Mollen
readtime 4 Minuten

Mollen vangen? Dit zijn de mogelijkheden!

22 Apr 2019 • redactie

Last van mollen en wil je mollen vangen? Mollen in de tuin zorgen voor een hoop problemen. Ze hebben voorpoten als kolenschoppen en graven daarmee alles kapot. Dit vandalisme moet natuurlijk zo snel mogelijk stoppen, maar hoe kun je mollen vangen in de tuin met blijvend resultaat? Ze zijn namelijk niet letterlijk voor één gat te vangen. Onze aangesloten lokale mollenvangers weten het antwoord!

Problemen met mollen in de tuin: wat is de schade?

 1. Perfect egale graszoden worden maanlandschappen.
 2. De grond verzakt door ondergrondse tunnels.
 3. Plantenwortels worden omgewoeld en aangevreten. Vooral jonge wortels zijn een echte lekkernij voor de mollen.
 4. Door het gewroet komen er keien boven de grond te liggen. Hier kun je over struikelen of je grasmaaier erover stuk maaien.
 5. De molshopen maken de tuin ontoegankelijk.

Zelf mollen vangen: is er kans op succes?

Als je last hebt van mollen in de tuin, dan wil je zo snel mogelijk een oplossing. Je gaat op zoek naar doe-het-zelfmethodes en je komt uit op vele tips die erop gericht zijn om mollen weg te jagen. Maar wat als verjagen alleen niet voldoende is? Is het mollen vangen wel zo makkelijk als op vele websites wordt voorgesteld? Het antwoord is nee. Mollen in de tuin vangen kan zelfs voor professionals een uitdaging zijn.

Zo speelt de grootte van de tuin een belangrijke rol. Hoe groter het terrein, hoe lastiger het wordt om de mol te vangen. Je kunt je gaan afvragen of je de mol dood of levend kunt vangen., maar een relevantere vraag is óf je hem wel kunt vangen. Maar hoe?

Mollen vangen met gif

We zullen met een waarschuwing beginnen. Gif tegen mollen inzetten mag alleen door professionals worden gedaan en dan enkel onder zeer goed gecontroleerde omstandigheden. Gebruik je toch gif tegen mollen in de tuin, dan kun je daar andere dieren of mensen mee schaden. Gif is ook milieuvervuilend, wat praktisch gelijkstaat aan een flinke boete.

Mollen vangen zonder gif

Wil je mollen in de tuin vangen zonder gif, dan moet je eerst een keuze maken. Wil je het beest dood of levend vangen? Er bestaan namelijk twee soorten vallen voor mollen.

1. Mollenkoker

 • Met een mollenkoker kun je mollen levend vangen.
 • Plaats de koker in een mollengang.
 • Check de koker twee keer per dag.
 • Zit er een mol in? Verwijder de koker en zet de mol elders in de natuur uit.
 • Het is belangrijk dat je de koker regelmatig checkt, anders kan de mol alsnog van honger, stress en/of angst sterven.

2. Mollenklem

 • Met een mollenklem vang je mollen niet levend.
 • Plaats de mollenklem in een mollengang.
 • Loopt de mol in de klem, dan slaat de klem dicht. De mol wordt op slag gedood.
 • Nadeel 1: als de klem verkeerd geplaatst is, kan de mol nog even doorleven. Het beest kan dan erg lijden.
 • Nadeel 2: de klem is meer geschikt voor professioneel gebruik. Leken kunnen de klem namelijk verkeerd plaatsen en de mol onnodig pijn doen lijden.

Mollen in de tuin vangen: waarom bel je niet meteen een mollenvanger?

Het kan weken duren voor je een mol te pakken krijgt. In die weken kan je tuin nog veel meer schade oplopen. Of je dat ervoor over hebt, is nog maar de vraag. Waarom bel je eigenlijk niet meteen een professioneel bedrijf dat ongedierte aanpakt? Zo weet je zeker dat het mollenprobleem effectief wordt aangepakt en wel op de volgende manieren:

 1. De expert voert eerst een inspectie uit. Hoe ernstig is het mollenprobleem? Hoe groot is het terrein? Wat heb je tot nu toe zelf tegen de mollen ondernomen?
 2. Daarna maakt de mollenvanger een plan van aanpak. Wat kan hij concreet tegen de mollen doen en hoeveel betaal je hier dan voor? Hij wacht op jouw akkoord.
 3. De expert gebruikt meestal kokers of klemmen om de mollen te vangen. Deze worden op tactische plekken geplaatst voor een zo groot mogelijke vangkans.
 4. De mollenvanger biedt je ook concrete adviezen om mollen uit je tuin te weren. Zo kan het plaatsen van wering erg effectief zijn.
 5. Is de mol gevangen? Dan keert de rust eindelijk in je tuin terug!

Problemen met mollen in de tuin? Tijd voor actie!

Genoeg met al die mollen-vangen-tips: tijd om de daad bij het woord te voegen! Je pakt de telefoon en je belt een professionele mollenvanger op. Je komt dan rechtstreeks in contact met een gedreven ongedierte professional uit je eigen regio. Maak direct een afspraak en stop de mollen die je tuin mollen!

Vind een ongediertebestrijder

Onze bestrijders zijn actief in heel Nederland

Bekijk alle locaties
Locations
Zoek je lokale bestrijder
Vul je plaats of postcode in en vind je lokale bestrijder