatig stukjes spin van je slippers of pantoffels afkrabben. Een spinnenplaag in huis zorgt niet alleen voor hinder in het dagelijkse leven; je huis ziet er door de aanwezige spinnen steeds onverzorgder uit, ook al doe je je uiterste best om het netjes te houden!

Spinnenwebben kunnen tuinen een stuk minder toegankelijk maken. Je moet bijvoorbeeld door veel webben heen om bij je tuinhuisje te geraken. Herken je dat gevoel, als je met je hoofd door een spinnenweb loopt? Bij een spinnenplaag kun je dat gevoel gerust tien maal vermenigvuldigen. Daarnaast geven de webben je tuin een onverzorgde aanblik.

Hygiëne

Ook spinnen moeten poepen en dat is niet best voor de hygiëne in je woning. Als je kleine zwarte stippen of vlekken aantreft, dan zouden dit uitwerpselen van spinnen kunnen zijn. Vervelend is ook dat de uitwerpselen een zuur bevatten dat schilderwerk kan aantasten.

Arachnofobie

Voor mensen die aan arachnofobie lijden (dit is een extreme angst voor spinnen), kan een spinnenplaag voor veel onrust zorgen. Bij één enkele spin in huis kunnen zij zich al heel onveilig voelen. Wat het voor hen betekent om dan in contact te komen met meerdere spinnen, is dan bijna niet voor te stellen.

Hoe kun je een spinnenplaag in huis bestrijden?

Een spinnenplaag bestrijden? Een volwaardige spinnenplaag is vrij lastig om op eigen houtje te bestrijden, maar je kunt met de volgende methodes altijd een poging wagen:

 • Verwijder de webben met een plumeau of stofzuiger. Vergeet ook de kleinste openingetjes niet, bijvoorbeeld langs de plinten, in de muren of plafonds.
 • Gebruik een spinnenwerende spray. Met dit middel kun je oppervlakken behandelen waar de spinnen nog geen web hebben gemaakt. Het zorgt ervoor dat het webmateriaal zich niet kan hechten. Ook na het verwijderen van een web, kun je het middel aanbrengen; zo voorkom je dat er op die plek weer een nieuw web wordt gesponnen.
 • Je kunt ook een spinnenvanger gebruiken. Met deze borstel (aan een lange steel) kunt je op afstand een spin levend inklemmen. Hierna kunt je hem (of haar) buiten vrijlaten.
 • Gebruik een ultrasoon apparaat tegen spinnen. Het zendt geluiden uit waar spinnen een hekel aan hebben. Met een beetje geluk vluchten ze dan weg.

Een spinnenplaag weren: hoe doet een professional het?

Als de spinnenplaag in huis of in je tuin je boven het hoofd stijgt, dan zit er maar één ding op: een ongediertebestrijder bellen. Afhankelijk van je situatie zal hij eerst de aanwezige spinnen bestrijden (diervriendelijk) en daarna wering aanbrengen. Hiervoor gebruikt hij allerlei soorten materialen en middelen, zoals een spinnenwerende vloeistof. Bel ons voor direct contact met een bestrijder en informeer naar de mogelijkheden!

Dit zeggen onze klanten

99% beveelt ons aan

9
766 beoordelingen

Jaap uit Santpoort noord

Gert drop is langs geweest, prettig en deskundig iemand belt keurig op hoe laat hij komt, perfecte man

Paul uit Rijen

Na het ontdekken van een wespennest in onze haag hebben we traas ongedierte bestrijding gebeld. Diezelfde dag kwam er al iemand om het wespennest te b...

Lees de hele review

Helma uit Erp

Aangenaam persoon die snel en effectief de wespen bestreden heeft

Professional illustratie
Zoek je lokale bestrijder
Vul je plaats of postcode in en vind je lokale bestrijder