Spinnen in huis bestrijden

Als je last hebt van veel spinnen in huis, dan heb je te maken met een echte spinnenplaag. Welke soorten kunnen bij jou thuis voorkomen en wat kun je eraan doen? We kunnen ons helemaal voorstellen dat je je niet meer comfortabel voelt in je eigen huis. Dus waarom veel spinnen in huis houden als hier goede oplossingen voor zijn? Wij helpen graag!

Snel weer vrij van ongedierte?

24/7 contact opnemen bij spoed
Lokale erkende bestrijders
Overal in Nederland
Je kunt bij ons pinnen
Particulier en zakelijk
Geen voorrijkosten

Soorten spinnen in huis

In België en Nederland zijn er drie soorten spinnen verantwoordelijk voor de meeste overlast in huizen of tuinen. Misschien kun je er al één van herkennen?

1. De gewone huisspin

De naam zegt het eigenlijk al, maar de gewone huisspin komt geregeld voor in onze huishoudens. Je herkent deze spin aan zijn bruin gekleurde lijf met lichte vlekken. Hij leeft graag binnen, maar kan ook op buitenmuren gevonden worden. Zie je deze spin in huis, dan zit hij meestal in een, beetje slordig geweven, trechtervormig web.

2. De trilspin

Ook de trilspin laat zich graag zien in onze woningen. Hij wordt ook wel ‘grote trilspin’ of ‘kelderspin’ genoemd. Trilt deze spin echt? Ja, want als hij denkt dat hij aangevallen wordt, gaat hij hard in zijn web trillen om de vijand af te schrikken. Trilspinnen hebben een klein lijfje en zeer lange, dunne pootjes: daar kun je ze aan herkennen.

3. De kruisspin

De kruisspin is te herkennen aan zijn lichtbruine vel met witte vlekjes. Op zijn dikke lijf zit een kruisvormig teken. Hij maakt altijd een wielvormig web. Deze spin leeft niet graag in woningen, maar wel in tuinen. Misschien ben je hem al tegengekomen toen je onverwachts in zijn web liep?

Hoe komen spinnen in huis?

De meeste overlast door spinnen ontstaat bij (vrijstaande) woningen en bedrijven die aan het water gelegen zijn. Door al het vocht worden spinnen aangetrokken. Die gaan dan in en rond de gebouwen veel webben aanmaken.

Als je in de herfst ook veel spinnen in huis aantreft, dan is dat ook geen toeval. De mannetjes komen dan uit hun webben om op zoek te gaan naar vrouwtjes. Ze volgen geursporen die de vrouwtjes hebben achtergelaten en kunnen dan ook in je woning of bedrijfspand terechtkomen.

Spinnen eten ook graag insecten. Als er in je huis veel insecten leven - bijvoorbeeld kevers - of erger ongedierte, zoals kakkerlakken, wespen, mieren of muggen, dan kun je erop rekenen dat de spinnen daar op afkomen. Dus: hoe meer insecten in je huis of in je tuin, hoe meer spinnen.

Zijn spinnen in huis gezond voor je?

De spinnen die in ons land in woningen voorkomen zijn niet giftig. Dat is misschien al een geruststelling. Giftige spinnen komen vooral voor in tropische landen, maar kunnen wel met transporten meekomen. Dit gebeurt echter heel zelden. In ons land kunnen bepaalde soorten, zoals de kruisspin, wel bijten, maar hoogstens jeuk en irritatie veroorzaken. Die klachten verdwijnen meestal vanzelf, maar je kunt het voor de zekerheid navragen bij je huisarts.

Speelt hygiene in huis ook een rol bij spinnenplagen? Deels wel. Want vuile huizen kunnen eerder op een insectenbezoek rekenen dan schone huizen. En waar insecten zitten, zitten ook spinnen. Of spinnen in huis gezond voor je zijn? Als de hygiëne in huis niet op orde is, leef je sowieso al niet gezond. Maar spinnen kunnen wel de insecten opeten die schadelijk kunnen zijn voor je gezondheid, zoals wespen en kakkerlakken.

Een spinnenplaag kan zeer nare gevoelens oproepen bij mensen met arachnofobie - een extreme angst voor spinnen. Als er veel spinnen zitten, voelen zij zich niet meer veilig in hun eigen woning. Ze kunnen er nachtenlang niet van slapen of voelen zich zelfs gedwongen om elders te overnachten. Dat is natuurlijk geen leven!

Meld je aan voor de nieuwsbrief
Vul je gegevens in en blijf up-to-date!

Hoe voorkom je spinnen in huis?

Spinnen in huis voorkomen als je aan het water woont, kan vrij lastig zijn, maar je kunt altijd een poging wagen. Woon je niet aan het water? Ook dan kun je vooruit met deze zes tips:

  1. Stofzuig je woning regelmatig.
  2. Dicht zoveel mogelijk kleine openingetjes in muren en vloeren.
  3. Controleer regelmatig plekjes waar het warm, nauw en donker is. Daar zullen de spinnen zich meestal verschuilen.
  4. Koop een spinnenwerende spray. Dit middel zorgt ervoor dat de spinnenwebben niet op bepaalde oppervlakken kunnen blijven plakken. Stof het te behandelen oppervlak wel eerst even af, anders hecht het middel niet goed.
  5. Spinnen kunnen in brandhout verstopt zitten. Bewaar dit hout daarom buitenshuis als dat mogelijk is.
  6. Felle (witte) verlichting in je huis of in je tuin kan veel insecten aantrekken. En dus ook spinnen. Laat deze lichten uit, dim ze of gebruik zacht, geel licht.

Wat te doen tegen spinnen in huis?

Spinnen in huis bestrijden? Belangrijk! Spinnen mogen wettelijk niet met insecticide worden bestreden, omdat ze officieel geen insecten zijn. Insecten hebben namelijk altijd zes poten, spinnen hebben er acht. Wat wel mag, is het aanbrengen van wering tegen spinnen. Met de methodes om spinnen te voorkomen, kom je al vooruit. Maar wat kun je eigenlijk doen tegen de bestaande spinnen in huis?

  1. Haal zoveel mogelijk spinnen en spinnenwebben weg, als je dat durft. Doe dit eventueel met een stofzuiger, dan kun je afstand van ze houden. Hierna kun je de opgeschoonde plekjes bespuiten met een spinnenwerende spray.
  2. Met een spinnenvanger kun je het ongedierte levend vangen. Dit bestaat uit een borstel dat aan een lange steel is bevestigd. Als je de borstel op de spin zet, wordt deze ingeklemd. U kunt hem dan naar buiten brengen en vrijlaten.
  3. Gebruik een ultrasoon apparaat. Dit zendt geluiden uit waar spinnen een hekel aan hebben. Je hoeft het apparaat alleen maar in het stopcontact te steken. Dan is het afwachten of de spinnen zullen vertrekken.

Kom je, ondanks je inspanningen, niet van alle spinnen in huis af? Dan kun je bij ons altijd om hulp vragen!

Professioneel spinnen in huis bestrijden

Heb je last van spinnen in huis? Onze bestrijders komen graag een kijkje bij je nemen. Zij kunnen dan bepalen wat er moet gebeuren om de spinnen in je huis te verjagen. Onze professionals weten ook precies hoe spinnenwering moet worden aangebracht. Bel ons vandaag nog voor een spinnenbestrijder uit jouw eigen regio!

Dit zeggen onze klanten

99% beveelt ons aan

9
763 beoordelingen

Peter

AVL, in de persoon van Ton van Leur, heeft onder de dakgoot van mijn woning binnen 4 uur een wespennest bestreden. Dit is op effectieve wijze uitgevoe...

Lees de hele review

Wil

Nadat ik een mail gestuurd had werd er snel gebeld voor een afspraak. Voordat wij het in de gaten had was het al klaar. Nu afwachten of het geholpen...

Lees de hele review

Ellen

Super knap gedaan! Erg fijn dat de wachttijd zo kort was!

Professional illustratie
Zoek je lokale bestrijder
Vul je plaats of postcode in en vind je lokale bestrijder