Mollen in de tuin bestrijden

Mollen in de tuin? Deze kleine en ogenschijnlijk schattige diertjes graven gangenstelsels om regenwormen te vinden. Die zijn namelijk een echte lekkernij. Terwijl de mollen ernaar graven, kunnen zij je zorgvuldig aangelegde tuin compleet verwoesten. Als het aantal aanwezige wormen wat tegenvalt, doen ze zich ook tegoed aan verschillende soorten insecten. Ook daar graven ze graag naar, met een nog grotere verwoesting tot gevolg.

Tot 2005 was de mol een beschermde diersoort in ons land. Mollen in de tuin zorgen echter voor zoveel overlast, dat ze inmiddels wel bestreden mogen worden. Maar hoe?

Snel weer vrij van ongedierte?

24/7 contact opnemen bij spoed
Lokale erkende bestrijders
Overal in Nederland
Je kunt bij ons pinnen
Particulier en zakelijk
Hoge klanttevredenheid 9,0

Hoe komen mollen in de tuin terecht?

In veel tuinen is humusrijke grond aanwezig. Deze grondsoort ontstaat door de activiteiten van insecten, wormen, bacteriën, gisten en schimmels die in de grond stoffen verteren, afbreken, omzetten en weer opnieuw opbouwen. Voor veel tuinliefhebbers is dit erg prettig. Planten kunnen immers goed gedijen op humusrijke grond. Aan elk voordeel, kleeft echter ook een nadeel. Humusrijke grond trekt namelijk ook insecten en dus ook mollen aan. Zo krijg je mollen in de tuin!

De mollen komen vanuit bosrijke gebieden naar tuinen en velden. Als ze in de vrije natuur leven, zijn ze natuurlijk niemand tot last, maar als ze uitgerekend in jouw tuin terechtkomen, dan wordt het een heel ander verhaal. Nieuwbouwwijken worden vaak op weilanden gebouwd waar de mollen al zitten. Ook op boerderijen veroorzaken ze overlast. De mollen kunnen ook onder parken, golfbanen en andere soorten sportvelden terechtkomen. Daar kunnen ze helemaal naar hartelust graven...

Schade door mollen in de tuin: wat kun je verwachten?

Mollen graven zowel ondiepe als diepe tunnels. De ondiepe tunnels zijn bovengronds zichtbaar doordat er molrichels ontstaan. Deze verpesten het aanzicht van je tuin. Het werkt zo: hoe dieper de regenwormen zitten, hoe dieper de mol zal graven. In de diepste gangen bouwen mollen ook hun slaapplaatsen en krijgen ze jongen.

De uitgegraven aarde vormt een molshoop. Deze wordt gaandeweg steeds zichtbaarder in je tuin. Intussen kom je ook nog andere vormen van schade tegen:

 • Je plantenwortels zijn losgewroet en/of opgegeten.
 • Er groeit meer onkruid in je tuin dan gewoonlijk. Dat komt omdat de aarde door de mol is omgewoeld.
 • Kleine en grote stenen komen aan de oppervlakte. Deze kunnen in je grasmaaier blijven steken en de machine zo vernielen.
 • Door de ondergrondse tunnels kan de grond wat gaan verzakken.
 • De molshoop (of meerdere molshopen) maken het terrein minder toegankelijk voor mensen en dieren. Je zult er maar eens over struikelen en iets verzwikken… of erger nog: iets breken.

Zijn mollen schadelijk voor je gezondheid?

Gelukkig niet, al moet je wel uitkijken dat je niet gebeten of gekrast wordt, bijvoorbeeld als je een mol levend hebt gevangen. Mollen hebben scherpe tandjes en lange nagels en daar kunnen nare bacteriën op zitten. Mollenbeten of krassen komen amper voor, omdat de beestjes zich niet snel laten zien. Overkomen ze je toch, dan kun je het beste de huisarts raadplegen.

Meld je aan voor de nieuwsbrief
Vul je gegevens in en blijf up-to-date!

Hoe kunnen mollen in de tuin worden voorkomen?

Mollen leven alleen, tot ze een nestje met jongen hebben. Als die eenmaal het nest verlaten, worden er onder je tuin in alle mogelijke richtingen tunnels gegraven. Nóg meer mollen in de tuin? Je moet er niet aan denken. Hoe kun je een volgende plaag eigenlijk voorkomen?

 1. Je kunt rond je tuin fijnmazig gaas ingraven. Dit gaas moet 40 cm diep en 10 cm boven de grond uitsteken. Als je een grote tuin hebt, kan de aanleg van het gaas een tijdrovende en intensieve klus zijn. Het voordeel is wel dat je er ook andere ongediertesoorten mee kunt weren, zoals woelratten.
 2. Bepaalde plantensoorten verspreiden geuren die mollen op afstand houden. Je kunt bijvoorbeeld keizerskroon of kruisbladwolfsmelk in uw tuin planten.
 3. Een elektrische grasmaaier maakt een voor mollen (en soms ook voor mensen) irritant geluid. Maai daarom regelmatig je gras!

Is mollen verjagen mogelijk?

Als het voorkomen van mollen in de tuin jammerlijk is mislukt, moet je je richten op methodes die mollen kunnen verjagen. We noemen er hier een aantal:

 1. Verjaag de mollen met geluid. We noemden net al de elektrische grasmaaier, maar je kunt ook een bodemloze, glazen fles in een molshoop steken. Staat er wind, dan kan er uit de fles een fluittoon komen.
 2. Je kunt ook een metalen paaltje bij de molshoop plaatsen. Bevestig aan dit paaltje een metalen plaatje. Door de wind zal het plaatje tegen de paal aantikken en geluid maken.
 3. Voor het maken van geluid bestaan er ook ultrasone apparaten tegen mollen.
 4. Verjaag de mollen met rook. Boeren doen het allang: ze plaatsen een paar stukjes carbid in een van de tunnels en gieten dan water op het carbid. De rook schijnt de mollen goed te kunnen verjagen.
 5. In plaats van carbid kun je ook mollenpatronen gebruiken. Dit zijn rookbommetjes met zwavel. Steek deze aan en plaats die in een mollengang. Hopelijk worden de mollen dan door de rook en de geur verjaagd.
 6. Plaats een val voor mollen, ofwel: een mollenkoker. Hiermee kun je mollen levend vangen en ergens anders (in ieder geval ver van je tuin vandaan) uitzetten.

Professionele bestrijding mollen in de tuin

Mollen in de tuin bestrijden? Mollen worden meestal met behulp van klemmen gevangen, maar er zijn ook andere mogelijkheden, afhankelijk van je situatie. Deze mogelijkheden kun je uitgebreid bespreken met een van onze ervaren ongediertebestrijders. Nog een kleine waarschuwing vooraf: mollen bestrijden met klemmen is echt werk voor specialisten! Als je er geen ervaring mee hebt, raden we je aan om daar niet zelf mee aan de slag te gaan. Zo behoud je, naast een mooie tuin, straks ook nog je vingers!

Dit zeggen onze klanten

99% beveelt ons aan

9
781 beoordelingen

Inge uit Nieuwkoop

Prettig contact en snel geholpen

Willem uit Nijmegen

Precies op de afgesproken tijd kwam een vriendelijke man aan de deur. Hij straalde vakkundigheid uit en verloste ons in no time van een vervelend wesp...

Lees de hele review

Paul uit Rotterdam

Elroy kwam snel ter plaatsen. Hij maakte een correct offerte op basis van snelheid / kwaliteit. Ze konden die week erop meteen aan de slag. Ze waren o...

Lees de hele review
Professional illustratie
Zoek je lokale bestrijder
Vul je plaats of postcode in en vind je lokale bestrijder