Mollen
readtime 5 Minuten

Wat te doen tegen mollen?

04 Feb 2019 • redactie

Vooral nieuwbouwwoningen die op velden zijn gebouwd hebben er last van: mollen. Herken je dit? Misschien heb jij op dit moment ook last van dit ongedierte. Wat kun je eigenlijk doen tegen mollen? Hier vind je alle mogelijke opties.

Omgewoelde grond. Meer onkruid. Je gazon is veranderd in een maanlandschap. De molshopen steken er met vlag met wimpel bovenuit. De maat is vol, dus je besluit om actie te ondernemen: genoeg spullen tegen mollen te koop! Een plan B? Ja, want mocht het je zelf niet lukken, dan kun je alsnog een professionele mollenbestrijder inschakelen. Klaar voor de strijd?

Wat te doen tegen mollen in de tuin?

Het liefst wil je een mol zo snel mogelijk verjagen, maar in een kleine tuin gaat dat iets makkelijker dan in een grote tuin. Misschien gaat het zelfs wel om een heel groot veld: spoor de mol dan maar eens op, laat staan dat je hem in je eentje kunt bestrijden. Begrijp ons niet verkeerd, maar mollenbestrijding is niet zo eenvoudig als het lijkt. Toch zelf proberen? Dan kun je uit allerlei methodes kiezen om een mol te verjagen dan wel te ontmoedigen:

1. Planten tegen mollen

Wat te doen tegen mollen in je gazon? Bepaalde planten schijnen mollen uit je tuin te kunnen weren: die kun je rond je gazon planten. Kruisbladwolfsmelk wordt veel genoemd: dit is een wilde plant die in ons land niet veel voorkomt. Mollen houden niet van de geur van de wortels, daarom wordt deze plant ook wel ‘mollenkruid’ genoemd. Wel opletten met deze plant, want het melksap is giftig.

Keizerskroon tegen mollen helpt ook. De mollen houden niet van de geur van de bollen, omdat het ze doet denken aan een geur die door vossen wordt verspreid. Verder kun je verschillende soorten nieskruid inzetten in de strijd tegen mollen.

2. Carbid tegen mollen

Carbid (of: calciumcarbide) bestaat uit calcium en koolstof. Veel boeren gebruiken het om mollen weg te jagen. In een van de tunnels leg je een paar stukjes carbid. Dan giet je er water op. Er ontstaat dan een gas: ethyn. Dit gas verjaagt de mollen.

3. Gif tegen mollen

Gebruik liever geen gif om mollen te bestrijden, anders breng je andere mensen, dieren en het milieu in gevaar. Je kunt beter voor methodes kiezen die mollen verjagen.

4. Korrels tegen mollen

Korrels (of: granulaat) tegen mollen worden gemaakt van plantaardige producten en zijn schadelijk voor mensen en dieren. Ze verspreiden een (knoflookachtige) geur waar mollen een hekel aan hebben. Je maakt gaten in de grond van tien tot twintig centimeter diep. In elk gat strooi je een dop vol korrels. Je sluit het gat en dan is het afwachten.

5. Geurcapsules tegen mollen

In de geurcapsules tegen mollen zit een gel dat van plantaardige producten gemaakt is. Als de capsule openbarst, komt er een geur vrij waar mollen niet tegen kunnen. Deze capsules worden op dezelfde manier toegepast als de korrels: je maakt gaten in de grond en je stopt in elk gat één capsule. Dan sluit je het gat.

6. Geluid tegen mollen

Ultrasoon geluid tegen mollen gebruiken, is een eerste optie. Je kunt er in de winkel apparaten voor kopen. Werkt ultrasoon geluid niet, dan kun je ook een ijzeren paal in de grond slaan. Aan deze paal hang je een metalen plaatje, dat door de wind tegen de paal zal aantikken. Tikt het hard genoeg, dan zorgt de beweging niet alleen voor geluid, maar ook voor trillingen om de mol te verjagen.

Werkt je ‘tikpaal’ niet? Dan kun je nog één of meerdere bodemloze flessen in de grond graven, met de opening naar boven. Als de wind over de opening waait, produceren de flessen een fluitend geluid dat in de mollengang doordringt.

Aan het inzetten van geluid tegen mollen kleeft wel een nadeel: het kan wel twee weken duren voor de mollen echt weg zijn.

7. Trillingen tegen mollen

Een ander middel tegen mollen: een apparaat dat trillingen veroorzaken om mollen te verjagen. Om de zoveel seconden stuurt het apparaat trillingen de grond in. Geadviseerd wordt om het apparaat naast en niet in een molshoop of rit (mollengang) te steken.

8. Mollenkoker tegen mollen

Met een mollenkoker kun je mollen levend vangen (als ze tenminste niet doodgaan van de angst en stress). Je plaatst de koker in een mollengang en checkt deze twee keer per dag. Zit er een levende mol in, dan bevrijd je hem elders in de natuur.

9. Mollenklem tegen mollen

Met een mollenklem vang je mollen, maar ze overleven dit zelden. Niet iedereen kan bovendien met een mollenklem overweg. Als je overweegt om een mollenklem te gebruiken, dan kun je hier beter een specialist om vragen.

10. Molshopen en mollengangen dichtmaken

Zie je een molshoop of een mollengang, dan kun je deze dicht drukken. Het zal de mol niet wegjagen, maar je kunt hem zo wel ontmoedigen om verder te graven.

Mollenbestrijding: toch liever een professional?

Je kunt een mol op allerlei manieren verjagen, maar hoe weet je zeker dat het beest niet terugkomt? Het antwoord: dat weet je nooit zeker. Je krijgt meer zekerheid als je het werk overlaat aan een professionele ongediertebestrijder.

Mollen bestrijden op een professionele manier is mogelijk als de bestrijder een cursus heeft gevolgd voor het (diervriendelijk) gebruiken van klemmen. Voor het gebruik van mollentabletten - dit zijn zeer giftige tabletten die op landbouwgrond worden gebruikt - moet de bestrijder zelfs een vakbekwaamheidsbewijs Mollen- en Woelrattenbestrijding op zak hebben. Niet alle bestrijders beschikken over deze certificering, maar ze kunnen je wel naar de juiste vakman doorverwijzen.

Mollen bestrijden: wat gebruikt een professional eigenlijk?

Heb je de juiste professional gevonden voor mollenbestrijding? Dan kan hij de overlast door mollen op verschillende manieren voor je aanpakken:

1. Klemmen tegen mollen

Mollenklemmen inzetten tegen mollen: de een keurt het goed, de ander niet. Het plaatsen van een mollenklem is ook niet eenvoudig: specialisten kunnen aan de hand van een aantal - voor hen bekende aanwijzingen - bepalen waar de klem moet komen te liggen. Als een bestrijder kundig genoeg is, zorgt hij er wel voor dat de klem zo geplaatst wordt dat de mol niet onnodig hoeft te lijden.

2. Gas tegen mollen

In het verleden werden mollen vergast met de mauki. Met dit apparaat werden slechte gassen de grond ingeblazen waardoor de mollen stikten. Dit is nu bij wet verboden, omdat de gassen ook andere dieren en het milieu kunnen schaden.

3. Mollentabletten tegen mollen

Mollentabletten bevatten magnesium- of aluminiumfosfide. Ze worden gebruikt op grote terreinen, bijvoorbeeld bij agrarische bedrijven. Komen de tabletten in contact met het vocht in de aarde, dan ontstaat er fosforwatergas. Dit gas is dodelijk voor mollen, maar ook voor andere dieren. Niet voor niets wordt eerst het vee van het veld gehaald. Voor het gebruik van deze tabletten gelden dan ook strenge regels. Na gebruik mag men het veld minstens drie dagen niet betreden: zo giftig is het spul!

Kosten mollenbestrijding

Wat kost het bestrijden van mollen? Dat hangt helemaal af van de situatie. Hoe groter het terrein, hoe langer de bestrijding in beslag zal nemen. Dat alleen al werkt natuurlijk door op de kosten. En wat heb je zelf al ondernomen om de mollen te bestrijden? Met welke bestrijdingsmethode wordt jouw mollenprobleem definitief opgelost? De bestrijder zal dit en meer moeten weten om een helder plan van aanpak voor je te kunnen maken. In dit plan zul je dan ook de totale kosten voor de behandeling terugvinden.

Hulp nodig bij het bestrijden van mollen? Zoek niet verder!

Last van mollen in je tuin of op je veld en ben je ten einde raad? Neem dan snel contact op en ga voor een professionele aanpak! Beestjes Kwijt brengt je rechtstreeks in contact met een kundige ongediertebestrijder uit je eigen regio. Wég is de mol!

Vind een ongediertebestrijder

Onze bestrijders zijn actief in heel Nederland

Bekijk alle locaties
Locations
Zoek je lokale bestrijder
Vul je plaats of postcode in en vind je lokale bestrijder